Zar engleski i u vrticu?

Ја сам за то да се српски избаци свуда, и да се већ у породилишту деца заводе на енглеском језику, да све буде на енглеском, а српски нека уче децу само они заостали и примитивни сељаци...

Nesto ne vidim da u Skandinaviji neko ne zna svoj maternji jezik,a svi odlicno govore engleski.
Cudno,to je najrazvijeniji deo evrope,sa najgorom klimom,i ne znaju sta je rat.
A da mi nesto naucimo od pametnih i borimo se za bolji standard i lepsi zivot.Ili da budemo srbi po profesiji?:think:

Nesto ne vidim da u Skandinaviji neko ne zna svoj maternji jezik,a svi odlicno govore engleski.
Cudno,to je najrazvijeniji deo evrope,sa najgorom klimom,i ne znaju sta je rat.
A da mi nesto naucimo od pametnih i borimo se za bolji standard i lepsi zivot.Ili da budemo srbi po profesiji?:think:

Дакле, шведски и норвешки језик су изумрли?!?!?!?
Е морам да признам да сам неинформисан, ја сам чуо да је нпр. ирски одавно угрожен, и да су без обзира на то што су одавно усвојили енглески гладовали и исељавали се колико до јуче...

Дакле, шведски и норвешки језик су изумрли?!?!?!?
Е морам да признам да сам неинформисан, ја сам чуо да је нпр. ирски одавно угрожен, и да су без обзира на то што су одавно усвојили енглески гладовали и исељавали се колико до јуче...

Procitaj sta pisem,ili da pisem na engleskom?!

Дакле по теби ми немамо никакав проблем са упливом енглеских речи у свакодневни српски језик, услед чега нам језик, кад га неко са стране слуша, звучи као када Цигани причају мало српски, мало цигански, па пола размеш а пола не?

Sigurno je da problem postoji..
svuda (van engleskog govornog područja), ne samo u Srbiji...
englizacija ili ... ne znam baš tačno koji izraz je ispravan.. :D
je uzela maha...

međutim, tome nije razlog učenje engleskog jezika u školi ili obdaništu

jedan od problema, poslednjih godina naročito, je 'u' kompjuteru - internetu
pojmovima sa kojima se susrećemo svaki dan,
a koji su napisani na engleskom jeziku
onda dobijamo katovanje i pejstovanje, lajkovanje, kancelovanje, sejvovanje i sl.

da li neko rešenje postoji - ne znam..
čini mi se da, ako se ovako nastavi, uskoro, jezici neće više ni postojati
osim engleskog
no, nije to baš tako bliska budućnost
u krajnjem slučaju.. na maternjem se najsočnije... psuje :D

@tema
moje dete je išlo na engleski u obdaništu
realno, moglo je i bez toga.. a ni sa tim ništa ne škodi
dvadesetak reči i dve tri pesme... suma sumarum...
njima je bilo lepo, to je važno :D

Ma нема никакве, то што ће деца ускоро прво учити енглески нема никакве везе са кварењем језика, само ти спавај...
prvi jezik ce uciti... sa 4-5god? ok :mrgreen:

nego, na tu temu kada vec hocete
brkam ove domace jezike, hr iz knjiga uz koje sam odrasla, srpski iz skole, lokalni sa povelikim procentom italijanizama
a opet, ne brkam italijanski sa engleskim, ni obrnuto
jer su u pitanju razlicite grupe jezika
za razliku od jugoslovenskih gdje se svakih par godina biju oko toga sto je cije ili nije
nisu mi strani jezici pobrkali nista

Аха, и Индијци су вероватно за тебе елита, пошто им је чак енглески језик службени језик.

U Americi,Engleskoj,Australiji...ogroman,ali ogroman,broj indijaca radi i to visokostrucne poslove.Indija je velesila,atomsjka sila,zemlja koja samostalno lansira satelite...mnogo im u tome znaci engleski jezik.Bas mnogo,da ne elaboriram dalje.

Kad cujem nekoga da govori skolski engleski,okrene mi se utroba,znaci da nema pojma.Bilo bi super da imamo kadra po obdanistima gde bi se govorio iskljucivo engleski,da dete progovori taj jezik pre nego sto i prohoda.Nema bolje investicije u decu od ucenja jezika.I nije to bacanje para.Naravno,ima i onih koji love u mutnom,ali nikad se nece pogresiti ako se deteu plati taj kurs,ili ga zovi kako hoces.A crtaca na engleskom ima dosta tako da deci bolja vezba kod kuce ne treba.
Ajde sad da pametujemo.Nisam rekao da ne treba uciti engleski jezik,vec da ne treba decu forsirati sa stranim jezicima pre polaska u osnovnu skolu.
A sto se tice tvog zgrazavanja za skolski engleski., bolje i skolski nego nikakav.
Kome treba,neka ga usavrsava,kome ne treba,sasvim je dovoljan i skolski engleski.:rtfm:

Ajde sad da pametujemo.Nisam rekao da ne treba uciti engleski jezik,vec da ne treba decu forsirati sa stranim jezicima pre polaska u osnovnu skolu.
A sto se tice tvog zgrazavanja za skolski engleski., bolje i skolski nego nikakav.
Kome treba,neka ga usavrsava,kome ne treba,sasvim je dovoljan i skolski engleski.:rtfm:

Skolski engleski znaci da ga ne znas.Zavaravas se,ucio si nesto a nemas pojma.Cemu to sluzi?!
Mi se uvek zavaravamo sa nekim poluznanjem,poluistinama i svetskim zaverama.Zato

i zivimo kako zivimo.

Ne moze zena da bude malo trudna,ili je trudna ili nije!

Skolski engleski znaci da ga ne znas.Zavaravas se,ucio si nesto a nemas pojma.Cemu to sluzi?!
Mi se uvek zavaravamo sa nekim poluznanjem,poluistinama i svetskim zaverama.Zato

i zivimo kako zivimo.

Ne moze zena da bude malo trudna,ili je trudna ili nije!
Jel...
Ja mislio da sluzi za mazanje na hleb:dash:
Od neceg moras poceti,a ja sam rekao kome treba neka ga usavrsava,ja se sasvim dobro snalazim i sa skolskim engleskim.
Ti misli sta god hoces,to je tvoje pravo i ja necu na njega da uticem.

Juce sam bila na roditeljskom za moja dva malisana koji jos idu u vrticu i moram vam reci da mi je po prvi put , preseo.
Elem kada stignem tamo u najvece zena koja nije vaspitacica drzi roditeljima predavanje o prviatnoj skoli koja vec nekih par godina drzi tu skolu engleskog jezika.Pa jedno 45 minuta nas je davila sto kako je fino, korisno , lepo , i da kosta 1000 din. mesecno i knjiga engleskog koja dodje 650 ili 690 din. ne znam tacno. pa ponovo tako i sve u krug dok nismo poceli da je gledamo bledo, jer smo shvatili poentu da bi trebalo da upisemo dete da ide na te casove engleskog i naravno sto vise, parica ce za njih biti vise.morala sam tako reci , bas sam bila pukla.Cutala sam, a vidim i ostali , svi se slazu , klimaju glavama u redu je upisacu svoje dete....bla , bla, bla
Da ne duzim, kada je napokon zavrsila izasla je a nase su vaspitacice presle na ono njihovo sto su imale da kazu uz napomenu za taj engleski gde deca to isto gradivo koje ce uciti sada ucice u prvom razdredu:eek:.Te tako se jedan roditelj oglasi, ali u sali , zasto bi da uce sada i tada jedno te isto.na sta ce vaspitacica pa da lakse savladaju gradivo, gde upadam ja i kazem ali ozbiljna, ne vidim svrhu da uce jedno te isto, zar ne mislite da decica trebaju biti sto duze to, a i zasto bi sada ucili to kada ih to ceka te ceka u prvom razredu gde imaju uciteljicu zaduzenu za engleski i pri tom prima platu.A drugo moj stariji sin nije isao na to dodatno i dete je sasvim dobro savladalo engleski u prvom razredu.Na sta je ona meni rekla , ko je u mogucnosti neka ide , ko nije ne mora.
E tu sam pukla, ali na srecu ucutala, jer nije moja poenta price bila u novcu vec zasto decicu jos sada bubati svim i svacim jer to ih ceka, nece im pobeci zar ne trebaju da se igraju.Dovvoljno je sto su engleskii uveli u prvom razredu, koliko se secam nama je bio tek u petom, pa sada i u vrticu.
Sat vi mislite o svemu tome?
Malo si mi kofuzna nalence,ali sam shvatila poentu.
Neka ide na jezik ako mene pitas.Mozda nece Bog zna sta nauciti(moja je isla u vrticu,naucila gomilu pesmica,i par recenica pride)ali ce mu uci u uvo...To za knjige sada dok su jos prakticno i na srpskom nepismeni mi je malo bzvz ali ajd sad...Te knjige za prvi su ko slikovnice...
I ne brini se oko opterecenja malih mozgova,oni to sve shvataju kao igru i nisu ni svesni koliko zapravo usvajaju znanje.

Jel...
Ja mislio da sluzi za mazanje na hleb:dash:
Od neceg moras poceti,a ja sam rekao kome treba neka ga usavrsava,ja se sasvim dobro snalazim i sa skolskim engleskim.
Ti misli sta god hoces,to je tvoje pravo i ja necu na njega da uticem.

Mi u srbiji,narocito mladi ljudi pred kojima je karijera,moramo da shvatimo: Poluznanje,poluistine i foliranje ne prolazi nigde u svetu.Osim u srbiji.Ako mislis da vredis,zelis da se dokazujes i nadmeces u znanju i sposobnostima sa drugim ljudima u svetu,moras da budes pismen kako bi to mogao.Osnovna pismenost je jezik,a engleski se nametnuo kao jezik svetske komunikacije.I u diplomatiji,nauci,kulturi,obrazovanju...tako je kako jeste.Uopste ne forsiram taj jezik,cak ga i ne volim,nije "cist"kao sto su npr.spanski,italijanski,pa i arapski.Ali to ne mozemo mi da menjamo vec samo da prihvatimo.Ko razume shvatice,ko ne razume ne vredi mu pricati.

Poslednja izmena:

Back