Ljubav je volja da sebe prosirimo da bismo potpomogli
sopstveni i tudji duhovni razvoj i sazrevanje.
Najvece zabluda u vezi ljubavi jeste da je ZALJUBLJENOST Ljubav ili bar jedna njena
manifestacija.
Definicija Zaljubljenosti:
Iskustvo zaljubljenosti je specificno erotsko iskustvo
vezano za SEX. Mi se nezaljubljujemo u svoju decu,bez obzira na dubinu ljubavi koju
gajimo prema njima.Ne zaljubljujemo se u svoje prijatelje istog pola,osim ako smo
homoseksualno nastrojeni, mada ih mozemo duboko i iskreno voleti.Mi se ZALJUBLJUJEMO samo
kada smo SVESNO ili NESVESNO sexualno motivisani.
ZALJUBLJENOST je PRIVREMENA bez obzira u koga smo zaljubljeni taj osecaj ce proci i mi
cemo se odljubiti , pod uslovom da veza dovoljno dugo potraje, sto neznaci da obavezno
mi prestajemo da volimo osobu u koju smo se zaljubili. Dakle osecaj STRASTVENOG VOLJENA
koje je karakteristicno za zaljubljenost uvek PROLAZI. kao sto i medeni mesec uvek ima kraj
procvat romanse je uvek prolazan.
SUSTINA fenomena ZALJUBLJENOSTI je iznenadno rusenje GRANICA EGA sto nam dozvoljava da
stopimo svoj identitet sa identitetom druge osobe. Uz stapanje pomalo dozivljavamo osecaj
svemoci kojeg smo se morali odreci na izlasku iz detinjstva.SVE DELUJE MOGUCE!! Sjedinjeni
sa voljenom osobom cini nam se da mozemo savladati sve prepreke, cini nam se da ce se svi
problemi biti savladani i da ce se sve opozicije ukloniti. Nerealnost osecanja kada smo
zaljubljeni veoma je bliska nerealnosti dvogodisnjaka koji se oseca kraljem neogranicene
moci u porodici i svetu.
Bas kao sto REALNOST RUSI FANTAZIJU o svemoci, ranije ili kasnije suocen sa svakodnevnim
problemima covek ce se vratiti sebi. On zeli da vodi ljubav ona ne, on zeli da sedi kuci
ona da ide u bioskop, on nevoli njene prijatelje itd. I na taj nacin se dolazi do mucne i
gorke istina da mi nismo jedno sa nasom voljenom osobom i da cemo idalje imati svoje
sopstvene zelje i ukuse i granice EGA ce poceti postepeno ili iznenada da se vracaju
na svoja mesta postepeno ili iznenada mi cemo se odljubiti. Nakon toga dolazi do sloma
odnosa izmedju dvoje ljudi ili tu pocinje ona PRAVA LJUBAV.
ZALJUBLJIVANJE NIJE VOLJNA RADNJA disciplina i volja mogu kontrolisati ovo iskustvo
ali ga nemogu spreciti ili stvoriti.Svoju reakciju na zaljubljivanje mozemo odabrati
ali ne i samo iskustvo.
PRAVA LJUBAV je trajno iskustvo uvecanja sopstvene licnosti,ZALJUBLJENOST NIJE