Заборављене речи српског језика

Ево неких занимљивих старих српских речи из мог краја из Сев. Далмације (Книнска Крајина).

Губица (усна), лабрња (усна, више се односило на животиње), брацо (млађи девер), брајо (старији девер), нева (јетрва),ћако (свекар), крашен (драг), мучати (ћутати), поглавач (јастук), пилица (млада кокошка), ровити (дубоко копати), клапац (момчић, тинејџер), загледац (просац), краци (ноге), кракат (дугоног), кршан (крупан, стасит), лекнути се (физички личити на неког претка), звиздан (велика врућина), запара (спарина), запорче (дете које слабо напредује), брљезгати (причати бесмислице), ђељати (стругати), јејина (сова), вабити (мамити/дозивати стоку), вешта (хаљина), стуга (мучнина), полисило (убуђало се), тувити (памтити), силов (бахат), огредак (стена), парњак (вршњак), гојан (дебео), бистрити (учити), ревати (јако плакати - односи се на децу), драча (багрем), бајам (бадем), намастир (манастир), зајунити (насрнути, навалити), локати (неумерено пити), струка (огрлица), пирити (дувати), крепати (умрети), клачина (јака ватра), гудин (прасе), љупати (разбијати орасе и вадити језгро), вавје (увек), роглав (својеглав)

Још неке речи из мог краја које су очито старе српске речи: Буњиште (сметлиште), Бикан (плав, светле пигментације), Канити (намеравати), Оберак (наслага земље), Посве (пуно), Окошт (мршав), Дела (ајде), Зор (зашто), Припети се (попети се), Палигора (гусеница), Бугарење (нарицање), Доли/Долим (осим, него), Ваздан (цео дан), Бук (водопад), Јербо (јер), Брез (без).

Да... и парадајз
:)
А кад смо код боја...
има неких које чујем по селима, све ређе додуше, мада можда и нису тако старе..
Грао - браон смеђе... мада граораста је и она шарена(на смеђе) кокошка, граорка, па онда има и мургаво, небо пред кишу, сивкасто, плавкасто...светли а згаснути тонови, као морке рецимо...
а има и тулунџасто, то је, верујем модерније, а најприближнија му је боја зарђалог комбајна, рецимо... црвенкасто, шарено...ведрије и свежије...

А увек ме је бунило што коње зову зеленим... зеленог у животу видео нисам...Дамјанов Зеленко, ако је био ишта сличан зеленима које данас тако зову, мора да је био сивкаст и прошаран тамнијим шарама

"situacija" sa izrazom rujan je jel prilicno slozena i viseslojna:D
Ruj je drvo, sinoc sam malo guglala i istrazivala, sramim se priznati, ali ja nikada
nisam cula za drvo ruj. Ali postoji, otuda verovatno i u Hrvata izraz za mesec rujan jer bas
u sepetembru te shume porumene.

S druge strane imamo u nemackom i u Nemackoj ostrvo Rügen ( granici se sa Poljskom)
a bas su tu oko godine hiljadite ziveli neki Rujani, zapadnoslovensko pleme, otuda i ime
za ovo ostrvo.

Ruj je drvo, sinoc sam malo guglala i istrazivala, sramim se priznati, ali ja nikada nisam cula za drvo ruj.
Можда знаш под неким другим именом, напр "длакаво дрво"., "рујевина"....сад их саде по парковима, има разних врста.... расте као коров ако се не обуздава....у старини су га користили као дезинфекционо средство за бачве и за лечење бубрега :
rhus-typhina-32024.jpg

1_89828957_1150026.jpg

Ваздан и ономад ја редовно користим... а рујно је... тако, ни зрело ни незрело... али на путу...
Чуо сам данас једну сјајну реч исто за боју... од малена је нисам чуо... и заборавих... али питаћу сутра бабу каква је то кокошка била из те приче...

Ваздан и ономад ја редовно користим... а рујно је... тако, ни зрело ни незрело... али на путу...
Чуо сам данас једну сјајну реч исто за боју... од малена је нисам чуо... и заборавих... али питаћу сутра бабу каква је то кокошка била из те приче...

Ima tih perdivnih i sofistciranih izraza za boju kokoske, aj pitaj babu:)
Ni ja ne mogu da ih se setim.

Поводом рујних израза, нађох да су русе косе биле врло типичне у старија времена:

..кad su vodili Kneza Aleksu na gubilište, on se okrene da vidi svoga brata Jakova, pa izgovori ove reči:

"Hej Jakove moj rođeni brate,
Ti, ne drži veru u Turčinu.
Turčin nema vere ni zakona
Gdi ga sretneš tu ga i tamani
Da ti rusu ne posječe glavu!..
Bog ubio svakoga Srbina;
Koji drži veru u Turčinu..."

Neke stare reči navedene u “Arapsko-persijsko-grčko-srpskom rečniku”, sačinjenom za sultana Mehmeda II i njegove prinčeve:

bogobojnik, bogostrašnik, dalekost, daždan, dažditi, govorac, jestija, juha, klanjati se, kto, lagahno, lažac, lepost, ličnik, ljubenica, ljubnik, mnogosmejac, naučitelj, neznanik, nitko, odelati, ogojiti, ojutriti se, omestiti, osnežiti, ozoriti, polesan, postnik, prazdan, premamitelj, prevarnik, primitelj, prostitelj, rabota, sedalište, slugati, slušanik, strašnik, suh, udobriti se, ukriviti, ulomiti se, umoliti se, uravniti, urabotati, utamniti se, uvisočiti se, velikost, zaboravnjac, zlogovornik, znanik.

Баџа отвор на крову изнад огњшта у старим кућама који је служио за излажење дима након ложења ватре
Поступаница На мали сто пред дете које је проходало стави се алат, оловка, књига, свеска, итд. Онда му се погача држи изнад главе, па за који се предмет дете прво ухвати веровало се да ће се тиме бавити кад одрасте
Прело игранка

Back