Zaštita potrošača

Negde sredinom prošle godine uzmem ja ponovo da čitam "Politikin Zabavnik", redak časopis na ćirilici sa temama iz svega i svačega, uz nejasno upadljivu seksualizaciju obzirom da je ipak za mladji uzrast...
Ali to je redakciji na čast dal se omatorilo, dal fali nebitno...

Ono što već nije do redakcije već do domaćeg alavog ološa se desilo sa najnovijim, današnjim brojem....
Pitam ja na par mesta - NEMA! RASPODATO???
Čudno... neki put volim da broj odstoji do četvrtka pa ga tad kupim i onda sutradan odmah aktuelan pa kao imam "dvobroj"

Ali danas nema???
Ili naštampali malo zbog godišnjih odmora ili narod odustao od kretenske dnevne štampe pa hoće da se edukuje i usavršava opštu kulturu usred Srbije posle toliko vekova... a možda bilo nešto seksualno, voli to naš narod da nakupuje...

Tek stigoh ja kući ima trafika od nekog privatnika... Pogledam i vidim ostala samo dva broja, nešto malo pogužvana, uzmem jedan kad nešto čudno isečena ivica... ko zna... rekoh da platim pa da nosim kad sam već imao sreću danadjem tako traženi današni broj onako sav u čudu...

Kaže prodavačica: "jao jel imaš sitno nemam da ti vratim kusur za 200 dinara"
Ajd nema veze ako nema sitno uzeću sutra... odem ja... zove ti ona mene:"pa ajd ali dajem ti stvarno poslednju siću"... "Ma opušteno"...

Usput jedan dragstor, imaju i oni štampu... Gledam pano... nema zabavnika...
Pitam gazdaricu:"Komšinice šta je ovo danas nema Zabavnika"
Komšinica:"Ma maločas sam prodala poslednji broj delili sokić uz časopis sve spakovano u jednu kesicu"

Auuuuu.... Sad meni jasno zašto iz kioska pogužvano, sečeno, pozivali za kusur na lakat...

Ajd prevozom par stanica... "Moj Kiosk"... "Dobar dan, jel imate Polztikin Zabavnik sa ili bez sokića"?
Odgovor: "Naravno sa sokićem, nismo slepci da vadimo za preprodaju"

E moja Srbijo... Setio sesmrdlja privatni da iz onih desetak brojeva povadi sokiće i stavi u preprodaju... al će se obogati za 10X65 din.
Videti me više neće kad je jadnik iz deseterca...

a i narod voli sokić... planulo ko Kurir kad objavi šta seksualno...
Eto šta se dešava kad seljo dodje u Beograd po šansu a došao jer tamo odkale je - zatucano i nema posla...
Nemam ja ništa protiv nek dodje ko misli da može, al kao što je i do sada bivalo - napustio zatucano mesto a zadržao zatucanu pamet.... A i nešto razmišljam možda studentsko-seoska mreža javila da ima besplatan sokić...
iebo vas sokić...

logo-27567aac818e1d40e663f43000ba4b3f.jpg
sok-next-joy-1-5l-narandza.gif

Negde sredinom prošle godine uzmem ja ponovo da čitam "Politikin Zabavnik", redak časopis na ćirilici sa temama iz svega i svačega, uz nejasno upadljivu seksualizaciju obzirom da je ipak za mladji uzrast...

Ono što već nije do redakcije već do domaćeg alavog ološa se desilo sa najnovijim, današnjim brojem....
Čudno... neki put volim da broj odstoji do četvrtka pa ga tad kupim i onda sutradan odmah aktuelan pa kao imam "dvobroj"

Ali danas nema???
Ili naštampali malo zbog godišnjih odmora ili narod odustao od kretenske dnevne štampe pa hoće da se edukuje i usavršava opštu kulturu usred Srbije posle toliko vekova... a možda bilo nešto seksualno, voli to naš narod da nakupuje...

Tek stigoh ja kući ima trafika od nekog privatnika... Pogledam i vidim ostala samo dva broja, nešto malo pogužvana, uzmem jedan kad nešto čudno isečena ivica... ko zna... rekoh da platim pa da nosim kad sam već imao sreću danadjem tako traženi današni broj onako sav u čudu...

Ajd nema veze ako nema sitno uzeću sutra... odem ja... zove ti ona mene:"pa ajd ali dajem ti stvarno poslednju siću"... "Ma opušteno"...

Komšinica:"Ma maločas sam prodala poslednji broj delili sokić uz časopis sve spakovano u jednu kesicu"

Auuuuu.... Sad meni jasno zašto iz kioska pogužvano, sečeno, pozivali za kusur na lakat...

Ajd prevozom par stanica... "Moj Kiosk"... "Dobar dan, jel imate Polztikin Zabavnik sa ili bez sokića"?

E moja Srbijo... Setio sesmrdlja privatni da iz onih desetak brojeva povadi sokiće i stavi u preprodaju... al će se obogati za 10X65 din.

Eto šta se dešava kad seljo dodje u Beograd po šansu a došao jer tamo odkale je - zatucano i nema posla...
Nemam ja ništa protiv nek dodje ko misli da može, al kao što je i do sada bivalo - napustio zatucano mesto a zadržao zatucanu pamet.... A i nešto razmišljam možda studentsko-seoska mreža javila da ima besplatan sokić...
iebo vas sokić...

E uz jutarnju kafu a bez "sokica", slatko se imejah, tvojim dogadjajima

ovi sa Krste , ne daju da .....pa hajde vako javno, zasluzio si , ono barem desetak bona

Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju pre nego što je ponovo dodelite korisniku Rasejani Prorok.

Ali danas nema???

iebo vas sokić...

Nas narod voli samo jeftino ili jos bolje dzabe. To nestane za minut. Kvalitet nije bitan.

Soko-stark-5-680x418.jpg

OD SVEG SRCA POZDRAVLJAMO PROIZVODNU SMENU "SOKO ŠTARK"-a KOJA JE NAPRAVILA FALŠ ČOKOLADE SA FLIPSOM I ŠARENIM PIRINČEM
AKO MOŽE OPET DA NAMESTITE ONU SA FLIPSOM JER JE LEPŠA IONAKO SU VAS KUPILI ZA DŽABE

Potpis
ZADOVOJNI KUPCI KILOGRAMSKIH RINFUZ PAKOVANJA ZA 200 din.

- - - - - - - - - -

Realna cena...

SOKO ŠTARK NIJE POSLAO SMOKI ZA TURSKU (pakovanje na turskom) PA ZBOG TOGA TA PAKOVANJA KOŠTAJU
15 dinara umesto 30 din (na trafikama i kod privatnika je 40)
Razlog?
Možda ne znam turski ali znam da čitam da je ROK TRAJANJA DO 11.2016 a sad 08.2016.
NEĆE TURSKA ZA 2 MESECA PRODATI

Ljubi mama pametnog menadžera od privatnog fakulteta a i mi napaćene mušterije
Çok teşekkür ederim!
:worth:

Zamena kupljene robe moguća do dve godine – rok za rešavanje reklamacije 15 dana

kupovina
Većina trgovaca u Srbiji zloupotrebljava činjenicu da su potrošači neinformisani o svojim pravima, pa neretko odbijajaju da uvaže reklamaciju na prodati proizvod. Naime, ukoliko vam se desi fizičko oštećenje na kupljenim patikama, izgubite fiskalni račun, ili robu niste dobili u ugovorenom roku, imate pravo na povraćaj novca u roku od dve godine od datuma kupovine, u slučaju da popravka ili zamena nisu moguće u primerenom roku ili uopšte.

Sadašnji Zakon o zaštiti potrošača, koji se primenjuje od 2014. godine, ima veoma dobro definisane pojedine odrebe.

Ukoliko vam se patike pocepaju nakon mesec dana, imate pravo da tražite povraćaj novca ili zamenu za neki drugi proizvod. Takođe, ako se javi kvar na nekom električnom aparatu, a na proizvodu piše da je garancija godinu dana, imate pravo na reklamaciju kod trgovca u roku od dve godine. Potrošač može da reklamira proizvod bez ambalaže. Nemogućnost potrošača da dostavi prodavcu ambalažu robe više nije uslov za rešavanje reklamacije niti razlog za odbijanje otklanjanja nesaobraznosti.

Ukoliko izgubite fiskalni račun, nije vam umanjeno pravo na reklamaciju. Kao dokaz o kupovini mogu poslužiti i slip, kopija računa, izvod iz banke ili bar-kod. Ukoliko ni ovo nemate, dovoljno je da znate datum kupovine, jer je svaki prodavac obavezan da čuva kontrolnu traku iz fiskalne kase tri godine.

Kupac po Zakonu ima pravo na povraćaj novca u nekoliko slučajeva

Najpre, u roku od 14 dana kada odustane od ugovora zaključenog na daljinu, odnosno van poslovnih prostorija, ukoliko je kupovina bila putem interneta, i pri tome nije dužan da navede razloge. Obavezan je samo da o tome obavesti trgovca pre isteka pomenutog roka, a sam snosi troškove vraćanja robe, ako trgovac nije drugačije naznačio u ponudi.

Zatim je vrlo važno da potrošači znaju da novac mogu da traže ukoliko prodavac ne isporuči robu u ugovorenom roku, a kupac je pre zaključenja ugovora obavestio prodavca da je isporuka na određeni dan za njega značajna. Ugovor se, u ovom slučaju, raskida po Zakonu i sledi vraćanje novca u roku od tri dana.

Treći slučaj u kome građani imaju pravo da dobiju novac nazad jeste nesaobraznost robe, što se u praksi najčešće dešava. To su situacije kada se dogodi da roba koju je kupac platio, izabrao ili mu je trgovac pokazao nije saobrazna ugovoru ni opisu, kao ni po svojstvima koja ima. Ukoliko se to dogodi u prvih šest meseci od kupovine, potrošač sam može izabrati da li će menjati robu, tražiti umanjenje cene ili vraćanje novca.

Žalite se – besplatno je !

Kako se žaliti:

• Najpre potrošač ulaže reklamaciju trgovcu. Zakonski rok za odgovor je osam dana

• Ukoliko nije zadovoljan odgovorom na reklamaciju kontaktira neko od udruženja za zaštitu potrošača koja daju savet i pokušavaju da pregovorima dođu do pozitivnog rešenja

• Kada postoji osnov za prijavu Tržišnoj inspekciji u skladu sa Zakonom o trgovini i Zakonom o zaštiti potrošača, potrošač podnosi prijavu i Tržišnoj inspekciji

• U ostvarivanju svojih prava potrošači se mogu obratiti i nadležnima za arbitražu i medijaciju

• Kao krajnja opcija dolazi i sudski postupak.

Zakon o zaštiti potrošača predviđa da je prodavac dužan da najkasnije u roku od osam dana od dana prijema reklamacije, pisanim ili elektronskim putem odgovori potrošaču na izjavljenu reklamaciju. Odgovor prodavca na reklamaciju potrošača mora da sadrži odluku da li prihvata reklamaciju, izjašnjenje o zahtevu potrošača i konkretan predlog i rok za rešavanje reklamacije.

Rok ne može da bude duži od 15 dana, od dana podnošenja reklamacije, koliko iznosi za obuću i odeću, odnosno 30 dana za tehničku robu i nameštaj.

Inspekcijske kazne se kreću od 300.000 do dva miliona dinara za pravna lica ili od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorna lica. Preduzetnici se kažnjavaju od 50.000 do pola miliona dinara.

Ovim zakonom je i ukinuto plaćanje sudske takse za za potrošačke sporove do vrednosti od 500.000 dinara.

Ukoliko ste korisnik jednog od Programa pravne zaštite koje nudi Justicija, stičete pravo na podizanje tužbe, koja se nalazi na spisku Izabranih pravnih radnji.

Ne zaboravite – kupac je uvek u pravu!

http://www.justicija.rs/2016/08/29/...nje-reklamacije-15-dana/#sthash.9UpQ10Gg.dpuf

Jutors sam bio do mini Maxi marketa da kupim hleb i mleko. U tom marketu postoje tri kase, na kojima samo jedna radi, radi reda ili cega vec ne znam. Dok sam ja dosao do frizidera gde se uzimaju mleka i dok sam uzeo hleb, na toj jednoj kasi ceka se u redu gde su 10 ljudi ispred kase

U ovom slucaju jos se pisao i cek, pa je cekanje dodatno produzeno! Pitao sam sa nekih 20m kasira zasto ne rade ostale kase, on mi je kratko odgovorio da nema ko da radi. Trazio sam sefa smene i poslovodju, ona mi je ukratko rekla da ne moze (posto sam je pitao zasto ne zaposlite jos dva radnika) i kada sam je pitao zasto, ona kaze da ne zna

I cini mi se da sam ih upecao ili se prave ludi, da im je naredjeno da odrzavaju marvu i stoku koja ce da radi 5 posla za 22.000din
Ja te ljude ne krivim, vec zalim, a posto je u srbiji toliko jadno poslovno okruzenje, imam neka pitanja za vas!

- Znam gomilu kompanija/fabrika koje su propale (namerno) ali s tim da se od te fabrike gde je radilo 350 primera radi radnika, stavi katanac, pronadje strani investitor/poslodavac i nakog toga se zaposli 10 ljudi koji ce rade za minimalac! Da li je moguce? :dash:

- Namerno upropastis firmu, stavis je pod stecaj i glumis spasioca titanika u kome ce da ti se pune dzepovi a radnici da ti budu djbretarski gmizavci, koji ce da rade 5 posla dnevno
E sad meni nije jasno zasto smo mi uvodili kapitalizam, kada smo kukali da nam ne valja socijalizam! Hoce li neko da mi objasni ovo ludilo? :neutral:

Tri kasirke rade dok tri piju kafu, upamtite to već jednom.

Jeste li primetili da je onaj xxl čips za odrasle dofurao do fantastičnih 200 dinara?!? Dal je moguće da kreten pokušava da proda kesicu čipsa za iste pare koliko košta bečka šnicla ili dobra pljeskavica sa svim prilozima??? Nečuveno.

I smoki je nabio cenu za ono veće pakovanje pa sam i njega batalio. U principu sam uopšte batalio sva ta sitna gowna i okrenuo se zdravom životu :)

I sladoled je ispušio kod mene ove godine, ni dinara im nisam dao. Ono malo veće pakovanje 450-500 dinara? Obojene vode i veštačke arome? Ne ne seljaci, jel znate kako dobre sladolede ima lidl i kako ćete da se napušite kurtza kada dođe? Ako dođe jer grade montažne prodajne objekte duže nego tutan kamon piramidu.

Neloš je čips u metrou, onaj aro ali su zato voćni sokovi sa ukusom babinih smrdljivih čarapa :)

Uopšteno, sve što se pravi oko beograda i južnije od beograda nije za ljudsku ishranu, sve što dolazi iz vojvodine je pristojnog kvaliteta. Iz inostranstva je dosta dobro ali naša govna to koriste kako bi naduvali cene i prodavali domaći krš.

Sve u svemu, smračilo mi se kada se pojavio "Premia" BIO puter koji je 450 dinara tačnije 3 puta skuplji od običnog koji jedem ceo život.

Danas izgleda proizvođači seru u hranu.

Jutors sam bio do mini Maxi marketa da kupim hleb i mleko. U tom marketu postoje tri kase, na kojima samo jedna radi, radi reda ili cega vec ne znam. Dok sam ja dosao do frizidera gde se uzimaju mleka i dok sam uzeo hleb, na toj jednoj kasi ceka se u redu gde su 10 ljudi ispred kase

U ovom slucaju jos se pisao i cek, pa je cekanje dodatno produzeno! Pitao sam sa nekih 20m kasira zasto ne rade ostale kase, on mi je kratko odgovorio da nema ko da radi. Trazio sam sefa smene i poslovodju, ona mi je ukratko rekla da ne moze (posto sam je pitao zasto ne zaposlite jos dva radnika) i kada sam je pitao zasto, ona kaze da ne zna

I cini mi se da sam ih upecao ili se prave ludi, da im je naredjeno da odrzavaju marvu i stoku koja ce da radi 5 posla za 22.000din
Ja te ljude ne krivim, vec zalim, a posto je u srbiji toliko jadno poslovno okruzenje, imam neka pitanja za vas!

- Znam gomilu kompanija/fabrika koje su propale (namerno) ali s tim da se od te fabrike gde je radilo 350 primera radi radnika, stavi katanac, pronadje strani investitor/poslodavac i nakog toga se zaposli 10 ljudi koji ce rade za minimalac! Da li je moguce? :dash:

- Namerno upropastis firmu, stavis je pod stecaj i glumis spasioca titanika u kome ce da ti se pune dzepovi a radnici da ti budu djbretarski gmizavci, koji ce da rade 5 posla dnevno
E sad meni nije jasno zasto smo mi uvodili kapitalizam, kada smo kukali da nam ne valja socijalizam! Hoce li neko da mi objasni ovo ludilo? :neutral:

Iz mog iskustva jedino naši investitori i strani iza koga se krije naš čovek imaju preku potrebu da zaposle jednu osobu za pet poslova...

Takodje iz mog iskustva- imamo sistem, uspostavljen još do Delte, a to je jedinu uštedu mogu sprovesti na radnoj snazi, time što ih mobingujem, ucenjujem, ponižavam, a moj benefit je sledeći- ostvarujem veći profit , time i zaradu i tada će mene i samo mene da nagrade. Odnos plata kreatora i izvršilaca bude i 1 prema 7,8,10.

U Idei su najsporiji i najbezobrazniji. Zaobilazim ih u sirokom luku. Kakva smo drzava. Jadna zena. Zar i invalidi da rade ovo. Ajde da je na kasi, pa da razumem, ali ovo da tegli nekoliko litara mleka je sramota i bruka za poslovodju te prodavnice i celu Ideu. Kao prvo kriva je drzava koja je jadnu zen odbila za invalidsku i mora ovako da se zlopati.

Prilikom placanja racuna dobavljacu, napravljena je greska je pa isti racun placen dva puta. Interesuje me sta je pametno uraditi u toj situaciji,da li traziti neko knjizno tj. uraditi i kako evidentirati povracaj novca? Rec je o budzetskom korisniku odnosno on je kupac usluge.

Prilikom placanja racuna dobavljacu, napravljena je greska je pa isti racun placen dva puta. Interesuje me sta je pametno uraditi u toj situaciji,da li traziti neko knjizno tj. uraditi i kako evidentirati povracaj novca? Rec je o budzetskom korisniku odnosno on je kupac usluge.

Povrat novca.. samo se kod transfera navede šifra po osnovu više uplaćenih sredstava ili pogrešno uplaćenih sredstava, potraži šifre i to je to.
Bilo bi ok neki zahtev sa njihove strane, ili zapisnik prilikom usaglašavanja stanja..

Ko je i kako dozvolio 10 neispravnih mlekara
Mleko u kesama palo je na zdravstvenom ispitu.

IZVOR: B92 SUBOTA, 17.12.2016. | 16:21

(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)
ANKETA

"Nisam iznenađena, ali ne znam zašto. Mislim...svemu se nadate. Stanite sad u redove pa ćete videti".

"Svašta pričaju i ko zna da li je tačno, da l' nije tačno . Šta znam, kad se skuva verovatno se ubiju te bakterije"

"Da je samo mleko, nego je u svim proizvodima za ishranu"
Nacionalna organizacija potrošača Srbije saopštila je da je analizom utvrđeno prisustvo višeg nivoa bakterija od dozvoljenih, u osam od 22 kontrolisana uzorka mleka pakovanih u kesama.

Svima dobro poznata pakovanja, uglavnom locirana na najnižim rafovima, naročito su bila popularna devedesetih godina. Ali mnogo godina kasnije, mleko u kesi i dalje ima svoje kupce. U proizvodima pojedinih mlekara pronađen je nivo bakterija od 1,6 do 3,2 odsto, iako zakon ne dozvoljava ni promil.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović, rekao je da im već duže vreme stižu prijave građana da se pasterizovano mleko u kesama brzo i lako kvari, da ima čudan miris, zbog čega su i odlučili da se ono ispita. Rezultati međutim, nisu bili dobri.

"Nemoguće je da mleko u sebi ima enterobakterije, da ima ešerihiju koli, a da se nalazi na tržištu. Odnosno da se nalazi u prodavnicama, jer niko u prodavnicama to mleko nije oštetio, oštetio ambalažu. Znači sam problem je u procesu proizvodnje. Kako je neko mogao da potpiše nešto ako nije u funkciji, kako možete da imate 8 mlekara, odnosno deset koje su neispravne? Kako to može? Ne može da bude ničega od svega toga tamo, eto, drago mi je da nema aflatoksina, da nema nekih drugih supstanci ozbiljnijih, pesticida. Ali zapravo bakterije su veoma loši pokazatelji same higijene", kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Sektoru za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, upućen je zahtev da se prekontrolišu sve mlekare.

Veterinarski inspektori Uprave za veterinu započeli su kontrolu i proveru ispravnosti, kako objekata, tako i proizvoda (sirovog mleka) kod kojih se sumnja u kvalitet. Ukoliko se utvrde bilo kakve nepravilnosti u pogledu ispravnosti proizvoda, isti ce biti povučeni iz prometa i neškovidljivo poništeni, a proizvođači će biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

Iz Nacionalne organizacije potrošača pozvali su na odgovornost veterinarske inspektore. A do tada činjenice su poražavajuće, jer po ko zna koji put postavlja se isto pitanje - kako je moguće da neko zarad profita svesno truje i obmanjuje potrošače.

http://www.b92.net/biz/vesti/agro-biz.php?yyyy=2016&mm=12&dd=17&nav_id=1211314

Koje su mlekare u pitanju?>

Ovde je ceo lobistički tekst udruženja (podmitljivih) građana www.nops.org.rs/index.php/component...ijemo-mleko-u-kesama-opasno-po-zdravlje-ljudi
Naručilac kampanje je od tog nestručnog, zlonamernog, protivpravnog i tendencioznog teksta kreirao naslove i tekstove koje će objaviti mediji.
U nekima je dat spisak mlekara (nije isti, već se razlikuje od medija do medija!), a tematski negde je akcenat na mleku u kesi, negde na kvalitetu sirovog mleka, negde na posledicama konzumiranja, ...
Interesantna pojava, u svakom slučaju, još jedan filter koliki uticaj na čitaoce / potrošače imaju kampanje i koliko nam je ispran mozak.

Da je u pitanju kampanja, svedoči i činjenica da Blic ne dopušta komentare.
Takođe, protivpravno je javno objavljivati rezultate analiza uzoraka koje je uzimalo neko udruženje građana.
To mediji znaju, ali objaviše. Ni uzorci mlekara nisu validni, već samo uzorci veterinarske inspekcije.
Svaka tužba protiv medija bi se završila pozitivno, ali šteta je već načinjena, a mediji imaju način da sudski spor prolongiraju godinama.
Primera radi Blic je u jučerašnjem izdanju preko cele naslovne stranice izbacio spisak sa tendencioznim naslovom "Oni su nam prodavali mleko puno bakterija".
Ovakvi članci se smišljeno objavljuju pred kraj svake godine, jer tada najviše ljudi diskutuju (slave, praznici), samo nikada nije bilo ovako direktno i bezobzirno.

Od Nove godine, najverovatnije se ukidaju prelevmani (zaštitne carine) na mleko, pa treba napraviti prostor u plasmanu za uvoznike, tj najveće mlekare i strane kompanije.
Istine radi, u Srbiji ima možda i stotinak malih mlekara koje prerađuju do par hiljada litara mleka dnevno, koje su šupe i ne pridržavaju se higijenskih standarda, što kao posledicu može imati neispravan ili čak i po zdravlje opasan proizvod. Ali ovde nisu takvi na tapetu. Na stubu srama su uglavnom zdrave, domaće mlekare, koje rade po svim pozitivnim propisima (često rigoroznije i od Imleka), nisu prezadužene, kapital je domaći i godinama je profit reinvestiran u razvoj, proširenje i standarde kvaliteta. To su mlekare koje prerađuju 10.000-25.000l na dan sirovog mleka, koje spašavaju i manje proizvođače mleka (kojih se velike mlekare odriču) i koje u ruralnim sredinama zapošljavaju po 50-tak radnika.

Kvalitet mlečnih proizvoda zavisi od: sirovog mleka, kvaliteta i dužine hlađenja na prijemu mleka u mlekaru, kvaliteta pasterizacije i higijene cevovoda i pakerice.
U tekstu NOPS--a (odakle pravo udruženju građana da u nazivu ima Nacionalno i asocira na državnu instituciju?) se potencira da manje mlekare imaju loše sirovo mleko.
Dok Imlek i Meggle deo sirovog mleka kupuju od preprodavaca koji na treći dan isporučuju mleko skupljano i z metalnih kanti po zabitima istoka i juga Srbije,
prozvana mlekara Dana iz Vrbasa 10.000l mleka ima sa sopstvene farme, jedne od najvećih u Srbiji!
Mlekara Milovanović iz Pocerskog Pričinovića kod Šapca svakodnevno radi otkup mleka u krugu od 25km. Svi njihovi stočari su dobili laktofrize (uređaj za hlađenje sirovog mleka).
Mlekara Stado moje iz Mošorina (sela sa najviše mleka u Srbiji) svakodnevno radi otkup sirovog mleka u krugu od 10km!
Kvalitet sirovog mleka ovih mlekara je nedostižan za nejveće proizvođače, jednostavno oni dovoljnu količinu svežeg mleka nemaju u okolini.

Back