Zamena za so

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.955
Danas se neki zacin koristi ne zbog potrebe organizam, niti radi konzerviranja, nego zbog ukusa koji daje ili menja jelu..

Da li postoji zamena za so?
Znaci ne KCl, ne MgCl, nego bas zamena za so...nesto 100x slanosti od soli....

Danas se neki zacin koristi ne zbog potrebe organizam, niti radi konzerviranja, nego zbog ukusa koji daje ili menja jelu..

Da li postoji zamena za so?
Znaci ne KCl, ne MgCl, nego bas zamena za so...nesto 100x slanosti od soli....

Šta sve čovek ovde neće pročiati...

Jel tebi živa profesorka hemije?
Da ti vrati pare...

- - - - - - - - - -

Pa morska so,al mi idu na k oni koji ne mogu jesti bez soli,ono svaki zalogaj umacu

ja jedem leba i sa pogačice...

Nije so ali ume da prevari ukus da je slano - mesavina zacina kari.
Jedva da koristim so otkad sam otkrio kari.
Sipaj na plitku tacnu malo maslinovog ulja, dodaj kari, susam, origano, moze sitno naseckan persun, biber, zrnce-dva kima.
Umoci hleb u to i probaj - osetices da je jako slano iako je bez mrve soli.

I ona je so, ali nije cist NaCl nego je zaprljana raznim (kažu za telo korisnim) mineralima. :ok:

- - - - - - - - - -

Nabavio sam, piše da je stara najmanje 5000 godina,
a piše na pakovanju: rok trajanja godinu dana :mrgreen:

Nije so ali ume da prevari ukus da je slano - mesavina zacina kari.
Jedva da koristim so otkad sam otkrio kari.
Sipaj na plitku tacnu malo maslinovog ulja, dodaj kari, susam, origano, moze sitno naseckan persun, biber, zrnce-dva kima.
Umoci hleb u to i probaj - osetices da je jako slano iako je bez mrve soli.

E to je ono sto ja hocu, znaci ukus slanosti , kao kad si hiper senzitivan, ako neko zna sta hocu da kazem..
Dva puta sam bio hipersenzitivan, jednom jako ,drugi put kratko , 1h...
Prvi put je to trajalo 4 dana, ama bas sve mi je bilo preslano , toliko da ne mozes da jedes..
Jedino 50 zrnaca soli na pun tanjir graska boranje ili pasulja, a to vam je jedan okret jedne rupice slanika.

Kod supe npr dodatak crnog luka smanjuje kolicinu potrebne soli da bi supa bila slana...ali zato przeni crni luk trazi 3x vise soli nego da ga nema u jelu...

Tako da , hakim je ubo sta je tema, plus sto bih ja rado da se i hemija umesa pa da otkriju zaslanjivac, zrno na kazan pasulja...
So je jeftina, znam, i trosak nikakav, retko ko potrosi kilo soli godisnje, ali bas radi ukusa...
A i zdravlja...

Ovo je kod svih mojih poznanika obrnuto, znaci neverovatno..
Znaci svi moji poznanici kazu , kad presolis malo , onda dodas bibera i onda nije presoljeno...isto kao i kad dodajes bibera negde, onda moras malo vise soli..
Eto kod tebe obrnuto....vise bibera manje soli...

Свашта. Пресољено је пресољено, нема тог бибера који ће то да утули.

Back