Word ili LaTex?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kada kupuš FPP Office za sebe imaš pravo da ga instaliraš na 2 uredjaja jer računaju da imaš radni laptop i kućni desktop što je sasvim fer ponuda.

FPP (full package product), onako kako Srbin zamišlja vlasništvo a bez da je "uštedeo" na OEM pa ne može da prihvati śta to znači a baš uštedeo...
Ако имаш фирму и потребан је то је сасвим ок. Али ако ти служи превасходно за кућну употребу не видим потребу.
Ја имам фул верзију крековсну вероватно али све опције су откључане.
Виндовс од хп па до 10 никад нисам купио.
Као подаци су безбеднији смањујеш могућност хаковања.
Хакују те како год хоћеш ако неко то жели. Само што за плаћену верзију имаш неку правну заштиту.
Кад су ми хаковани плаћени годинама гоогле налог са картицом и лик има звање гоогле админа а ја треба да је хебем да докажем дасам то ЈА са пуним клаудом слика , картицом , локацијама , свим живим Србија отео је неко од преко и сад ја са плаћеном верзијом гугла не могу да докажем да ми је гугл админ украо налог!
Не плаћам ником ништа!
Јбм све што имају!
Слике детета од малих ногу!
Има мало безобразног материјала али и то би му поклонио да је тражио!
У смислу слатко безобразних ствари са особом којој сам био заболе ме нек дрка и замишља како је добро!😁😂
Кад Тад!

Не односи се на ово што си поставио то је све ок!

Poslednja izmena:
Za pripremu dokumenata koji program koristite? Šta je prednost worda, a šta latexa?
латекс се гура на факултетима али практична примена је равна катастрофи...
обичном писцу не треба да програмира него да пребаци машту из главе на паприр.

лично користим open office write.. што је боља копија ворда.
јако је једноставан брз - а то значи не одвлачи концентрацију са приче која се пише на "где је сад ово оно...). бесплатан, мали, брз, ефикасан...
Program Manager_2024-10-04_11-18-05.png

Poslednja izmena:
Ако имаш фирму и потребан је то је сасвим ок. Али ако ти служи превасходно за кућну употребу не видим потребу.
Ја имам фул верзију крековсну вероватно али све опције су откључане.
Виндовс од хп па до 10 никад нисам купио.
Као подаци су безбеднији смањујеш могућност хаковања.
Хакују те како год хоћеш ако неко то жели. Само што за плаћену верзију имаш неку правну заштиту.
Кад су ми хаковани плаћени годинама гоогле налог са картицом и лик има звање гоогле админа а ја треба да је хебем да докажем дасам то ЈА са пуним клаудом слика , картицом , локацијама , свим живим Србија отео је неко од преко и сад ја са плаћеном верзијом гугла не могу дадокажем да би је гугл админ украо налог!
Не плсћам ником ништа!
Јбм све што имају!
Слике детета од мслих ногу!
Ина мсло безобразног материјала али и то би му поклонио да је тражио!
Кад Тад!
Zloupotrebe su uvek moguće, digitalna tehnologija uopśte nije sinonim za bezbednost.
Pa ni biometrija
1728033661054.png

Pošto računari nisu više "kućni" kao tamo 70-90ih već se kače na veoma brz internet, potrebne su sve mere predostrožnosti prilikom korišćenja bilo kakvog uslužnog servisa.
Meni je i Steam na dvofaktorskom logovanju a kamoli Microsoft nalog sa svim pratećim servisima uključujući OneDrive pandan GoogleDisku)
Nigde ne ostavljam Master Card "na pamćenje zbog brže kupovine sledeći put", taj podatak se odštiklira.
Ceo legalan softver štiti firma Kaspersky sa top planom za kućnog korisnika.
Nekome moramo da verujemo pa makar i bilo tačno da je iza firme Kaspersky FSB ojačan sa uhapšenim hakerima koji umesto zatvora obavljaju javni korisni rad. Zapitajmo se zašto američki mediji forsiraju Norton od pičetka pa i kad valja i kad ne valja, a Kaspersky je bar valjao od prvih dana.

Poslednja izmena:
Zloupotrebe su uvek moguće, digitalna tehnologija uopśte nije sinonim za bezbednost.
Pa ni biometrija
Pogledajte prilog 1620311
Pošto računari nisu više "kućni" kao tamo 70-90ih već se kače na veoma brz internet, potrebne su sve mere predostrožnosti prilikom korišćenja bilo kakvog uslužnog servisa.
Meni je i Steam na dvofaktorskom logovanju a kamoli Microsoft nalog sa svim pratećim servisima uključujući OneDrive pandan GoogleDisku)
Nigde ne ostavljam Master Card "na pamćenje zbog brže kupivine sledeći put", taj podatak se odštiklira.
Картица је ту била најмањи проблем угашена извађена нова.
Него први гугл нслог са именом и презименом и године успомена и слика на њему то боли. Картица не боли нити ме је материјслно оштетио већ тамо где највише боли зато сам и рекао Кад Тад!
Ако бих га лоцирао задњу би пару и могућност искористио да му се усерем у живот за све паре и кусур. То се десило. у време короне кад су те ствари биле учестале.

Не ради се о вредности већ крађи идентитета ксжу људи да бар трећина Балкана има дупли идентитет.

Картица је ту била најмањи проблем угашена извађена нова.
Него први гугл нслог са именом и презименом и године успомена и слика на њему то боли. Картица не боли нити ме је материјслно оштетио већ тамо где највише боли зато сам и рекао Кад Тад!
Ако бих га лоцирао задњу би пару и могућност искористио да му се усерем у живот за све паре и кусур. То се десило. у време короне кад су те ствари биле учестале.

Не ради се о вредности већ крађи идентитета ксжу људи да бар трећина Балкана има дупли идентитет.
1728034455338.png

dnevno oko 20 pokušaja, VPN napadi...
e-mail adresa je neko vreme bila u opticaju na dark webu,
(Wide Web, Deep Web, Dark Web)

Od antivirusa Avira i Kaspersky mi uredno javili za problem (verovatno i službe beleže makar statistike radi)

Opširnije:
https://forum.krstarica.com/threads...rsecurityawarenessmonth.1012147/post-49815142

PITANJE: DA LI TI JE IKAD STIGAO E-MAIL OD "GOOGLE"-a KAKO MORAŠ DA REGULIŠEŠ NALOG TAKO ŠTO ĆEŠ KLIKNUTI NA TRALALA LINK?

I toga se setili...
Masovno ljudima tako stiže "neisporučeni" fantomski DHL paket, pola nepismeno a stvarno čekaju neki paket pa misle to je taj... Pa bude šta bude... Kad im objasniš da je prevara a onda sledi pitanje: "a kako oni znaju da ja čekam paket?" :dash:

Pogledajte prilog 1620321

dnevno oko 20 pokušaja, VPN napadi...
e-mail adresa je neko vreme bila u opticaju na dark webu,
(Wide Web, Deep Web, Dark Web)

Od antivirusa Avira i Kaspersky mi uredno javili za problem (verovatno i službe beleže makar statistike radi)

Opširnije:
https://forum.krstarica.com/threads...rsecurityawarenessmonth.1012147/post-49815142

PITANJE: DA LI TI JE IKAD STIGAO E-MAIL OD "GOOGLE"-a KAKO MORAŠ DA REGULIŠEŠ NALOG TAKO ŠTO ĆEŠ KLIKNUTI NA TRALALA LINK?

I toga se setili...
Masovno ljudima tako stiže "neisporučeni" fantomski DHL paket, pola nepismeno a stvarno čekaju neki paket pa misle to je taj... Pa bude šta bude... Kad im objasniš da je prevara a onda sledi pitanje: "a kako oni znaju da ja čekam paket?" :dash:
Хвала за ово. Међутим отимање је трајало 2 недеље улсзо и ја и он и у бекап мејлове. џкадасам улазио видео сам гомили неких компанија и срања које немају везе са мном. Тад је отприлике изашао гугл аутентификстор и он га је закључао и повезао за други бекуп мејл који није ауторизован сос кодове шаље на тај 3 корак заштите а други тражи начин да докажеш да си ти.
Одустао сам трајало је ја сам се " разводио" свакако остајао без детета у кући. Нисам имао енергије за борбу Полиција те шаље на СББ СББ на Полицију и на крају нико није одговоран.

Причајући са познаницима из тог света то није могао урадити било ко морао је имати доста података о теби да би тако извео то како сам их описао или је дуго таворио у мејлу скупљао податке док се није одлучио на тај корак.

Хвала за ово. Међутим отимање је трајало 2 недеље улсзо и ја и он и у бекап мејлове. џкадасам улазио видео сам гомили неких компанија и срања које немају везе са мном. Тад је отприлике изашао гугл аутентификстор и он га је закључао и повезао за други бекуп мејл који није ауторизован сос кодове шаље на тај 3 корак заштите а други тражи начин да докажеш да си ти.
Одустао сам трајало је ја сам се " разводио" свакако остајао без детета у кући. Нисам имао енергије за борбу Полиција те шаље на СББ СББ на Полицију и на крају нико није одговоран.

Причајући са познаницима из тог света то није могао урадити било ко морао је имати доста података о теби да би тако извео то како сам их описао или је дуго таворио у мејлу скупљао податке док се није одлучио на тај корак.
Sada će bar tebi biti jasnija sledeća priča:

Beograd, park kod Vukovog spimenika, Grad Beograd i Telenor daju "besplatni javni internet"
(iz ovog zaključuješ kada je to bilo, authenticatore možda imale samo neke banke u svetu nikako internet servisi)

I tako bih ja, u tom trenutku bez posla i para, koristio internet za forum i download igrica pa bi file manager pamtio dokle je stigao dok ja ponovo napunim bateriju kući pa nazad...

Nažalost, koristio sam Gmail u parkiću
I nažalost, ko "javnog interneta" znamo da administratiri imaju uvid u lozinke.
To rade i po hotelima i po restoranima kad snime neku žensku...

Medjutim ovde je neki naš džukac u pitanju.
Ladno na Gmail nalogu vidim pištu koju je ON pisao kolegi... Pa bi ih posle brisao...
Sećam se poslednje ko zna o kome i ko zna o čemu: "bilo mi zanimljivo da ih slušam ali su promenili frekvencu"
Meni je bilo jasno ko to može da napiše pa ostavih "sam sebi email" sa tekstom: "prijatelju, radi ti svoj pisao ali vodi računa kroz koje naloge šta pišeš ja ovo više koristiti neću" i pokrenem zahtev za brisanje Gmail-a koji je stvarno bio obrisan ("stvarno" u smislu dostupnosti inače znamo da se arhiviraju na serverima američke službe).

TO TI JE URADILA NAŠA DOMAĆA JAJARA OBAŠKA NEZNALICA POLUPRIUČENA KOJA VEŽBALA PA KAD JE VIDEO DA JE ZASRO...

Da ne bude "da smo odlutali sa teme"

Ako ne želite ili ne možete da platite industrijski standard koji nude i Microsoft i Apple onda koristite besplatne open source varijante ali ih preuzimajte sa zvaničnih sajtova autora jer "open source" može svako da menja i da ponovo stavi za download.

Crackovane industrijske proizvode naravno možete koristiti "u kućnoj radinosti" ali budite svesni rizika šta se još neželjeno odvija od procesa pošto hakeri ne rade "džabe" tek da bi "naudili svetskim lovatorima" vama za ljubav.
To mačku o rep.

Sve je na vama a pogotovo kad vidite iskustva ljudi sa neurednim softverom i navikama - ja sam "povukao ručnu" i platiću nečije sate i sate rada sa znanjem koje poseduje da meni olakša život.

I u prodavnici platimo hleb, zar ne?

:hvala:

zavisi za koje potrebe ti treba.

word prvo nije program za pripremu za stampu, on je obican tekst procesor
tako da ako planiras neku knjigu ili publikaciju nije za to.

libreoffice koliko znam ne podrzava vb i skripte pa ako nesto od toga koristis ne mozes u libreofficeu da radis.

takodje libreoffice ima onaj prastari look worda iz 2003. tako da je po mom msiljenju totalno za zaobilazenje.
nije ni za sta...ako ti treba za neke sinopsise ima mnogo brzis, prostijih i bezgresnijih od njega.

ja scrivener kad god mogu a za html i tekst editovanje bbedit.

takodje libreoffice ima onaj prastari look worda iz 2003. tako da je po mom msiljenju totalno za zaobilazenje.
To je bilo odavno, sada može da se podesi da izgleda kao noviji office, ako ti je do izgleda.
word prvo nije program za pripremu za stampu, on je obican tekst procesor
Odavno nije tako običan i može da se koristi za prostije dokumente. Nešto što liči na klasičnu knjigu bi mogao da završiš u Wordu, ali za varijantu časopisa sa mnogo slika, tekstboksova i tako to ti već treba DTP program.
Kad smo već kod DTP, umesto komercijalnog Adobe InDesign može da se proba Scribus. Nema milion opcija kao InDesign, ali ima jednu veliku prednost... 0 $, 0 €

Odavno nije tako običan i može da se koristi za prostije dokumente. Nešto što liči na klasičnu knjigu bi mogao da završiš u Wordu, ali za varijantu časopisa sa mnogo slika, tekstboksova i tako to ti već treba DTP program.
Kad smo već kod DTP, umesto komercijalnog Adobe InDesign može da se proba Scribus. Nema milion opcija kao InDesign, ali ima jednu veliku prednost... 0 $, 0 €
izvini ali se ne razumes u materiju.
radio sam pripremu za stampu i znam zasto word ne moze da se koristi za stampanje knjiga.

Za pripremu dokumenata koji program koristite? Šta je prednost worda, a šta latexa?

Šta vas nervira ili vam se dopada kod Word-a?

Da li neko koristi Overleaf za latex?
Postoji li skroz besplatni online server za latex?

mkdocs :)

Overleaf? Ne

Word? Uzas, treba mi 3 puta vise vremena uglavnom da ga nesto uterujem. Napravljen za gubljenje vremena.

LaTex Knutovo unuce :) ne bavim se bas toliko matematikom da mi treba al dobar je i za generisanje dokumenata. LaTex ima na Linuxu ali i na drugima, download... sta ce ti server?
Svojevremeno sam trebao da napravim neke dokumente i latex je bio fantasticna igracka. Good dog.

Nisam cuo za taj Latex ali Microsoft Word je standard, plus je deo m365 eko sistema koji stvarno nema konkurenciju i kompatibilan je sa svime da nema glavobolje, ali ako je samo priprema dokumenata i nista drugo onda je valjda svejedno.

U jednoj firmici sam zbog inspekcije morao svima da instaliram Libre Office i izbrisem im ilegalni Microsoft Office, nakon cega sam dobio nervni slom.

Em niko ne zna kako da rukuje njime zajedno sa mnom koji kao treba da im pomognem, em im pola stvari ne otvara kako treba, a vec su sacuvali vecinu fajlova u njegovu neku default ekstenziju koju niko drugi ne moze da otvori osim njih pa su klijenti masovno poceli da im salju mejlove, zatim nije bio kompatibilan sa ostalim CRM aplikacijama gde je napravio totalni kolaps, plus im ne funkcionisu neke custom Macro skripte bez kojih ne mogu da rade niti je bilo resenja za to .... cak su i neki drajveri stampaca pravili sa njime zbrku. Nema sta sa njim nije poslo naopako... apokalipsa.

Posle su videli i bez mene da moraju sto pre da kupe Microsoft Office licence za radnike.

Mesec dana sam svako jutro kada dodjem na posao onako rascupan svakome ko je ucestvovao u pravljenju Libre Office-a i uopste onome ko je dosao na tu ideju psovao i uzu i siru familiju kako u sebi tako i naglas.

Nisam nasao podrsku za .md fajlove, navlaci na wiord :) Word (365 ili ne) je meni ocajan ali nekad moram da to radim nisam presrecan, ali kolaborativni rad i autosave, versioning i recover deleted su osvezenje.

Ne postoji bolji document repo od git-a :)

латекс се гура на факултетима али практична примена је равна катастрофи...
обичном писцу не треба да програмира него да пребаци машту из главе на паприр.

лично користим open office write.. што је боља копија ворда.
јако је једноставан брз - а то значи не одвлачи концентрацију са приче која се пише на "где је сад ово оно...). бесплатан, мали, брз, ефикасан...
Pogledajte prilog 1620313

Jao za pisce...!
ima sjajan mislm da se zove nesto kao Focus Writer. Pokrenes i dobijes CEO PRAZAN ekran, sa bez uznemiravanje (vizuelno). Za ono malo formatiraja koji eventualno piscu treba ima neki mali right-click meni - savrsen mir za pisanje. Potpuno druga dimenzija!

Nisam nasao podrsku za .md fajlove, navlaci na wiord :) Word (365 ili ne) je meni ocajan ali nekad moram da to radim nisam presrecan, ali kolaborativni rad i autosave, versioning i recover deleted su osvezenje.

Ne postoji bolji document repo od git-a :)
Pa m365 je dobar bas zbog tog kolaborativnog rada.

Recimo zahvaljujuci njemu vise ljudi moze da sredjuje taj isti Word fajl u realnom vremenu, ima sposobnost automatskog cuvanja i pravljenja verzija prethodnih tekstova, onda ima potpunu integraciju sa ostalim m365 aplikacijama, recimo mozes jednim klikom da uvezes tabele iz exela u njega ili grafikone i obrnuto, takodje ima integraciju sa 365 Power apps / power automate, mozes da recimo automatizujes pisanje izvestaja ili izmene teksta bez tvog prisustva, automatski salje obavestenja svim korisnicima kada je fajl izmenjen itd itd ....

Onda ima kontrolu pristupa, recimo ne moras da saljes taj dokument mejlom vec odredis ko moze da pogleda taj dokument bez da ga saljes, pogotovo ako svi rade zajedno i izmenjuju ga u realnom vremenu, ili ima slucajeva kad taj dokument treba recimo da vidi 2-3 hiljade ljudi, podelis ga sa tom grupom klikom na share i cao :lol: , cak ne moras ni da klikces na "save" instant cuva svaki type na tastaturi, onda backup, cak i da ti neko obrise ceo hard disk svi ti dokumenti su sacuvani automatski kao recimo onedrive backup ili bude negde na sharepointu. Onda elektronski potpisi, pa Teams ....... pa tek Sharepoint opcije ...
Tvoje je u Wordu bukvalno samo da pises, sve ostalo je automatizovano.

A tek da ne govorim o kompatibilnosti stvarno ne znam postoji li neka iole uporediva alternativa.

Ja sam ovde tek zagrebao brdo mogucnosti koje se svakodnevno koriste u korp svetu. i zato smatram da m365 nema trenutno konkurenciju za taj kolaborativni rad u organizacijama, ali za neko individualno koriscenje pretpostavljam da ima dosta lepsih i intuitivnijih alternativa to je vec stvar ukusa i sta kome lezi bolje.

Poslednja izmena:
Sve to sada radi isto kada navikneš, a za prelom je dovoljan scribus besplatan opensource program koji sve otvara i prelomi kako voliš.
Za bilo koje pisanje treba izabrati program koji poznaješ i ide ti lako...LaTex je pravljen za timski rad i ima malo drugačiju filozofiju nego ostali tekst procesori....

Pa m365 je dobar bas zbog tog kolaborativnog rada.

Recimo zahvaljujuci njemu vise ljudi moze da sredjuje taj isti Word fajl u realnom vremenu, ima sposobnost automatskog cuvanja i pravljenja verzija prethodnih tekstova, onda ima potpunu integraciju sa ostalim m365 aplikacijama, recimo mozes jednim klikom da uvezes tabele iz exela u njega ili grafikone i obrnuto, takodje ima integraciju sa 365 Power apps / power automate, mozes da recimo automatizujes pisanje izvestaja ili izmene teksta bez tvog prisustva, automatski salje obavestenja svim korisnicima kada je fajl izmenjen itd itd ....

Onda ima kontrolu pristupa, recimo ne moras da saljes taj dokument mejlom vec odredis ko moze da pogleda taj dokument bez da ga saljes, pogotovo ako svi rade zajedno i izmenjuju ga u realnom vremenu, ili ima slucajeva kad taj dokument treba recimo da vidi 2-3 hiljade ljudi, podelis ga sa tom grupom klikom na share i cao :lol: , cak ne moras ni da klikces na "save" instant cuva svaki type na tastaturi, onda backup, cak i da ti neko obrise ceo hard disk svi ti dokumenti su sacuvani automatski kao recimo onedrive backup ili bude negde na sharepointu. Onda elektronski potpisi, pa Teams ....... pa tek Sharepoint opcije ...
Tvoje je u Wordu bukvalno samo da pises, sve ostalo je automatizovano.

A tek da ne govorim o kompatibilnosti stvarno ne znam postoji li neka iole uporediva alternativa.

Ja sam ovde tek zagrebao brdo mogucnosti koje se svakodnevno koriste u korp svetu. i zato smatram da m365 nema trenutno konkurenciju za taj kolaborativni rad u organizacijama, ali za neko individualno koriscenje pretpostavljam da ima dosta lepsih i intuitivnijih alternativa to je vec stvar ukusa i sta kome lezi bolje.

Moram da priznam da je kolaborativni deo sasvim ispunjava funkciju, a i podrska ispod (sharepoint - fajlovi) kad se provali kako to sve radi (a i tu znam da moze svasta da se uradi). Mene to pocinje da podseca na Lotus Notes kad ga je preuzeo IBM.

Ali sam editor ili recimo excel (kao moguce naj korisceniji od svih), funkcionalno se nije promenio i ima neke arhaizame koje bi mogli da poprave.

i dalje mi nedostaje podrska za .md fajlove.

Šta vas nervira ili vam se dopada kod Word-a?

Da li neko koristi Overleaf za latex?
Postoji li skroz besplatni online server za latex?

Community Edition​

Overleaf is an open-source online real-time collaborative LaTeX editor. We run a hosted version at www.overleaf.com, but you can also run your own local version, and contribute to the development of Overleaf.

E sad, zavisi sta zelis da postignes odnosno kako i sta da radis.

Back