ZAPALJENA AMERICKA AMBASADA!

Angie.

Zainteresovan član
Poruka
458
Huligani ponovo napadaju ambasade
21. februar 2008. | 18:32 -> 19:10 | Izvor: B92, Beta
Beograd -- Više od sto huligana nakon završetka mitinga napalo američku ambasadu, policija se povukla. Napadnuta i hrvatska ambasada.
U vreme završetka mitinga "Kosovo je Srbija" grupa izgrednika zapalila je na zgradi ambasade SAD zastavu, a vatra se širi i iz same zgrade, javlja izveštač B92. Više stotina demonstranata se sjurilo niz Ulicu kneza Miloša, a više njih pokušava da provali vrata ambasade. Pre toga više desetina izgrednika kamenovalo je zgradu dok se kordon policije provukao u Ulicu Miloša Pocerca.

Nakon američke, huligani su napali i hrvatsku ambasadu, na koju bacaju navijačke baklje. Gori i više kontejnera u okolini ambasade Hrvatske.

Demonstranti su demolirali i kućicu ispred ambasade BiH u Krunskoj ulici, a duž čitave Resavske ulice prevrnuti su kontejneri, počupane kante za smeće.
Grupa od tridesetak navijača je i pre početka mitinga kamenovala ambasadu Hrvatske u Ulici Kneza Miloša. Tom prilikom, neko od navijača bacio je baklju na ambasadu.

Dalje razbijanje sprečila je policija specijalizovana za razbijanje demonstracija. Oni su, na putu do platoa ispred Doma Narodne Skupštine kamenovali i ambasadu Turske. U oba slučaja niko nije povređen.

Grupa izgrednika obila "Beko"
Grupa od stotinak mladih izgrednika provalila je u 18.45 časova u prodavnicu "Beko" u Knez Mihailovoj ulici nakon čega su u manjim grupicama sa plenom krenuli ulicama prema Zelenom vencu.

Petnaetak minuta ranije oni su se izdvojili iz mase okupljene na mitingu "Kosovo je Srbija" i uputili Knez Mihailovom na čijem kraju kordon policije brani prilaz ambasadi Slovenije.

Mladići, među kojima je bilo i nekoliko veoma mladih devojaka, usput su lupali trafike i pokazivali noževe.

Policija nije intervenisala.
 
Policija intervenisala
BEOGRAD, 21. februara 2008. (Beta) - Jake policijske snage opremljene za razbijanje demonstracija i suzavcem intervenisale su večeras u ulici Kneza Miloša.

Policija je krenula od zgrade MUP prema ambasadama Hrvatske i SAD, koje su pre toga demolirane.

Demonstranti su se razbežali po okolnim ulicama. Policija koristi nekoliko oklopnih vozila.
 
zastava.jpg


U vreme završetka mitinga "Kosovo je Srbija" grupa izgrednika zapalila je na zgradi ambasade SAD zastavu, a vatra se širi i iz same zgrade.
 
zapaljen je samo ulaz u ambasadu.

ambasada nije jer je ista utvrdjena kao najbolji zatvor a pomenuti mladici koji napadaju na zgradu nemaju tehnicka sredstva kojim bi mogli da obiju ulaze i resetke i da provale u nju i dignu je u vazduh. tako da nista strasno.
 
Gori ambasada SAD, žandarmerija u akciji
Cetvrtak, 21. februar 2008. 19:37

Američka i hrvatska ambasada u centru Beograda zapaljene su posle velikog mitinga "Kosovo je Srbija", gori i "Mekdonalds" na Slaviji, a oštećeno je još nekoliko diplomatskih predstavništava drugih zemalja.
Oko 19 sati jake policijske snage izašle su u Ulicu kneza Miloša: pripadnici žandarmerije bacili su suzavce na izgrednike, kordon je blokirao ulicu, a vozilima "hamerima" krenuli su na masu.

Izveštači Monda javljaju da je policija pod "punom opremom" okružila je zgradu "Merkatora" na Novom Beogradu, kao i zgradu Televizije B92, kojoj poslednjih nekoliko dana - kako tvrde - stižu brojne pretnje.

Demonstranti su prethodno oštetili i ambasadu Turske, Belgije, kao i diplomatska predstavništva BiH i Kanade, ispred koje je zapaljeno jedno vozilo. Duž cele Ulice kneza Miloša prevrnuti su kontejneri.

Kasnije je napadnuta i britanska ambasada - demonstranti pokušavaju da razvale vrata te zgrade.

Posle velikog mitinga "Kosovo je Srbija", deo građana krenuo je ulicom Kneza Miloša i ispred američke ambasade najpre zapalio zastavu te zemlje, a zatim i objekat. Potom je na zgradi istaknuta srpska trobojka.

Iz zgrade američke ambasade širi se vatra.

Huligani su potom napali i hrvatsku ambasadu koja se nalazi samo sto metara niže. Najpe su bacali kamenice, baklje, pokušavali da sruše ogradu, a zatim su skinuli grb Hrvatske.

Demonstranti su demolirali i kućicu ispred ambasade BiH u Krunskoj ulici, a duž čitave Resavske ulice prevrnuti su kontejneri, počupane kante za smeće.

Prethodno je grupa od stotinak mladih izgrednika provalila u 18.45 časova u prodavnicu Beko u Knez Mihailovoj ulici nakon čega su u manjim grupicama sa plenom krenuli ulicama prema Zelenom vencu.
Petnaetak minuta ranije oni su se izdvojili iz mase okupljene na mitingu "Kosovo je Srbija" i uputili Knez Mihailovom na čijem kraju kordon policije brani prilaz ambasadi Slovenije.

Mladići, među kojima je bilo i nekoliko veoma mladih devojaka, usput su lupali trafike i pokazivali noževe. Policija nije intervenisala.

Oko 300 srednjoškolaca prethodno je oko 15.30 časova okupilo se ispred slovenačke ambasade u Beogradu, ali osim verbalnih poruka nije bilo težih incidenata.

Reporter Monda javlja da su srednjoškolci u Pariskoj ulici privremeno blokirali saobraćaj, ali da su se sklonili sa kolovoza na molbu ljudi koji su izašli iz zgrade u kojoj su sedišta Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.

Ispred slovenačke ambasade postavljen je kordon policije.

Potom je kolona srednjoškolaca prošla pored ambasade Francuske, ali nije bilo incidenata.

Francuska je već priznala nezavisnost Kosova, a Vlada Slovenije u četvrtak je pripremila predlog teksta o priznanju Kosova. Taj predlog najpre treba da potvrdi parlamentarni odbor, a potom i slovenačka skupština.

Slovenačka ambasada u Beogradu već je oštećena u nedelju uveče tokom protesta grupe Beograđana, uglavnom mlađih. Slovenija je trenutno predsedavajuća Evropskom unijom.

(MONDO)
 
Искрено речено, заболе ме и за амбасаду САД и за амбасаду Усрашије и за амбасаде других наших непријатеља. Они ми узеше државу, порекло, историју - а ја ћу да се узбуђујем око разбијених прозора.........ма иш, бре...
 

Back
Top