Zašto kralj Uroš nije proglašen za sveca?

Meliot

Elita
Poruka
24.182
Zašto srpski kralj Stefan Uroš nije proglašen za sveca? Za svece od Nemanjića nisu proglašeni Radoslav, Uroš i Dušan. Radoslav jer se više smatrao Grkom (potpisivao se kao Duka) a Dušan iz više razloga (najteži greh koji mu se stavlja na teret je optužba da je naredio ubistvo svog zarobljenog oca Stefana Dečanskog). Ali šta je to toliko strašno uradio kralj Uroš da ne bude proglašen za sveca?

Kralj Uroš sa sinom Dragutinom, manastir Sopoćani
King_Stefan_Uroš_I_with_his_son_Stefan_Dragutin.jpg

Poslednja izmena:
Zašto srpski kralj Stefan Uroš nije proglašen za sveca? Za svece od Nemanjića nisu proglašeni Radoslav, Uroš i Dušan. Radoslav jer se više smatrao Grkom (potpisivao se kao Duka) a Dušan iz više razloga (najteži greh koji mu se stavlja na teret je optužba da je naredio ubistvo svog zarobljenog oca Stefana Dečanskog). Ali šta je to toliko strašno uradio kralj Uroš da ne bude proglašen za sveca?

Kralj Uroš sa sinom Dragutinom, manastir Sopoćani
Pogledajte prilog 1694629
Polako, ima vremena. Prvo je Vučić na redu.

Davno sam citao o tome.moguce.zato je i planirao i spremao se za rat sa vizantijom.cini mi se da je bio u rodbinskim vezama preko zene sa anzujskom dinastijom.ispravi me ako gresim pisem po secanju.
Mislim da je razlog jer se nakon propasti dogovora o braku između njegovog sina Milutina i vizantijske princeze okrenuo sicilijanskom kralju Karlu I Ažujskom. A pre toga je bio u savezu sa Epirskom despotovinom, Latinskom carstvom, Ahajskom kneževinom i Sicilijom protiv Nikejskog carstva.

Back