Zakonsko ukidanje anonimnosti na netu

mekflaj

Poznat
Poruka
8.291
Kina uskoro donosi zakon zbog kog će svi forumaši, blogeri, svi oni koji ostavljaju komentare po raznim sajtovima, morati da izađu iz anonimnosti i pišu pod svojim pravim imenom i prezimenom.
Dakle, ceo internet u Kini će postati kao Fejsbuk, sve što radiš i pišeš mora biti transparentno.
Šta mislite o tome?

Zamislite da se svi moramo prenickovati u prava imena i prezimena i staviti svoju sliku umesto avatara?

Čitao sam kolumnu o tome onog iz Idola u Našim novinama, on je poredio anonimnost na netu sa alkoholom, koji u ljudima slabi kočnice.

Elem, moderatori neka suzbijaju agresivne i neprimerene sadržaje, totalno mi je šokantno ako se fb pristup proširi na čitav internet....

A jeste li primetili kako su ljudi fini na fb-u, samo lajkuju, fini, odmereni komentari, smeškaju se na slikama.... niko nešto otvorenije, slobodnije da napiše, deluju kao u onom filmu gde lik odlazi u neki grad da radi i primećuje kako su ljudi oko njega čudni iako su svi fini...

Mislim da bi tada diskusije zamrle, forum bi utihnuo...

Kina uskoro donosi zakon zbog kog će svi forumaši, blogeri, svi oni koji ostavljaju komentare po raznim sajtovima, morati da izađu iz anonimnosti i pišu pod svojim pravim imenom i prezimenom.
Dakle, ceo internet u Kini će postati kao Fejsbuk, sve što radiš i pišeš mora biti transparentno.
Šta mislite o tome?

Zamislite da se svi moramo prenickovati u prava imena i prezimena i staviti svoju sliku umesto avatara?

Čitao sam kolumnu o tome onog iz Idola u Našim novinama, on je poredio anonimnost na netu sa alkoholom, koji u ljudima slabi kočnice.

Elem, moderatori neka suzbijaju agresivne i neprimerene sadržaje, totalno mi je šokantno ako se fb pristup proširi na čitav internet....

A jeste li primetili kako su ljudi fini na fb-u, samo lajkuju, fini, odmereni komentari, smeškaju se na slikama.... niko nešto otvorenije, slobodnije da napiše, deluju kao u onom filmu gde lik odlazi u neki grad da radi i primećuje kako su ljudi oko njega čudni iako su svi fini...

I u Rusiji postoji neka ogranicenja za blogere i za anonimnost na netu.
Tako rade te totalitarne drzave, uvek se necega i nekoga boje.

Anonimnost je svetinja, mada pitanje je koliko smo anonimni, jer sve sto radimo mora da prodje kod provajdera. Svaki znak, slovo, klik. Naravno, provajder to ne sme da dira, osim ako policija ne zatrazi te podatke.

Ne bih koristio net ni forum da moram sa JMBG-om slikom i pravim imenom da pisem. Ako imam psihicki problem i zelim da nadjem pomoc na ovom forumu recimo, zasto bi to svako ko me zna morao da cita, moje traume iz detinjstva i sl?
To je jedan od razloga zbog kojih na FB ne komentarisem, ne postujem niti bilo sta, svako moze da nadje i zloupotrebi to.

Mogu da kazem nesto na racun vlasti, i da me sutradan otpuste jer sam vredjao vlast pre 3 godine na FB.
A i da lecim frustraciju javno na FB i skrecem paznju, pa ne pomaze mi, zar ne? :)

U anonimnosti je istina, covek onda nema granice i kocnice, jer je (delimicno) anoniman. Tako da, ko zeli da diskutuje o filozofiji i psihologiji, on ce to raditi, ko zeli da leci frustraciju i ispravlja krive Drine, on ce to raditi, a ko je manijak, on ce to i biti.
Oni koji mi ne odgovaraju u sirokom luku zaobilazim i komuniciram sa ljudima sa slicnim sklonostima i bas sam zadvoljan.

Šta mislite o tome?

Meni je to slično kao i eventualno ukidanje tajnog glasanja.. A svi znamo kako bi sve funkcionisalo u tom slučaju(imate već primer u nekim manjim mestima u Crnoj Gori npr). Čovečanstvo još nije spremno za baš toliku slobodu, u jednom trenutku će morati da se preseče, ali to nije sada, pogotovo ne ako živiš u partijskoj državi kakve su Srbija ili Kina..
I za fb, primetio sam, zapravo, imao sam diskusiju sa par kolega, i potpuno su mi hladnokrvno rekli da ništa ne pišu po fejsbuku upravo da ne bi bili "obeleženi" od strane nekoga(najverovatnije onih kolega koje se ponašaju upravo suprotno, jer su deo sistema, pa im se može) i samim tim onemogućeni u nekoj daljoj karijeri...
Sa druge strane, ako ti je cilj da se čisto ponašaš drugačije, da čisto pobegneš od svoje ličnosti, ovaj zakon te ne bi ograničavao u nekoj velikoj meri.(doduše, verovatno ne bismo imali politiku npr :mrgreen:)

Ima argumenata i za i protiv. Ako bi se uvela neka odgovornost zbog toga što sam npr ja taj i taj napisao nešto što prestavlja moje mišljenje, onda bi bio protiv. Takodje problem bi bio npr u ličnom primeru, jer bi se vratio u osnovnu i srednju školu gde su me pojedinci koji su me znali (i redje njihovi prijatelji) ismevali zbog stvari kojima nisam i zbog stvari u kojima jesam upravu. Njima sam generalno bio smešan.:hahaha: E, tako bi bilo i ovde

Šta mislite o tome?

Otkud to da na fb moraš da uneseš ime i prezime za korisnički nalog. Ja nemam nalog na fb pa ne znam, ali mi je malo čudno.
Inače da moram ovde da se potpišem punim imenom i prezimenom uradio bih to ako bi i svi ostali uradili.

Inače da moram ovde da se potpišem punim imenom i prezimenom uradio bih to ako bi i svi ostali uradili.

A ovako ne bi? A zasto ne?

Onaj koji se potpisuje ispod svojih reci nam stavlja do znanja sta? Stavlja nam do znanja da stvarno voli ono sto radi, odnosno pise, te da se nimalo ne stidi sebe. Na drugu stranu, ovi sto vole anonimnost nam govore jednu ako ne dve od dve stvari:

1. da ne vole ono sto rade/pisu i da se stide toga
2. da se kriju od drugih, sto ce reci, da su kukavice (bolje je ne raditi nista nego raditi to nesto krisom.)

U svakom slucaju, nedostatak integriteta.

A ovako ne bi? A zasto ne?

Onaj koji se potpisuje ispod svojih reci nam stavlja do znanja sta? Stavlja nam do znanja da stvarno voli ono sto radi, odnosno pise, te da se nimalo ne stidi sebe. Na drugu stranu, ovi sto vole anonimnost nam govore jednu ako ne dve od dve stvari:

1. da ne vole ono sto rade/pisu i da se stide toga
2. da se kriju od drugih, sto ce reci, da su kukavice (bolje je ne raditi nista nego raditi to nesto krisom.)

U svakom slucaju, nedostatak integriteta.

3. Na oprezu su zbog toga što ljudska psiha može biti toliko morbidna i opasna.

Može tu još da se nabraja... odok malo da opteretim šićmije jer nije sve u umu ima nečeg i u muskulusima,
um caruje snaga dobro dođe...
poz all

Šta mislite o tome?

mislimo da mogu da nam ga sa tim zakonom izduckaju

S obzirom da su psihopate i manijaci stvarne osobe treba biti na oprezu,
šta je sve u stanju morbidan um da uradi, svjedoči crna hronika, dokumentarne emisije o istima, socijalne mreže i ovaj forum krstarica
na kome su se registrovali slični, a jedan je vidim aktivan još.
Samim uskraćivanjem vaših informacija, možda ograničavate želju i volju nekog psihopate i time se osiguravate,
oprez nije na odmet, naročito što se ženskih tiče.

Druga stvar je što su lični podaci bespotrebni na forumu pogotovo kao što je psihologija i filozofija,
bitna su mišljenja,
meni se upravo to i sviđa na forumu jer su znatno umanjene predrasude na osnovu izgleda, socijalnog statusa, završene škole, godina, mjesta itd...
dakle kvalitet posta, ko šta ima da kaže na temu i to je to.

Немам проблем са откривањем идентитета, ионако пишем исто што и иначе говорим.

Ne znači da ne možeš da imaš, daleko bilo,
sama si skoro otvorila temu da su te neki proganjali postovima po krsti, da li se to može pretvoriti u nešto veće niko ne zna.
Zašto ne biti na oprezu, da li je onda to nemar?

S obzirom da su psihopate i manijaci stvarne osobe treba biti na oprezu,
šta je sve u stanju morbidan um da uradi, svjedoči crna hronika, dokumentarne emisije o istima, socijalne mreže i ovaj forum krstarica
na kome su se registrovali slični, a jedan je vidim aktivan još.
Samim uskraćivanjem vaših informacija, možda ograničavate želju i volju nekog psihopate i time se osiguravate,
oprez nije na odmet, naročito što se ženskih tiče.

Druga stvar je što su lični podaci bespotrebni na forumu pogotovo kao što je psihologija i filozofija,
bitna su mišljenja,
meni se upravo to i sviđa na forumu jer su znatno umanjene predrasude na osnovu izgleda, socijalnog statusa, završene škole, godina, mjesta itd...
dakle kvalitet posta, ko šta ima da kaže na temu i to je to.

Ako treba da se krijes da bi mogao da pises onda uopste i nemoj da pises. Tajnovitost je uvek losa stvar (losa po samog coveka koji je tajnovit.)

Uopste, ako si toliko us.ran da se plasis da ce ti neko nauditi preko Interneta jer si stavio svoje ime i prezime, onda UOPSTE NEMOJ DA DOLAZIS NA NET, TAKVI NAM NE TREBAJU.

- - - - - - - - - -

Немам проблем са откривањем идентитета, ионако пишем исто што и иначе говорим.

Ljubi te cika Vuk Karadzic :mrgreen:

Delimično za očekivati, nekoliko poslednjih kriznih situacija u svetu su donele lavinu (dez)informacija proisteklih od internet komentara. Nezgodno, jer ukidanjem anonimnosti komentator lako može postati meta represije onih kojima njegovi navodi ne odgovaraju, dok mi kao krajnji konzumenti ne dobijamo ništa više, jer u suštini šta menja da li je na izvoru Li Pu Ming ili alias Grimizni Ždral? Mada mehanizmi za otkrivanje kao i sakrivanje postoje, ovo je samo ideja koja bi 'olakšala' posao nadzornim organima u totalitarnom društvu. Da zaživi, pretpostavljam da bi se pronašli način da se sistem zaobiđe, jer u nama postoji kako potreba da se suprostavimo sistemu, tako i da zaštićeni 'anonimnošću' oslobodimo kočnice - nesvesni da podaci o tome šta sada pišemo, postavljamo, posećujemo na netu su već dostupni mnogima, i da se redovno (zlo)upotrebljavaju.

Back