Zakidanje praznika u Srbiji

gost 4554

Buduća legenda
Poruka
39.136
Listam jučerašnja-praznična izdanja Politike i Večernjih Novosti, prepunih čestitki različitih firmi, upućenih potencijalnim i dugogodišnjim kupcima i zapazih jedan paradoks, koji, mislim postoji samo u zemlji Srbiju, a koja se ogleda u sledećoj čestitki: SRETNA NOVA GODINA I BOŽIĆNI PRAZNICI......
Malo se zamislih nad ovom čestitkom i zaključih da su u Srbiji svi zakinuti za jedan praznik: onima koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru Božićne praznike nitko ne čestita, a pored toga njima je, često usled popisa i povećanog obima posla u tom periodu i onemogućeno iz ekonomskih, a ne političkih razloga dobijanje slobodnog dana (a ima ih oko 10-15% stanovništva Srbije), dok vjernicima SPC je oduzeto pravo proslave svoje Nove godine- 13. januara......I kako je uopšte moguće u Srbiji prvo proslavljati Novu godinu (koja predstavlja u stvari Sv. Vasilija Velikog i Obrezanje Gospoda našeg Isusa Hrista, pa tek onda Roždestvo Hristovo-Božić) :shock: :shock: :shock: .....
Stvar možda izgleda bezazlena u moru problema koje su prisutne u Srbiji, ali ipak mislim da kao neradan dan, pored 1. januara, neradan treba proglasiti i 14. 01., umesto 02. januara, koji u suštini ne pretstavlja ništa..... :razz: :razz:

zar je bitno koji datum se slavi?....zashto slaviti dolazak nove godine?....srpske kineske mongolske?....u chemu je tu fora?....shta to mi slavimo?....narodu su potreba slavlja i velikani....svaki narod mora imati svoje velikane i svoja slavlja....oh kako smo mali i jadni....

AntunTun:
zar je bitno koji datum se slavi?....zashto slaviti dolazak nove godine?....srpske kineske mongolske?....u chemu je tu fora?....shta to mi slavimo?....narodu su potreba slavlja i velikani....svaki narod mora imati svoje velikane i svoja slavlja....oh kako smo mali i jadni....

Na Novu godinu PRVENSTVENO gledam kao na VERSKI praznik, kao deo tradicije-ne samo Srba-već i svih naroda....I zato je NEOPHODNO sačuvati ne samo Srpsku, već i tradiciju, kako ti kažeš Kineza, Mongola....
Jer svijest o tradiciji i vrednosti toga što ona nosi dele čoveka od njegovog dalekog evolutivnog pretka-majmuna... 8-)

Pa vidite problem je u tome što danas sve firme, novine i ostale institucije teže da računaju po gregorijanskom kalendaru iz dva razloga. Jedan je zato što julijanski ima grešku, a drugi zato što ceo svet prihvata. Tako da i nije toliko neobično da se ne prihvata 14. januar kao neradni dan.
Inače mogao bi se smatrati i pravi Božić za neradni dan; ali pošto je Srpska Pravoslavna Crkva vezana za julijanski kalendar, to je njihova briga.

Ali ovo i nije baš veliki problem u poređenju sa velikim problemima koje imamo (Privreda, Spoljna politika, da ne pominjem zakon). Tako da ne treba praviti veliku pometnju u vezi sa ovim.

James 007:
Inače mogao bi se smatrati i pravi Božić za neradni dan; ali pošto je Srpska Pravoslavna Crkva vezana za julijanski kalendar, to je njihova briga.
Božić po Julijanskom kalendaru i jeste neradni dan....Drugo je to što ove godine Božić pada u subotu...

Ali ovo i nije baš veliki problem u poređenju sa velikim problemima koje imamo (Privreda, Spoljna politika, da ne pominjem zakon). Tako da ne treba praviti veliku pometnju u vezi sa ovim.
U pravu si, to sam naglasio, ali nije u redu ni prema staro, ni prema novokalendarcima... :?

Back