Za ili protiv genetski modifikovane hrane?

Upotreba genetski modifikovane hrane?

• Za

• Protiv

• Nisam siguran

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Zar moras da budes tako negativan i tvtdoglav

Ovo nije tema o meni, pa su moje osobine nevazne za dalju raspravu. Mozda sam tvrdoglav, mozda mi smrde noge, mozda sam pametniji od tebe... ali to nije tema.

Kad pazljivo pogledas postove, videces da se prica o genetskom inzenjeringu, pravljenju frankenstajna (za sada samo od povrca), o nasilnom unosenju izmena u genetski i u nasledni kod. Trazenje gena za nekontrolisani rast bi povecalo krompir na 20 kila. Ali to je gen za rak.

Ovaj odgovoran posao rade tehnicki dunsteri, neizivljeni slavoljubivi naucnici, pipajuci po totalnom mraku, praveci hiljade monstruma da bi hiljaduprvi mozda bio "superiorna vrsta".

Sefovi ovim dunsterima su finansijski talibani, ljudi bez morala, skrupula, ljudi bez ljudskosti, sa dolarom umesto srca i obveznicama umesto mozga. Ne vode istrazivanje zbog mrznje, to bi makar bilo iskreno, nego zbog ciste gluposti i pohlepe.

Da sad zakljucim: tu su :dunsteri" i "talibani". I jedni i drugi imaju svoje razloge, ma koliko losi bili.

Ne razumem razloge nekoga na forumu ko se zalaze za pravljenje rizicne hrane za svoju decu.
Tu nema govora o pohlepi jer nema zarade. Tu nema govora o talibanisanju, jer tu nema slave.
Na delu je glupost, iskrena, ljudska, zlonamerna glupost.
Citajuci ovu temu vise se moze nauciti o ljudskoj gluposti nego o eksperimentisanju na naslednim genima, o pokusajima trazenja tumora.

Poslednja izmena:
Pre deceniju-dve naucnici su predvidjali u skoroj buducnosti mogucnost ugradjivanja pojedinih covekovih (ljudskih, humanih) gena u biljke.
Najavljivali su da bi to moglo povecati broj namirnica koje ljudi koriste za ishranu. Govorili su da bi po ugradnji gena mogli jesti i paprat (ukoliko paprat prvo ne pojede nas).
Najavljivali su da bi upotreba gmo biljnih namirnica, sa ljudskim genima u sebi, smanjilo kod ljudi alergijske reakcije.

Danas, deceniju-dve posle ovih najava, genetski modifikovane biljke ubijaju pcele, oprasivace koji produzuju vrstu. Kada nestane pcela, nestace i biljaka. Kada nestane biljaka, nestace biljojeda. Kada nestane biljojeda mesozderi ce se jesti medjusobno, do istrebljenja. Mi cemo se jesti medjusobno.
Danas, deceniju-dve posle ovih najava, alergijske reakcije na hranu su poprimile pandemijske razmere. Deca nam postaju alergicna.
Zato sto smo hranu pretvorili u otrov.
Danas, deceniju-dve posle ovih najava, jos uvek ne mozemo da odgovorimo na eticko pitanje: da li su gmo organizmi koje uzgajamo u basti biljke ili zivotinje, i da li su i koliko bolesne.
Danas, deceniju-dve posle ovih najava, i dalje ponavljamo gluposti koje smo onda govorili, ne zeleci da priznamo da smo zalutali i da je jedini put nazad.
S obzirom na organizme i viruse koje savremeni naucnici stvaraju, veoma je dobro biti negativan.

Poslednja izmena:
Nikakvo istrazivanje nije moguce bez finansiranja zainteresovanih privrednih subjekata.
Skoro sva istrazivanja u svetu finansiraju "fabrike radosti".

Mi mozemo biti i za mir u svetu, ali se ne pitamo mi.
Pita se onaj ko ima para. A to je jedini i suvereni vladar planete: Krupan kapital. "Fabrika radosti". Monsanto.

Nije pravo pitanje da li smo mi za ili protiv. Pravo je pitanje koliko smo svesni, i umemo li da se stitimo?

Hajde da malo preomenimo/preciziramo pitanje. Mozda ce se u tom slucaju dobiti malo manje porazavajuci score.
Zbog čega misliš da je rezultat poražavajući?
Možeš da izneseš konkretnu argumentaciju za takav stav?

Da li ste protiv ideje/istrazivanja GM organizama/tehnologije ili ste samo protiv trenutne danasnje implementacije istih (taj Monsanato, "biljke ubice pcela" i alegricna deca)?
Pitanje na prvi pogled jednostavno zahteva složeniji odgovor, koji bi se mogao svesti na korelaciju između istraživanja, primene rezultata istraživanja i društvenog sistema.
Dokle god se istraživanje sprovodi u društvenom sistemu kao što je savremeni robovlasnički kapitalizam, apsolutno sam protiv istog, jer će po definiciji njegovi rezultati biti zloupotrebljeni, zbog inherentnih odlika sistema.
Da navedem konkretan primer da bi se razumelo da nisam protiv progresa i naučnog razvoja.
Tokom perioda carstva Inka, u Peruu, tj. na Andima je razvijeno preko 600 različitih vrsta krompira, koje su ispitivane u poljoprivrednim laboratorijama i potom korišćene kao usevi u korelaciji sa temperaturom, padavinama i nadmorskom visinom terena. Danas, uz sav genetički unapređen krompir, a da napomenemo da se koristi jedva dvadesetak vrsta, Peru još uvek nije dostigao poljoprivrednu proizvodnju kakvu je imao pre više od šest stotina godina. Drugim rečima, genetski inženjering je doveo do regresije.

Zbog čega misliš da je rezultat poražavajući?
Možeš da izneseš konkretnu argumentaciju za takav stav?

Pitanje na prvi pogled jednostavno zahteva složeniji odgovor, koji bi se mogao svesti na korelaciju između istraživanja, primene rezultata istraživanja i društvenog sistema.
Dokle god se istraživanje sprovodi u društvenom sistemu kao što je savremeni robovlasnički kapitalizam, apsolutno sam protiv istog, jer će po definiciji njegovi rezultati biti zloupotrebljeni, zbog inherentnih odlika sistema.
Da navedem konkretan primer da bi se razumelo da nisam protiv progresa i naučnog razvoja.
Tokom perioda carstva Inka, u Peruu, tj. na Andima je razvijeno preko 600 različitih vrsta krompira, koje su ispitivane u poljoprivrednim laboratorijama i potom korišćene kao usevi u korelaciji sa temperaturom, padavinama i nadmorskom visinom terena. Danas, uz sav genetički unapređen krompir, a da napomenemo da se koristi jedva dvadesetak vrsta, Peru još uvek nije dostigao poljoprivrednu proizvodnju kakvu je imao pre više od šest stotina godina. Drugim rečima, genetski inženjering je doveo do regresije.

Pa 11:49 mi zaista jeste porazavajuce. Toliki otpor necemu sto ce hteli mi to ili ne biti deo nase buducnosti. Jednom otvorena vrata nauke se tesko mogu zatvoriti. A tek razlozi zasto su ljudi protiv. Od obicne neinformisanosti preko namerne ili slucajne dezinformisanosti do gluposti, i ajd da dodam svega nekoliko racionalnih ogovora.

Upravo zato sam preformulisao pitanje. Da probamo da razdvojimo racionalno od ostalog. Razumem tvoje misljenje i takodje i sam shvatam da zbog politickih, socijalnih, ekonomskih, religioznih, etickih i svih drugih aspekata ovog problema nije lako dati odgovor koji moze biti cist + ili cist -. Sve su nijanse sive :) . Medjutim, te sive varijate imaju svoju jacinu.

Pod pretpostavkom da ne mozemo promeniti terenutni globalni socio-politicki sistem, da li treba da pod istim nastavimo istrazivanja i da se nadamo da ce malim pomacima vremenom doci do velikih promena (jel to neko rekao evolucija?! ;))? A mislim da se te promene dogadjaju. Ako pogledamo poslednjih stotinak godina mislim da cemo ipak videti civilizacijski napredak. Naravno, neke sfere naseg globalnog drustva umeju da povremeno krenu, hmmm, cudnim putevima, ali u globalu mislim da napredujemo. A sad da se vratim na pocetno pitanje ... ili da pod trenutnim sistemom prestanemo sa daljim istrazivanjima? I da cekamo sta? Da se sistem sam promeni? Dokle god on nije u koliziji sa necim unutar njega promena ce doci vrlo sporo. Uvek doduse mozemo probati kataklizmicnu i naglu promenu sistema iz korena, ali licno mislim da svest i integracija pojednicanih individua ljudi nije jos dostigla taj nivo da to mozemo uraditi na globalnom nivou.

Da li ste protiv ideje/istrazivanja GM organizama/tehnologije ili ste samo protiv trenutne danasnje implementacije istih?

Na trenutnom nivou društva sam apsolutno protiv - pošto ta istraživanja zahtevaju velika ulaganja, koja mogu finansirati samo velike multinacionalne kompanije, kojima je jedini imerativ što veći profit (zdravlje potrošača i kvalitet prozvoda su tamo negde na samom dnu liste), a na vidiku nema nigde neke samarićanske firme koja radi istraživanja sa najboljim namerama za dobrobit čovečanstva, jedini mogući izbor je biti protiv GMO, samo možda je kasno, pošto su Monsanto & Co već fino zagadli prirodu svojim GMO frankenštajnskim smećem.

Pa 11:49 mi zaista jeste porazavajuce.
Svega 77% posto glasova protiv, jeste poražavajuće.

Toliki otpor necemu sto ce hteli mi to ili ne biti deo nase buducnosti.
Znaš kako i Jasenovac je '41. bio deo srspke budućnosti, hteli mi to ili ne, s tom razlikom je je imao manje posledice nego što GMO ima.

Jednom otvorena vrata nauke se tesko mogu zatvoriti. A tek razlozi zasto su ljudi protiv. Od obicne neinformisanosti preko namerne ili slucajne dezinformisanosti do gluposti, i ajd da dodam svega nekoliko racionalnih ogovora.
Nauka nema veze sa GMO, već robovlasnički kapitalizam. ;)

Upravo zato sam preformulisao pitanje. Da probamo da razdvojimo racionalno od ostalog. Razumem tvoje misljenje i takodje i sam shvatam da zbog politickih, socijalnih, ekonomskih, religioznih, etickih i svih drugih aspekata ovog problema nije lako dati odgovor koji moze biti cist + ili cist -. Sve su nijanse sive :) . Medjutim, te sive varijate imaju svoju jacinu.
Svakako. Ne možemo istraživanja i primenu posmatrati van društveno-ekonomskog konteksta. Dokle god se trenutni kontekst značajno ne promeni svako razuman i informisan će biti protiv GMO.

Pod pretpostavkom da ne mozemo promeniti terenutni globalni socio-politicki sistem, da li treba da pod istim nastavimo istrazivanja i da se nadamo da ce malim pomacima vremenom doci do velikih promena (jel to neko rekao evolucija?! ;))?
Ne, ne treba nastaviti istraživanja i to nema veze sa evolucijom, niti malim niti velikim promenama, a sistem se može promeniti.

A mislim da se te promene dogadjaju. Ako pogledamo poslednjih stotinak godina mislim da cemo ipak videti civilizacijski napredak.
Eh, pa vremenski odbirak, a i geografski ti je suviše mali da bi smo mogli da razmatramo ovakva pitanja.

Naravno, neke sfere naseg globalnog drustva umeju da povremeno krenu, hmmm, cudnim putevima, ali u globalu mislim da napredujemo. A sad da se vratim na pocetno pitanje ... ili da pod trenutnim sistemom prestanemo sa daljim istrazivanjima? I da cekamo sta? Da se sistem sam promeni? Dokle god on nije u koliziji sa necim unutar njega promena ce doci vrlo sporo. Uvek doduse mozemo probati kataklizmicnu i naglu promenu sistema iz korena, ali licno mislim da svest i integracija pojednicanih individua ljudi nije jos dostigla taj nivo da to mozemo uraditi na globalnom nivou.
Gle ovako, ako nešto ne volim to je kada neko pokušava da manipuliše, izvrće činjenice i vrši propagandu. To jednako ne volim i kod Jehovinih svedoka, i kod ateističkih talibana i kod priučenih liberala kojima su usta puna fraza kao što je "naučni progres", a da pojma nemaju šta to zapravo znači. :thumbdown:

Dakle, da obratimo pažnju na pomenute delove u tvojoj poruci:
- da li će GMO biti deo naše budućnosti ili ne, zavisi od nas samih, tako da nije reč o neminovnosti kao što se želi predstaviti, niti je reč o svršenom činu, koji je bolje da što pre prihvatimo kako bi smo krenuli u bolju budućnost
ovaj pristup je veoma popularan u poslednjih par decenija, naročito u političkim razračunavanjima i čim neko posegne za istim, znajte da je reč o podlom i veštom manipulatoru, koji ni od čega ne preza i kome ništa ne smete verovati

- vrata GMO istraživanja nisu otvorena, daleko od toga; da si se raspitao shvatio bi da se istraživanja GMO odnose na vrlo uzak i vrlo specifičan opseg, a koji se opisuje kao istraživanja za koja analitičari procenjuju da će biti komercijalno isplativa sa faktorom većim od 100. Drugim rečima, nismo ni zagrebali sve mogućnosti koje GMO pruža, niti ćemo to učiniti dokle god postojeći društveni sistem koči razvoj nauke
- jednom otvorena vrata nauke se teško mogu zatvoriti, eto nama opet te neminovnosti i neumitnosti i ničim izazvane tvrdnje da tekuća GMO istraživanja imaju neke veze sa naukom. Kakve veze Monsanto, Aventis, Dupont i druge međunarodne korporacije imaju sa naukom je izgleda izvan moje moći poimanja.
- ja jesam poprilično informisan o GMO istraživanjima, tako da prozivke u vezi neukosti, neinformisanosti i dezinformisanosti protivnika GMO istraživanja, kakva se trenutno obavljaju nikako ne stoje. Zapravo, taj se argument pre da primeniti na pobornike GMO-a, koji po pravilu imaju vrlo uzak pogled na stvar, u velikoj većini slučajeva bazirajući svoje stavove na nedoljno informacija ili na delovima informacija, pri čemu im nedostaje podosta znanja da bi shvatili za šta se zalažu i koje su alternative
- "nijanse sive" je fraza koja pripada političkoj korektnosti. Nažalost, vrlo je izlizana i često pravi više štete nego koristi. Dobar primer za to je cenjkanje. Prodavac nudi robu po ceni koja je dvadeset puta veća od realne. Kupac je onda prinuđen da ponudi cenu koja je viša od realne, jer je kupac napravio percepciju kod kupca da roba vredi više nego što zaista vredi. Obično se cenjkanje završava oko cene koja je pet do šest puta viša od realne. E, to je nijansa sive.
- društevni sistem se ne može promeniti. Posao je medija da propagandnim manipulacijama kao što je na primer tvrdnja da se sistem ne može primeniti, ili tvrdnjama da je robovlasnički kapitalizam najbolji društveni sistem, opštu populaciju održi u uverenju da se sistem ne može menjati i tako veštački održava sistem.
- "promene se dešavaju". Jes', dešavaju se. Međutim i rđanje je promena, i korupcija je promena, i porast stope nezaposlenosti je promena. Slogani, u osnovi politički, kao što je "promene se dešavaju", "Change" (što beše slogan pod kojim je izabran prvi crni predsednik S.A.D., poznat pod alijasom "čiča Toma mlađi"), impliciraju kod opšte populacije uverenje da su promene nešto dobro. Kada je ubijen Salvador Aljende i u Čileu uvedena Pinočeova diktatura i to je bila promena. Kako bi bilo da prvo pokušamo da povećamo efikasnost postojećih sistema, štedimo, ponašamo se odgovornije? Ah, ali to je u suprotnosti sa potrošakim društvom... tj. robovlasničkim kapitalizmom.
- "civilizacijski napredak", još jedna propaganda fraza. Pod civilizacijskim napredkom se, između ostalog podrazumevaju i
  • krstaški ratovi, koji su doveli do militarizacije islama i zatiranja arapske nauke i kulture
  • uništenje kultura Prvih nacija, a sa njima i značajnih tehnoloških i naučnih dostignuća
  • hristijanizacija mnogih naroda, koja je dovela do razaranja naprednih i kvalitetnih društvenih sistema i opšteg nazadovanja u smislu ljudskih prava, sloboda i etike
  • uništenje brojnih habitata, biljnih i životinjskih vrsta, zagađenje planetarnih razmera i skoro neumitnu globalnu katastrofu koja nas očekuje
Hm, da, civilizacijski napredak, baš dobro zvuči na plakatu za političku stranku.
- "napredujemo" ... i horda poslovičnih leminga napreduje... kao ivici provalije.
- "čekamo da se sistem promeni", jer smo eto, retardirani kvadriplegičari koji su nesposobni da bilo šta sami učine. Zapravo, to je uprao ono što čini propaganda manipulacija opštoj populaciji, praveći ih nesposobnim ovcama, kojima je neophodno da im neko stalno govori da ne treba da lanac motorne testere zaustavljaju genitalijama

Ko je imao strpljenja da pročita do kraja hvala mu na tome i nadam se da je ponešto i naučio, ili makar presložio već naučeno. :ok:

Na trenutnom nivou društva sam apsolutno protiv - pošto ta istraživanja zahtevaju velika ulaganja, koja mogu finansirati samo velike multinacionalne kompanije, kojima je jedini imerativ što veći profit (zdravlje potrošača i kvalitet prozvoda su tamo negde na samom dnu liste), a na vidiku nema nigde neke samarićanske firme koja radi istraživanja sa najboljim namerama za dobrobit čovečanstva, jedini mogući izbor je biti protiv GMO, samo možda je kasno, pošto su Monsanto & Co već fino zagadli prirodu svojim GMO frankenštajnskim smećem.
Da li tvoj nalog upotrebljavaju dve različite osobe, s obzirom da na ovoj temi pišeš smisleno i razumno, a na drugoj temi o GMO iznosiš budalaštine? :think:

GMO Crop Catastrophe in USA a lesson for World
By F. William Engdahl, 18 August 2010

Recently the unelected potentates of the EU Commission in Brussels have sought to override what has repeatedly been shown to be the overwhelming opposition of the European Union population to the spread of Genetically Modified Organisms (GMO) in EU agriculture. .......

....за даље читање укуцајте Енгдалов текст и најежите се.

To su sve stereotipi,u americi se GM koristi vec godinama a doce i u evropu to je neizbezno pa onda nek prica ko sta hoce,a sto se tice Nagasakija ovo je poboljsavane biljki a ne unistavanje nuklearkom
Не мораш да одеш у САД, довољно је да у некој репортажи, ма о чему, онако успут, обратиш пажњу на шта личе обични Американци...Жали боже. Или списак апсолутно егзотичних и једнако смртоносних болести које се у том броју и учестаности јављају само у САД. Иначе...Монсанто..Ти ли си?

Svega 77% posto glasova protiv, jeste poražavajuće.

Znaš kako i Jasenovac je '41. bio deo srspke budućnosti, hteli mi to ili ne, s tom razlikom je je imao manje posledice nego što GMO ima.

Nauka nema veze sa GMO, već robovlasnički kapitalizam. ;)

Svakako. Ne možemo istraživanja i primenu posmatrati van društveno-ekonomskog konteksta. Dokle god se trenutni kontekst značajno ne promeni svako razuman i informisan će biti protiv GMO.

Ne, ne treba nastaviti istraživanja i to nema veze sa evolucijom, niti malim niti velikim promenama, a sistem se može promeniti.

Eh, pa vremenski odbirak, a i geografski ti je suviše mali da bi smo mogli da razmatramo ovakva pitanja.

Gle ovako, ako nešto ne volim to je kada neko pokušava da manipuliše, izvrće činjenice i vrši propagandu. To jednako ne volim i kod Jehovinih svedoka, i kod ateističkih talibana i kod priučenih liberala kojima su usta puna fraza kao što je "naučni progres", a da pojma nemaju šta to zapravo znači. :thumbdown:

Dakle, da obratimo pažnju na pomenute delove u tvojoj poruci:
- da li će GMO biti deo naše budućnosti ili ne, zavisi od nas samih, tako da nije reč o neminovnosti kao što se želi predstaviti, niti je reč o svršenom činu, koji je bolje da što pre prihvatimo kako bi smo krenuli u bolju budućnost
ovaj pristup je veoma popularan u poslednjih par decenija, naročito u političkim razračunavanjima i čim neko posegne za istim, znajte da je reč o podlom i veštom manipulatoru, koji ni od čega ne preza i kome ništa ne smete verovati

- vrata GMO istraživanja nisu otvorena, daleko od toga; da si se raspitao shvatio bi da se istraživanja GMO odnose na vrlo uzak i vrlo specifičan opseg, a koji se opisuje kao istraživanja za koja analitičari procenjuju da će biti komercijalno isplativa sa faktorom većim od 100. Drugim rečima, nismo ni zagrebali sve mogućnosti koje GMO pruža, niti ćemo to učiniti dokle god postojeći društveni sistem koči razvoj nauke
- jednom otvorena vrata nauke se teško mogu zatvoriti, eto nama opet te neminovnosti i neumitnosti i ničim izazvane tvrdnje da tekuća GMO istraživanja imaju neke veze sa naukom. Kakve veze Monsanto, Aventis, Dupont i druge međunarodne korporacije imaju sa naukom je izgleda izvan moje moći poimanja.
- ja jesam poprilično informisan o GMO istraživanjima, tako da prozivke u vezi neukosti, neinformisanosti i dezinformisanosti protivnika GMO istraživanja, kakva se trenutno obavljaju nikako ne stoje. Zapravo, taj se argument pre da primeniti na pobornike GMO-a, koji po pravilu imaju vrlo uzak pogled na stvar, u velikoj većini slučajeva bazirajući svoje stavove na nedoljno informacija ili na delovima informacija, pri čemu im nedostaje podosta znanja da bi shvatili za šta se zalažu i koje su alternative
- "nijanse sive" je fraza koja pripada političkoj korektnosti. Nažalost, vrlo je izlizana i često pravi više štete nego koristi. Dobar primer za to je cenjkanje. Prodavac nudi robu po ceni koja je dvadeset puta veća od realne. Kupac je onda prinuđen da ponudi cenu koja je viša od realne, jer je kupac napravio percepciju kod kupca da roba vredi više nego što zaista vredi. Obično se cenjkanje završava oko cene koja je pet do šest puta viša od realne. E, to je nijansa sive.
- društevni sistem se ne može promeniti. Posao je medija da propagandnim manipulacijama kao što je na primer tvrdnja da se sistem ne može primeniti, ili tvrdnjama da je robovlasnički kapitalizam najbolji društveni sistem, opštu populaciju održi u uverenju da se sistem ne može menjati i tako veštački održava sistem.
- "promene se dešavaju". Jes', dešavaju se. Međutim i rđanje je promena, i korupcija je promena, i porast stope nezaposlenosti je promena. Slogani, u osnovi politički, kao što je "promene se dešavaju", "Change" (što beše slogan pod kojim je izabran prvi crni predsednik S.A.D., poznat pod alijasom "čiča Toma mlađi"), impliciraju kod opšte populacije uverenje da su promene nešto dobro. Kada je ubijen Salvador Aljende i u Čileu uvedena Pinočeova diktatura i to je bila promena. Kako bi bilo da prvo pokušamo da povećamo efikasnost postojećih sistema, štedimo, ponašamo se odgovornije? Ah, ali to je u suprotnosti sa potrošakim društvom... tj. robovlasničkim kapitalizmom.
- "civilizacijski napredak", još jedna propaganda fraza. Pod civilizacijskim napredkom se, između ostalog podrazumevaju i
  • krstaški ratovi, koji su doveli do militarizacije islama i zatiranja arapske nauke i kulture
  • uništenje kultura Prvih nacija, a sa njima i značajnih tehnoloških i naučnih dostignuća
  • hristijanizacija mnogih naroda, koja je dovela do razaranja naprednih i kvalitetnih društvenih sistema i opšteg nazadovanja u smislu ljudskih prava, sloboda i etike
  • uništenje brojnih habitata, biljnih i životinjskih vrsta, zagađenje planetarnih razmera i skoro neumitnu globalnu katastrofu koja nas očekuje
Hm, da, civilizacijski napredak, baš dobro zvuči na plakatu za političku stranku.
- "napredujemo" ... i horda poslovičnih leminga napreduje... kao ivici provalije.
- "čekamo da se sistem promeni", jer smo eto, retardirani kvadriplegičari koji su nesposobni da bilo šta sami učine. Zapravo, to je uprao ono što čini propaganda manipulacija opštoj populaciji, praveći ih nesposobnim ovcama, kojima je neophodno da im neko stalno govori da ne treba da lanac motorne testere zaustavljaju genitalijama

Ko je imao strpljenja da pročita do kraja hvala mu na tome i nadam se da je ponešto i naučio, ili makar presložio već naučeno. :ok:

Huh, Caliburne. Ajde spusti tu baljku koju prinosis lomaci koju si slozio podamnom jer pokusavas da spalis pogresnog coveka. Zaista ne mogu sebe ovde da vidim kao crnu ovcu sto pokusavam da iznesem stav da koliko god se nauka i dostignuca mogu i koriste se za lose stvari mogu doneti (CE DONETI!) mnogo vise dobra. Ne mogu da ti odgovaram na sve pojedinacno, ali potpuno gresis oko moje politicke indoktrinisanosti jer sam gotovo u potpunosti apolitican. Upravo zato gledam GMO van prizme Monsanata, kao sto gledam atomsku energiju van prizme Hirosime. Slobodno me nazovi naivnim idealistom, ali da bi promenili svet (posto ovakav ocigledno ne valja) moramo imati viziju kakav bi trebalo da izgleda. A sto se tice civilizacijskog napretka smatram da nas svaka promena nauci necemu, makar cena i bila skupa i da nema smisla izbegavati promenu jer ce cena mozda biti skupa ako se promene dograbe Monsanato i slicni.

Huh, Caliburne. Ajde spusti tu baljku koju prinosis lomaci koju si slozio podamnom jer pokusavas da spalis pogresnog coveka. Zaista ne mogu sebe ovde da vidim kao crnu ovcu sto pokusavam da iznesem stav da koliko god se nauka i dostignuca mogu i koriste se za lose stvari mogu doneti (CE DONETI!) mnogo vise dobra. Ne mogu da ti odgovaram na sve pojedinacno, ali potpuno gresis oko moje politicke indoktrinisanosti jer sam gotovo u potpunosti apolitican. Upravo zato gledam GMO van prizme Monsanata, kao sto gledam atomsku energiju van prizme Hirosime. Slobodno me nazovi naivnim idealistom, ali da bi promenili svet (posto ovakav ocigledno ne valja) moramo imati viziju kakav bi trebalo da izgleda. A sto se tice civilizacijskog napretka smatram da nas svaka promena nauci necemu, makar cena i bila skupa i da nema smisla izbegavati promenu jer ce cena mozda biti skupa ako se promene dograbe Monsanato i slicni.
Није свака новотарија добра зато што је новотарија, а поготово не зато што је америчка.Осим тога много што шта, што у САД пролази, у Европи се или јако ограничава или забрањује. А наступ Монсанта се сасвим лепо може упоредити са наступом фармако компанија поводом х1н1, или свињског грипа.
Иначе оваквима се може све увалити, једино није јасно да ли су такви због тог ,,уваљивања" или су пристали на ,,уваљивање" јер су такви!
ДаклеМ:

Poslednja izmena:
To su sve stereotipi,u americi se GM koristi vec godinama a doce i u evropu to je neizbezno pa onda nek prica ko sta hoce,a sto se tice Nagasakija ovo je poboljsavane biljki a ne unistavanje nuklearkom
:hahaha::zcepanje::rotf:На пример тако што се биљке учине отпорним на један или више хербицида, па се онда земља запрашује истим,све док не постане стерилна само за Монсантово ГМО семе, а и то докле?
Или се геном парадајза ,,обогати" делом генома ЖИВОТИЊЕ, тј углавном арктичке рибе иверак, да би, пази сад, Канада постала велики произвођач парадајза(то је иначе наведени ,,племенити"циљ:hahaha:).
Или скандал са ГМО кромпиром из 90-тих када су у завршним испитивањима дали кромпир пацовима и то: пресан, куван, печен и пржен.
Са све истим резултатом где су пацови ефикасно и неумољиво поцркали.
Некако су одустали од дистрибуције истог, само се постављало питање да ли је било експериментисања на људима, јер боже мој,кромпир је узгајан у прапостојбини, у Перуу на Андској висоравни. Пар стотина Индиоса мање више.
А што се пацова тиче, па добијали су рупе на цревима.
Агрономи и генетичари који су новинарима пренели ову вест су наравно, сасвим уредно, добили отказ.
И наравно два питања:
1.) Да ли је остала на експерименталном пољу макар и једна кртола да се даље размножи(наравно монсантове биљке нису самооплодне,већ их за сваку нову сетву морате купити ...Знате већ од кога. Али ипак, можда се током експеримената која кртола затурила.).
2.) Да ли је била још која слична ,,хаварија", не мора, наравно кромпир, има тога још.

Poslednja izmena:
Начин на који се протежирају у свету Монсанто и други тешкаши из области ГМО, а све преко дипломатске мреже САД врло је лепо приказан у чланку из недељног Блица од 9.1.2011. Оригиналан чланак је заправо пренесен из Немачке штампе и показује како су Американци преко дипломатије вржили притисак на ватиканске званичнике да преко свештенства ,,обрађују" терен за ГМО компаније...
Нажалост, овај чланак се не може наћи у јавном електронском издању Блица већ само у претлатном, тако да бих молио ако је неко од присутних у могућности, да постави овде чланак, како би се мало поткресала емисија глупости присталица ,,Врлог, новог света".

Poslednja izmena:
"Pogrešni" čovek ne bi imao toliko sklonosti kao upotrebi političke demagogije, zar ne? :per:
Zbog čega ne možeš da mi odgovoriš?
Tvoja tvrdnja da grešim oko tvoje političke orijentacije je nesuvisla. Ja nigde nisam pomenuo tvoju političku orijentaciju. ;)
Što se tiče tvog pogleda na GMO isti je nerealan do te mere da je potpuno neupotrebljiv.
Nosioci GMO istraživanja i oni koji određuju trendove su međunarodne korporacije, a njima je na umu samo njihov profit, a ne nauka, unapređenje znanja, dobrobit čovečanstva, civilizacijski napredak (ma šta to bilo) ili neka druga fantazmagorija koja nema mesta u robovlasničkom kapitalizmu u kojem jesmo.

Ne znam koliko si u struci i koliko pratiš dešavanja na Zapadu i naročito u nauci na Zapadu, no tvoji stavovi mi govore da i nisi preterano informisan. Tvoje teze spadaju u propagande brošure koje se mogu uzeti na recepcijama naučnih instituta koje finansiraju privatne korporacije, a ne u prikaz činjeničnog stanja.

GMO se ne može odvojiti od politike. Na primer:
WikiLeaks: US Ambassador Planned "Retaliation" Against France Over Ban on Monsanto Corn

The former United States ambassador to France suggested "moving to retaliation" against France and the European Union (EU) in late 2007 to fight a French ban on Monsanto's genetically modified (GM) corn and changes in European policy toward biotech crops, according to a cable released by WikiLeaks on Sunday.

Former Ambassador Craig Stapleton was concerned about France's decision to suspend cultivation of Monsanto's MON-810 corn and warned that a new French environmental review standard could spread anti-biotech policy across the EU.

"Country team Paris recommends that we calibrate a target retaliation list that causes some pain across the EU since this is a collective responsibility, but that also focuses in part on the worst culprits," Stapleton wrote to diplomatic colleagues.

President George W. Bush appointed Stapleton as ambassador to France in 2005, and in 2009, Stapleton left the office and became an owner of the St. Louis Cardinals baseball team. Bush and Stapleton co-owned the Texas Rangers during the 1990s.

Monsanto is based in St. Louis.

The EU's 1998 approval of MON-810 corn has since expired. In recent years, several European countries joined France in banning MON-810 and similar biotech crops while the products are reassessed in light of research showing they could harm the environment and human health.

It is not clear if Stapleton's retaliation scheme was ever implemented.

"In our view, Europe is moving backwards not forwards on this issue with France playing a leading role, along with Austria, Italy and even the Commission ... Moving to retaliation will make clear that the current path has real costs to EU interests and could help strengthen European pro-biotech voices," Stapleton wrote.

MON-810 is engineered to excrete the Bt toxin, which is poisonous to some insect pests. A stacked version of MON-810 is also engineered to be resistant to glyphosate, an herbicide first popularized by Monsanto under the brand name Roundup.

WikiLeaks: US targets EU over GM crops

The US embassy in Paris advised Washington to start a military-style trade war against any European Union country which opposed genetically modified (GM) crops, newly released WikiLeaks cables show.

In response to moves by France to ban a Monsanto GM corn variety in late 2007, the ambassador, Craig Stapleton, a friend and business partner of former US president George Bush, asked Washington to penalise the EU and particularly countries which did not support the use of GM crops.

"Country team Paris recommends that we calibrate a target retaliation list that causes some pain across the EU since this is a collective responsibility, but that also focuses in part on the worst culprits.

"The list should be measured rather than vicious and must be sustainable over the long term, since we should not expect an early victory. Moving to retaliation will make clear that the current path has real costs to EU interests and could help strengthen European pro-biotech voices," said Stapleton, who with Bush co-owned the St Louis-based Texas Rangers baseball team in the 1990s.

In other newly released cables, US diplomats around the world are found to have pushed GM crops as a strategic government and commercial imperative.

Because many Catholic bishops in developing countries have been vehemently opposed to the controversial crops, the US applied particular pressure to the pope's advisers.

Cables from the US embassy in the Vatican show that the US believes the pope is broadly supportive of the crops after sustained lobbying of senior Holy See advisers, but regrets that he has not yet stated his support. The US state department special adviser on biotechnology as well as government biotech advisers based in Kenya lobbied Vatican insiders to persuade the pope to declare his backing. "… met with [US monsignor] Fr Michael Osborn of the Pontifical Council Cor Unum, offering a chance to push the Vatican on biotech issues, and an opportunity for post to analyse the current state of play on biotech in the Vatican generally," says one cable in 2008.

"Opportunities exist to press the issue with the Vatican, and in turn to influence a wide segment of the population in Europe and the developing world," says another.

But in a setback, the US embassy found that its closest ally on GM, Cardinal Renato Martino, head of the powerful Pontifical Council for Justice and Peace and the man who mostly represents the pope at the United Nations, had withdrawn his support for the US.

"A Martino deputy told us recently that the cardinal had co-operated with embassy Vatican on biotech over the past two years in part to compensate for his vocal disapproval of the Iraq war and its aftermath – to keep relations with the USG [US government] smooth. According to our source, Martino no longer feels the need to take this approach," says the cable.

In addition, the cables show US diplomats working directly for GM companies such as Monsanto. "In response to recent urgent requests by [Spanish rural affairs ministry] state secretary Josep Puxeu and Monsanto, post requests renewed US government support of Spain's science-based agricultural biotechnology position through high-level US government intervention."

It also emerges that Spain and the US have worked closely together to persuade the EU not to strengthen biotechnology laws. In one cable, the embassy in Madrid writes: "If Spain falls, the rest of Europe will follow."

The cables show that not only did the Spanish government ask the US to keep pressure on Brussels but that the US knew in advance how Spain would vote, even before the Spanish biotech commission had reported.
izvori:
WikiLeaks
Guardian WikiLeaks: US targets EU over GM crops
WikiLeaks: US Ambassador Planned "Retaliation" Against France Over Ban on Monsanto Corn

Koliko ja mogu da primetim ovde nema reči o napretku, već samo i isključivo borbi za profit. Surovoj i bespoštednoj u kojoj trpe i narod i nauka.

А наступ Монсанта се сасвим лепо може упоредити са наступом фармако компанија поводом х1н1, или свињског грипа.
Apsolutno se ne slažem. Monsanto, Dupont i Aventis po pitanju GMO su neuporedivo gori od farmaceutskih kompanija, koje su u slučaju meksičkog gripa digle paniku preko svake mere radi postizanja dobiti kroz prodaju vakcina. Šteta koju Monsanto čini je za više redova veličine veća.

Apsolutno se ne slažem. Monsanto, Dupont i Aventis po pitanju GMO su neuporedivo gori od farmaceutskih kompanija, koje su u slučaju meksičkog gripa digle paniku preko svake mere radi postizanja dobiti kroz prodaju vakcina. Šteta koju Monsanto čini je za više redova veličine veća.
Донекле се слажем, јер је приступ ГМО гиганата дугорочан, сл као оно о натенане кувању жабе!:hahaha:
Ипак не треба потцењивати фармацеуте, могу изазвати панику неким грипом или сл успут потаманивши, рецимо, неколико хиљада црнаца или сличних ,,мање вредних"елемената!
Уосталом сети се паника око помрачења 1999. августа, или актуелне глупости о календару Маја итд.

Back