Zakup prostorija u skoli...

Meg Rajan

Primećen član
Poruka
725
Nisam bila sigurna gde da postavim temu,pa ako nije na dobrom mestu,administrator neka reaguje....
Elem,bio je roditeljski u osnovnoj skoli i razredna nam podeli uplatnice da roditelji plate obezbedjenje skole,zatim da se dogovorimo da svake nedelje jedno dete donese papirne ubruse i tecni sapun jer nemaju sredstva za higijenu....i to tako traje godinama....Skola je na Novom Beogradu,relativno nova (15g),izgradjena iz Japansko-Grcke donacije. Direktorka ( a sada direktor,posto je prethodna otisla u penziju) sve vreme postojanja skole,izdaju prostorije skole tj.ucionice u zakup,gde mesecno inkasiraju 2.000-3.000 eura....da,da,dobro ste procitali...izdaje se po 200-250 eura za: aikido,engleski,skola glume,skola crtanja,knjizara,pekara,folklor,joga,sah,sala za kosarkaski klub,sala za odbojkaski klub( za salu uzimaju vecu cifru)....nikada nista nije renovirano niti se vidi da su negde pare utrosene....sala za fizicko je pre dve godine dobila nove koseve i hoblovan i lakiran parket od donacija roditelja,cija deca treniraju kosarku....toaleti su bez vrata (odvaljena), neke slavine ne rade,nema negde svetla,neki prozori zakovani a ormarici koji su postavljeni pre par godina da djaci ostavljaju knjige,razvaljeni...direktor kaze da nema para da se poprave a i ovako ce ih ponovo razvaliti?! Deca visih razreda imaju kabinetsku nastavu i posle svakog casa idu u kabinet i vuku stvari i torbe sa sobom a kabineti malo na spratu malo u prizemlju....teske torbe,jakne,oprema za fizicko,likovno....nemaju gde da ostave,direktor kaze da mozemo o svom trosku da popravimo ormarice,kad smo vec zapeli?!A na pitanjekoje je postavljeno na Savetu roditelja,gde ide novac od zakupa,zasto traze od roditelja da sve placaju,direktor je odgovorio da on nije duzan nikome da se pravda a posebno ne nama....sada se ja pitam,kome on treba da se pravda,koja je to Drzavna instanca,institucija ili sta vec,koja kontrolise gde idu tolike pare?

Nisam sigurna jer ja ne radim u skolstvu 4 godine, ali negde u malom mozgu mi je da taj novac ne ostaje ceo skoli, vec da se velika vecina daje lokalnoj samoupravi (opstini ili tako necemu). Posto i skola u kojoj sam radila je imala slican problem i dobili smo to objasnjenje od Sekretarijata za obrazovanje i deciju zastitu.

E sad, za renoviranje skola je zaduzena upravo ta famozna lokalna samouprava. Ona mora u Savetu roditelja da ima svog predstavnika. Kada su trebala renoviranja po skoli isli smo preko njega. Moraju da se vuku za rukav, ali kad-tad bi uradili sta smo trazili.

U sustini sve zavisi od direktora. Prijavite ga finansijskoj inspekciji.

direktor je odgovorio da on nije duzan nikome da se pravda a posebno ne nama

Čuj nerasta...

sada se ja pitam,kome on treba da se pravda,koja je to Drzavna instanca,institucija ili sta vec,koja kontrolise gde idu tolike pare?

Verovatno šef stranke. A staće mu na rep ako odluči da malo više od tog zakupa sakrije od stranke. Hajde da prestanemo da se pravimo da ne znamo gde živimo i kako stvari funkcionišu.

E, sad, ako imaš vremena za Don Kihotisanje:

http://www.poverenik.rs/sr/sta-mozete-traziti-kako-i-od-koga.html

Шта се може тражити?
Закон гарантује свакоме право на слободан приступ информацијама од јавног значаја.

Шта су информације од јавног значаја?
То су оне информације које су садржане у документима у поседу било ког органа јавне власти, настале у њиховом раду или у вези са њиховим радом, а за које јавност има оправдан интерес да зна.(чл.2. Закона).
Зато је право на слободан приступ информацијама од јавног значаја у суштини право на приступ службеним документима.

http://www.poverenik.rs/yu/2011-05-24-08-28-59.html

čl. 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. Glasnik RS" br.120/04, 54/07, 104/09 i 36/10), budući da su podaci nastali u vezi sa radom škole, da škola ima status organa javne vlasti, da su podaci sadržani u određenom dokumentu/ima, a postojanje opravdanog interesa javnosti da zna se po ovom zakonu pretpostavlja dok organ vlasti ne dokaže suprotno.

Evo ovde i spisak organa javne vlasti na koje se odnosi zakon o slobodnom pristupu informacijama, škole su na tom spisku: http://www.poverenik.rs/yu/katalog-organa.html

Sad ja vako seljački i samo na osnovu navedenog kontam da treba to pismeno da tražite od škole, a ako ne odgovori da se žalite Rodoljubu.

Da se zalimo Povereniku i da posaljemo finansijsku inspekciju...hvala na savetu...Regina Mills pogodila si o kojoj skoli je rec...

Finansije trkeljise finansijska.... Ne bi bilo lose da neko iz Skolskog odbora/saveta roditelja ode u Opstinu N Bg, ima osoba zaduzena bas za osnovne skole, i iznese problem. Doticna obozava da ide po skolama i plasi direktore. Ali kao sto rekoh, mislim da se vecina tog novca ni ne zadrzava u skolskom budzetu, a to bi Skolski odbor/Savet roditelja/Nadzorni odbor (sta god da imate) trebalo da zna jer oni imaju pravo na uvid u finansijski izvestaj skole.

Ne placamo....obezbedjenje ne placamo jer ono obezbedjuje inventar skole a ne decu....mozda ovi plasljivi roditelji,koji ne zele da se ikome zamere.....mi glasniji,koji postavljamo pitanja i bunimo se,ne znamo za sada kako cemo proci hahahha....ovde se svi nesto plase...ja se ne plasim i nije mi problem da ako mi gnjave dete,prebacim se u drugu skolu....bar ih Beograd ima...ali mi nije jasno,ako deo prihoda ide lokalnoj samoupravi,zasto onda zakupi nisu nizi pa tako bi cena vanskolskih aktivnosti bila manja.....skoro sam gledala na TV-u da je grad dozvolio nekoj skoli da ima parking mesto ispred skole i da te sms poruke idu na racun skole,da moze da se finansira neka obnova skolskog namestaja ili kupovina novih kompjutera.....meni nije jasno da NISTA bukvalno ne rade za skolu i jos bahato odgovaraju na pitanja Saveta roditelja....pa i kada se desi neki incident,a nije retka pojava,sa krvavim ishodima,oni to sve zataskaju,niti bude u medijima....

Ne placamo....obezbedjenje ne placamo jer ono obezbedjuje inventar skole a ne decu....mozda ovi plasljivi roditelji,koji ne zele da se ikome zamere.....mi glasniji,koji postavljamo pitanja i bunimo se,ne znamo za sada kako cemo proci hahahha....ovde se svi nesto plase...ja se ne plasim i nije mi problem da ako mi gnjave dete,prebacim se u drugu skolu....bar ih Beograd ima...ali mi nije jasno,ako deo prihoda ide lokalnoj samoupravi,zasto onda zakupi nisu nizi pa tako bi cena vanskolskih aktivnosti bila manja.....skoro sam gledala na TV-u da je grad dozvolio nekoj skoli da ima parking mesto ispred skole i da te sms poruke idu na racun skole,da moze da se finansira neka obnova skolskog namestaja ili kupovina novih kompjutera.....meni nije jasno da NISTA bukvalno ne rade za skolu i jos bahato odgovaraju na pitanja Saveta roditelja....pa i kada se desi neki incident,a nije retka pojava,sa krvavim ishodima,oni to sve zataskaju,niti bude u medijima....

Зато нам овако и иде, што су сви туњави, као да ће дете у тој школи да постане Ајнштајн. А и да хоће, шта ће овој земљи Ајнштајни овде је довољно само да знаш да рачунаш да би знао колико ти остане кад наместиш шему да одереш ближњег свог туњавог.

Мени су давно у вртићу били рекли да су се родитељи договорили да дају паре за не знам нове бојлере, телевизоре, и тако нешто, рекао сам им да моје дете не намерава тамо да се задржава дуже од пар година.

То нека они виде са државом, нека дају оставке ако нешто не иде, ми уредно плаћамо порез тој истој држави.

Држава директоре поставља на радна места, у ужем смислу владајућа странка у општини. Тај директор има задатак да што више пара обезбеди странци и тако то иде.
Запослени испод њега ако се буне попију отказ, према њима се понашају као према потрошној и лако заменљивој радној снази а са друге стране родитељи серу по свему данас, па и по људима који се труде да нешто добро напаве у немогућим радним условима.
Све заједно смућкај па проспи.
Ретко који родитељ је нормалан и свестан ситуације, ретко који запослени има мотивациу да ради нешто добро и позитивно у тим условима, а гамади све више што на власти, што међу народом :)

Ja sam razgovarala sa jednom zenom koja je racunovodja u osnovnoj skoli i ona kaze da drzava daje novac za struju,vodu,plate....a ako skola hoce da nesto obnovi,modernizuje,podigne uslove rada na visi nivo,onda moze da daje u zakup neke prostorije i da time popunjava SKOLSKI budzet....pa ova skola ne nagradjuje ni knjigom uspesne djake,odlicne ili neke koji osvajaju prva mesta na raznim takmicenjima...

Back