Z. Živković: Tadić postaje Koštuničin saučesnik

• Začetnik teme Začetnik teme alexp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li vi iz LDP-a zaista mislite da će bilo ko iz DS da žuri sa davanjem mandata bilo kome da otvoreno kaže da treba priznati nezavisnost Kosova?

To sada zavisi od reakcije samih birača... Mislim da je Tadić učionio sve što je mogao da pripremi Srbiju i na taj momenat. I mislim da apsolutno ide u tom smeru. Vrlo brzo ćemo doći u situaciju gde će izbor između Kosova i EU morati da se napravi. Boris Tadić nam je obećao Evropu i moraće da prelomi. Svime što je do sada učinio, apsolutno potvrđuje da će to i uraditi. I ja (i ne samo ja) ga podržavam u tome.

Jbte, ovaj forumu tone sve dublje i dublje, kada su i poluinteligente kakav je Živković počeli da citiraju, doduše on je ogoljena slika LDP snoba, bez mnogo inteligencije i uvek spreman da vrti prazne floskule koje mu je "podario" veliki guru ove sekte.
Uzgred, što se komentara na Živkovićev tekst tiče, on je mešavina komičnog i patetičnog, jer da može, Boris bi lako šutnuo Koštunicu, ali je svestan kakvi su tek marginalci i bednici iz LDP-a i da sa njima, osim možda njega i još par marginalnih partija niko ne bi hteo u vladu, zato mu za sada i ne pada na pamet da sklapa dil sa luzerima, jer bi i njega povukli na dno.

Već sam to napisao u ovoj temi, pa ću sada, nažalost, morati da se ponavljam. Izvinjavam se onima koji su već pročitali.

Nakon prethodnih parlamentarnih izbora, DS je predlagao ulazak i LDP u vladajuću koaliciju. Dakle, nije se LDP nudio, sam Boris Tadić i DS su predlagali to. Tako da ti teorija pada u vodu.

Mislim da prava komika leži u koaliciji DS-DSS koja se zasniva na čemu? Pa oni nemaju nikakvih dodirnih tačaka. Pa otkada je formirana koalicija, svi iz Tadićevog okruženja se uglavnom bave diskreditacijom Koštunice (nije da nije zaslužio).

Već sam to napisao u ovoj temi, pa ću sada, nažalost, morati da se ponavljam. Izvinjavam se onima koji su već pročitali.
Nakon prethodnih parlamentarnih izbora, DS je predlagao ulazak i LDP u vladajuću koaliciju. Dakle, nije se LDP nudio, sam Boris Tadić i DS su predlagali to. Tako da ti teorija pada u vodu.
Mislim da prava komika leži u koaliciji DS-DSS koja se zasniva na čemu? Pa oni nemaju nikakvih dodirnih tačaka. Pa otkada je formirana koalicija, svi iz Tadićevog okruženja se uglavnom bave diskreditacijom Koštunice (nije da nije zaslužio).
Tadić može da predlaže šta hoće, on da je to zaista hteo, on bi se izborio za to, ali to je bila predstava za onaj ekstremni deo u DS-u koji je blizak LDP-u. Iskreno, na sledećim izborima će SRS kao i obično imati oko 36-38%, SPS sa Mrkonjićem je pokazao da je veća partija od LDP, tj pokupio je preko 6%, Velja sa Koštunicom će imati oko 8%, znači ove 3 partije će u najgorem slučaju imati preko 50% glasova, a pošto koalicija sa SRS i SPS otpada, Boris mora da pristane na DSS i NS, a kako oni nikada neće hteti u koaliciju sa LDP, osećam da će i ovoga puta ostati u opoziciji, zato ta tvoja priča o većinskoj vladi sa LDP je smešna.

Ovo bi trebalo da nam pokaže ono što smo i do sada mislili, da se radi o prozapadnoj šlihtari.

:super:

Da, za razliku od Borisa Tadića koji je prozapadna šlihtara. Po istim kriterijumima po kojima bi ga ti tako kvalifikovao, možeš i brojne druge... Da li je Zoran Đinđić, kao čovek koji je imao najbolje odnose sa zapadom takođe to? Ako jeste, onda Matić može biti ponosan.

Zoran Djindjic nije propagirao nashe priznavanje nezavisnosti kosova nego suprotno...a onda je ubijen.Sramota je ta dva lika trpati u istu rechenicu.Djindjic je bio daleko od idealnog ali kakve ga protuve danas sve svojataju a za njih je bio svetac....sachuvaj me boze.

Zoran Đinđić je bio čovek koji je pre svega nastojao da suzbije iracionalni srpski inat. Misliš li da je on bio oduševljen kada je izručivao Miloševića Hagu? Ja ne mislim da je bio. Ne zbog onih razloga zbog kojih bi ti to radikali obrazložili, već prvenstveno zbog toga što je SM trebalo da odgovara za ono što je uradio u Srbiji. Eto, na kraju je Zoran Đinđić morao da ga izruči. Zašto? Zato što nikada ne bi rizikovao da inaćenjem sa EU dovede državu u današnju situaciju (pred rub izolacije). Izjave Zorana Đinđića koje se danas ponavljaju bile su date u drugačijem istorijskom kontekstu - kada su se još uspostavljali standardi na Kosovu (ako se sećaš parole "standardi pre statusa"). Dakle, danas možemo samo spekulisati kako bi se situacija razvijala.

Nažalost, samo možemo spekulisati, jer je čovek preminuo. Pomenuo sam ga samo kako bih ilustrovao šta sve može značiti saradnja sa zapadom.

Hm... Meni nekako taj intervju nije baš otvorio oči na taj način... :dontunderstand: Šta misle ostali?
Kako si ti razumeo ono što je Tadić rekao u tom intervjuu?
LDP ima pravo da traži od Tadića da raskine neproduktivne veze. Takođe, ima pravo da traži od Tadića da izabere stranu. Veruj mi, većina iskrenih simpatizera DS takođe bi voleli da se Tadić otvoreno izjasni. Valjda je i njemu dosta Koštuničinog jarma. E, al to je dvosmerna veza - moraće ceo DS da mu da podršku da to i uradi.
Čeda je nesposoban političar. Ako bi DS sada srušio Vladu, radikali bi nakon izbora sigurno osvojili vlast. Sposoban političar je, između ostalog, pragmatičan političar.
Nakon prethodnih parlamentarnih izbora, DS je predlagao ulazak i LDP u vladajuću koaliciju
Tadićeva namera je da uništi ekstremne stranke u Srbiji. Zbog toga je Tadić predlagao ulazak LDP-a u koaliciju sa DSS-om jer je znao da bi LDP izgubila ogromnu većinu svog biračkog tela da je pristala na to.

Kako si ti razumeo ono što je Tadić rekao u tom intervjuu?

Čeda je nesposoban političar. Ako bi DS sada srušio Vladu, radikali bi nakon izbora sigurno osvojili vlast. Sposoban političar je, između ostalog, pragmatičan političar.

Tadićeva namera je da uništi ekstremne stranke u Srbiji. Zbog toga je Tadić predlagao ulazak LDP-a u koaliciju sa DSS-om jer je znao da bi LDP izgubila ogromnu većinu svog biračkog tela da je pristala na to.

Uvek su u istoriji najgore prolazili oni koji nisu cenili svoje saveznike. Razmisli o tome.

Ja razumem da imamo oprečne stavove, ali ne možeš poreći da je jedina stranka koja dosledno insistira na saradnji sa DS-om upravo LDP. Šta sada? Tebi nešto Čeda ne prija, pa bi da umanjiš tu činjenicu? Ne verujem da iko više misli na taj način. Nije fer praviti se veliki pred onima koji sarađuju sa tobom. Ako ti je do veličine, onda treba insistirati na "dominantnoj" poziciji DS u odnosu na DSS.

Naime, ako je Boris Tadić sve tako lepo isplanirao, šta ćemo sa poslednjim događanjima? Drugo, svestan je Boris da bez podrške LDP i G17 ne može nikuda, nemojmo zatvarati oči pred nekim istinama. A treće i najvažnije, zar ne vidiš da Boris Tadić sa politikom stavljanja Evrope ispred Kosova jedinu podršku ima u LDP i (delimično) G17?

Uvek su u istoriji najgore prolazili oni koji nisu cenili svoje saveznike. Razmisli o tome.

Ja razumem da imamo oprečne stavove, ali ne možeš poreći da je jedina stranka koja dosledno insistira na saradnji sa DS-om upravo LDP. Šta sada? Tebi nešto Čeda ne prija, pa bi da umanjiš tu činjenicu?
Kakav je "saveznik" LDP vidi se po tome što nije podržao Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora.
Naime, ako je Boris Tadić sve tako lepo isplanirao, šta ćemo sa poslednjim događanjima?
Tadić je i bez podrške LDP-a, pobedio na predsedničkim izborima.
Drugo, svestan je Boris da bez podrške LDP i G17 ne može nikuda, nemojmo zatvarati oči pred nekim istinama.
Precenjuješ značaj LDP-a.
A treće i najvažnije, zar ne vidiš da Boris Tadić sa politikom stavljanja Evrope ispred Kosova jedinu podršku ima u LDP i (delimično) G17?
Shvati već jednom da stranka koja je najbliža DS-u nije LDP nego G17. To se jasno videlo na predsedničkim izborima a i vidi se ovih dana. I DS-u je bliži od LDP-a i veliki broj članova DSS-a.

Kakav je "saveznik" LDP vidi se po tome što nije podržao Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora.

Tadić je i bez podrške LDP-a, pobedio na predsedničkim izborima.

Precenjuješ značaj LDP-a.

Shvati već jednom da stranka koja je najbliža DS-u nije LDP nego G17. To se jasno videlo na predsedničkim izborima a i vidi se ovih dana. I DS-u je bliži od LDP-a i veliki broj članova DSS-a.

Nije otvoreno podržao Tadića na izborima ali je takođe otvoreno rekao da sigurno ne savetuje nikome da glasa za Nikolića! A nije ga otvoreno podržao zato što je očekivao od Tadića da će otvoreno pričati za šta se zalaže a ne da prodaje frazu "i Kosovo i Evropa", frazu u koju niko ne može da poveruje. Sada je Tadić pokazao da se zalaže za pravu stvar, niko mu nije branio da to i ranije uradi. Ali previše je brinuo o rejtingu.

Naravno da je pobedio bez podrške LDP-a, da je ta podrška bila zaista neophodna, sigurno bi je dobio. Kao što rekoh nije dobio otvorenu podršku ali pitaj simpatizere i članove LDP-a za koga su glasali. Da je bio otvoren, dobio bi i otvorenu podršku.

Ne precenjujem LDP, izneo sam neke svoje opservacije, nigde nisam veličao LDP. Ti sa druge strane, veličaš DS time što pokušavaš da minorizuješ sve ostale. To je u najmanju ruku, ružan gest. G17+ se trenutno priklonio DS-u samo zato što su videli da su na ivici nestanka sa političke scene. Podsetiću te koliko je G17+ minirao Zorana Đinđića i njegovu vladu a potom i Živkovića i njegov kabinet. Zaboravljaš to? Kako to objašnjavaš?

Nemoj da si toliko orijentisan samo na tekuće događaje, razmisli malo i o vremenu pre toga. Zašto bi se mi raspravljali, malo li je što radikali pokušavaju da ospore našu opciju? Ja nisam uopšte vređao Tadića ni rečju jednom, izneo sam neke svoje konstruktivne zamerke. A konstruktivna zamerka bi trebala da je poželjna u svakom demokratskom sistemu.

A nije ga otvoreno podržao zato što je očekivao od Tadića da će otvoreno pričati za šta se zalaže a ne da prodaje frazu "i Kosovo i Evropa", frazu u koju niko ne može da poveruje. Sada je Tadić pokazao da se zalaže za pravu stvar, niko mu nije branio da to i ranije uradi. Ali previše je brinuo o rejtingu.
Tadić je protiv sebe imao Nikolića. Ucenjivanje od strane LDP-a za takvu podršku je sraman akt.
Naravno da je pobedio bez podrške LDP-a, da je ta podrška bila zaista neophodna, sigurno bi je dobio.
Ishod izbora je bio prilično neizvestan. Prema tome, nema opravdanja za LDP što nije podržao Tadića.
Kao što rekoh nije dobio otvorenu podršku ali pitaj simpatizere i članove LDP-a za koga su glasali.
Mnogi simpatizeri i članovi LDP-a nisu glasali za Tadića. Na primer Petar Luković.
Ne precenjujem LDP, izneo sam neke svoje opservacije, nigde nisam veličao LDP
Precenjuješ LDP kada, na primer, kažeš da je ta stranka jedini most između Evrope i Srbije. To je uvreda za zdrav razum.
Ti sa druge strane, veličaš DS time što pokušavaš da minorizuješ sve ostale. To je u najmanju ruku, ružan gest.
Kako ja to minorizujem sve ostale?
G17+ se trenutno priklonio DS-u samo zato što su videli da su na ivici nestanka sa političke scene
G17 Plus se priklonio DS-u zbog iste politike. Približavanje DS-a i G17 Plus je počelo još pre 4 godine kada je Tadić postao predsednik Demokratske stranke.
Podsetiću te koliko je G17+ minirao Zorana Đinđića i njegovu vladu a potom i Živkovića i njegov kabinet. Zaboravljaš to? Kako to objašnjavaš?
A da li si ti zaboravio šta je Čanak govorio o Đinđićevom DS-u?

"DS je najsramnija prevara na srpskoj političkoj sceni"
Duga, 19. jul 1997

To nije smetalo LDP-u da napravi koaliciju sa Čankovim LSV-om.
Zašto bi se mi raspravljali, malo li je što radikali pokušavaju da ospore našu opciju?
DS i LDP nisu ista opcija.
Ja nisam uopšte vređao Tadića ni rečju jednom, izneo sam neke svoje konstruktivne zamerke. A konstruktivna zamerka bi trebala da je poželjna u svakom demokratskom sistemu.
Gde sam ja to rekao da si vređao Tadića?

Tadić je protiv sebe imao Nikolića. Ucenjivanje od strane LDP-a za takvu podršku je sraman akt.

Ishod izbora je bio prilično neizvestan. Prema tome, nema opravdanja za LDP što nije podržao Tadića.

O ovome se može diskutovati, ali shvati LDP ima svoj politički program i prvenstveno radi za taj program. Sa druge strane, LDP ne radi protiv DS i jedna opcija zdravog saveza je upravo ta. To bi valjda ipak trebalo nešto da znači DS-u i njegovim simpatizerima, pošto su vas ostali potencijalni saveznici (sa izuzetkom G17) napustili.

Mnogi simpatizeri i članovi LDP-a nisu glasali za Tadića. Na primer Petar Luković.

Svako ima pravo da glasa po ličnom nahođenju. Drugo, Petar Luković žustro insistira na jednom delu onoga što sam ja ovde obrazlagao na umereniji način. I zbog tog žustrog insistiranja on mnogo više zamera Tadiću na istim stvarima. Radi se, naravno, o tome da bi Tadić trebalo da igra otvorenih karata. Luković je zbog toga kaznio Borisa nedavanjem svog glasa na izborima.

Precenjuješ LDP kada, na primer, kažeš da je ta stranka jedini most između Evrope i Srbije. To je uvreda za zdrav razum.

Imam pravo da podržavam svoju političku opciju. I to je moje mišljenje i kvalifikacija koju svako doživljava na svoj način. To je kvalifikacija koja se teško dokazuje i mnogi je za sebe prisvajaju. Ja smatram da za LDP to važi više nego za druge. Npr, često G17 upravo za sebe govori kako su "najevropskija opcija", i slobodno neka govore ako tako misle. Ja ne smatram da je to protiv zdravog razuma. E upravo time "protiv zdravog razuma" minorizuješ sve koji nisu DS ili trenutno nisu u opciji sa DS-om. Shvati da ćeš uskoro morati da menjaš stavove, jer je izgledno da će DS ući u koaliciju i sa LDP-om.

G17 Plus se priklonio DS-u zbog iste politike. Približavanje DS-a i G17 Plus je počelo još pre 4 godine kada je Tadić postao predsednik Demokratske stranke.

Ma da, ista politika. Naročito kada su podneli sijaset krivičnih prijava protiv svih ljudi iz Đinđićevog kabineta. G17 to radi iz interesa, ne veruješ valjda u iskrenu ljubav u političkim krugovima?

A da li si ti zaboravio šta je Čanak govorio o Đinđićevom DS-u?

"DS je najsramnija prevara na srpskoj političkoj sceni"
Duga, 19. jul 1997

To nije smetalo LDP-u da napravi koaliciju sa Čankovim LSV-om.

Niti je moral smetao Čanku da podrži Tadića umesto svog koalicionog partnera. I ovde se radi o intresima u politici.

DS i LDP nisu ista opcija.

Slična. Srodnija nego DSS i DS.

Gde sam ja to rekao da si vređao Tadića?

Nisi rekao, ali sam imao utisak da polaziš od toga da ja napadam Tadića. Zato sam ti objasnio da to nisu bezumni napadi nego konstruktivna kritika. Tadić je moj predsednik i smatram da imam pravo da ga kritikujem.

Ajd da ja tebi postavim jedno pitanje. Imaš moje poštovanje zato što imaš svoje stavove, i nemoj da vidiš ništa maliciozno u onome što ti govorim. Evo pitanja:

Misliš li ti da Tadić stvarno veruje u moto "i Kosovo i Evropa"?? Ako misliš, pretpostavljam da imaš ideju i kako će to uraditi? Samo nemoj ono "pa kada uđemo u EU, borićemo se u njoj za to" jer kada uđeš u EU i pravno i faktički priznaješ nezavisnost Kosova.

shvati LDP ima svoj politički program i prvenstveno radi za taj program.
I DS ima svoj politički program i prvenstveno radi za taj program.
Sa druge strane, LDP ne radi protiv DS i jedna opcija zdravog saveza je upravo ta. To bi valjda ipak trebalo nešto da znači DS-u i njegovim simpatizerima, pošto su vas ostali potencijalni saveznici (sa izuzetkom G17) napustili.
To je tvoje mišljenje. Ne slažem se.
Svako ima pravo da glasa po ličnom nahođenju. Drugo, Petar Luković žustro insistira na jednom delu onoga što sam ja ovde obrazlagao na umereniji način. I zbog tog žustrog insistiranja on mnogo više zamera Tadiću na istim stvarima. Radi se, naravno, o tome da bi Tadić trebalo da igra otvorenih karata. Luković je zbog toga kaznio Borisa nedavanjem svog glasa na izborima.
LDP je postao pravi magnet za ekstremiste kao što je Petar Luković. Između ostalog, i zbog toga će LDP nestati s političke scene.
Imam pravo da podržavam svoju političku opciju. I to je moje mišljenje i kvalifikacija koju svako doživljava na svoj način. To je kvalifikacija koja se teško dokazuje i mnogi je za sebe prisvajaju. Ja smatram da za LDP to važi više nego za druge. Npr, često G17 upravo za sebe govori kako su "najevropskija opcija", i slobodno neka govore ako tako misle. Ja ne smatram da je to protiv zdravog razuma. E upravo time "protiv zdravog razuma" minorizuješ sve koji nisu DS ili trenutno nisu u opciji sa DS-om.
Ja ne tvrdim da je DS jedini most između Evrope i Srbije. Vidiš razliku?
Shvati da ćeš uskoro morati da menjaš stavove, jer je izgledno da će DS ući u koaliciju i sa LDP-om.
Garantujem ti da će LDP postati vanparlamentarna stranka u bližoj budućnosti. Što se tiče sledeće Vlade, nisam rekao da LDP neće biti u njoj (to ćebiti nezdrava koalicija).
Ma da, ista politika. Naročito kada su podneli sijaset krivičnih prijava protiv svih ljudi iz Đinđićevog kabineta.
Tadić je priznao da je i DS koristio nedozvoljena sredstava u političkoj borbi (afera Bodrum).
G17 to radi iz interesa, ne veruješ valjda u iskrenu ljubav u političkim krugovima?
Naravno da to G17 Plus radi iz interesa. Recimo, GSS se utopio u LDP iz interesa.
Niti je moral smetao Čanku da podrži Tadića umesto svog koalicionog partnera. I ovde se radi o intresima u politici.
Nisam rekao suprotno.
Zbog metodologije, razlika je velika.
Srodnija nego DSS i DS.
Tadić ne misli tako.
Nisi rekao, ali sam imao utisak da polaziš od toga da ja napadam Tadića. Zato sam ti objasnio da to nisu bezumni napadi nego konstruktivna kritika. Tadić je moj predsednik i smatram da imam pravo da ga kritikujem.
Stekao si pogrešan utisak.
kada uđeš u EU i pravno i faktički priznaješ nezavisnost Kosova
Ovo nije istina.

Back