Zabrana pušenja

Oće, al u qurcu.
Ne mogu da ti zabrane pušenje u kafani, mogu samo da propišu da mora da postoji
deo za pušače i deo za nepušače.
apsolutna zabrana vazi u DE, AT, IT, HU, FRA, UK, SW, B, NL, ....
to su drzave za koje znam da vazi, jer sam licno video, a verovatno da ima i dosta drugih zamalja jos.
dakle ne deo za pusace, deo za nepusace, nego POTPUNA ZABRANA!
e tako isto, kao u tim svim zemljama, tako ce verovatno biti i u Srbiji jer zakone i tako kopiraju sve iz EU.
A to što vi nepušači mislite da možete da se ponašate u stilu LGBT populacije ... e, pa zahebali ste se.
ti ocigledno ne kapiras poentu?!
ja nemam nist protiv da ti pusis, ne smeta mi, pusi do mile volje.... ALI ne u mojoj blizini!
jel imam prava na to da necu dim u svojoj blizini, isto kao i to sto imas prava da pusis?
ja smatram to potpuno fer, da ako ti imas prava da pusis, da i ja treba da imam prava da budem u prostoru u kom nema dima!

Osim toga, umesto kafane otvoriću klub, ulaz samo sa članskom kartom (koja je naravno besplatna),
pa da vidim ko će da mi zabrani pušenje u mom klubu.
Kao što (ne) znate, klub nije javno mesto... :mazi:

A naravno da sam za zabranu pušenja u zatvorenom javnom prostoru.
eto ti biznis model, kad se uvede zabrana :mrgreen:
mozes da prodajes fransizu ugostiteljskim objektima.

Ма све је то лепо.....само што нема ко то да спроведе у дело. Или укини дуванску индустрију или дигни цену на 35 евра по паклу.

Aktuelna ministarka zdravlja Danica Grujičić nije krila nastojanje da za vreme njenog mandata uvede potpunu zabranu pušenja u ugostiteljskim i drugim zatvorenim objektima, ali i na mnogim javnim mestima na otvorenom.​

U toj nameri najdalje se i stiglo, a prema njenim rečima, predlog zakona kojim se potpuno zabranjuje pušenje na javnim mestima - kafićima, restoranima, barovima, stadionima, autobuskim stajalištima "prošao" je resorno Ministarstvo zdravlja i prosleđen je ostalim ministarstvima na usaglašavanje. Tu se, bar za sada, stalo.

uPnk9kpTURBXy82YjY2MTE3NDY3OWJkMjM0MGZjOGQyNWM0ZGZjMjJiNS5qcGeRkwLNBLAA3gABoTAF

Procedura nalaže da tek nakon što dobije saglasnost ostalih resora kreće javna rasprava, zatim dokument usvaja Vlada Srbije i na kraju parlament.

Podsetimo, istraživanja su pokazala da 75 odsto stanovništva podržava takvo zakonsko rešenje, dok statistika kaže da u Srbiji puši oko 32 odsto odraslih građana. Javna debata, baš poput navedenih procenata odražava svu različitost mišljenja o ovoj temi.

Ministarka Grujičić je u više navrata pozvala građane da pritisnu Ministarstvo finansija koje se, kako je naglasila, "stalno vadi" da od akciza na cigarete država zarađuje, čime je samo potkrepila glasine da se donošenje ovih promena smišljeno prolongira.

DyHk9kpTURBXy82YWI0MjVmNjRkOWE1OWNjOGU4Yzg1OGRhNWE2NDlhOC5qcGeRkwLNBLAA3gABoTAF

Uprkos tome, navela je da će zakon biti usvojen upravo ove 2024. godine, a on bi se, između ostalog, odnosio i na elektronske cigarete.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/4...rodno-osetljivi-jezik-i-zabrana-uvoza/ccpe6n7
Jeste, u smrdljivom Beogradu od ovoliko automobila i kerova duvanski dim je najveći problem.

Jedina droga koju država dozvoljava i ima monopol nad istom.

A tu je i zdravlje... mada naruśeno i savremenom industrijskom hranom...

sto se nadrogiranih tice to je vec zakonom zabranjeno.
ovi ostali, da.... postoje situacije u kojima i oni ugrozavaju, ali to je sve vec manje/vise regulisano zakonom, problem je sto se zakon ne primenjujue.
pa bahati vozači
zakoni su u većini slučajeva dobri ali ne važi za svakog.
pa kad se donese totalna zabrana opet to nekom neće značiti ništa jer ima leđa.
mada kako naši misle na zdravlje populacije pre verujem da uvode taj zakon za naplatu kazne i da to nema veze sa zdravljem.
onda bi što šta trebalo zabraniti, od fabrika raznih proizvoda naročito automobila i industrijske hrane,pesticida itd
politika, to nema veze sa našim zdravljem, samo koriste nepušače za besplatne promotere njihove agende.

Nije baš tako, eno po tržnim centrima kafići i restorani puni.

Само зато што су у оквиру тржног центра.

Самостално не би успели.

Људи ту не долазе да пију кафу или да уживају у угоститељским благодетима, већ иду у шопинг или шетњу по тржном центру, па само успут уђу у кафић, да направе паузу од шопинга или биоскопа или шетње.

Може ли у Скадарлији да опстане угоститељски објекат без дима?

Самостално не би успели.

Људи ту не долазе да пију кафу или да уживају у угоститељским благодетима, већ иду у шопинг или шетњу по тржном центру, па само успут уђу у кафић, да направе паузу од шопинга или биоскопа или шетње.

Naravno da može. Svuda u svetu su uspeli pa mogu i kod nas. Poenta je da zabrana bude totalna. I onda neće imati izbora. Kao što su nepušači pristali da se truju i smrde, jer nemaju izbora, tako će i pušači pristati na čist vazduh, jer nemaju izbora. Sigurno neće sedeti kući ;)

Самостално не би успели.

Moze.
Ljudi ne idu u Skadarliju samo da bi tamo pusili. Nije im to motivacija.

Naravno da može. Svuda u svetu su uspeli pa mogu i kod nas. Poenta je da zabrana bude totalna. I onda neće imati izbora. Kao što su nepušači pristali da se truju i smrde, jer nemaju izbora, tako će i pušači pristati na čist vazduh, jer nemaju izbora. Sigurno neće sedeti kući ;)
сад се вртимо у круг.

Одговарао си на мој пост где кажем да непушачки кафићи не би успели на тржишту (слободном тржишту),

а сад скрећеш на колосек где држава ремети тржиште забранама.

Наравно да ће ако се свуда забрнаи пушење кафићи опстати као непушачки,

али на то већ имамо мој пост о слободама.

Meni je neverovatan egoizam pusaca, koji bi po svaku cenu svoje pravo da druge truju.

Inace, ovde su probali to da se pusackim i nepusackim delom, za mnoge lokale to nije bilo izvodljivo, a i bilo je sve teze pronaci osoblje koje bi pristalo da radi u pusackom delu.

I to se agresivno brani njihovo pravo da truju druge i kade. Njihova sebična potreba je očigledno iznad svih i svakoga.

Moze.
Ljudi ne idu u Skadarliju samo da bi tamo pusili. Nije im to motivacija.

Иду да уживају у благодетима угоститељских објеката.

Кафана без дима није кафана.

Одузимате један од најквалитетнијих боемских привилегија Скадарлији.

Meni je neverovatan egoizam pusaca, koji bi po svaku cenu svoje pravo da druge truju.

Inace, ovde su probali to da se pusackim i nepusackim delom, za mnoge lokale to nije bilo izvodljivo, a i bilo je sve teze pronaci osoblje koje bi pristalo da radi u pusackom delu.

Пушач себи пали цигарету. Тиме не трује друге.

Осим ако други добровољно не седну са пушачем.

Нико никога не присиљава да буде у угоститељском објекту (има довољно непушачки делова угоститељских објеката, а уз субвениције или умањење пореза, постојали би и чисто непушачки објекти).

Back