Znači ti bi onog nezaposlenog, umirovljenika ili nekoga tko ima minimalnu plaću ostavio bez zdravstvene zaštite? Od čega će nezaposleni plaćati zdravstveno osiguranje? Umirovljenici? I koliki bi to bio iznos ako bi svi trebali jednako izdvajati? Možda bi neki bogataš imao novaca da plati sve ako mu zatreba, ali ostatak ljudi?
Evo jedan članak. Na koji bi ti način podmirio ove iznose bez odvajanja za zdravstveno?
https://www.jutarnji.hr/life/zdravl...iko-kod-nas-kosta-4-dana-respiratora-15003141
Mislim da sam jasno napisao sta i kako. Nezaposleni i umirovljenici (penzioneri) ne placaju nista, prvi dobijaju pomoc a drugi penziju. Ne znam tacno kako je regulisano za zdravstveno, ali koliko znam ko je na birou za nezaposlene ima pravo na zdravstveno - nisam siguran.
Znaci govorimo o kategorijama OD KOJIH SE I UZIMA ZA ZDRAVSTVENO, a to su ZAPOSLENI. Oni bi trebalo da placaju jednak iznos za istu uslugu, nezavisno od toga kolika im je plata. A minimalnu platu onda treba izracunati u odnosu na potrebe.
Ja nigde nisam rekao da NE TREBA odvajati za zdravstveno, vec da SVAKI ZAPOSLENI treba da plati ISTI IZNOS jer imamo ISTU USLUGU.
A ti meni objasni zasto bi neko trebalo da za ISTU USLUGU placa visestruku cenu od nekog drugog? Sta on dobija zauzvrat? Kako ce taj drugi da mu uzvrati i cime? Da li shvatas da time postajemo NEJEDNAKI u smislu izdrzavanja drzave i drustva?
I zasto se smatra da bogatas sve treba da placa i izdrzava? Ja sam i to lepo napisao - takva logika PODRAZUMEVA da je bogat covek to svoje bogatstvo UKRAO ili stekao na NEPOSTEN nacin. I krajnje je LICEMERNO da se TAJ PROBLEM onda resava prosto PUSTANJEM da lopov bude nezasluzeno bogat, a da, eto, placa povecana socijalna davanja.
TAJ NACIN ZAPRAVO POTPUNO DISKRIMINISE POSTENOG RADNOG COVEKA KOJI JE MOZDA STEKAO VECU KOLICINU NOVCA. On onda biva KAZNJEN zbog toga sto je vredan, radan i pametan, i mora da placa za nekog drugog ko, cim ima minimalnu zaradu, ocigledno nije ili vredan ili pametan a najcesce nije ni jedno ni drugo.
I tako dobijamo da najvredniji clanovi drustva "vuku na ledjima" one koji to bas i ne zasluzuju.
Opet ponavljam, nemoj da tu ubrajas invalide, nesposobne, bolesne i slicno, za njih treba da se brine drzava i to je potpuno odvojena stvar. Naravno, trosak za njih ulazi u ukupan trosak, ali niko ne pise ovde da je problem slepa osoba, jer i nije, problem je SISTEM NEJEDNAKE NAPLATE istovetne usluge za zaposlene gradjane.
Kao sto sam napisao, slicno vazi za POREZ NA PLATU/ZARADU, a koji ide na trosak odrzavanja drzave. Isti je princip, ne odnosi se ovo samo na zdravstvo, prosto zdravsteni fond je odvojen i uplate u njega su odvojene, pa se zato posebno pominju. Ista je prica sa porezom od koga se placaju profesori, policija, vojska i cela administracija, a bogami i javni sektor (recimo, iz budzeta sa pokrivaju dugovi elektroprivrede, toplana, vodovoda itd) - znaci ja platim profesora 50 EUR mesecno a ti 100 EUR a onda nam deca idu u istu skolu, sede u istoj klupi, kod istih profesora - i zasto ti to placas duplo vise od mene? To nema apsolutno nikakve logike, ali je tako.
Po meni, treba da se proracuna trosak, podeli na broj zaposlenih i da se toliko odvaja od plate, svako isto. I to onda ide za zdravstvo, i za drzavu. Znaci nema poreza na platu vec odredjeni iznos. Mada je mnogo bolje da se porez na platu ukine, i da ostane samo porez koji se placa prilikom kupovine ili placanja usluga, jer ovo kako je sada je DVOSTRUKO OPOREZIVANJE sto zakonom nije dozvoljeno, ali se radi. Ili da se uvede porez kod zarada, ali da onda bude isti za sve, a da se ukine PDV/ maloprodajni porez (sto naravno nikad nece uraditi).