Zarathustra
Poznat
- Poruka
- 7.623
Црквенословенизам "созерцание" значи контемплација. Може се прегласити да звучи српскије у "сазрцање".
Izvedeno od srpske reči zrcati u značenju odsijavati, odražavati, odsvetljavati.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Црквенословенизам "созерцание" значи контемплација. Може се прегласити да звучи српскије у "сазрцање".
^ или од старог глагола зрѣти у значењу гледати, посматрати, одатле и зрцало - огледало (рус. зеркало).
Лужнички говор, истражио Љубисав Ћирић ,пре 1983.г
![]()
![]()
А родбина - својбина = ? Има ли и за то неки конкретан назив, с обзиром да појам ужа породица не покрива никога осим деде, бабе, прадеде итд.
привлачица
привлачна сила= гравитација
http://www.dvapera.rs/resursi/Isidora-Bjelakovic-Terminologija-kod-Srba.pdf
siguran sam da sam napiso rajber
Sibara je kupastog oblika, unutra sa jednom jedinom okruglom prostorijom na čijoj sredini gori vatra; nema otvora koji bi odgovarao prozorima, bez tavana i bez drukčijeg poda osim ledine. Pravi se ovako: u obliku kruga koji nema više od dva metra prečnika pobodu se oblice ili sibe i tako se nagnu da se gornjim vrhovima kupasto približe ali ne sastanu; taj otvor je krovinom zadniven i tuda prolazi dim. Preko siba se naslaže krovina, bukovo lišće, bujad ili slama (vrševina ili mlaćevina) pa opet sibe. Imaju niska vrata.
Takvu je kuću video M. Đ. Milićević u Starom Vlahu oko polovine XIX veka; u njoj su ljudi stanovali, zvali je kulača..Takve sam sibare viđao oko Mučnja i Golije u Srbiji i u sirinićskoj župi pod Šarplaninom. Više ispitivača su zabeležili u Naseljima da ih je pre dve decenije bilo ovde onde u Šumadiji sa Levčem i u Moravi. Ali se tamo u mesto sibare upotrebljavaju nazivi: šilja ili šiljača, krivača i krivulja.
Sa sibarom su istovetne busare, mesto krovine pokrivene komadima zemlje sa travom, koja je isečena iz ledine; takve sam pastirske stanove promatrao u gornjem Ibru iznad Rožaja pod planinom Rusulijom..
Sa kućama sibarama je i po obliku i po građi identična pastirska zgradica dubirog ili savardak, još česta u jugozapadnim šumovitim krajevima naših zemalja, naročito u crnogorskim Brdima, sjeničkoj oblasti, Polimlju i Potarju.
Sa kućama sibarama je i po obliku i po građi identična pastirska zgradica dubirog ili savardak, još česta u jugozapadnim šumovitim krajevima naših zemalja, naročito u crnogorskim Brdima, sjeničkoj oblasti, Polimlju i Potarju.. Dalje se u svoj zapadnoj Srbiji priča da su takve lubare pravili u zbegovima. A u kragujevačkoj Lepenici zvali su ih korke, i pre 50–60 g. postojale su kao kuće u nekim selima.
Вареника = прокувано свеже млеко, тзв .слатко млеко