Pozdrav ljudi, veoma se slabo razumem u ovo sto cu napisati, znam osnovne stvari otprilike, pa ne zamerite na glupim pitanjima, ili jednostavnim (kako za koga).
Naime da li je ilegalno ili nelegalno, ili nazovite kako vec, ja sad neznam, niti me zanima…
Stvar je sledeca, kupio bih neki wireless modem, i sada video bih za antenu da li bi se kupovala uopste, ili ako sahvatam nekog lika da mi to skalabudzi, otom potom…
Znaci ja sam iz Uzica, ko nije bio, znaci to vam je jedna rupa otprilike, sa velikim brdima i uzvisenjima oko nje. Ja se nalazim bas na jednom tom uzvisenju sto me dovodi u polozaj od oko 100m nadmorske visine u odnusu na centar grada i vazdusne razdaljine u odnosu na strogi centar 800-1200m. E sada sto se tice ako bih napravio/kupio antenu mene zanima sledece. Znaci naspram mene i centra (tih 800-1200m), i to jedno 50-60 metara od moje kuce ima jedno drvo i jedan dalekovod za struju, ostalo sve brisan prostor do centra. Da li ja mogu sa tom antenom da hvatam signal iz centra grada, sa klasicnih rutera koje daje telekom (adsl), znaci li to da ako ja imam jaku antenu da i taj signal koji pokusavam da uhvatim mora da bude jak da bi to radilo kako treba ili ne ?
Dalje me zanima da li i koliko vremenski uslovi tipa kisa, sneg uticu na signal ?
Zatim, zanima me samo opcija sa modemom, znaci imam po komsiluku jedno 10-setak mesta na kojima imaju telekomovi modemi koji emituju bezicni net. Situacija je sledeca, 2 su na 50-60m, 1 na 100m, ostali su dalje na oko 200m razdaljine, zanima me da li bih mogao sa modemom i kakav bih mogao signal da uhvatim od tih modema, napominjem da sam ja u naseljenom podrucju, znaci kuce sve konkretno, dakle ima kuca, drveca, i tako ? Ako nemoze sa modemom, a po mojim nekim informacijama tesko da ce moci sta da se uhvati, ako nakacim tu antenu koju planiram da kupim/napravim, da li cu moci po komsiluku da hvatam signal i kako ?
Ima jos jedna opcija, verovatno da je vecina vas cula za najsavremeniju Medicinsku skolu na balkanu (bar je se tako pricalo), koja je napravljena u Uzicu, ka njoj imam brisan prostor, razdaljine 150m, ali neznam da li imaju bezicni internet, tako da je ovo jos neprovereno.
Izvinite na opsirnosti i hvala na sugestijama i misljenjima, nebih da bacam pare za nesto ako to nebi funkcionisalo.