Word ili LaTex?

Paula

black cat
Moderator
Poruka
33.552
Za pripremu dokumenata koji program koristite? Šta je prednost worda, a šta latexa?

Šta vas nervira ili vam se dopada kod Word-a?

Da li neko koristi Overleaf za latex?
Postoji li skroz besplatni online server za latex?

Ja koristim, LibreOffice, latex ne znam.
ovako recimo izgeda dokument iskompajliran u latexu

1727943864223.png

Štampa izgleda odlično, odmah se dobije pdf.

1727944102845.png

Ne znam. Dugo nisam koristio MS Office... Skini Libreoffice i probaj, potpuno je besplatan :)
koristila sam ga kod Linux operativnog sistema. skoro je isto kao office, ali je prema meni bolji power point presentation u ofisu. Pa i excel...

Ali, ja sam u poslednje vreme prešla samo na kucanje u Drive-u ako mi treba tako nešto da kuckam a da nije ozbiljno.. Na Google Drive imam sve te office programe, automatski se sejvuju, sasvim dobro. Mada... neke opcije nedostaju, ali je puno prednosti jer je na netu, ne zavisim od konkretnog racunara

zavisi za koje potrebe ti treba.

word prvo nije program za pripremu za stampu, on je obican tekst procesor
tako da ako planiras neku knjigu ili publikaciju nije za to.

libreoffice koliko znam ne podrzava vb i skripte pa ako nesto od toga koristis ne mozes u libreofficeu da radis.

takodje libreoffice ima onaj prastari look worda iz 2003. tako da je po mom msiljenju totalno za zaobilazenje.

zavisi za koje potrebe ti treba.
Pa ja to onako za diskusiju i temu hehe, a vrlo dobro znam šta mi treba :) i šta koristim.
Naravno, za sve radove latex, a word i excel u Drive-u

word prvo nije program za pripremu za stampu, on je obican tekst procesor
tako da ako planiras neku knjigu ili publikaciju nije za to.

libreoffice koliko znam ne podrzava vb i skripte pa ako nesto od toga koristis ne mozes u libreofficeu da radis.

takodje libreoffice ima onaj prastari look worda iz 2003. tako da je po mom msiljenju totalno za zaobilazenje.
e, to se i meni nije svidelo... izgleda baš baš starinski, i nema dobre stvari kao što je equation editor i sl, ipak je za neko najelementarnije kuckanje.

Не знам шта радиш ја имам офис 2013 микрософт мени завршава шта ми треба. Наравно сви новији га отварају мсм документа. Ако мислиш да ти треба могу направити торент и бсцити га овде да га скинеш.
А ти скини лаСтекс.😂

Da li LibreOffice ima sve što i majkrosoftov Office?
Malo su se tužakali ko je kome šta ukrao, Microsoft se naravno uredno pozivao da je uzimao samo public domain tj javno vlasništvo dok je za svoje tužakao
Nešto kao doseljeni u novogradnjama - parking je njihov "pošto imaju stan u zgradi" a kera ne izvode na parking koji ne daju nikom nego "na javnu površinu ispod tvog prozora"... šteta pa je to "stambena površina a ne javna" tako je bilo i na tim Microsoft/Linux sudjenjima...

WORD
Na Windowsu nije problem koristiti LibreOffice jer će koristiti Windowsove fontove
Medjutim, na Linuxu, da bi LibreOffice prikazao original dokument ispravno potrebno je ručno prebaciti Windows fontove u .fonts folder na Linuxu (po difoltu sakriven ima "." kao prefix)

EXCEL
Sem priče o fontovima tu je i problem sa iole složenim formulama tako da može biti neočekivanih situacija i pucanja

Generalno za jednostavne poslove apsolutno kompatibilni a to je u ogromnom procentu korisničkih potreba.

Onaj kome trebaju složene formule zna šta radi a ako mu treba samo EXCEL onda će sa zadovoljstvom platiti Office for home & students (Word, Excel, Powerpoint) za smešan iznos u dinarima, lifetime...

Home & Business je skoro dupla razlika u ceni a dobijaju se 2 dodatne aplikacije - Outlook i OneNote
Sam sebi sam postavio filozofsko pitanje da li vredi a onda je prevagnulo da Office Outlook ima složenije mehanizme rada i zaštite od običnog Outlook Mail-a koji se dobija uz Windows, nešto kao OutlookExpress i Office Outlook na Win 98/XP

Kada kupujete "original windows / office" obratite pažnju da li je OEM ili FPP
OEM se vezuje za jednu mašinu i ne znam kakva je procedura ako predjete na jači komp.
FPP je "full package product" odnosno retail i samim tim ste apsolutni vlasnik i od volje vam bilo koliko prelazaka pravite sa napomenom da valja "otkazati" prethodni komp. a to radite na Microsoft korisničkom nalogu ručno.

Sa Office-om ima valjda fora koliko sistema tolerišu, za FPP je sigurno 2 (laptop i kućni desktop) bez problema
Znam da sam i to guglao pre kupovine.

Za Windows ćete i dobiti USB (mada ima i medialess izdanja) a Office se isključivo skida sa sajta po ukucavanju serijskog broja iz kutije.
Uvek se downloaduje poslednja verzija (znači sa dopunama do tog meseca u kompletu)
Ono što je prednost - niste vezani za engleski ni u slučaju Windowsa ni u slučaju Office-a (oba su FPP) pa birate dal ćete srpski, hrvatski, bosanski, ruski...
Platili ste zar ne?
Prevod je odličan!

Znači nemojte padati na kozmetiku SRB version ili Eastern Europe edition jer su samo kozmetika koja košta malo više dinara
Kupite standardnu ENG (international) verziju i na sajtu izaberite srpski Office

Za download srpskog Windowsa samo pokrenete download sa zvaničnog sajta a šifru će vas pitati samo prvi put prilikom instalacije kada će je vezati za korisnički nalog.
Svaki sledeći put, kada reinstalirate FPP Windows, "šifra neće raditi" nego preskočite taj korak i unesite e-mail adresu i to je ta aktivacija...

Nisam cuo za taj Latex ali Microsoft Word je standard, plus je deo m365 eko sistema koji stvarno nema konkurenciju i kompatibilan je sa svime da nema glavobolje, ali ako je samo priprema dokumenata i nista drugo onda je valjda svejedno.

U jednoj firmici sam zbog inspekcije morao svima da instaliram Libre Office i izbrisem im ilegalni Microsoft Office, nakon cega sam dobio nervni slom.

Em niko ne zna kako da rukuje njime zajedno sa mnom koji kao treba da im pomognem, em im pola stvari ne otvara kako treba, a vec su sacuvali vecinu fajlova u njegovu neku default ekstenziju koju niko drugi ne moze da otvori osim njih pa su klijenti masovno poceli da im salju mejlove, zatim nije bio kompatibilan sa ostalim CRM aplikacijama gde je napravio totalni kolaps, plus im ne funkcionisu neke custom Macro skripte bez kojih ne mogu da rade niti je bilo resenja za to .... cak su i neki drajveri stampaca pravili sa njime zbrku. Nema sta sa njim nije poslo naopako... apokalipsa.

Posle su videli i bez mene da moraju sto pre da kupe Microsoft Office licence za radnike.

Mesec dana sam svako jutro kada dodjem na posao onako rascupan svakome ko je ucestvovao u pravljenju Libre Office-a i uopste onome ko je dosao na tu ideju psovao i uzu i siru familiju kako u sebi tako i naglas.

Poslednja izmena:
Pa eno tab i napisa, radi se o pripremi dokumentacije za štampu. Ko samo kucka nešto a da mu treba aplikacioni fajl čiji će sadržaj da koristi, onda je MS Word bez premca.

Kada kupujete "original windows / office" obratite pažnju da li je OEM ili FPP
OEM se vezuje za jednu mašinu i ne znam kakva je procedura ako predjete na jači komp.
FPP je "full package product" odnosno retail i samim tim ste apsolutni vlasnik i od volje vam bilo koliko prelazaka pravite sa napomenom da valja "otkazati" prethodni komp. a to radite na Microsoft korisničkom nalogu ručno.

Sa Office-om ima valjda fora koliko sistema tolerišu, za FPP je sigurno 2 (laptop i kućni desktop) bez problema
Znam da sam i to guglao pre kupovine.

Za Windows ćete i dobiti USB (mada ima i medialess izdanja) a Office se isključivo skida sa sajta po ukucavanju serijskog broja iz kutije.
Uvek se downloaduje poslednja verzija (znači sa dopunama do tog meseca u kompletu)
Ono što je prednost - niste vezani za engleski ni u slučaju Windowsa ni u slučaju Office-a (oba su FPP) pa birate dal ćete srpski, hrvatski, bosanski, ruski...
Platili ste zar ne?
Prevod je odličan!

Znači nemojte padati na kozmetiku SRB version ili Eastern Europe edition jer su samo kozmetika koja košta malo više dinara
Kupite standardnu ENG (international) verziju i na sajtu izaberite srpski Office

Za download srpskog Windowsa samo pokrenete download sa zvaničnog sajta a šifru će vas pitati samo prvi put prilikom instalacije kada će je vezati za korisnički nalog.
Svaki sledeći put, kada reinstalirate FPP Windows, "šifra neće raditi" nego preskočite taj korak i unesite e-mail adresu i to je ta aktivacija...
Ко још то купује ? Осим за фирму.
2013 имам фул верзију са усер , пас и терај откључане опције.
Коме је можда старо не знам.

Pa moraš ako imaš firmu da imaš legalni softver. To je protivzakonito. Mislim, može i tako, ali....

Kada je majkrosoft došao kod nas, više ne možeš u institucijama da se praviš lud, kao ono za vreme sankcija ovo ono. Budući da te licence nisu više skupe, zaista je jadno da vodiš firmu i želiš da uštediš na tome.

Pa moraš ako imaš firmu da imaš legalni softver. To je protivzakonito. Mislim, može i tako, ali....

Kada je majkrosoft došao kod nas, više ne možeš u institucijama da se praviš lud, kao ono za vreme sankcija ovo ono. Budući da te licence nisu više skupe, zaista je jadno da vodiš firmu i želiš da uštediš na tome.
Добро наравно али мислио сам да је за кућну употребу.

Nisam cuo za taj Latex ali Microsoft Word je standard, plus je deo m365 eko sistema koji stvarno nema konkurenciju i kompatibilan je sa svime da nema glavobolje, ali ako je samo priprema dokumenata i nista drugo onda je valjda svejedno.

U jednoj firmici sam zbog inspekcije morao svima da instaliram Libre Office i izbrisem im ilegalni Microsoft Office, nakon cega sam dobio nervni slom.

Em niko ne zna kako da rukuje njime zajedno sa mnom koji kao treba da im pomognem, em im pola stvari ne otvara kako treba, a vec su sacuvali vecinu fajlova u njegovu neku default ekstenziju koju niko drugi ne moze da otvori osim njih pa su klijenti masovno poceli da im salju mejlove, zatim nije bio kompatibilan sa ostalim CRM aplikacijama gde je napravio totalni kolaps, plus im ne funkcionisu neke custom Macro skripte bez kojih ne mogu da rade niti je bilo resenja za to .... cak su i neki drajveri stampaca pravili sa njime zbrku. Nema sta sa njim nije poslo naopako... apokalipsa.

Posle su videli i bez mene da moraju sto pre da kupe Microsoft Office licence za radnike.

Mesec dana sam svako jutro kada dodjem na posao onako rascupan svakome ko je ucestvovao u pravljenju Libre Office-a i uopste onome ko je dosao na tu ideju psovao i uzu i siru familiju kako u sebi tako i naglas.
zato snimaj u RTF formatu i neces imati problema.
svi ga otvaraju isto.

Svako koristi ono što želi
A "ko to koristi sem firmi" je taksi logika nikako poznavaoca hakerskih skripti u "hakovanim" office-ima.

Nisam ćorav pa vidim koliko host procesa ima kad je sve legalno a koliko kad je sve "djabe"
Samo sam smanjio verovatnoću da će se neśto desiti a da ja nisam kumovao tome.

Office 2021 ima punu podršku do oktobra 2026
Office 2024 upravo izašao

Svako koristi ono što želi
A "ko to koristi sem firmi" je taksi logika nikako poznavaoca hakerskih skripti u "hakovanim" office-ima.

Nisam ćorav pa vidim koliko host procesa ima kad je sve legalno a koliko kad je sve "djabe"
Samo sam smanjio verovatnoću da će se neśto desiti a da ja nisam kumovao tome.

Office 2021 ima punu podršku do oktobra 2026
Office 2024 upravo izašao
Ко користи сем фирми?
Ја.
У фирми се зна шта се користи и фирма купује и обезбеђује углавном неке имсју и либре и бесплатне.

Друго испод јавне ИП имаш сабнетоване које нису јавне. Углавном је и у фирмама уз договор са домаћим преставницима мајкрософта један легални софтвер ишао на 5-6 рачунара. Раније је то могло не знам сад како стоје ствари дуго нисам био у тој материји и да ли смо консчно прешли на ИПВ6 када ће свака ствар имати своју јавну ип адресу али некако не верујем да је до тога дошло још.

Друго испод јавне ИП имаш сабнетоване које нису јавне. Углавном је и у фирмама уз договор са домаћим преставницима мајкрософта један легални софтвер ишао на 5-6 рачунара. Раније је то могло не знам сад како стоје ствари дуго нисам био у тој материји и да ли смо консчно прешли на ИПВ6 када ће свака ствар имати своју јавну ип адресу али некако не верујем да је до тога дошло још.
Kada kupuš FPP Office za sebe imaš pravo da ga instaliraš na 2 uredjaja jer računaju da imaš radni laptop i kućni desktop što je sasvim fer ponuda.

FPP (full package product), onako kako Srbin zamišlja vlasništvo a bez da je "uštedeo" na OEM pa ne može da prihvati śta to znači a baš uštedeo...

Back