Tadić je protiv sebe imao Nikolića. Ucenjivanje od strane LDP-a za takvu podršku je sraman akt.
Ishod izbora je bio prilično neizvestan. Prema tome, nema opravdanja za LDP što nije podržao Tadića.
O ovome se može diskutovati, ali shvati LDP ima svoj politički program i prvenstveno radi za taj program. Sa druge strane, LDP ne radi protiv DS i jedna opcija zdravog saveza je upravo ta. To bi valjda ipak trebalo nešto da znači DS-u i njegovim simpatizerima, pošto su vas ostali potencijalni saveznici (sa izuzetkom G17) napustili.
Mnogi simpatizeri i članovi LDP-a nisu glasali za Tadića. Na primer Petar Luković.
Svako ima pravo da glasa po ličnom nahođenju. Drugo, Petar Luković žustro insistira na jednom delu onoga što sam ja ovde obrazlagao na umereniji način. I zbog tog žustrog insistiranja on mnogo više zamera Tadiću na istim stvarima. Radi se, naravno, o tome da bi Tadić trebalo da igra otvorenih karata. Luković je zbog toga kaznio Borisa nedavanjem svog glasa na izborima.
Precenjuješ LDP kada, na primer, kažeš da je ta stranka jedini most između Evrope i Srbije. To je uvreda za zdrav razum.
Imam pravo da podržavam svoju političku opciju. I to je moje mišljenje i kvalifikacija koju svako doživljava na svoj način. To je kvalifikacija koja se teško dokazuje i mnogi je za sebe prisvajaju. Ja smatram da za LDP to važi više nego za druge. Npr, često G17 upravo za sebe govori kako su "najevropskija opcija", i slobodno neka govore ako tako misle. Ja ne smatram da je to protiv zdravog razuma. E upravo time "protiv zdravog razuma" minorizuješ sve koji nisu DS ili trenutno nisu u opciji sa DS-om. Shvati da ćeš uskoro morati da menjaš stavove, jer je izgledno da će DS ući u koaliciju i sa LDP-om.
G17 Plus se priklonio DS-u zbog iste politike. Približavanje DS-a i G17 Plus je počelo još pre 4 godine kada je Tadić postao predsednik Demokratske stranke.
Ma da, ista politika. Naročito kada su podneli sijaset krivičnih prijava protiv svih ljudi iz Đinđićevog kabineta. G17 to radi iz interesa, ne veruješ valjda u iskrenu ljubav u političkim krugovima?
A da li si ti zaboravio šta je Čanak govorio o Đinđićevom DS-u?
"DS je najsramnija prevara na srpskoj političkoj sceni"
Duga, 19. jul 1997
To nije smetalo LDP-u da napravi koaliciju sa Čankovim LSV-om.
Niti je moral smetao Čanku da podrži Tadića umesto svog koalicionog partnera. I ovde se radi o intresima u politici.
DS i LDP nisu ista opcija.
Slična. Srodnija nego DSS i DS.
Gde sam ja to rekao da si vređao Tadića?
Nisi rekao, ali sam imao utisak da polaziš od toga da ja napadam Tadića. Zato sam ti objasnio da to nisu bezumni napadi nego konstruktivna kritika. Tadić je moj predsednik i smatram da imam pravo da ga kritikujem.
Ajd da ja tebi postavim jedno pitanje. Imaš moje
poštovanje zato što imaš svoje stavove, i nemoj da vidiš ništa maliciozno u onome što ti govorim. Evo pitanja:
Misliš li ti da Tadić stvarno veruje u moto "i Kosovo i Evropa"?? Ako misliš, pretpostavljam da imaš ideju i kako će to uraditi? Samo nemoj ono "pa kada uđemo u EU, borićemo se u njoj za to" jer kada uđeš u EU i pravno i faktički priznaješ nezavisnost Kosova.