za pravnika pitanje ostavine

Interesantno je da smo dosli do zakljucka da je najbitnija stvar upis iako pri sklapanju ugovora o dozivotnom izdrzavanju se upis ne postavlja kao uslov. A sama ozbiljnost i tezina tog ugovora pada u vodu pred ugovorom o poklonu.
Kazi mi sta mislis o pravu na nuzni deo kada jedna strana prikrije ugovor o poklonu i pojavi ga nakon isteka 3 godine od smrti ostavioceve. Da li je to pravo moguce ostvariti i nakon isteka tog roka, jer kako mi neki pravnik race strana koja je prikrila taj ugovor je nesavesna. Da li to nesto menja ili pruza recept za izbegavanje namirivanja nuznog dela?
meni kao dokonoj domacici se namece pitanje-pod kojim uslovima je nastao taj ugovor o poklonu?obzirom da je ugovor bio prikriven,mozda je taj ugovor nastao dovodjenjem poklonodavca u zabludu...a i ko zna kakvog je mentalnog zdravlja bio u tom trenutku.svakako je sumnjiv ugovor,i ja bih trazila opoziv.
lupam ja,laicki...veze nemam o toj stvari...nego,probaj da postavis pitanje na mojepravo.net

znam za pricu kad su advokat i njegova zena vodili slepu baku u sud,i baka potpisala kupoprodajni ugovor,a kaze da je mislila da potpisuje ugovor o dozivotnom...postoji svakako sprega izmedju advokata,sluzbenika suda i sudija,i da ono sto nam se cini nemoguce-moguce je.ocito je ovde bio sluzbenik saradnik advokata,i prevejase baku za salonac.
mami mojoj je advokatica podmetnula tekst/punomocje da potpise,a u tekstu pisalo da joj mama dozvoljava da podigne i raspolaze novcem koje isplati osiguranje po osnovu stete.lako je prevariti stare ljude za potpis...evo ja juce u banci potpisah nekakav ugovor,koji sam tek procitala i nejasan mi-kad sam dosla kuci...kad sam tamo pitala sta potpisujem,kaze-menjamo vam neke podatke iz licne karte (a menjala je pre 2 godine,i u medjuvremenu mi nisu menjali podatke,iako sam isla u banku)..dokaz da preveju i one polu/stare:mrgreen:
tako i ovaj slucaj ugovora o poklonu.da nesto ne smrdi,ne bi ovaj prikrivao ugovor o poklonu...a i svasta je moguce...da sudija presudi poklonoprimcu u korist,pa posle da podele dobit..ja bih nasla advokata po jakoj preporuci,pa sta kosta-neka kosta,jer u slucaju mutljavine,jedino pomaze advokat po preporuci.

Poslednja izmena:
Izgleda da ipak troskovi sudjenja nece pasti na teret prvog davaoca izdrzavanja za sudske procese zapocete pre pojavljivanja ugovora o poklonu. Jer je navodno poklonoprimalac bio duzan da odmah na ostavinskoj raspravi prikaze ugovor o poklonu, pa je samim tim prouzrokovao druge radnje koje ne bi bile pokrenute da je ugovor o poklonu odmah bio pojavljen.
Sad to ponovo pokrece ono moje pitanje za nuznim delom.

Imam pitanje za pravnike i one koji su radili isto pa iz iskustva

Da li dete moze da ugovorom o poklonu prepise neku nepokretnost a da roditelj ne plati porez na dobit il kako se vec zove to?
Posto su mi neki pravnici rekli ne moze placa se 3% od vrednosti
Drugi mi rekli moze u nekim slucajevim kada se dokaze da zive zajedno i da nema mogucnosti zloupotrebe (da roditelj posle prebaci nekome drugom ko ispunjava uslove za besplatno, bez poreza, tipa supruzniku drugom, detetu drugom i td...). U ovom slucaju nema takvih opcija, samo su roditelj i dete.
I drugo: da li je potrebno da bude uknjizena nepokretnost da bi se to obavilo, jer ranije to nije bilo obavezno, sta je sada?

Imam pitanje za pravnike i one koji su radili isto pa iz iskustva

Da li dete moze da ugovorom o poklonu prepise neku nepokretnost a da roditelj ne plati porez na dobit il kako se vec zove to?
Posto su mi neki pravnici rekli ne moze placa se 3% od vrednosti
Drugi mi rekli moze u nekim slucajevim kada se dokaze da zive zajedno i da nema mogucnosti zloupotrebe (da roditelj posle prebaci nekome drugom ko ispunjava uslove za besplatno, bez poreza, tipa supruzniku drugom, detetu drugom i td...). U ovom slucaju nema takvih opcija, samo su roditelj i dete.
I drugo: da li je potrebno da bude uknjizena nepokretnost da bi se to obavilo, jer ranije to nije bilo obavezno, sta je sada?
nisam pravnik,ali volim pravo.dete pretpostavljam da je punoletno,cim vam je advokat rekao da mozete.
kol`ko ja znam,moze se pokloniti neuknjizena nekretnina,u ugovoru se precizno moraju navesti podatci o stanu,ulica,br,spratnost,iz cega se sastoji stan i sl...kao i obavezno br katastarske parcele na kojoj se objekat nalazi...
kad je nekretnina neuknjizena,onda se vlasnik u ugovoru poklonodavac mora naznaciti da je fakticki tj.vanknjizni vlasnik...takodje ugovor mora sadrzati clausula intabulandi tj da poklonoprimac u datom momentu moze bez prisustva poklonodavca uknjiziti na svoje ime predmetnu nekretninu.
ako je nekretnina u nekom postupku legalizacije,svakako i te podatke navesti u ugovoru,nece da skodi.

ipak,u nekim novinama sam skoro procitala da se vise ne dozvoljava overa bilo kakvih ugovora nelegalizovanih objekata....

zasto ne pozovete sud i proverite?

Ja sam dete, matoro ;)
Nisam napomenula, neuknjizeno je jer je bilo problema oko pronalazenja dokumentacije firma koja je gradila, starogradnja je pa je firma decenijama u nazad nepostojece vise, pa se trazi u arhivi. Zgrada je u katastru, ali traze tu neku dokumantaciju firme. Potpuno suludo da fizicko lice trazi pravna dokumenta umesto drzave :roll:
Neke komsije su iskopale i krenule da se uknjizavaju, pa sad se razmenjuju iskustva de ici kako naci dokumanta.
Ovo cisto napominjem da ne pomislite da je nelegalno nesto, to su drugacije procedure onda.
Procedura traje godinu dana (pitala u katastru), ako se nema veza, a nama je ovo bitno da se zavrsi za kratko vreme. Pa nije sad zgodno ici uknjizavati i cekati. Treba odraditi prenos sto pre.
Znam da je ranije bilo nebitno uknjizavanje. Pa za nasledjivanje nisu trazili uknjizbu. I ja sam cula da je sad potrebno i to, zato i pitam.

Ne znam u koji sud da idem da pitam, BG je u pitanju, podelili su sudove, nekad je bilo u palati pravde, a sada vise ne znam gde ici i koga zvati.

Dobra veče! Imam pitanje! Sestra i ja odlučili smo prodati kuću, ostavina nakon smrti roditelja. Ona je pristala na cijenu i prepustila meni da kupca obavijestim o tome. No, danas tvrdi da nije pristala, da joj je postignuta cijena premala (znala je za nju od samog početka), jer da se nidsam dovoljno cjenjkao i da će stopirati prodaju (već dogovorenu s kupcem). Budući da isto tako smatra da bi joj trebao pripasti veći dio ostavine (nije ulagala ništa u tu nekretninu, kao ni ja), bojim se da bi mi mogla praviti probleme, budući da ima i odvjetnika u Srbiji, kojega ja nemam.

Kako se bojim njezinog odugovlačenja i nepristajanja na prodaju kuće, mogu li kuću staviti na sudsku dražbu i tako ishodovati svoj dio? Isto tako, može li ona staviti zabranu na prodaju kuće ili bi bilo pametno da zabranu na prodaju kuće stavim ja, jer tu zabranu mogu i povući prilikom prodaje kuće, budući da mi je prodaja u interesu, a nekretnina nam samo gubi u eventualnom pokretanju sudskih sporova i dokazivanja tko bi trebao nasljediti veći dio.

Možda sam malo konfuzan, pa slobodno postavite pitanje ako sem bio nejasan. Hvala!

ex cetvrti sud je blizu starog merkatora 2018-200,palata pravde u savskoj 360-1426 a moze overa i u ex trecem sudu na crvenom krstu....mada,najbolje je da odes i licno da pitas na pisarnici,da li i gde overavas
meni telefonom kazu jednu info,a kad sam to trebala da sprovedem u delo,nije tu i tako,vec na drugoj lokaciji...i tak:telefon:

a evo i ovo ako nesto moze da ti pomogne http://www.overa.rs/gde-i-kako-se-overavaju-dokumenti.html

Poslednja izmena:
pitanje.​

da li je dovoljan samo ugovor o poklonu nekretnine

da bi se nekretnina prebacila na drugo ime?

Pa generalno, potrebo je da se notaru dostavi i pravni osnov po kom je poklonodavac stekao pravo svojine, ako je star i ima drugih naslednika, dobro bi bilo da imate i nalaz i mišljenje psihijatra da je poklonodavac svestan pravne radnje koju preduzima. U blogu ugovor o poklonu možete da pročitate sve što vas zanima o ovoj temi.

Back