Зашто деца мрзе школу?

Poruka
7.101
Питање делује једноставно, али одговор вероватно није. Можда неко има, па зато питам.
Због чега деца мрзе школу? Не само деца и не само школа. Због чега ученици и студенти мрзе школу и факултет, полагање испита, контролне задатке шта већ? Зашто то ствара стрес тако младим људима? Да ли је проблем у деци или у самом систему?

Свуда у свету деца мрзе школу. Добро, нека и воле, ја сам волео у почетку :lol: Да ли је читав систем образовања у свету лош? Гледам видео снимак од једног студента, зове се: ''Why I hate school, but love education?'' , можда је неко гледао. Он наиме ту објашњава како за 1) паре није потребна школа (Стив Џобс, Бил Гејтс, многи познати богаташи нису завршили високе школе) 2) успех није потребна школа (многи од успешних су били и необразовани). Спомиње како је читав систем такав да само бубаш неке бројеве, године, теорије, дефиниције, непреспаване ноћи, сви смо то осетили да би после самог испита већ заборавили те податке. Чему онда све то када се подаци заборављају? То можда и није тема овога, али хоћу да покажем да деца, ученици, студенти школу мрзе баш због тога, због учења неких ствари које је други написао као химну и песмицу. Школа као шири хоризонте и видике, а испаде да шири само стрес. Да ли су образовање и наука данас постали некаква идеологија?
По мени, ако деца мрзе школу, то очигледно показује да нешто није у реду. Не говорим о томе да треба укинути школу, већ да је систем образовања (бубања) свуда лош, код нас је катастрофа.

idiot58095_410907809008069_92861134_n.jpg

Или су можда деца лења, без рада нема успеха што се слажем.
У чему је проблем по вама?

Poslednja izmena:
ovo je jedan od razloga zasto deca mrze školu,pojedina deca beze i zbog "drugova" koji ih maltretiraju:think:

To je vec drugi problem, odnosno dva problema, prvo sto je kazneno disciplinski sistem los, ja mislim ucenik kad bi dosao i sa pistoljem poubijao pola razreda samo bi mogao da ga prepises u drugu skolu i to je to jer ma sta da se desi obrazovanje je obavezno, a drugi problem je sto roditelji ne mare previse za svoju problematicnu decu odnosno beze od tog problema da je njihovo dete najgore po ponasanju, a druga krajnost je da je dete na caleta nasilno, i taj isti cale dodje u skolu i preti profesorima i direktoru u slucaju neke disciplinske mere, policija tu ne moze nista, i tako ulazimo u zacarani krug. Kad bi svi dobri roditelji i deca imali para za privatnu skolu gde se takvi problemi resavaju po kratkom postupku ali na zalost nemaju svi para.

У млађим разредима да се прати самостални рад ученика на часу и да се ученик оцени на основу комплетне слике о његовом раду.
А не: данас/сутра је контролни пази шта радиш..
Ти контролни задаци су својеврстан притисак на дете.
(нарочито још ако се родитељи погрешно поставе према добијеним (лошим) оценама)
Мислим да добро је што је оцењивање укинуто у првом разреду
Али мислим да га треба увести тек у четвртом, не у другом.

Ово пишем само на основу искуства као родитељ, ...и које сам стеккла пратећи моја два детета...и из личног искуства сећајући се школских дана.
Не мора да буде тачно.

Zbog profesora i nastavnika koji lose predaju gradivo.

U svakoj skoli imas jednog profesora kog svi vole, sa cijih casova niko ne bezi i gde svako ima 4 ili 5 ocenu. Ne zato sto je popustljiv nego zato sto je dobar i zanimljiv predavac.

Moj djak prvak vec je uspala da zamrzi skolu i to zbog uciteljice.Ne ume zena da pohvali,samo se dere na decu a boga mi na roditeljskom i na mame,koje ko konji klimaju glavom i odobravaju uciteljici sve sto kaze.U petak je bio roditeljski gde nam je uciteljica citala prcu o coveku i leptiru(nije bas tecno citala svoj rukopis,da li joj je trebalo to reci?)da bi nam kroz tu pricu stavila do znanja da smo razmazili decu.Onda je na grafoskopu iscitala 10 koraka kako upropastiti svoje dete,roditelji odusevljeni itd.Potom izrece da deca nemaju kucno vaspitanje jer se niko od dece nije setio da pozve drugaricu koja je bila bolesna.Potom je naglasila da MORAMO raditi sa decom....Odvazih se i pitah:Ja sam nepismena kako da radim sa detetom.Roditelji graknuse da ce onda moje dete super proci u zivotu :dash:Toliko kontradiktornosti,negativnosti i kritike nisam dozivela kod starije svoje dece,a ni ovakvom roditeljskom nisam prisustvovala.Uglavnom.zena samo kritikuje i galami.Savetovala sam svoje dete,sobzirom da sam pokusala uciteljici u individualnom razgovoru reci da je bar mom detetu neophodan potstrek a ne kritika koja je povlaci u odustajanje,ali nije urodilo plodom,da kad se pocne drati na nju sto ne zna da uradi neki zadatak,da je lepo pita-zasto se dere na nju.

Poslednja izmena:
Питање делује једноставно, али одговор вероватно није. Можда неко има, па зато питам.
Због чега деца мрзе школу? Не само деца и не само школа. Због чега ученици и студенти мрзе школу и факултет, полагање испита, контролне задатке шта већ? Зашто то ствара стрес тако младим људима? Да ли је проблем у деци или у самом систему?

Свуда у свету деца мрзе школу. Добро, нека и воле, ја сам волео у почетку :lol: Да ли је читав систем образовања у свету лош? Гледам видео снимак од једног студента, зове се: ''Why I hate school, but love education?'' , можда је неко гледао. Он наиме ту објашњава како за 1) паре није потребна школа (Стив Џобс, Бил Гејтс, многи познати богаташи нису завршили високе школе) 2) успех није потребна школа (многи од успешних су били и необразовани). Спомиње како је читав систем такав да само бубаш неке бројеве, године, теорије, дефиниције, непреспаване ноћи, сви смо то осетили да би после самог испита већ заборавили те податке. Чему онда све то када се подаци заборављају? То можда и није тема овога, али хоћу да покажем да деца, ученици, студенти школу мрзе баш због тога, због учења неких ствари које је други написао као химну и песмицу. Школа као шири хоризонте и видике, а испаде да шири само стрес. Да ли су образовање и наука данас постали некаква идеологија?
По мени, ако деца мрзе школу, то очигледно показује да нешто није у реду. Не говорим о томе да треба укинути школу, већ да је систем образовања (бубања) свуда лош, код нас је катастрофа.

Pogledajte prilog 315185

svuda u svetu funkcija skolstva svedena je na odgoj poslusnih mrava koji ce jednog dana bez otpora prihvatiti neminovnost robovanja poslu, dok od pravog Zivota ostaju samo mrvice. socijalno inteligentnije osobe pak biraju Zivot, zato se i nalaze u samom vrhu uspesih, bet obzira na formalno obrazovanje.

ja sam voleo OŠ tu i tamo a SŠ baš dok mi se fax ogadio

prva stavr mislim da je negativno predubedjenje
tačno imaš dece koja krenu od prvog razreda s tim i znaš unapred da će zavšiti kao klošari ili pak kao uspešni automehaničari, panduri ili čak predsednici stranaka sa teškoćama u čitanju, mišljenju i govoru
znači čovek mora da ima pozitivan ili bar neutralan, razuman stav da bi nešto funkcionisalo
drugo kod nas je sistem apsolutno besmislen i netransparentan i toga su klinci svesni, ako ne samog sistema onda toga da on ne proizvodi na kraju kvalifikovane ljude za tržište rada
OŠ pruža svakakvo obrazovanje osim - osnovnog. Objasnite mi kako bar 50% djaka dodje u 5. razred sa teškoćama u čitanju i razumevanju sadržaja, a vamo 5ice i 4orke iz prirode i društva, likovnog i slično? Kakvca korist od poznavanja stvari poput prinosa kukuruza u Meksiku i načina obrade zemlje starih Vavilonaca? Zašto jedan ekonomski tehničar treba da analizira starogrčku književnost, a ne može da savlada matematiku za 5. razred? .............
Ko što rekoh svi shvataju besmisao što sadržaja što organizacije, sve se svodi na prosek sa dve decimale i broj bodova na prijemnom.

da ne širim ...

Poslednja izmena:
У млађим разредима да се прати самостални рад ученика на часу и да се ученик оцени на основу комплетне слике о његовом раду.
А не: данас/сутра је контролни пази шта радиш..
Ти контролни задаци су својеврстан притисак на дете.
(нарочито још ако се родитељи погрешно поставе према добијеним (лошим) оценама)
Мислим да добро је што је оцењивање укинуто у првом разреду
Али мислим да га треба увести тек у четвртом, не у другом.

Ово пишем само на основу искуства као родитељ, ...и које сам стеккла пратећи моја два детета...и из личног искуства сећајући се школских дана.
Не мора да буде тачно.

ocene od prvog do šestog razreda su aposolutno nebitne
tako ispada, pošto se na kraju računaju samo proseci na kraju 6,7. i 8. razreda
znači apsolutno niko neće proveravati da li si pismen, da li znaš tablicu množenja ili slično treba samo da
imaš prosek u tri razreda i da nabubaš prijemni koji je isto kao što znamo sprdnja
a pritom deca se cimaju s tim ispitivanjima, pismenima, polugodištima i slično...

Због тога што је обавезна.

Због тога што немају избора, већ морају да науче то што им се сервира.

Због стреса код одговарања и оцењивања.

Али, нико их не тера да воле школу, довољно је да то схвате као нешто што морају да заврше и наставе са животом - као ја.

Iz 2 razloga:

- djeca su razdragana i nervira ih što moraju mirno da sjede u školi i da nešto prate
- usled svih tih ispitivanja i ocjenjivanja, postoji velika šansa da se obrukaju
Tebe ne nervira sef????
Nece da te obruka nigde? Da tri smanji platu? Skola je samo priprema za ono sa cim se trebas suocis u zivotu. Ne samo na poslovnom planu, priprema da stanes iza svoje reci i oteras u ............ sve one koji pokusaju da te omalovaze. Od neznanja nema veceg omalovazavanja
A da vidis kako ce razdragani biti kad prime trinaestu platu

Poslednja izmena:

Pogledajte prilog 315185

Pa tu se po prvi put susrecu sa obavezama i ozbiljnijim ogranicenjima ali i sa malo vecim drustvom pa su razni utisci :)

Back