Za sve koji su otišli

Ja, pak znam čovjeka koji je bio profesor u Bosni ( inače je Crnogorac iz mog mjesta ) i kao izbjeglica pošao u Australiju od 50 i nešto godina sa familijom. Kad je došao nije više bio profesor već se zaposlio u klanici kokošaka i posao mu je bio da skida žive kokoške sa onih kuka koje su visile iznad njegove glave i kakale po njemu. Čovjek se nije bunio nego je bio srećan da ima od čega da izdržava porodicu. Zaradio je penziju i sad je malo ovamo malo onamo, ogradio je veliku kuću blizu Budve i uživa.
Ceco, ako tražiš posao kao akademac sigurno da treba Au iskustvo ali da radiš u cvjećari, ili neki part time posao kao što je čišćenje zgrada kancelarija i sl., pereš sude u nekom restoranu i guliš krtolu, za to ti ne treba Au iskustvo, takav se posao brzo nađe.

Molila bih te da ugasiš Caps lock jer velika slova nisu dozvoljena na forumu, to je pravilo, jer velika slova znače da vičeš na nekoga. Poštuj pravila.

Do penzije je skidao kokoške? :eek: Svaka mu čast.
Meni je jako žao što nisam otišao pre kad sam bio mnogo jadniji i kad je cela ova zemlja bila mnogo jadnija. Sad mi je mnogo teže "raditi bilo šta", a mogu i od svog (poštenog) rada da živim, što pre desetak godina teško da sam mogao. Jedino što znam da mogu bolje, i hoću to bolje da izvučem iz sebe. Ako Australija zemlja misli da me dočeka (ikad) kao bednog emigranta koji će raditi sve što niko neće da bi preživeo, ili ludog emigranta koji će prodati sve što ima i ići kod njih da to potroši, dok ne shvati da niko nema nameru da ga ikad zaposli da radi ono što ume da radi, to će biti onda samo jedno eventualno kratko turističko-istraživačko putovanje.
Opet, kako se ko snadje i kako kome lepo.
;)

To doskolavanje uopste nije strasno kao sto zvuci, narocito ako imas zanat. Bitno je da upises neki koledz koji ima veze sa tvojom strukom, a tamo ti vec priznataju dobar deo toga sto znas i sertifikat dobijes u roku od par meseci.
Raditi neki bzvz posao krace vreme i nije tako veliki problem. Problem je ako sedis i ocajavas i tada je bolje odmah sesti u avion i vratiti se kuci, dok ti se jos nije raspao zivot koji si imao tamo.
Ovde sam okruzena sa dosta nasih ljudi koji su ovde dolazili od 70ih pa sve do nedavno. Nekima dobro ide nekima ne. Ono sto sam primetila je da ljudi koji u glavi jos nisu nacisto gde zele da zive, najgore prolaze, a nisu ni svesni da je to posledica toga sto su upali u vrzino kolo. Ima i onih koji su se opametili prekasno. U startu su izgubili nekoliko godina i sada pricaju...e da sam malo vise ucio, gde bi sad bio!!
Sve u svemu.. Ako ste vec dosli, dajte sve od sebe da se prilagodite ovom drustvu i njegovim zahtevima i pravilima. Da je lako, nije, ali niko nij ni rekao da ce biti lako.
I da.. Nema diskriminacije prema emigrntima, ako emigrant to sam ne dozvoli, tj ako uradi sve sto moze/treba da bi se uklopio. Uostalom, sami razmislite. Da ste poslodavac da li biste pre zaposlili osobu koja kaze da ja ne govorim dobro engleski, ali idem na kurs kako bih ga naucio, ili osobu koja po tom pitanju nema nameru bilo sta da uradi, a engleski je samo prva stvar u nizu koju je potrebno uraditi...

I sta ste me napali sa teskim temama od ranog jutra...ne mogu na miru ni kafu da popijem :D

;)
Ma nije to radio do penzije već neko vrijeme, ali bila je dobra zarada da se stane na noge i da ne visi čovjek na ulici. Hebi ga kad si daleko od svog doma moraš se povinovati nečemu i preći preko ponosa da bi opstao.
U bijelom svijetu nemaš ono" e sad ću poći kod babe da mi da koju kintu do prvog".
Od kukanja nema vajde samo možeš da poludiš i da do podna mrziš sebe a od podna druge!

Svi smo mi ponosni i imamo kriterijume i ne bismo ovdje radili ovo ili ono ali kad te muka naćera....

Izgleda su mnogi zaboravili devedesete....

Evo ja ću opet o Švedskoj:
Sa čistim papirima, kao građanin EU ( bilo koji pasoš ) ide se u migraciono da se završe formalnosti, dobiju se 4 identifikacione cifre uz matični broj i ideš sa tim u biro za zapošljavanje. Ako nema posla u tvojoj struci, čekaš na birou dok ti ne jave da su ti ga našli a do tada dobijaš pomoć od oko 350 kruna ( oko 35 €) dnevno. Još ako je bračni par u pitanju to je duplo novca. Ako imaš djecu odmah se upisuju u školu i počinju da dobijaju dječiji dodatak od 250€ mjesečno.
Ove pare su sasvim dovoljne za život jer je hrana, garderoba smiješno jeftina. Na rasprodajama, koje su non stop, uvijek se nađe ponešto što je 3 puta jeftinije nego na našim , toboš, rasprodajama.
A posao na crno vazda može da se nađe, kao pride budžetu.
Posao čišćenja stanova i sl. plaća se od 60 - 80 kruna na sat (6 -8 €)

Poslednja izmena:
To doskolavanje uopste nije strasno kao sto zvuci, narocito ako imas zanat. Bitno je da upises neki koledz koji ima veze sa tvojom strukom, a tamo ti vec priznataju dobar deo toga sto znas i sertifikat dobijes u roku od par meseci.
Raditi neki bzvz posao krace vreme i nije tako veliki problem. Problem je ako sedis i ocajavas i tada je bolje odmah sesti u avion i vratiti se kuci, dok ti se jos nije raspao zivot koji si imao tamo.
Ovde sam okruzena sa dosta nasih ljudi koji su ovde dolazili od 70ih pa sve do nedavno. Nekima dobro ide nekima ne. Ono sto sam primetila je da ljudi koji u glavi jos nisu nacisto gde zele da zive, najgore prolaze, a nisu ni svesni da je to posledica toga sto su upali u vrzino kolo. Ima i onih koji su se opametili prekasno. U startu su izgubili nekoliko godina i sada pricaju...e da sam malo vise ucio, gde bi sad bio!!
Sve u svemu.. Ako ste vec dosli, dajte sve od sebe da se prilagodite ovom drustvu i njegovim zahtevima i pravilima. Da je lako, nije, ali niko nij ni rekao da ce biti lako.
I da.. Nema diskriminacije prema emigrntima, ako emigrant to sam ne dozvoli, tj ako uradi sve sto moze/treba da bi se uklopio. Uostalom, sami razmislite. Da ste poslodavac da li biste pre zaposlili osobu koja kaze da ja ne govorim dobro engleski, ali idem na kurs kako bih ga naucio, ili osobu koja po tom pitanju nema nameru bilo sta da uradi, a engleski je samo prva stvar u nizu koju je potrebno uraditi...

I sta ste me napali sa teskim temama od ranog jutra...ne mogu na miru ni kafu da popijem :D

Šta si ti sve primetila za nedelju dana! :mazi:

E pa evo ovako kao prva stvar nisam nista lose mislio time sto sam rekao mozda sam se malo pogresno izrazio,druga stvar je da nemoras da vices na mene. Ja sam stolar po struci i nasao sam posao u prvoj fabrici u kojoj sam pokusao. Stvar je u tome da nikad nije kasno poceti sa ucenjem ako za to postoji imalo volje. Znam ljude koji su poceli da uce moju struku u 50 i nekoj godini, i sasvim lepo zaradjuju za zivot. Ja neznam sta je tvoja struka tako da nemogu nista o tome da kazem, i kad vam je vec bilo toliko dobro u Srbiji sto ste uopste dolazili ovamo. Toliko od mene

Ja se zaista izvinjavam, nova sam na forumu i nisam znala da velika slova znace da vices na nekoga. Mozda nije kasno da pocnes da ucis zanat, samo je pitanje koliko si talentovan za takve stvari i da li mozes da ih naucis... A dosla sam u Au, jer sam se zeznula sto sam slusala raznorazne osobe koje su mi solile pamet o idilicnom zivotu u inostranstvu...

Ja, pak znam čovjeka koji je bio profesor u Bosni ( inače je Crnogorac iz mog mjesta ) i kao izbjeglica pošao u Australiju od 50 i nešto godina sa familijom. Kad je došao nije više bio profesor već se zaposlio u klanici kokošaka i posao mu je bio da skida žive kokoške sa onih kuka koje su visile iznad njegove glave i kakale po njemu. Čovjek se nije bunio nego je bio srećan da ima od čega da izdržava porodicu. Zaradio je penziju i sad je malo ovamo malo onamo, ogradio je veliku kuću blizu Budve i uživa.
Ceco, ako tražiš posao kao akademac sigurno da treba Au iskustvo ali da radiš u cvjećari, ili neki part time posao kao što je čišćenje zgrada kancelarija i sl., pereš sude u nekom restoranu i guliš krtolu, za to ti ne treba Au iskustvo, takav se posao brzo nađe.

Molila bih te da ugasiš Caps lock jer velika slova nisu dozvoljena na forumu, to je pravilo, jer velika slova znače da vičeš na nekoga. Poštuj pravila.

Pa, verovala ili ne, uopste nije lako naci takav posao. I za to su mi trazili iskustvo. Ili da budem mladja...
Jos jednom izvinjenje za velika slova, nisam znala da to znaci da vices na nekoga.

Meni je jako žao što nisam otišao pre kad sam bio mnogo jadniji i kad je cela ova zemlja bila mnogo jadnija. Sad mi je mnogo teže "raditi bilo šta", a mogu i od svog (poštenog) rada da živim, što pre desetak godina teško da sam mogao. Jedino što znam da mogu bolje, i hoću to bolje da izvučem iz sebe. Ako Australija zemlja misli da me dočeka (ikad) kao bednog emigranta koji će raditi sve što niko neće da bi preživeo, ili ludog emigranta koji će prodati sve što ima i ići kod njih da to potroši, dok ne shvati da niko nema nameru da ga ikad zaposli da radi ono što ume da radi, to će biti onda samo jedno eventualno kratko turističko-istraživačko putovanje.
Opet, kako se ko snadje i kako kome lepo.
;)

Pametno govoris, nemoj da dozvolis da se zeznes kao ja... Mi smo ostavili solidan zivot u Srbiji, a sada ovde strepimo da li cemo preziveti.

Sa čistim papirima, kao građanin EU ( bilo koji pasoš ) ide se u migraciono da se završe formalnosti, dobiju se 4 identifikacione cifre uz matični broj i ideš sa tim u biro za zapošljavanje. Ako nema posla u tvojoj struci, čekaš na birou dok ti ne jave da su ti ga našli a do tada dobijaš pomoć od oko 350 kruna ( oko 35 €) dnevno. Još ako je bračni par u pitanju to je duplo novca. Ako imaš djecu odmah se upisuju u školu i počinju da dobijaju dječiji dodatak od 250€ mjesečno.
Ove pare su sasvim dovoljne za život jer je hrana, garderoba smiješno jeftina. Na rasprodajama, koje su non stop, uvijek se nađe ponešto što je 3 puta jeftinije nego na našim , toboš, rasprodajama.

Da, da dodam na ono sto sam malopre odgovorila. Nemam nameru da radim na crno u bilo kojoj zemlji. Ako sam legalno dobila vizu i pravo da radim, onda hocu i legalno da radim i placam porez. Uostalom, ako te negde uhvate da radis na crno, deportovace te kuci i vise ni kao turista neces moci da mrdnes iz svoje zemlje.

Ma nije to radio do penzije već neko vrijeme, ali bila je dobra zarada da se stane na noge i da ne visi čovjek na ulici. Hebi ga kad si daleko od svog doma moraš se povinovati nečemu i preći preko ponosa da bi opstao.
U bijelom svijetu nemaš ono" e sad ću poći kod babe da mi da koju kintu do prvog".
Od kukanja nema vajde samo možeš da poludiš i da do podna mrziš sebe a od podna druge!

Svi smo mi ponosni i imamo kriterijume i ne bismo ovdje radili ovo ili ono ali kad te muka naćera....

Izgleda su mnogi zaboravili devedesete....

Ni u sledećem životu ne zaboravljam devedesete, a ni dvehiljadite. A ima ljudi u okruženju koji kukaju za devedesetima, znate zašto, zato što su onda bolje živeli - švercovalo se, kralo se... eeeee.... Devedesete su mi reper u životu kad mi padne nešto teško, da se osećam momentalno bolje što nisu više devedesete.

Nadam se da ćeš sad ozbiljno napasti taj EU pasoš... :)

Pametno govoris, nemoj da dozvolis da se zeznes kao ja... Mi smo ostavili solidan zivot u Srbiji, a sada ovde strepimo da li cemo preziveti.

Ma ja tebe potpuno razumem. Samo ne mogu da ti pomognem. Ako ti je lakše da se izjadaš, eto, saslušao sam (pročitao :)) sve ono dok ne doje do prepiranja s nekim, to obično preskačem, ko je da je.

Možda bi pomoglo pokrenuti temu "kako ste se zaposlili u Srbiji", pa da uporedimo sa zapošljavanjem u Australiji. Da vidimo šta nas to kao ljude zbuni kad odemo i ne možemo da nadjemo posao. Ja preko veze, sitne vezice, tek neko ko je rekao tamo da "je video kako mali radi", pa mu se verovalo, jer se meni ne bi verovalo na reč da znam da radim. Znači ponznanstva, bliža dalja rodbina prijatelji, pa njihovi poznanici itd... bude to pristojan krug ljudi od kojih neko u nekom trenutku ima vrednu informaciju . Sledeći posao preko daljih poznanstava iz prvog posla, sad se već znalo šta ko zna, samo se prosledila poznanstva, da se radi nešto bolje. Onda upoznavanja preko poslova sa tim novim poznanstvima, u poslu se relativno brzo vidi ko kome koliko vredi, širi se krug....

Sad kad bih ja verovao da mogu da odem u grad gde već postoji puno takvih krugova ljudi, a ja nikog ne poznajem, i da me neko zaposli.... verovao bih i u deda-zeku-uskršnjeg. Nego opet ispočetka, daj šta daš, pa kad se upoznamo ko šta zna i ume, da idemo gore opet.... samo više ne znam da li imam volje za to.

Ma ja tebe potpuno razumem. Samo ne mogu da ti pomognem. Ako ti je lakše da se izjadaš, eto, saslušao sam (pročitao :)) sve ono dok ne doje do prepiranja s nekim, to obično preskačem, ko je da je.

Možda bi pomoglo pokrenuti temu "kako ste se zaposlili u Srbiji", pa da uporedimo sa zapošljavanjem u Australiji. Da vidimo šta nas to kao ljude zbuni kad odemo i ne možemo da nadjemo posao. Ja preko veze, sitne vezice, tek neko ko je rekao tamo da "je video kako mali radi", pa mu se verovalo, jer se meni ne bi verovalo na reč da znam da radim. Znači ponznanstva, bliža dalja rodbina prijatelji, pa njihovi poznanici itd... bude to pristojan krug ljudi od kojih neko u nekom trenutku ima vrednu informaciju . Sledeći posao preko daljih poznanstava iz prvog posla, sad se već znalo šta ko zna, samo se prosledila poznanstva, da se radi nešto bolje. Onda upoznavanja preko poslova sa tim novim poznanstvima, u poslu se relativno brzo vidi ko kome koliko vredi, širi se krug....

Sad kad bih ja verovao da mogu da odem u grad gde već postoji puno takvih krugova ljudi, a ja nikog ne poznajem, i da me neko zaposli.... verovao bih i u deda-zeku-uskršnjeg. Nego opet ispočetka, daj šta daš, pa kad se upoznamo ko šta zna i ume, da idemo gore opet.... samo više ne znam da li imam volje za to.

Caos,
Citam sta pises i znam kako vam je. Ja sam radio sve isvasta i ja i moja zena.
Iako sam magistar elektronike. Posle dve godine sad vozim taxi i zaradjujem kao inzenjer.
Znam sta znaci prezivljavati i raditi na crno.
Ali nema nazad, nekoga usere pa bez znoja uzme sve neko se pomuci.
Treba okrenuti novi list. Dodjite u Pert ovde je velika zajednica srba= i ostalih koji rade zajedno i namestaju poslove nasima.

Baš zato i kažem da počnemo iskustva o zapošljavanju i u Srbiji i u Australiji, na posebnoj temi, ona što se zove "posao australija" je već odavno prekvalifikovana u "emigracija i assessment".
Ja sam čuo i primetio otprilike za dve grupe načina traženja posla - stidljivo i agresivno.
Ovde je nekad palilo kukanje (zato je ovaj narod i zadržao naviku da stalno kuka, nikad se ne zna ko bi mogao da ponudi pomoć). Znači kod mene u firmi, ko god je dovodio da ga zaposli, predstavljao ga je kao otprilike socijalni slučaj, ali dobar i vredan - čak i uz ono "ne zna puno, ali naučiće". I meni su rekli onomad kad sam pisao molbu (da, kod nas se još uvek moli za svašta) za posao, da obavezno napišem stanje u porodici loše, niko ne radi, i slično, dok se moj rodjak potrudio da priča tamo važnima kako sam dobar dečko i znam da radim. Stidljiv pristup - ćutiš i vrtiš prste dok ti neko ne nadje posao.
S druge strane svi koji su mi pričali kako su u Australiji tražili i našli posao, rekli su, a to vam je i Topaz rekao više puta, da od CV-a slaba vajda, nego obijanje pragova, kucanje na vrata, moj zet ide dosta tamo-amo, i kadgod ode prvo obidje firme koje se bave njegovom strukom, kako on kaže citiram "kuc-kuc na vrata, dobar dan, ja sam taj i taj, treba mi posao". Agresivan pristup - namećeš se ljudima ne bi li u tvojim očima pročitali tvoj karakter da hoćeš možeš i umeš.
Ovo sam drugo takodje probao u Srbiji, čuo sam za jednu firmu koja se bavi malo jačim poslovima iz moje struke, u koju se ulazi samo na preporuku. Našao adresu, otišao tamo, da znate samo kako su me u čudu gledali kad sam rekao da tražim posao - onaj iz obezbedjenja se čudio, pa zvao par telefona da pita šta da radi sa mnom, pa oni preko telefona se čude "ko došao, zašta?", posle 20 minuta odluče se da me pošalju gore kod tete iz kadrovske koja se takodje čudila, ali sam dobio s njom pristojan razgovor o poslu, i to da su mi podaci ušli kod nje u tefter.... nisam se nikad kod njih zaposlio,:) ali sam u medjuvremeno našao nešto drugo na sličan način...

I nema potrebe za raspravom, ni savetovanjem, "nemoj da kukaš, uradi ovo ili ono", pa onda "nemoj se praviš pametan", ja slušam tudja iskustva i učim na njima. Ne moram u životu da učim samo na svojim greškama, kad mogu i na tudjim.

A ako budem ikad otišao dole, zasigurno ću raditi ono što je Topaz davno ispričao i više puta ponavljao, tražiću poznanstva, naša tudja štagod, tražiću bilošta da radim, da se plaćaju računi dok mozgam šta dalje.

Oni sa diplomom stomatologa koji su zavrsili kod nas, moraju da polazu engleski i dva ispita:
Preliminary Examination i Final Examination - Clinical.
Prijateljica mi je polagala Preliminary u Atini i na zalost nije polozila. Posle toga je odustala, razocarana.

Da li znaš gde se polaže Preliminary Examination? Kopam po netu, ali nigde ne postoji spisak gradova/država/univerziteta gde se polaže.

Kako si naveo, pisao sam ADC-u i očekujem odgovor.

Da li znaš gde se polaže Preliminary Examination? Kopam po netu, ali nigde ne postoji spisak gradova/država/univerziteta gde se polaže.

Kako si naveo, pisao sam ADC-u i očekujem odgovor.

Vidim da je neko vec odgovorio na ovo pitanje u "Doktori U Australiji".
Lokacija nije fiksna, vec zavisi gde zivi vecina kandidata, gde ADC ima nekoga itd.
Na zalost, ne mogu ti mnogo pomoci posto nisam imao nikakve kontakte sa ADC od pre nekoliko godina, tako da se verovatno dosta toga promenilo.

Moje skromno misljenje u vezi zubara i doktora, je da nece biti lako da se izbore kao prvo da dobiju vizu i kao drugo da im se prizna znanje i kvalifikacije, ali kada to uspeju, ne da ce biti 'na konju' nego 'na jahti'.

Srecno

Ja nisam u AU :D

Šalim se, ja ću 26 u sljedećem mjesecu. suprug je godinu stariji. Pa gledamo ove bodove u vezi godina..ono da ima dovoljno radnog iskustva a i da nas uhvatimo prvi vlak/voz s godinama.:lol:

Razumem, i ja sam se salio.
Zaboravio sam vec detalje ali se secam da sam uspeo da uhvatim dovoljno bodova i na godine i na IELTS. Jedino sam pogresio oko radnog iskustva posto mi ga nisu priznali,odnosno priznali su mi ga ali su rekli da to nisu bili poslovi koje jedan ekonomista u Australiji radi. \
Siguran sam da ti neces imati problema ni sa jednim ni sa drugim.

Ja ti pratim (iako u zadnje vrijeme baš i ne) i forum.hr, tak da je netko od njih možda imao izjave gore spomenute.

Mi mislimo preko muža ići, jer moje zanimanje nije niti ovdje zanimljivo (dip.pravnik, tak da sam nezaposlena i radim neke dr. stvari, pa imam vremena pratiti forum i prikupljati info)za razliku od muža koji je ing.elektrotehnik i radi na dobrom mjestu, s tim da je prije toga radio u HT-u - što je isto dobro. Nadam se da će to imati pozitivan znak u vezi assessmenta i tak toga.

Još nešto u vezi radnog iskustva, on sad traži vanjske firme koje surađuju s ovom, jer njegov frend istog zvanja i zanimanja je tak otišao u AU.

Konkretno, mislim da je situacija nesto bolja u RH za razliku od Srbije (vidim po postovima kolike su plaće i tak to), no isto tako mislim, da ni RH nije država u kojoj bi valjalo ostati.

Sva ta zaduživanja, lopovluk i ostala sranja...ne vode ničem dobrom.

Back