Zadiranje u tudju intimu

nije samo stvar u izrecenim recima..one su ionako samo 15 posto realne komunikacije..vec vise u nacinu na koji su izrecene..

s druge strane vrlo su retki roditelji koji imaju meru i znaju gde su crte koje se ne prelaze..
prvo to da roditelj najbolje poznaje svoje dete je jedna od velikih zabluda...mozda bude relativno tacno ako dete ima 2 godine ali kako vreme prolazi deca sve vise vuku ka samostalnosti..I vec u tinejdzerskom dobu vise nema veze s vezom.
jos jedan od roditeljskih problema je sto dete vazdan tretiraju i misle o njemu kao o detetu..pa I kad "dete" ima 30 godina..

ja na prste jedne ruke recimo mogu da nabrojim roditelje koje poznajem a da prave jasnu distinkciju izmedju ljubavi i posesivnosti..za ostale to mu dodje jedno te isto

I na kraju najveci roditeljski problem je sto oni sami ne porastu..zajedno sa svojim detetom..kad malo bolje razmislim to mu dodje vecinski problem..narocito u retardiranim sredinama poput srbije.mislim kad vidis masu ljudi u navodno zrelom dobu a da se ponasaju I razmisljaju kao deca dodje coveku da napravi raketLu i odleti na mars

Kao sto napisah ima nas raznih ali i dalje ostajem pri tome da niko bolje ne poznaje svoje dete od roditelja. Roditelji koji ne poznaju svoju decu verovatno se njima nisu dovoljno "bavili". Ja ih imam troje i veruj mi znam ih kako disu iako su odrasli ljudi. Tacno znam sta vole, a sta ne, sta im prija, a sta ih nervira....Ne kazem da sam savrsen roditelj ali eto to je jednostavno tako. Ono gde je greska mnogih roditelja je to kad se trude da svojoj deci budu drugari ili drugarice . Roditelj mora detetu da bude roditelj, a ono ce vec sebi naci drugove i drugarice. Na zalost zivimo tu gde zivimo, gde roditelji prave solitere kako bi dozivotno decu drzali pod svoje. Deca ne mogu da se odlepe od roditelja jer se sve vrti oko novca ali to je druga tema. Ima istine i u tome da neki roditelji pored svoje dece prozivljavaju svoju drugu mladost ili ono sto su u mladosti propustili pa se glupiraju ko da su u pubertetu i ne primecujuci koliko iritiraju svoju decu takvim ponasanjem.

Kao sto napisah ima nas raznih ali i dalje ostajem pri tome da niko bolje ne poznaje svoje dete od roditelja. Roditelji koji ne poznaju svoju decu verovatno se njima nisu dovoljno "bavili". Ja ih imam troje i veruj mi znam ih kako disu iako su odrasli ljudi. Tacno znam sta vole, a sta ne, sta im prija, a sta ih nervira....Ne kazem da sam savrsen roditelj ali eto to je jednostavno tako. Ono gde je greska mnogih roditelja je to kad se trude da svojoj deci budu drugari ili drugarice . Roditelj mora detetu da bude roditelj, a ono ce vec sebi naci drugove i drugarice. Na zalost zivimo tu gde zivimo, gde roditelji prave solitere kako bi dozivotno decu drzali pod svoje. Deca ne mogu da se odlepe od roditelja jer se sve vrti oko novca ali to je druga tema. Ima istine i u tome da neki roditelji pored svoje dece prozivljavaju svoju drugu mladost ili ono sto su u mladosti propustili pa se glupiraju ko da su u pubertetu i ne primecujuci koliko iritiraju svoju decu takvim ponasanjem.

struktura srpske porodice od srednjeg veka do modernog doba..odlican materijal za doktorat zar ne? al jbga..nasi se bave doktoriranjem iz hortikulture ..I tako tim stvarima..ne znam ni dal se nas doktorat uopste negde vise priznaje..:zima:

ali ta struktua I nacin funkcionisanja srpske porodice je glavni kamen srpskog spoticanja ceo milenijum unazad...primarni je razlog sto su neki srpski delovi i bili vekovima pod turskom okupacijom kljucni razlog propasti socijalizma i radnickog samoupravljanja kao prvog sistema koji pokusao da restruktuira porodicu u neki savremeniji oblik...da ne tupim..tema za doktorat..

Svakome se desilo da ga pitaju neko intimno pitanje koje je na neki nacin nepristojno uopste i postaviti u datom trenutku. Vrlo cesto je takvo pitanje upuceno iz zle namere, da se cuje kako ti nesto ne ide, ili da te skenjaju, jer se uvek radi o nekoj stvari koja ti fali ili koju nisi ostvario. Recimo, pitanja:

Kad ces se zeniti? / Kad ces se udati?
Kad ces decu praviti?
Jesi nasao devojku? / Jesi nasla momka?

Koju foru primenjujete za odgovor, a da se onaj koji postavlja takvo pitanje oseti postidjenim ili nekulturnim? Da li odgovarati sve u superlativu, da li im servirati neverovatne stvari ili sta?
odgovoriti "ko se jos normalan zeni" "na svijeetu ce prestati patnje kad djeca prestanu da se radjaju - lik iz romana od Dostojevski, Kirlov, strana ta i ta, roman taj i aj" "nisam je ni trazio" itd.

Back