Zanimanja od kojih mladi beže, a zarade su i dva, tri puta veće od onih koje imaju lekari i nastavnici

vlada131

Ističe se
Moderator
Poruka
2.193
Zanimljiv tekst sa sajta Zelena učionica...

Kada se govori o problemu nedostatka kadra u prosveti i o nezainteresovanosti mladih da rade u školi, kao glavni razlog navodi se – finansijski aspekt posla. Nastavničke plate jesu male, a primanja negde oko proseka imaju samo oni sa sedmim stepenom stručne spreme i solidnim radnim stažom. Međutim, kada se uzme u obzir i to da smerovi za neka od najplaćenijih zanimanja u srednjim školama ostaju prazni, onda ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su loša primanja razlog što mladi beže od prosvete. Jer, podaci jasno kažu, beže i od zanata gde su primanja i trostruko veća nego u učionici. Stvar je, pre, u uslovima rada.

skola-ucionica-6.png


Kako piše Euronews, za veće poslove, poput renoviranja kupatila, na vodoinstalatera, električara, keramičara čeka se mesecima. Bez zakazivanja danas je nemoguće otići kod frizera, automehaničara. Sve su to deficitarna zanimanja, gde se dobro zarađuje. Prema podacima Infostuda poslodavcima je prošle godine bilo najteže da nađu radnike na pozicijama poput mehaničara, frizera, pekara, metalostrugara, stolara i vodointalatera.

Za te pozicije bili su spremni da ponude i velike zarade. Frizerima i pekarima 200.000 dinara, mehaničarima 240.000, a za vodoinstalatera je ponuđena zarada u iznosu od čak 250.000 dinara. To je skoro duplo veća plata nego lekara u domovima zdravlja, nastavnika u školama.

Ipak, retko ko se odlučuje da posle završene osnovne škole upiše zanat. Primera radi, u Građevinskoj školi na Zvezdari ranije je postojao smer za vodoinstalatera, ali kako godinama unazad nije bilo zainteresovanih kandidata, on je izbačen sa liste za upis.

Slično je i sa zidarima, tesarima, armiračima. Na smer koji objedinjuje ta tri zanata – Operator osnovnih građevinskih radova u Građevinskoj školi prošle godine prijavila su se samo dva kandidata. Škola je te kandidate morala da prebaci na druge smerove. Građevinska industrija beleži najveći rast u Srbiji, a u ovom momentu nedostaje oko 30.000 majstora svih profila, ali mladi nisu zainteresovani za te poslove.

Istraživanja Infostuda su pokazala da su mladi nezainteresovani da uče zanat i kroz neformalno obrazovanje.

“Kada razgovaramo sa vodoinstalaterima, automehaničarima od njih dobijemo povratnu informaciju da mladi nisu zainteresovani da dođu da uče zanat uz majstore, kao šegrti, kroz neformalno obrazovanje”, pojašnjava Miloš Turinski iz Infostuda.

Rade Zejak, direktor Građevinske škole na Zvezdari kaže da ni siguran posao i dobra plata nisu dovoljna stimulacija za roditelje da usmere decu ka zanatima.

“Svi bi hteli za svoju decu lagodnije radno mesto, gde su zaštićeni od spoljnih uslova – vetra, kiše, hladnoće, sunca. Mi se kao škola maksimalno zalažemo da obezbedimo stipendije, kredite za decu. Međutim, to nije bila dovoljna motivacija”, kaže on za Euronews Srbija.

Link
 
Mislim da najviše nekvalifikovanih (završili druga zanimanja) ima među molerima.
Škola neće dovoljno obučiti navedena deficitarna zanimanja, a i diplome im ne trebaju da bi taj posao radili kao privatnici.
usluge su uvek bile dobro plaćene za zlatne i vredne ruke,.. ako zemlja napreduje..
-------------------------------------------------------------------
Uopšte uzev,.. škole jako gube na značaju. Iz puno razloga - ne mogu da organizuju kvalitetnu praksu za učenike ( privatne firme nisu u obavezi da ih prime - imaju svoje obuke za svoje radnike,.. nema više stipendiranja u školama),, a Gugl je degradirao obrazovanje za (recimo) 60 %,.. praksa još za dodatnih 20%..
I tu smo gde smo :) i ostaće tako

U Zrenjaninu se gasi jedna velika srednja škola,.. ugasiće se verovatno i u drugim većim gradovima,..
 
Čudi me da su frizeri u ovoj grupi. Pre par godina bukvalno svaki drugi lokal je bio frizerski (u NS).
Bile silne akcije za feniranje. 200 dinara za dugu kosu.
Malo su se sad razredili (čitaj puklo njih dosta-zatvorli lokale). Moje mišljenje je da je bilo tu dosta prekvalifikanata.
E sad, da bi bio dobar majstor moraju tu godine šegrtovanja da se ulože a danas teško da će
neko to da uradi osim ako baš ne voli tu profesiju.
 
Trend u društvu je uz minimum rada, maksimum para i neuprljane ruke. Zato imamo navalu na IT sektore, a ostala zanimanja su nezanmljiva. Ne mogu se setiti da je neko ministarstvo se bavilo procentom deficitarnih zanimanja i uradilo nešto na promociji tih zanimanja .
sto da ne bude navala kad je dobra plata i trazeno zanimanje isl.. a mislim da i kuvari po skupim restoranima dobro zaradjuju..
 
Skoro sam čitala da se više ne pita : znaš li nekog dobrog majstora, već se preko veze rezerviše majstor za narednih par meseci..inače, odnosi se i na vodoinstalatere, električare, keramičare..
dobro, ajd, ti si zensko.......i da te neko pita, jel bi vise volela da ti je decko vodoinstalater sa 1500 evra platu ili da radi u banku za 700 evra ?
 
dobro, ajd, ti si zensko.......i da te neko pita, jel bi vise volela da ti je decko vodoinstalater sa 1500 evra platu ili da radi u banku za 700 evra ?
Nisam ja od tih, ja sam od emotivnih luda koje biraju srcem :mrgreen: inače,muž završio mašinstvo, al pare zaradio limarijom ;)
 
Nisam ja od tih, ja sam od emotivnih luda koje biraju srcem :mrgreen: inače,muž završio mašinstvo, al pare zaradio limarijom ;)
rođena si (sa) greškom ? :rotf:

šalim se naravno,..
Inače i moj komšija je završio višu mašinsku, a ceo život radi kao instalater (grejanje, vodu, ) i kada hoće ode u Švabiju (da zaradi penziju).
A, ovde je ugasio firmu, jer je to ovde skupo,.. još jedan razlog da im ne treba škola.
 

Back
Top