Zasto Jehovini svedoci idu od vrata do vrata?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Pravedan

Iskusan
Poruka
5.686
Sa zvanicnog sajta JS:

http://www.jw.org/sr-latn/jehovini-svedoci/pitanja/od-vrata-do-vrata/

"Isus je zapovedio svojim učenicima da ’stvaraju učenike od ljudi iz svih naroda‘ (Matej 28:19, 20). Kada je poslao svoje prve učenike da propovedaju, rekao im je da posećuju ljude kod kuće (Matej 10:7, 11-13). Nakon Isusove smrti, hrišćani iz prvog veka su nastavili da šire svoju poruku „javno i idući od kuće do kuće“ (Dela apostolska 5:42; 20:20). Mi sledimo primer tih ranih hrišćana i uverili smo se da služba od vrata do vrata predstavlja dobar način da dođemo u kontakt s ljudima."

Sta kaze SPC na to?

http://www.spc-osnabrueck.de/bogoslovlje/Jehovini-svedoci-pred-vratima.pdf

"Пред вашим вратима стоје њих двоје. Лепо су одевени, и на први поглед врло су пријатни. Не, они нису погрешили. Дошли су управо к вама, иако не знају ни како се зовете. Разговор започињу ласкавим речима, улагујући вам се, са намером да открију ваше расположење. Но, без обзира на ваш одговор, они ће настојати да пређу праг и да разговор наставе у вашем стану. Ако нисте били довољно одлучни да незване госте зауставите на вратима, сада вас они неће пустити све док не постигну жељени циљ.
Њихова омиљена тема је – прича о последњим временим. Ви се саглашавате са њиховим мишљењем да је и у Русији, и у целом свету, стање данас тешко, да има много рђавих вести. Не верујете да у неко скорије време може бити боље. Док вас убеђују у то да живимо у последњим временима, они вас засипају цитатима из Библије. Задивљени сте њиховим познавањем Светог Писма, премда вам нису симпатични људи који имају тако једноставне одговоре на тако сложена питања. Сагласни сте са тиме да свако треба да изучава Библију, као и са тиме да се изучавање мора обављати под нечијим руководством, пошто је у Библији много тога неразумљиво. Непријатно вам је што су се гости намрштили када су угледали малу икону у вашем дому. Збуњени сте тиме што своју мржњу прикривају ауторитетом Библије. Хтели би сте да им се супроставите, али, авај, не знате како. И сада ваши незвани гости прелазе на оно главно. Они тврде да је Бог један, и да има само једно име – Јехова. Ко не мисли тако, у заблуди је. Појединости ћете сазнати из красних часописа “Кула стражара” и “Пробуди се!”, као из брошура и књига које ће Вам предложити да купите. Још увек сте подозриви, али сте већ спремни да посетите њихов кружок на којем се изучава Библија.
Можда још увек нисте постали свесни тога, али у ваш дом је ушла секта Јеховиних сведока."

http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/30525/Jehovini-svedoci-Sekta-koja-vrbuje-sa-osmehom

"Sigurno vam se bar jednom u životu desilo da vam neko pozvoni na vrata i da kad otvorite, vidite par nepoznatih ljudi sa Biblijom u rukama koji vam se smeše i žele da razgovaraju. Ako ne, sigurno ste takve priče čuli i znate da se radi o Jehovinim svedocima koji svoje članove "vrbuju" od vrata do vrata.Prosečni Jehovin svedok posećuje ili, kako oni kažu, "svedoči" na 10 mesta sedmično. Vode brižljivo podatke i analize. Ponekad "svedoče" sami, a češće po dvoje. Pripremljeni su da govore, ali ako ne ulaze u kuću, moraju bar da ostave neku literaturu "Kulu stražara", ili neko drugo njihovo izdanje. Časopisi treba da se prodaju, ali prvi put ih poklanjaju. U početku razgovora izbegavaće kontroverzna učenja i veličaće korišćenje Biblije.Članovi su obavezni da na kraju svakog meseca upišu sate koliko su propovedali,da razdele što veći broj svojih novina, traktata i brošura. Međusobno se nazivaju braćom i sestrama i ne smatraju sebe delom sveta. Savetuje im se da se ne druže (zbog lošeg uticaja) sa ljudima koji ne pripadaju zajednici, čak ni sa bližom rodbinom ili decom i roditeljima ako je to potrebno. Osobe koje vrbuju i koje pokazu interesovanje nazivaju "interesentima",i lagano ali sigurno pocinju da ih uvlace u krug iz koga se kasnije vrlo tesko izlazi. Jehovini svedoci kažu da oni ne "vrbuju članove od vrata do vrata" već samo slede zapovest Isusa Hrista koja je zapisana u Mateju "Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetog Duha i učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao..."

Sta vi mislite, da li je nacin odlaska od "vrata do vrata" ispunjavanje - Matej 28,19-20, ili je to vise nametanje svojih ubedjenja ostalim ljudima mimo volje?

Nije mimo volje, jer mi sami donosimo odluke. Ako neću da ih pustim, ne mogu da mi uđu u kuću. Na stranu što mi tako krše mir doma i što su nezvani došli. Nisu u nekom problemu, nije ih muka naterala da dođu i traže pomoć, jer je to drugo. A opet, oni i idu tražeći one koji jesu u nekom problemu, one koji su razočarani, uplašeni, bolesni... one kojima se lakše manipuliše. Takve je lako ubediti u bilo šta.
Njihova dela, njima će se za to suditi, dobro ili loše, videće sami kad dođe vreme.

Nije mimo volje, jer mi sami donosimo odluke. Ako neću da ih pustim, ne mogu da mi uđu u kuću. Na stranu što mi tako krše mir doma i što su nezvani došli.

Meni se to nije desilo, ali sam cuo od par ljudi, da su im bukvalno rekli da nisu zainteresovani, a da su JS nastavili sa pricom.

Nisu u nekom problemu, nije ih muka naterala da dođu i traže pomoć, jer je to drugo. A opet, oni i idu tražeći one koji jesu u nekom problemu, one koji su razočarani, uplašeni, bolesni... one kojima se lakše manipuliše. Takve je lako ubediti u bilo šta

Da to sam i ja cuo, da uglavnom i "vrbuju" one koji su u problemima i koji su razocarani, uplaseni i bolesni...

Nije to nametanje, nego nudjenje a svako ima rpavo da odluci hoce li da ih primi.

Medjutim, kada pogledamo tacno da li su ucenici isli od vrata do vrata, videcemo da nisu.

Isu ih je slao u mesta i tamo su na nekom mestu poceli razgovorr sa ljudima jer su se uvek interesovali za strance da cuju ensto novo.

Obicaj je bio da ih neko pozove i udomi.

Tada su ostajali kod tog coveka a ljudi su sami dolazili tu koji su hteli i oni su im pricali o Bogu.

Oni koji su culi, pozivali su druge i ubrzo su svi saznali i poceli da dolaze.

Dakle nisu ilsli od vrata do vrata.

U svojem prevodu biblije Bruklnin prevodi neke stihove pogresno da bi dao dojam da su isli od vrata do vrata.

Ici danas od vrata do vrata smatram da nije pogresno, ali nije nepohodno niti po primeru apostola.

Postoji mnostvo nacina kako odneti ljudima vest jevandjelja.

Poslednja izmena:
Nije to nametanje, nego nudjenje.

Dobro u tom slucaju imaju pravo, ali pravo pitanje je zasto to rade samo JS a ne rade neki drugi hriscani? :think:

Medjutim, kada pogledamo tacno da li su ucenici isli od vrata do vrata, videcemod a nisu.

Bas tako. Ucenici bi svoje propovedi i "promovisanje" vere radili na JAVNIM mestima i samo za one koji zele da cuju, jel tako?

Isu ih je slao u mesta i tamo su na nekom mestu poceli razgovorr sa ljudima. Obicaj je bio d aih neko pozove i udomi.

Tada su ostajali kod tog coveka a ljudi su sami dolazili tu koji su hteli i oni su im pricali o Bogu.

Oni koji su culi, pozivali su druge i ubrzo sus vi saznali i pocelid a dolaze.

U svojem prevodu biblije Bruklnin prevodi neke stihove pogresnod a bi dao dojam da su isli od vrata do vrata.

Ici danas od vrata do vrata smatram da nije pogresno, ali nije nepohodno niti po primeru apostola.

Naravno, Isus isto nikada nije isao od "vrata do vrata" nego je svoje ucenje govorio JAVNO i samo onima koji su zeleli da cuju.

P.S. Hvala na informacijama o tome da su svoj prevod PRILAGODILI svojim verovanjima.

"Brzo sam učio i napredovao. Počeo sam da propovedam i po 50 sati mesečno.

U početku mi je bilo neprijatno da zvonim ljudima na vrata. Onda sam dobio svoj rejon i išao od kuće do kuće. Propovedao sam svuda, na poslu, u komšiluku, telefonom i lično. "

"Jednog momenta sam počeo da osećam da moje raspoloženje pada. Nisam više bio onaj stari, da tako kažem. Više se nisam smejao, šalio kao nekada. Nešto je puklo u meni. Ličnost se pocepala na dva dela i ja sam završio u bolnici. Lečio sam se dve i po godine. Lekari za moje psihičko stanje nisu mogli da daju dijagnozu. Imao sam svakodnevne napade. Gušio sam se, čitav organizam mi se tresao.

Pomislio sam da sam dobio epilepsiju i počeo sam da izbegavam javnost, nikuda nisam odlazio. Sedeo sam samo kući. Posećivali su me jedino Jehovini svedoci. Nikog nisam želeo da vidim osim njih. Nalazio sam se u teškoj depresiji. Oni su mi govorili da treba da dolazim u Kraljevsku dvoranu, a ja nisam znao gde se nalazim. Nisam mogao da stojim na nogama. Oni su smatrali da mi je tamo mesto i ja sam skupljao poslednji atom snage da odem."

http://jehovinisvedoci.blogspot.com/2012/01/bio-sam-jehovin-svedok.html

"Brzo sam učio i napredovao. Počeo sam da propovedam i po 50 sati mesečno.

U početku mi je bilo neprijatno da zvonim ljudima na vrata. Onda sam dobio svoj rejon i išao od kuće do kuće. Propovedao sam svuda, na poslu, u komšiluku, telefonom i lično. "

"Jednog momenta sam počeo da osećam da moje raspoloženje pada. Nisam više bio onaj stari, da tako kažem. Više se nisam smejao, šalio kao nekada. Nešto je puklo u meni. Ličnost se pocepala na dva dela i ja sam završio u bolnici. Lečio sam se dve i po godine. Lekari za moje psihičko stanje nisu mogli da daju dijagnozu. Imao sam svakodnevne napade. Gušio sam se, čitav organizam mi se tresao.

Pomislio sam da sam dobio epilepsiju i počeo sam da izbegavam javnost, nikuda nisam odlazio. Sedeo sam samo kući. Posećivali su me jedino Jehovini svedoci. Nikog nisam želeo da vidim osim njih. Nalazio sam se u teškoj depresiji. Oni su mi govorili da treba da dolazim u Kraljevsku dvoranu, a ja nisam znao gde se nalazim. Nisam mogao da stojim na nogama. Oni su smatrali da mi je tamo mesto i ja sam skupljao poslednji atom snage da odem."

http://jehovinisvedoci.blogspot.com/2012/01/bio-sam-jehovin-svedok.html

Bas zalosno, stvarno...

Nije to nametanje, nego nudjenje a svako ima rpavo da odluci hoce li da ih primi.

Medjutim, kada pogledamo tacno da li su ucenici isli od vrata do vrata, videcemo da nisu.

Isu ih je slao u mesta i tamo su na nekom mestu poceli razgovorr sa ljudima jer su se uvek interesovali za strance da cuju ensto novo.

Obicaj je bio da ih neko pozove i udomi.

Oni koji su culi, pozivali su druge i ubrzo su svi saznali i poceli da dolaze.

U svojem prevodu biblije Bruklnin prevodi neke stihove pogresno da bi dao dojam da su isli od vrata do vrata.

je li i vi adventisti idete od vrata do vrata kad vrbujete nove članove?

Bas zalosno, stvarno...

Tih 50 i više sati mesečno je "pionirska" norma. "Specijalni pioniri" rade daleko više..

"Унутар секте, вође бесомучно терају полазнике да проповедају 100 сати месечно, а проповедници то чине 9 сати дневно. Овако војнички обавезно проповедање без животности, вере, без потврде личним радом и делом даје проповеди које су бесмислене и које постају супротност самима себи."

http://sektarizam.blogspot.com/2010/04/blog-post_27.html

Besplatna radna snaga.

Tema nisu ADVENTISTI.

Nemojte sada njih napadati jer je fokus na temu "Zasto Jehovini svedoci idu od vrata do vrata?"

- - - - - - - - - -

Tih 50 i više sati mesečno je "pionirska" norma. "Specijalni pioniri" rade daleko više..

"Унутар секте, вође бесомучно терају полазнике да проповедају 100 сати месечно, а проповедници то чине 9 сати дневно. Овако војнички обавезно проповедање без животности, вере, без потврде личним радом и делом даје проповеди које су бесмислене и које постају супротност самима себи."

http://sektarizam.blogspot.com/2010/04/blog-post_27.html

Besplatna radna snaga.

Hvala na informacijama, ovo nisam znao.

Ovo mi je zapalo za oci posebno:

meni stalno bacaju hrvatski flajeri u postansko sanduce i zvone jednom mesecno na vrata
neka baba i jedno zgodno devojce nisam teo nikad da im otvorim samo ih posmatram kroz spijunce
jedino kod mene na spratu zvone
i otkud znaju da tu stanuje neko iz bivse juge kad nigde ne pise ime ili prezime
sumljam da imaju nekog jehovinog sto radi obracuni za struju u drzavnu firmu pa druka adrese
i koj djavo mi uvaljuju hrvatski flajeri kad mi je prezime srpsko

meni stalno bacaju hrvatski flajeri u postansko sanduce i zvone jednom mesecno na vrata

Ne razumem zasto jednostavno ne ostave flajere, pa onaj koga zanima moze da ih kontaktira i da bude dalje upucen u njihovo ucenje.

To sto idu od vrata do vrata je samo "visak" jer bi oni i ostavljanjem flajera ispunjavali svoje ubedjenje, a ukoliko bi bili i kontaktirani od strane ljudi koji na osnovu flajera i zele da cuju propoved samo bi radili sto je i Isus - govorili bi onima koji zele da cuju propoved.

Ovo je moje misljenje.

Nije lose ici od vrata do vrata, ali nije pravilo koje moramo da sledimo. Tako nesto ne nalazimo u bibliji.

Po Jehovinim svedocima oni to rade jer ispunjavaju bibliju i jer su prvi hriscani tako radili:

"Isus je zapovedio svojim učenicima da ’stvaraju učenike od ljudi iz svih naroda‘ (Matej 28:19, 20). Kada je poslao svoje prve učenike da propovedaju, rekao im je da posećuju ljude kod kuće (Matej 10:7, 11-13). Nakon Isusove smrti, hrišćani iz prvog veka su nastavili da šire svoju poruku „javno i idući od kuće do kuće“ (Dela apostolska 5:42; 20:20). Mi sledimo primer tih ranih hrišćana i uverili smo se da služba od vrata do vrata predstavlja dobar način da dođemo u kontakt s ljudima."

Mislim da nisu shvatili sta znaci ucenje po kucama...

Koliko je meni poznato prvi hriscani su se SASTAJALI po kucama i tamo UCILI i sirili svoju poruku, i taj termin "po kucama" je u kontekstu SASTAJANJA i mogucnost da dolaze neki zainteresovani ljudi da cuju propoved a ne da su prvi hriscani isli i kucali na vrata ljudima kao sto rade Jehovini svedoci...

Poslednja izmena:
Ne razumem zasto jednostavno ne ostave flajere, pa onaj koga zanima moze da ih kontaktira i da bude dalje upucen u njihovo ucenje.

To sto idu od vrata do vrata je samo "visak" jer bi oni i ostavljanjem flajera ispunjavali svoje ubedjenje, a ukoliko bi bili i kontaktirani od strane ljudi koji na osnovu flajera i zele da cuju propoved samo bi radili sto je i Isus - govorili bi onima koji zele da cuju propoved.

Ovo je moje misljenje.

I dobro je mišljenje.Jer je i sam Gospod rekao:

"A ako vas ko ne primi niti posluša reči vaše, izlazeći iz kuće ili iz grada onog, otresite prah s nogu svojih." Matej 10:14

Iako Bibliju ne treba čitati u doslovnom značenju,nisam primetio da se spominje - i onda se vratite opet, ne bi li se domaćin predomislio, kao što smo imali priliku da vidimo u slučaju Milan Če, kojem malo po malo pa ubace flejer u sanduče i dolaze jednom mesečno.:lol:

"A ako vas ko ne primi niti posluša reči vaše, izlazeći iz kuće ili iz grada onog, otresite prah s nogu svojih." Matej 10:14

Nisam primetio da se spominje - i onda se vratite opet, ne bi li se domaćin predomislio, kao što smo imali priliku da vidimo u slučaju Milan Če, kojem malo po malo pa ubace flejer u sanduče i dolaze jednom mesečno, godišnje.:lol:

Svaka ti je na mestu.

Koja je svrha otvaranja tema da bi se clanovi foruma i verske organizacije napadale ?

Uvek iznova i iznova kod tebe :roll:

Lepo je funkcionisala tema, pa i GLASNIK je prihvatio temu i lepo komentarisao, ali sve je palo u vodu kad si ti dosla.

KOja je svrha da komentarises samo moje teme i da spamujes kada imas toliko razlicitih tema?

Da nije mozda tebe pogodila ova tema i uvredila kada kazes da tema napada?!

Otvaraj svoje teme i tamo komentarisi i prestani sa spamovanjem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back