Za čime se najviše žali iz vremena bivše SFRJ

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.420
Na pitanje u jednoj anketi koja je sprovedena pre nekoliko godina
"Šta vam najviše nedostaje iz vremena stare Jugoslavije".
Odgovor je bio “Skoro sve “

Sećanja i nostalgija za starom Jugom živi i danas.
I to ne samo kod starijih generacija, koji taj period povezuju i sa vremenom kada su bili mladi, pa je samim tim i sve bilo bolje i lepše.
Zanimljivo je da je vecina anketiranih izjavila da im nedostaje sigurnost u svemu

Šta je po vama bilo dobro a šta ne u bivšoj Jugi ?

Clipanketa.jpg

Mama i tata nasmejani i rasterećeni kako se šale, komšije kada dođu, a to je bilo skoro svaki dan ili mi kod njih, radost, opuštenost i neopterećenost kako si obučen, prvo znači odnosi među ljudima, na drugom mestu pun frižider i u špajzu jabuka u džaku; coca- cola u staklenim flašama, uvek na gajbu kupovali; svako leto na more po mesec i više dana jer mi je otac bio nastavnik pa je imao duži godišnji odmor...pa...ko reče, skoro sve?
Nedostaju mi čak i ondašnji automobili. "Kec" najviše.

"Šoping u Trstu"? To može probuditi srećne porodične uspomene, ali ljudi su išli u kupovinu u Trst jer nisu mogli da kupe robu koju žele kod kuće, a ne zato što su želeli lepo iskustvo. U Trstu su ih lokalni Italijani prezirali, smatrali inferiornima. Njima su uglavnom prodavali najjeftiniju robu.

Inače, svako ko želi da ide u Trst da kupuje i dalje to može da učini--ali mu to više ne treba.

Poslednja izmena:
sigurnost
Zavrsis fakultet i posao te ceka, biras preko puta ulice a ne na 50km u drugom gradu.
Ne platis kiriju, kredit, niko te ne izbaci odmah na ulicu ili pleni stvari (ne u svim drzavama ali u nekim je noga sut ekspresno).
Imas krov nad glavom a ne 25-35 godina postanar u bankinom stanu.

Znam da se mnogi secaju 80tih i reci ce ovo i ono protiv, redovi i inflacija, ali to je vec bio planiran demolition. Samo oni preko 60 godina mogli bi da se secaju vise.

Nazalost za koju godinu svi i drugim drzavama zapada ce reci "kako je samo bilo dobro pre 10 godina".

Znam da se mnogi secaju 80tih i reci ce ovo i ono protiv, redovi i inflacija, ali to je vec bio planiran demolition.

To je bio rezultat pogrešne ekonomske politike 1960-ih i 70-ih godina koja se mogla sakriti sve dok su strani krediti stizali, ali kada su krediti morali biti otplaćeni, zabava je prestala. Ekonomija više nije mogla da podrži način života koji bi se mogao približno uporediti sa načinom života zapadnih suseda Jugoslavije. To je bio uzrok racionisanja goriva po sistemu par-nepar, nedostatak osnovnih potrošačkih dobara itd. Osamdesetih godina prošlog veka, prodavnice su čak često ostale bez putra, i to u Sloveniji - velikom proizvođaču mleka u Alpama i republici koja je bila znatno iznad jugoslovenskog proseka.

Bezbrižni su bili školski dani. Ciče zime sa puno snijega i ljetovanja svake godine. Vrhunski filmovi i serije, Otpisani, Kamiondžije, Gruntovčani... Pumpali su nas sa partizanskim filmovima, ali bilo je dobro. Muzika je bila svjetska. Košarkaška liga nakon NBA bila je najjača na svijetu. Ljudi su bili normalni, lijepo odgojeni i kulturni. Imali smo najbolji kviz na svijetu Kviskoteku koju su svi gledali. Odlasci u kino svaki petak i premijere filmskih klasika kao Rambo, Indiana Jones, Gremlini... Sve čega danas nema bilo je u to vrijeme.

Krali su sve. Od toalet papira po WC-ima, preko toga da kondukteri po busovima trpaju u svoje dzepove pola dnevnog pazara, do toga da na 3 slepera sljunka u grajdevinskim firmama, svaki vozac jednu turu potpuno zdipi za sebe.

Па све је било радничко ... Као мормони ..оношто имје дато правили су куће себи путеве ...Како мислиш крали све ?

Видиш ли колико се сада краде ?

Back