Zalazak sunca

zalazad9.jpg

Nacionalni park Kata Tjuta - Simpson pustinja
nezaboravni zalasci sunca, nisam ni mogla pretpostaviti koliko je carobno

.... australija naravno.

zalazakwu1.jpg

..a zasto `nikako na sredini linija spajanja`...to ne kontam..

Najveći broj ljudi kada fotografiše pejzaže na izletu obično se potrudi da im linija horizonta bude na pola slike. Ova podela fotografije na dva jednaka dela takođe može da oslabi kompoziciju. Prema pravilu trećine, linije horizonta bi trebale da budu ili u gornjoj ili u donjoj trećini slike. Prema pravilu trećine, možemo videti da je najbolje postaviti dominantnu vertikalnu liniju na prvu ili drugu trećinu od ivice. Takođe je dobra ideja da se izlomi ili preseče dominantna, neisprekidna linija nekim scenskim elementima. U suprotnom scena može delovati podeljeno. Horizont se može prekinutu nekim objektom u prednjem delu slike. Vertikalna linija se može prekinuti nečim toliko prostim kao što je grana drveta. I pored ovoga, bolje je poštovati pravilo trećine i postaviti horizont kako treba.

iz mog diplomskog ;)

@zorane petrovicu, postujem tvoju diplomu, a posebno tvojih nekoliko komentara na konkretnim primerima. koliko pamtim i Goscica je umetnica, a Braana je pitao samo:..a zasto `nikako na sredini linija spajanja`? to sto vas dvoje pisete je sta bi trebalo a ne sta sme i ne sme. To u principu jeste ispravno ali veliki broj zapamcenih umetnickih dela krsi osnovne zakonitosti i zato i jesu zapamcena. Ono sto se sve radi po pravilima utapa se u jednolicnosti.
Voleo bih da prokomentarises ovaj Malikov zalazak u izvornom obliku. Meni se takav vise svidja jer ima neku neobicnu dinamiku centralne simetrije apsolutno razbijene onim cudnim olakom.
pozdrav svim akterima ove diskusijice

Svaka cast na diplomskom Zoranu Petrovicu :D:D !!! I mislim da ne treba diskutovati da li je monontono jer su to stvari koje su ljudi uocili i uglavnom univerzalne. Mislim da je vecem broju ljudi koji gledaju ove dve fotke bolja ova druga, pogotovo zato sto je donji deo brda ne interesantan. :D

Back