yu punk

Imam osjećaj da je Punk bio u Jugoslaviji dobro razvijen.
Post-punk je био добро развијен, али Punk не, јер је исти кратко трајао у Енглеској, јесен 1976 и 1977, па ови наши нису ни стигли да сниме и издају нешто од правог Punkа за то време и одмах су улетели у post-punk и new wave, али јесте постојао punk-rock и тада. На пример, овај видео је демо-снимак босанске punk-rock групе с краја 1976. Иначе нисам љубитељ жанра, али знам о томе пошто сам матор и то је нека моја генерација и без обзира што нисам био панкер познавао сам лично прве панкере у Београду, Пецу Панкера из Земуна и то друштво; чак смо заједно били на концерту pub-rock групе Dr Feelgood крајем 1978 у Пиониру.

Jel jos neko slusa punk? Ja mislio da su ti ljudi izumrli pre, hmmm, 35-40 godina. Hajde oni sto povremeno slusaju nesto sto su slusali dok su bili klinci ali recimo da pokusavas da sviras i budes panker 15 godina posto je punk oficijelno mrtav... jbt, gde se ti ljudi pogresno skrenuli (kod Albukerkija nisu, bio je davno).

Tamo. krajem '70-tih sam imao drugara iz klupe u osnovnoj koji je otkidao na punk, Pistolse, Skids-e, kasnije na GBH pa sam i ja uz njega "pratio" punk. Njegov cale je u to vreme bio socijalisticki budza te je poslom cesto putovao na relaciji-BGD-London i sinu nabavljao ploce, a negde u 8-mom razredu mu je doneo i punkersku koznju jaknu kupljenu u prodavnici na Carnaby streetu. Moj drugar, Toske, je odjednom postao omiljeni lik momcima koji su pokusavali da naprave punk bandove, zvali su Tosketa da im bude clan iako niti je znao da peva, niti da svira ( aposlutno nije imao sluha) ali je zato skakao po bini u svojoj punk jakni. "Promenio" je tako 3-4 punk banda koji su svirali po Zemunu-NBGD, mislim da je jednom shef bio i Lokner (kasnije pa i danas u Bajaginim instruktorima). Posle je dosla srenja skola, JNA, studije... a negde u drugoj polovini '80-tih Toske je zavrsio na Crvenoj jabuci, istinski panker, hehe.

Post-punk je био добро развијен, али Punk не, јер је исти кратко трајао у Енглеској, јесен 1976 и 1977, па ови наши нису ни стигли да сниме и издају нешто од правог Punkа за то време и одмах су улетели у post-punk и new wave, али јесте постојао punk-rock и тада. На пример, овај видео је демо-снимак босанске punk-rock групе с краја 1976. Иначе нисам љубитељ жанра, али знам о томе пошто сам матор и то је нека моја генерација и без обзира што нисам био панкер познавао сам лично прве панкере у Београду, Пецу Панкера из Земуна и то друштво; чак смо заједно били на концерту pub-rock групе Dr Feelgood крајем 1978 у Пиониру.

Presmješan video, ubacili su bosanski štih malo unutra, nisam ljubitelj toga al je smješno. Ma da, to su ti termini iz muzičke industrije (post punk) od tih samoproglašenih stručnjaka. Jesi ikad čuo za termin 'post klasika'? Ma nisi, iako su kompozicije stare po par stotina godina i nisu u modi. Nema post punk, postoji samo punk. Živi i danas od kad je nastao. Jasno je meni da je to bilo u Londonu IN 1977, pa kao nakon tog razdoblja kad kao više nije bilo toliko IN se to razdoblje naziva 'post punk', al to su gluposti. Što se nas SFRJ tiče mi smo post punk po engleskom mjerilu ali nismo po našem. Mi smo imali svoju scenu, kod nas je to bio punk.
Englezi nisu izmislili ni rnr, ni jazz ni blues. Zamisli kad su oni to svirali da im amerikanci nametnu etiketu/termin: 'post rnr', 'post jazz', 'post blues'....... Shvaćaš? To su gluposti muzičke industrije koja nema veze sa nikakvom realnošću osim ganjanje para i forsiranje novih termina ne bi li to prikazala kao nekom drugačijom muzikom, pa tamo od nekih stvorila nove "beatlese" u toj muzici i zaradila pare. Mislim da su to sve skupa totalne pizdarije.
Punk je punk.
Što se tiče Dr Feelgood benda, da, dobrom sam upoznat sa njima. Oni su obrađivali pjesme od Motorheadovog i Pink Fairies gitariste Larry Wallisa, a on je njima i producirao neke stvari. Larry je radio i u Stiff Records. Wilko je bio dobar sa tom ekipom Mick Farren/The Deviants i Fairies (Fairies koji su izašli iz Deviants) i Hawkwind i rani Motorhead. Wilko je bio i gost na Farrenovom albumu 'Vampires Stole My Lunch Money' gdje je bio i Larry Wallis kao gitarist i producent, kao i ostali Andy Colquhoun (Warsaw Pakt), bubnjar hawkwinda itd..... Dobro su Feelgood obradili recimo "As Long As The Price Is Right" od Wallisa.
Jel živ Peca punker? :)

Nisam baš njihov fan, ali sjećam se kad sam bio na festivalu Fiju Briju 2004 na Disciplini. Zadnja godina engleske Discipline. Tad je neki papak pogodio Koju čašom piva, skoro ništa od svirke nije bilo dok ovaj nije bio uhvaćen i izbačen. Tada su prije njih Kawasaki imali pjesmu u kojoj je išao refren nešto "došli kum i kuma pukla im je guma" ali nikada nisam uspio naći o kojoj pjesmi je riječ. Festival je bio u velikoj dvorani doma sportova, puna dvorana, kad je izašao headliner, Disciplina, dvije trećine dvorane izašlo. Ljudi su očigledno došli radi Kawasaki i Let3.

Jel jos neko slusa punk? Ja mislio da su ti ljudi izumrli pre, hmmm, 35-40 godina. Hajde oni sto povremeno slusaju nesto sto su slusali dok su bili klinci ali recimo da pokusavas da sviras i budes panker 15 godina posto je punk oficijelno mrtav... jbt, gde se ti ljudi pogresno skrenuli (kod Albukerkija nisu, bio je davno).

Tamo. krajem '70-tih sam imao drugara iz klupe u osnovnoj koji je otkidao na punk, Pistolse, Skids-e, kasnije na GBH pa sam i ja uz njega "pratio" punk. Njegov cale je u to vreme bio socijalisticki budza te je poslom cesto putovao na relaciji-BGD-London i sinu nabavljao ploce, a negde u 8-mom razredu mu je doneo i punkersku koznju jaknu kupljenu u prodavnici na Carnaby streetu. Moj drugar, Toske, je odjednom postao omiljeni lik momcima koji su pokusavali da naprave punk bandove, zvali su Tosketa da im bude clan iako niti je znao da peva, niti da svira ( aposlutno nije imao sluha) ali je zato skakao po bini u svojoj punk jakni. "Promenio" je tako 3-4 punk banda koji su svirali po Zemunu-NBGD, mislim da je jednom shef bio i Lokner (kasnije pa i danas u Bajaginim instruktorima). Posle je dosla srenja skola, JNA, studije... a negde u drugoj polovini '80-tih Toske je zavrsio na Crvenoj jabuci, istinski panker, hehe.
Nije mrtav više od klasične muzike naprimjer. Teško da će ikad bit mrtav. Popularnost je nešto drugo.

Za razliku od ostalih komunističkih država, SFRJ je bila jako interesantna Zapadu (od kog se kopiralo)

The 1980s saw the emergence of streetpunk and Oi!, followed later by: hardcore punk and other subgenres. Notable hardcore punk acts during the 1980s included: Niet, U.B.R., Ćao pič.ke, Odpadki civilizacije, Tožibabe, III Kategorija, Stres DA, Epidemija and Quod Massacre (all from Ljubljana); S.O.R. (from Idrija); C.Z.D. (Maribor); Blitzkrieg, Z.R.M., Patareni and Sköl (Zagreb); KUD Idijoti, Gola jaja, Besposličari and Pasmaters (all from Pula); Rukopotezno povlačilo (Slavonska Požega); The Dissidents (Prijedor) and Ženevski Dekret (Mostar); Solunski front, Distress, Necrophilia, Crist and Mrgudi (all from Belgrade); KBO! (Kragujevac); Nade iz Inkubatora, Giuseppe Carabino, Marselyeza and Process (all from Subotica); Incest (Novi Bečej); Napred U Prošlost (Banatsko Novo Selo); and the Oi! or streetpunk bands Dva minuta mržnje and Vrisak generacije (both from Novi Sad).

A notable pop punk band during the 1980s was Psihomodo pop from Zagreb, which was very much influenced by the Ramones.

Many foreign punk bands played concerts in former Yugoslavia in the late 1970s and throughout the 1980s: The Ruts, Siouxsie and the Banshees, UK Subs, Angelic Upstarts, The Exploited, Charged GBH, The Anti-Nowhere League, Discharge, Youth Brigade and Amebix. In 1983 The Anti-Nowhere League released their album Live in Yugoslavia, while Angelic Upstarts released a live album of the same title in 1985.

Najbolji period jugoslovenske rok muzike nastupio je odmah posle smrti komunistickog diktatora Josipa Broza.

Najbolji period jugoslovenske rok muzike nastupio je odmah posle smrti komunistickog diktatora Josipa Broza.
Не, најбољи период југословенске рок музике је баш у време Њега био. То су седамдесете које су по квалитету и иновативности популарне музике остале непоновљиве у целом свету, а не само у код нас у Региону. Шта да ти радим, тако је.

Back