Zamena procesora

• Začetnik teme Začetnik teme SAS19
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

SAS19

Zainteresovan član
Poruka
240
Pozdrav forumasi,
imam jedan problem i interesuje me da li je neko imao nesto slicno ili zna mozda resenje.
Na laptopu HP ProBook 4515s zamenim procesor, bio je AMD Sempron M120 2,1 GHz, a ubacio sam AMD Athlon II P320 2,1GHz dual core. Proverio sam pre zamene da li odgovara za plocu koja je na mom laptopu i sve se slaze. Kada sam upalio racunar ni BIOS i Win 7 ne prepoznaju procesor. Racunar sve odradjuje najnormalnije samo win prijavljuje AMD unknown model processor 2,3 GHz, a Bios isto tako. U sistem information windowsa prijavljuje da je dual core procesor a i task manager vidi dva jezgra samo ne ispisuje model procesora. Uradio sam update BIOSA na verziju F.20 iz 12.12.2011. i opet isto.Jos nisam pokusao reinstalaciju win 7 ako i to moze da pomogne.
Ako neko zna kako da resim problem zaista bih bio zahvalan.

Zaboravih da napomenem u prvom postu da u specifikacijama laptopa uopste nema ovog procesora da moze da se ubaci, jer je laptop stariji od procesora. Da li je moguce da i u najnoviji update biosa nisu ubacili mikrokod za ovaj Athlon posto nije ni predvidjen za ProBook 4515s pa ga zato ne prepoznaje?

Zaboravih da napomenem u prvom postu da u specifikacijama laptopa uopste nema ovog procesora da moze da se ubaci, jer je laptop stariji od procesora. Da li je moguce da i u najnoviji update biosa nisu ubacili mikrokod za ovaj Athlon posto nije ni predvidjen za ProBook 4515s pa ga zato ne prepoznaje?

U prvom postu pišeš da si provjerio i da odgovara za tvoju ploču a sada kažeš da se u specs laptopa uopšte ne spominje taj procesor. Da si se malo potrudio našao bi i šta donosi novo najnoviji update biosa...Sam sebi si odgovorio u nastavku priče...

U prvom postu pišeš da si provjerio i da odgovara za tvoju ploču a sada kažeš da se u specs laptopa uopšte ne spominje taj procesor. Da si se malo potrudio našao bi i šta donosi novo najnoviji update biosa...Sam sebi si odgovorio u nastavku priče...

Proverio sam na sajtu AMD-a (prostim uporedjivanjem karakteristika dva procesora) i odgovara jer je isti socket, familija procesora i TDP, a u specifikacijama laptopa ne postoji taj procesor iz prostog razloga sto je laptop napravljen pre procesora. Laptop je s kraja 2009. a procesor iz maja 2010. tako da i nije mogao biti u specifikacijama.
E sad zasto taj procesor nije ubacen u update BIOS-a s kraja 2011 to vec ne bih znao.

Pozdrav forumasi,
imam jedan problem i interesuje me da li je neko imao nesto slicno ili zna mozda resenje.
Na laptopu HP ProBook 4515s zamenim procesor, bio je AMD Sempron M120 2,1 GHz, a ubacio sam AMD Athlon II P320 2,1GHz dual core. Proverio sam pre zamene da li odgovara za plocu koja je na mom laptopu i sve se slaze. Kada sam upalio racunar ni BIOS i Win 7 ne prepoznaju procesor. Racunar sve odradjuje najnormalnije samo win prijavljuje AMD unknown model processor 2,3 GHz, a Bios isto tako. U sistem information windowsa prijavljuje da je dual core procesor a i task manager vidi dva jezgra samo ne ispisuje model procesora. Uradio sam update BIOSA na verziju F.20 iz 12.12.2011. i opet isto.Jos nisam pokusao reinstalaciju win 7 ako i to moze da pomogne.
pre će biti da frekvencija u bios.u nije podešena ili množolac nije udešen kako treba pa ti je zato unknown modell.

Moguce je, pomislio sam na to, jer je procesor 2,1 GHz a on prijavljuje unknown model 2,3 GHz ali u tom BIOS-u nema opcije podesavanja frekvencije procesora, pa ne znam kako da da konfigurisem.

Posto na sajtu HP zvanicno ne podrzava procesor koji si stavio, sasvim sigurno je krivac BIOS koji ga ne identifikuje, jer ga uopste nema u listi poznatih mu procesora. To takvi veliki proizvodjaci poput HP-a najnormalnije rade, jer takvim i gomilom drugih poteza teraju vodu na svoju vodenicu. No, to je savrseno nebitno, jer ta informacija nema nikakv poseban znacaj osim estetskog. Procesor je jedina komponenta o cijoj kompatibilnosti ne moras da razmisljas (uslovno receno).

Hvala svima na odgovorima ali nisam uspeo da nadjem resenje, ali kao sto KadLupimLupim rece, to je na kraju krajeva sve estetika, bitno je da racunar odradjuje posao bez problema cak i kada se poprilicno optereti temperatura procesora ne prelazi 75 stepeni.

Ja ne znam kako ti je to dobro kad dolazi do 75 stepeni C.
Meni kad opteretim komp dodje do 52-54 stepena i to sa ovim smecem od kulera koji planiram uskoro da promijenim.

Koliko se ja razumijem to ti nije normalna temperatura

Ja ne znam kako ti je to dobro kad dolazi do 75 stepeni C.
Meni kad opteretim komp dodje do 52-54 stepena i to sa ovim smecem od kulera koji planiram uskoro da promijenim.

Koliko se ja razumijem to ti nije normalna temperatura

To je na granici normalne, ali imajuci u vidu da je temperatura procesora 45 stepeni kada se koristi internet ili uobicajeni poslove, tipa office i sl. a temperatura od 75 je bila kada sam instalirao Far Cray 2, koji je ipak pretezak za grafiku ATI mobility HD 4200, onda i nije cudno sto je temperatura isla do 75 stepeni.

Pozdrav forumasi,
kao prvo,nikako nemozes tako da radis,sve moras na licu mesta lepo isprobati.
dakle,odneses lap-top,ubace ti procesor i vidite da li radi.ako kupujes privatno,opet mora isto tako.ima vise vrsta AMD podnozja ,recimo am2,am2+,am3,isti su utori,moze lepo da legne svaki procesor,ali nece svaki da radi jer ti je zaostala ploca.

Back