Zasto je to da volimo blam

Idi lupaj glavom o zid....naucnici dokazali,pa jos u Americi....i veruj, ne da mi nije zadovoljstvo ovo tvoje lupetanje,vec mi je muka.

Razmisljala sam dal da budem blaga,ali mislim da ne bi bilo produktivno.

A meni je muka od ogranicenih persona kao sto je citirana, koje za divno cudo, kao plod svoje zatucanosti, i nuspojavu stupnja neznanja, ne mogu pojmiti da i u SAD postoje Istrazivacke institucije, da SAD imaju naucnike-istrazivace u svim oblastima, i da je u strucnim neuro-psih. krugovima ovo saznanje izazvalo velike reakcije.

Ja nisam razmisljao da l' da budem blag ili ne, briga me, na kraju krajeva... jer kako god da se postavis prema zatucanom, nikad ne mozes da budes produktivan...

A i da ti ispunim zelju: :dash:

Poslednja izmena:
Mislim da se ne blamiraju nego vec prikazuju kako su prodali duse za novac.

Ali to je vec druga tema

,,,naravno da se blamiraju...ljubav podrazumeva brigu, odgovornost, postenje i znanje i to je tako od kad su adam i eva isterani iz raja, i jeli sa onog drveta saznanja, otkad imaju razum... te sado/mazo fore i ako me voli uradice ovo ili ono za mene nisu ljubav... vracanje na nivo zivotinja je blam a ne spoticanje ili pad sa merdevina

zasto menjas kanal, u nama postoji bezbroj licnosti a ne samo jedna...ne postoji nista sto vidimo ili osudjujemo a da to nismo mi, svako od nas je i svetlost i tama, i svetac i gresnik i u svima nama lezi svaka osobina poznata ludskom rodu.... ne moramo ih biti svesni ali te licnosti mogu da isplivaju bilo gde i bilo kada... ako ne priznamo to sebi, ne spoznamo svoju tamnu stranu i umesto da je potiskujemo i da se krijemo iza maski, ne pocnemo da je lecimo vremenom cemo postati najgori neprijatelji sami sebi i izblamiracemo se

....blam je stid zbog nekog aspekta nase licnosti koji se otrgao kontroli... od detinjstva nas uce da odbijamo i potiskujemo neke delove svoje licnosti umesto da se suocimo sa njima... govore nam_ne lazi, ne kradi, ne budi besan, sebican, pohlepa, ne budi ovakav, budi onakav... iako je vecina ovih poruka upucena u nameri da nam pomognu da se uklopimo i odrastemo mnogi poveruju da je njihova prava priroda nedostojna ljubavi, gresna, bezvredna, neprihvatljiva pa nesvesno steknu predstavu o sebi da su losi i da sa njima nesto nije u redu i pocinju da kreiraju maske kako niko to ne bi primetio .... iako nastaju kao odbrambeni mehanizam te maske se vremenom pretvore u nase tamnice... nije lako suociti se sa svojim demonima i pobediti ih... bez obzira koliko smo uspesni u kreiranju maski nase potisnuto ja uvek ispliva na povrsinu i izblamira nas... tako ljudi koji preziru ceo ljudski rod postaju lideri, patoloski lazovi se maskiraju pricama o casti i postenju, bezosecajni i nemarni postaju sarmeri.... zato je blam postao najprodavanija roba i zato su tako popularne parade blama, posebno na tv-u gde ljudi i svojim glasovima u nekim rialiti showima odlucuju ko se najvise izblamirao.... razmisljamo - ok i ja imam problema ali ovoliko los nisam...postajemo voajeri koji osete olaksanje dok gledaju druge kako se blamiraju, posebno ako se radi o uspesnim, bogatim, poznatim,onima od kojih se to ne ocekuje jer su nas naucili da cemo biti takvi samo ako sledimo pravila i uputstva - pop koga navataju da je pedofil, politicar koji laze, menadzer koji krade, javne licnosti ******, alkoholicari, narkomani, kockari, zastitnici ljudskih prava umesani u afere trgovine oruzjem....

.... razlupacu ovu tastaturu, 2 sata mi je trebalo da ovo napisem a ni smajli ne mogu da nadjem

zasto menjas kanal, u nama postoji bezbroj licnosti a ne samo jedna...ne postoji nista sto vidimo ili osudjujemo a da to nismo mi, svako od nas je i svetlost i tama, i svetac i gresnik i u svima nama lezi svaka osobina poznata ludskom rodu.... ne moramo ih biti svesni ali te licnosti mogu da isplivaju bilo gde i bilo kada... ako ne priznamo to sebi, ne spoznamo svoju tamnu stranu i umesto da je potiskujemo i da se krijemo iza maski, ne pocnemo da je lecimo vremenom cemo postati najgori neprijatelji sami sebi i izblamiracemo se

....blam je stid zbog nekog aspekta nase licnosti koji se otrgao kontroli... od detinjstva nas uce da odbijamo i potiskujemo neke delove svoje licnosti umesto da se suocimo sa njima... govore nam_ne lazi, ne kradi, ne budi besan, sebican, pohlepa, ne budi ovakav, budi onakav... iako je vecina ovih poruka upucena u nameri da nam pomognu da se uklopimo i odrastemo mnogi poveruju da je njihova prava priroda nedostojna ljubavi, gresna, bezvredna, neprihvatljiva pa nesvesno steknu predstavu o sebi da su losi i da sa njima nesto nije u redu i pocinju da kreiraju maske kako niko to ne bi primetio .... iako nastaju kao odbrambeni mehanizam te maske se vremenom pretvore u nase tamnice... nije lako suociti se sa svojim demonima i pobediti ih... bez obzira koliko smo uspesni u kreiranju maski nase potisnuto ja uvek ispliva na povrsinu i izblamira nas... tako ljudi koji preziru ceo ljudski rod postaju lideri, patoloski lazovi se maskiraju pricama o casti i postenju, bezosecajni i nemarni postaju sarmeri.... zato je blam postao najprodavanija roba i zato su tako popularne parade blama, posebno na tv-u gde ljudi i svojim glasovima u nekim rialiti showima odlucuju ko se najvise izblamirao.... razmisljamo - ok i ja imam problema ali ovoliko los nisam...postajemo voajeri koji osete olaksanje dok gledaju druge kako se blamiraju, posebno ako se radi o uspesnim, bogatim, poznatim,onima od kojih se to ne ocekuje jer su nas naucili da cemo biti takvi samo ako sledimo pravila i uputstva - pop koga navataju da je pedofil, politicar koji laze, menadzer koji krade, javne licnosti ******, alkoholicari, narkomani, kockari, zastitnici ljudskih prava umesani u afere trgovine oruzjem....

.... razlupacu ovu tastaturu, 2 sata mi je trebalo da ovo napisem a ni smajli ne mogu da nadjem

Nisam siguran koliko je pametno lutati od onih ustaljenih verovanja. Jeste da je to neki vid "zatvora" uma ali mislim da je bar siguran. Ja jesam mozda sirijih shvatanja nego moji roditelji, i bicu jos vise, ali problem je u tome sto sam ja ujedno i losiji. Zasto se osecam i mislim da je tako, je jedna ogromna diskusija, koju ni ja sam jos nisam sredio u glavi.

Mislim da je tajna u tome da mi zapravo treba da se osecamo da smo niko i nista, da bukvalno nemamo to svoje ja, koje ima odredjene karakteristike. Da zivimo jedan obican i skroman zivot i da kroz njega upravo naucimo one tajne zivota. Nije tajna ni u fizici, ni u matematici ni u kvantnoj mehanici. Tajna je u tim sitnicama zivota gde neko ti "zadje za srce". Ne bih menjao ni jedno znanje ove planete za onog ko mi nesto znaci u zivotu. A za to ti ne treba nikakvo znanje.

P.S. Menjam kanal zato sto se sazivim sa osobom. Osecanje je kao da sam ja tamo i znam sta ce da mi se desi, a ne mogu to da zaustavim.

ima bukovski jednu lepu pesmu o akrobati koji izvodi neverovatne vratolomije, dok okupljeni znatiželjci čekaju da padne i slomi vrat, pa pošto se to ne desi, svi se tužni raziđu kućama.......od javnih ličnosti, pa i ovog akrobate, voleli bismo, da zadovolje našu potrebu za senzacijom i da prave greške koje se tiču "malih ljudi" i anonimusi.. ljudi vole pokazivanje ranjivosti. a ovo što je napisao bhuda je tačno. postoje takva merenja i dešava se oslobađanje hormona zadovoljstva, jedno takvo merenje sam preneo iz vesti, a u pitanju je, čini mi se, bila ljubomora...

A meni je muka od ogranicenih persona kao sto je citirana, koje za divno cudo, kao plod svoje zatucanosti, i nuspojavu stupnja neznanja, ne mogu pojmiti da i u SAD postoje Istrazivacke institucije, da SAD imaju naucnike-istrazivace u svim oblastima, i da je u strucnim neuro-psih. krugovima ovo saznanje izazvalo velike reakcije.

Ja nisam razmisljao da l' da budem blag ili ne, briga me, na kraju krajeva... jer kako god da se postavis prema zatucanom, nikad ne mozes da budes produktivan...

A i da ti ispunim zelju: :dash:

Imaju i Diznilend,pa sta ?

Nisi razmisljao,ali imas izgovor za to...e,to je idealno za americke naucnike i njihova proucavanja...:P

;)

P.S. Zasto dozivljavas moje osporavanje americkih autoriteta licno?:think:
Poverovao si im? :P

Nisi ti los,ali mnogo verujes novinama ;)

Sad prestani da lupas glavom o zid...i vidis.... endorfin pocinje da se luci....:P

ima bukovski jednu lepu pesmu o akrobati koji izvodi neverovatne vratolomije, dok okupljeni znatiželjci čekaju da padne i slomi vrat, pa pošto se to ne desi, svi se tužni raziđu kućama.......od javnih ličnosti, pa i ovog akrobate, voleli bismo, da zadovolje našu potrebu za senzacijom i da prave greške koje se tiču "malih ljudi" i anonimusi.. ljudi vole pokazivanje ranjivosti. a ovo što je napisao bhuda je tačno. postoje takva merenja i dešava se oslobađanje hormona zadovoljstva, jedno takvo merenje sam preneo iz vesti, a u pitanju je, čini mi se, bila ljubomora...

naucno istrazivanje osecaja pakosti...:think: koliki je potrebno biti retard za tako nesto...

praznina i pustos jednih moze se trenutno utaziti samo propascu onog kome zavidimo...staro koliko i svet.

meni prilicno dosadno da trosim i misao i vreme na tako nesto...uvek je bilo i uvek ce biti ljudi koji nisu u stanju da se kvalitetno odnose prema sebi i zivotu.ovde pod kvalitetom podrazumevam kreativne,stvaralacke snage,da ne bude zabune.

postoji i izvlacenje energije i snage iz ljubomore,pakosti,mrznje.ima takvih primera u istoriji,ali ti primeri pokazuju takodje da se nikad nije radilo o stanju zadovoljstva kod tih ljudi ,vec dalje dezintegracije njihove licnosti i sve dubljem nezadovoljstvu.

e, ne mogu da se setim na kojoj sam tačno temi priložio jedno takvo merenje ..pa ima toga o čemu govoriš. otvaraju se mogućnosti za zloupotrebe ili da postavimo pitanje dehumanizacije. ali nema sada psihologije bez zadataka i merenja.. šta misliš, na osnovu kojih se sve merenja biraju piloti za poziv...??

e, ne mogu da se setim na kojoj sam tačno temi priložio jedno takvo merenje ..pa ima toga o čemu govoriš. otvaraju se mogućnosti za zloupotrebe ili da postavimo pitanje dehumanizacije. ali nema sada psihologije bez zadataka i merenja.. šta misliš, na osnovu kojih se sve merenja biraju piloti za poziv...??

Da,slazem se da to moze imati svoju upotrebnu vrednost,ali moje je misljenje da kad se ima novca koliko ga ameri imaju,onda se ide do nivoa gluposti i nepotrebnog.Izvlace iz kvantiteta poneki kvalitet.I ok,neko bi rekao, moze im se.Pa,moze im se,slazem se.Ali moze se i meni da imam svoj stav o svemu tome.
Jedino sto se merenja ljudskih sposobnosti ne mogu,ne postoji nacin,da se izmere.Precizno.Mozemo samo uslovno govoriti o tome koliko neko moze.

i kad smo vec kod merenja....sto li mi pade na pamet ovo repovanje sa kockicama :think: :P

Poslednja izmena:
a grešiš to i za sposobnosti, ne mere se jedino vrline..ja bih uveo neko egzaktno merenje u toj oblasti...al to je duh, ne može da se izmeri.. ( : kockice, hahha....el vidiš? isto je, merimo se stalno i kad toga nismo svesni ( : inače, naslov ove teme Zašto je to da volimo blam?? kao, zašto ne priznate da volite... šta je, tetejac, blam?? ( :
Mozemo samo uslovno govoriti o tome koliko neko moze.
pa vide se potencijali i mere se.....ali to ne mora ništa da znači u nekim slučajevima....

Poslednja izmena:
a grešiš to i za sposobnosti, ne mere se jedino vrline..ja bih uveo neko egzaktno merenje u toj oblasti...al to je duh, ne može da se izmeri.. ( : kockice, hahha....el vidiš? isto je, merimo se stalno i kad toga nismo svesni ( : inače, naslov ove teme Zašto je to da volimo blam?? kao, zašto ne priznate da volite... šta je, tetejac, blam?? ( : pa vide se potencijali i mere se.....ali to ne mora ništa da znači u nekim slučajevima....

nije sija,nego vrat...:P pa sposobnosti jesu vrline.
pa ovo sa kockicama i jeste zato smesno sto ako neko gradi misljenje o sebi ili drugima na osnovu merenja....e,onda jeste za posmatranje....:P

Sta da priznam? Pa nije ljubav krivicno delo,pa da nesto priznajem.
:P

To se Moonjo sapuce na uvo ili urla na sav glas....:P Tu nema sredine :P

A,ponekad se samo ;) i sve je jasno.

p.s. a ima i nekih blamova koji su bas slatki....:P

pa trebalo bi da jesu vrline, dok ih neko ne zloupotrebi...ima, istina, "slatkih blamova" (lol, slatki samo žena može da kaže)... i to kad su naši blamovi u pitanju ( :

slatki su oni zbog kojih pocrvenimo i poludimo,kao izblamirali smo se....pa posle nekog vremena se smejemo i kazemo ,pa sta? ja tako....:P

hmm...zloupotrebi...mislim da samo poverenje moze da se zloupotrebi...ali svaka batina ima dva kraja. na svu srecu :P

Blam nije svakidasnjica, i onda kad se desi nama ili nekome drugom ta sama "neobicnost" nas navodi da reagujemo na taj nacin da nas dovodi do smjeha, zgrozavanja ili stida, svjesno ili ne...

Ali ja iskreno, volim neki dobar "pozitivan" blam, svoj ili tudji jer mi kako bi rekla, izbije me iz kolotecine, nasmije me ili sta vec, a i danas sutra stvara uspomenu na koju cu se dana-sutra sigurno nasmijati... :D

Ne znam dal to ostali primeciju, ali mnogo puta, primetio sam da ljudi uvek pomno iscekuju kada se gleda neka utakmica ili pak predstava ili itd. da se desi neki blam :)

Sta je to, nesto u nama, sto nas oduvek odusevljava onog trenutka kada vidimo nekog da se izblamira ili napravi neki kiks.

Jel to neka vrsta unikatne zabave koju nalazimo u tome? (posto je relativno retkost). Ili je to pak neka mera "zastite ega" (eh to se meni nije desilo) ili pak mozda nesto trece :)

Uživamo u tuđim blamiranjima da bi prevazišli podsvesno strahovanje da se i nama može dogoditi nešto slično, kažu psiholozi...
Lično, ne vidim ništa smešno u klovnovima koji sapliću jedni druge, ne shvatam poentu čuvene fore sa mazanjem lica nekog jadnika imalinom (u vojsci, na eskurzijama, letovanjima).... Šta je smešno i zabavno u činjenici da je nekome loše.....:roll:

Back