Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
U određenom trenutku veza se razvije do nivoa kada vam ne preostaje ništa drugo nego da se odlučite - da li ćete se venčati ili ćete živeti zajedno. Život udvoje je vrlo sličan braku i više je nego dobro rešenje ukoliko niste sasvim sigurni koliko ćete zaista biti kompatibilni sa partnerom iz dana u dan, u onim svakodnevnim situacijama. Ukratko, to je dobar način da „probate da budete venčani”...
Брак је заједнички живот. Не разумем то ''или''....
Дакле када веза дође до ''живети заједно'', сасвим је небитно да ли ће се потписати неко паприче или не.
И нико не може бити сигуран како ће се слагати са партнером, када се започне ''заједнички живот''.
Trebalo bi da je isto sa papirom ili bez. I deluje da je tako u danasnje vreme kada cak ni pravno (valjda) nema razlike izmedju braka i vanbracne zajednice.
I sasvim mi je ok kada ljudi tako zive - moja veoma bliska rodjaka zivi u veoma srecnoj "vanbracnoj zajednici" vec deceniju i po i imaju divnog tinejdzera. Nisu se vencali zato sto ona to nije zelela. Kada je pitam da li bi joj bilo svejedno da jednog dana devojka njenog sina odbije da se sa njim venca, samo se nasmesila i rekla da bi joj bilo krivo.
A da li je isto?
Otkud toliki strah od tog papira ako je samo papir u pitanju?
Meni se cini da je razlika psiholoska a ne pravna.
Staviti potpis na TAJ papir znaci svesno u svojoj glavi odluciti da se preuznme odgovornost.
(Ne kazem da nema ogovornosti bez papira kao ni da je taj papir garantuje, ali to mi se cini kao rasciscena situacija sa samim sobom). Cini mi se da ta odluka da se i formalno promeni status ima smisla. Stav "sta ce nam papir, ionako zivimo zajedno i sve je to isto" mi sve vise lici na strah od preuzimanja rizika koji zajednicki zivot nosi, kao da je neko stalno sa poluspakovanim koferom i spreman da zbrise ako malo zagusti.
Vaspitavana sam tako da papir nije bitan, ali iskreno receno ne verujem da bi mi bilo svejedno da on nije hteo taj papir ni po koju cenu "jer je to samo formalnost".
(ogradjujem se od slucajava braka iz koristi ili braka da bi se reklo da smo u braku)
(btw sto se pravne strane tice, znam da su mnogi IPAK imali problema da zastite sopstvenu zajednicki stecenu imovinu u vanbracnoj zajednici u slucaju npr smrti "vanbracnog partnera" (kakva formulacija )zbog nedostatka tog papira, ali to nije tema)