yu punk

Не, најбољи период југословенске рок музике је баш у време Њега био. То су седамдесете које су по квалитету и иновативности популарне музике остале непоновљиве у целом свету, а не само у код нас у Региону. Шта да ти радим, тако је.
U Americi i Engleskoj je bilo tako ali u Jugoslaviji je najbolji period bio 1980-ih.

Muzički novinari, koje je okupilo hrvatsko izdanje časopisa "Roling stoun" proglasili su album "Odbrana i poslednji dani" beogradske grupe Idoli za najbolje diskografsko izdanje s prostora bivše Jugoslavije od 1955. do danas​

https://www.b92.net/o/kultura/vesti?nav_id=980945

Presmješan video, ubacili su bosanski štih malo unutra, nisam ljubitelj toga al je smješno. Ma da, to su ti termini iz muzičke industrije (post punk) od tih samoproglašenih stručnjaka. :)
Еј немој да филозофираш. Људи су увек давали називе жанровима, не само у музици. Да би се знало шта је шта. Па када се каже punk-rock, мисли се на style као што је та "босанска" песма из 1976-та коју сам горе поставио, но ако ти смета што је изБосне, онда ево ти на пример овa права punk песма, додуше окаснео punk, јер то је већ 1979-та:

Само да додам, за ову децу да знају, али и за ове маторе форумаше да се "подсете" (пошто су отприлике у време punk-rock-а углавном слушали Чолу и "Друже Тито ми се кунемо") да punk-rock у музичком смислу није био ништа ново. Заправо je био "back to basics" и као музичка форма постајао је давно пре касне јесени 1976 односно 1977 када је у Енглеској постао покрет не само као музичка форма него и као Punk movement младих Енглеза шта је укључивaло одређено облачење, став, итд. Ово је ствар немачке групе Can из 1969-те која је "punk" пре punka (неки то зову proto-punk).

• Haha
Reactions: PA8
Само да додам, за ову децу да знају, али и за ове маторе форумаше да се "подсете" (пошто су отприлике у време punk-rock-а углавном слушали Чолу и "Друже Тито ми се кунемо") да punk-rock у музичком смислу није био ништа ново. Заправо je био "back to basics" и као музичка форма постајао је давно пре касне јесени 1976 односно 1977 када је у Енглеској постао покрет не само као музичка форма него и као Punk movement младих Енглеза шта је укључивaло одређено облачење, став, итд. Ово је ствар немачке групе Can из 1969-те која је "punk" пре punka (неки то зову proto-punk).

Aj da i ti matori nešto naučiš. Kad govoriš o Punku prije punka, onda bi trebao čuti grupu The Deviants. Ako ih nisi čuo, ne znaš dovoljno. I nemoj nakon guglanja odgovarati, to se ne računa. Krenulo je albumom iz 1967 Ptooof prije ovog tvog. I nemoj nas sa krautrock pizdarijama sad zamarati, iako je Can svirao i sa hawkwind i dobar su bend.

Или ова песма Brian Enoa из 1974. Иначе примера punka пре punk movementa који креће у касну јесен 1976 има мали милион.

Brian Eno je svirao na albumima Roberta Calverta 1974 i 1975, na prvom je bio i Lemmy, Hawkwind, Pink Fairies, Adrian Wagner itd kao line up. Ali to bi isto trebalo znati, ali se ne zna. Dakle matori, nazad u školu. :)

И још само да додам овај инструментал од америчког гитаристе Link Wray_a из 1960. године и нећу више да вас давим; мсм, чисто да докажем оно шта сам написао када сам дошао на тему да punk-rock као музички израз (значи не рачунајући punk моду и друго шта се појављује са punkom као покретом младих 1976-1977 у Енглеској) није био ништа ново када се у касну јесен 1976. године "изненада појавио." Обратите пажњу на рифове и рад бубњара; ако то у музичком смислу није punk-rock, онда ја ево признајем да не знам шта је punk-rock.

Jel jos neko slusa punk? Ja mislio da su ti ljudi izumrli pre, hmmm, 35-40 godina. Hajde oni sto povremeno slusaju nesto sto su slusali dok su bili klinci ali recimo da pokusavas da sviras i budes panker 15 godina posto je punk oficijelno mrtav... jbt, gde se ti ljudi pogresno skrenuli (kod Albukerkija nisu, bio je davno).

Tamo. krajem '70-tih sam imao drugara iz klupe u osnovnoj koji je otkidao na punk, Pistolse, Skids-e, kasnije na GBH pa sam i ja uz njega "pratio" punk. Njegov cale je u to vreme bio socijalisticki budza te je poslom cesto putovao na relaciji-BGD-London i sinu nabavljao ploce, a negde u 8-mom razredu mu je doneo i punkersku koznju jaknu kupljenu u prodavnici na Carnaby streetu. Moj drugar, Toske, je odjednom postao omiljeni lik momcima koji su pokusavali da naprave punk bandove, zvali su Tosketa da im bude clan iako niti je znao da peva, niti da svira ( aposlutno nije imao sluha) ali je zato skakao po bini u svojoj punk jakni. "Promenio" je tako 3-4 punk banda koji su svirali po Zemunu-NBGD, mislim da je jednom shef bio i Lokner (kasnije pa i danas u Bajaginim instruktorima). Posle je dosla srenja skola, JNA, studije... a negde u drugoj polovini '80-tih Toske je zavrsio na Crvenoj jabuci, istinski panker, hehe.
pa zato ga i zvali..što nije znao da peva ni da svira.. prvi preduslov da budeš u pank bendu.. plus imao je i tu jaknu ;)

ima i jedan dobar dokumentarac o Čonti iz Pekinške Patke kako su ga komunjare maltretirale u to vreme na Elektrotehničkom fakultetu u NS jer je furao pank.. nisu mu dali mesto asistenta iako je bio student generacije.. .. lepo napravljena priča
ne mogu da ga nađem a gledao sam na Rts Trezor TV
ako neko nađe nek postavi..
inače Čonta je već dugo profesor u Kanadi

Back