Zaštita potrošača

Do sada je ta ekipa bila beskorisna, ne znam ko ih placa ni za sta ih placa, ali ono sto rade je " komsijska saosecajnost" sto te varaju monopolski "biznis" ili bolje bizmismeni, kao da bi im se neko obracao, ako nemaju bar proceduralne ingerencije.
Neko ovde napisa da je u ovoj zemlji sve politika sto je istina, jer svi lopovi u drzavi su politicki podrzani u drzavnim organima. Dakle VIP, Telekom, Telenor, ali i internet operatori ( slicno kao i trgovci drogom) gde se vrti veliki novac ima gomila lopuza.
 
DOMAĆI DŽEMOVI, TURŠIJA, SOKOVI I REZANCI IZLAZE IZ "SIVE ZONE" Pravilnik olakšava prodaju u marketima, ali postoji JEDNO OGRANIČENJE
Pijaca Bajloni Beograd zimnica
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RAS SRBIJA
Od 1. marta počinje sa primenom pravilnik o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla, kojim će poljoprivrednim gazdinstvima biti omogućeno da legalno prerađuju primarne biljne proizvode i time, kroz dodatu vrednost, obezbede prihode.

Nacionalnim propisom biće olakšana trgovina malim proizvođačima neprerađene i prerađene hrane biljnog porekla kao što su brašno, peciva, testenine, voćni sokovi, proizvodi od termički obrađenog voća i povrća, proizvodi od sušenog voća, povrća i bilja, nisko kiseli proizvodi od povrća, prerađene gljive, hladno ceđena biljna ulja i biljni sokovi.
Domaćinstvo Gačića iz Bogatića već osam godina bavi se preradom voća i povrća. Godišnje proizvedu preko 3.000 tegli zimnice, a u svojoj magazi imaju širok izbor proizvoda rađenih po starim tradicionalnim recepturama - rakije, kupinovo vino, likeri, domaći gusti sirupi, džemovi, slatko, kornišoni i ajvar.

Brašno na gazdistvu se smatra malom količinom hrane ako nema više od 32.000 kilograma
FOTO: RAS SRBIJA
Brašno na gazdistvu se smatra malom količinom hrane ako nema više od 32.000 kilograma
Sve se priprema na tradicionalan mačvanski način, od voća i povrća koje sami proizvode. Ovim pravilnikom, ističu, prodaja će biti znatno olakšana.
- To je odlična stvar i olakšava nam mnogo jer i nama je cilj da se ne mučimo previše, što je do sada bio slučaj. To će mnogo značiti sitnim proizvođačima. Imajte u vidu da seljaci i ne barataju kompjuterima pa i ne znaju kako da plasiraju svoje proizvode. Osim toga, često se događalo da su bili na meti mnogih inspekcija, a ovako će nesmetano moći da prodaju na pijaci, u piljarnicama i, što je najvažnije, na kućnom pragu - kaže Zoran Gačić.

Pijaca
FOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA
Pijaca
Benefite će imati pravno lice ili preduzetnik koji proizvodi i prerađuje najmanje 50 odsto hrane koja je poreklom sa sopstvenog gazdinstva. Proizvode moći će nesmetano prodavati direktno na gazdinstvu, zelenoj pijaci, maloprodajnom objektu, prodajom dostavom na kućnu adresu i manifestacijama.
Danijela Gavrić, magistar zaštite životne sredine i predsednica Udruženja mladih ekologa koja podržava poljoprivrednu proizvodnju na području Mačvanskog okruga, ističe da će ovaj pravilnik značajno olakšati izlazak na tržište mnogim domaćinstvima.
- Kada se posmatraju ponuda i potražnja za poljoprivrednim prehrambenim proizvodima koje tržište traži, proizvodnja poljoprivrednih proizvoda za ljudsku upotrebu znatno raste. Samim tim i konkurencija na tržištu se smanjuje, što poljoprivrednicima omogućava bolji plasman i veću zaradu - kaže Danijela Gavrić.
PROČITAJTE JOŠ...
Zimnica kao biznis: Zarada po tegli ajvara i do 400 dinara
NAJISPLATIVIJI RECEPT ZA AJVAR Domaćice savetuju kako da uštedite spremajući zimnicu


Zbog otvaranja otkupnih mesta, dodaje, olakšana je i biljna proizvodnja koja je izuzetno težak posao. Povezivanje i udruživanje dovelo je poljoprivrednike u zadrugu gde zajednički pomažu jedni drugima i imaju veće mogućnosti za ostvarivanje podsticaja za dobijanje bespovratnih sredstava za nabavku sadnog materijala, opreme za sušenje, pakovne ambalaže, a da je njihov rad njihova čista zarada - ističe Danijela Gavrić.
Ovim pravilnikom, dodaje, naši poljoprivredni proizvođači imaće mogućnosti na ostvarivanje prava na podsticaje, izlazak na tržište, što je danas jedan od ključnih faktora uspešne proizvodnje uz ostvarenje benefita.
Maksimalne količine
Novim pravilnikom Ministarstva poljoprivrede bliže se propisuju maksimalne količine proizvoda koje mogu da se proizvedu i stave u promet i prilagođavanja ili odstupanja od zahteva o higijeni hrane za proizvođače koji posluju na gazdinstvu i u objektima malog kapaciteta za proizvodnju i preradu hrane biljnog porekla.
Primera radi, na ovaj način može trgovati svako gazdinstvo koje proizvodi do 32.000 kg brašna ili duplo više u objektu malog kapciteta. Ukoliko se bavi proizvodnjom hleba, peciva i pekarskih proizvodi, količine se kreći do 20.000 kg za gazdinstvo i 40.000 kg za objekat malog kapaciteta.

Voćni sokovi, nektari, sušeno i kandirano voće limitarani su na 16.000, odnosno 32.000, proizvodi od termički obrađenog voća 10.000 kg...
KO SU PROIZVOĐAČI MALIH KOLIČINA HRANE BILJNOG POREKLA
Proizvođač na gazdinstvu

Pravno lice ili preduzetnik koji proizvodi i prerađuje hranu koja je poreklom sa sopstvenog gazdinstva
Područje prodaje: lokalnom tržište (gazdinstvo, zelena pijaca, maloprodajni objekat, prodaja dostavom na kućnu adresu i manifestacije)

Proizvođač u objektu malog kapaciteta
Pravno lice ili preduzetnik koji najmanje 50% hrane koju proizvodi i prerađuje potiče sa sopstvenog gazdinstva
Područje prodaje: teritorija Republike Srbije

https://www.blic.rs/biznis/moj-bizn...zlaze-iz-sive-zone-pravilnik-olaksava/vzktf5p
 
Stigla mi je neka polica koju sam naručio online i glavna daska je slomljena tokom transporta. Ja sve reklamirao, vratili odmah pare i rekli da će sutra kurir da dođe da pokupi policu. Prošlo je 15 dana i niko po to nije došao niti se oni javljaju. Zanima me da li ima neki rok kad ja mogu da zadržim tu policu ili mora da im vratim i posle dva meseca ako se prisete da pokupe?
 
Akohola u apotekama nema i dalje , pricam sa apotekarkom kaze nabavili za jednog pacijenta kao preko veze :)

Mislim se , znate vi sve vase veze ali se bojite da vas inspekcija ne osesa ako stavite litru akohola da bude 600dinara aka dupplo vise nego pre "krize"
 
Има проблем са сајтом "Akademic Singles" истекла ми је картица и нисам уплатио чланарину. Покушао сам да се одјавим и али нисам успео и сада ми је стигла опомена. Процедура је ужасно компликована
Да ли неко има искуства са тим сајтом?
 
Jedino mi pada na pamet da im posaljete pismo na neki mail da raskidate. Ukoliko je procedura tako komplikovana.
Niste u obavezi da pratite njihova debilna uputstva.
E sad za taj poslednji mesec bi trebalo da platite jer nista raskinuli.
Iskreno sumnjam da će vas neko tužiti.
 

Back
Top