Wing Chun

Majstor Milenko Kozlica je odlican majstor ali je bezobrazan, los pedagog, uneravnotezen, nervozan, tuce ucenike i udara gde boli mada moze na drugaciji nacin da im objasni tehniku. Zato ga neki shvataju sa strahopostovanjem i vise ga se boje nego postuju. Da je bio pametniji i imao drugaciju pristup sa ljudima verovatno bi drazao Novi Sad, Rumu , Mitrovicu, Sabac, Pozarevac... i samo obilazio dva puta godisnje, ali egoista i samoziv covek moze samo sa sobom. Generacija smo i poznam ga licno i znam o cemu pricam.
Savke hvala za pp.

Pozdrav za Profu
Vidi se da nemas pojma ko je Milenko Kozlica,i lazes da ga poznajes licno,jer da ga poznajes nebi lupao gluposti.
Kao prvo jako dobar i prijatan covek,nikada ga do sada nisam video neraspolozenog i nervoznog.,nije istina da tuce ucenike,ja vec dugo saradjujem sa njim nisam do sada imao neprijatnosti,sem ako si dosao da izazivas,ja sam radio TWC isto kao i svi mi u Srbiji,jer nismo imali prilike da vidimo drugi stil sem Cheunga,prihvatio me je objasnio mi je razlike i video sam da je to odlicno sto radi i presao sam kod njega,A seminar je bio od 6 avgusta do 10 avg.u Sremskoj Mitrovici dnevno 6 sati treninga,bili su ljudi iz Bugarske,Austrije i nekoliko momaka iz Mitrovice sa Cheungovim majicama. svakom ko zeli pravi trening preporucio bi da ode kod njega,ovim ne podcenjujem nikoga,postujem sve stilove borenja.
Pozdrav

Naravno da ga poznajem,
da, da, zaboravio sam da kazem da je i veoma arogantan!!!!! I ne lazem. Veoma neprijatan covek.
A ti si samo napaljeni mladic! Pomalo isfrustriran! Kad odrastes sinko, kad odrastes...

Naravno da ga poznajem,
da, da, zaboravio sam da kazem da je i veoma arogantan!!!!! I ne lazem. Veoma neprijatan covek.
A ti si samo napaljeni mladic! Pomalo isfrustriran! Kad odrastes sinko, kad odrastes...

Pozdrav Profo
Ovo sam ti najiskrenije rekao,mozda ti imas drugacije iskustvo,ja znam kakav je bio prema meni,:super:

:dontunderstand:
Ovde svako svakog pljuje. Nemam dovoljno iskustva u wing chunu, ali...
Koliko vas se može pohvaliti da je nekad u društvu rekao "Ja treniram wing chun" i da nije dobio komentar tipa "Koje bre? Šta ti to?"
Kad vidim vas kako se svađate (i što je najgore, tu su i ljudi koji su 10+ godina stariji od mene:eek:), mislim da shvatam zašto niko nije čuo za wing chun.
Greota bre ljudi, us*aste jednu odličnu veštinu zbog klinačkih svađa.

:dontunderstand:
Ovde svako svakog pljuje. Nemam dovoljno iskustva u wing chunu, ali...
Koliko vas se može pohvaliti da je nekad u društvu rekao "Ja treniram wing chun" i da nije dobio komentar tipa "Koje bre? Šta ti to?"
Kad vidim vas kako se svađate (i što je najgore, tu su i ljudi koji su 10+ godina stariji od mene:eek:), mislim da shvatam zašto niko nije čuo za wing chun.
Greota bre ljudi, us*aste jednu odličnu veštinu zbog klinačkih svađa.

Da, zaista zanimljvo opazanje. Uvek sa na to bio ponsan, sto je vestina izuzetno kvalitetna i dobra, a malo ljudi je trenira, malo u odnosu na sve ostalo. Ali iz aspekta koji si ti naveo, potpuno te razumem. Inace u Sremskoj Mitrovici ne postoji neko ko nije cuo za Wing Chun, sto je svakako za ponos u gradu, a posledica je svega ucinjenog u vestini sto u zemlji sto u inostranstvu

Da, zaista zanimljvo opazanje. Uvek sa na to bio ponsan, sto je vestina izuzetno kvalitetna i dobra, a malo ljudi je trenira, malo u odnosu na sve ostalo. Ali iz aspekta koji si ti naveo, potpuno te razumem. Inace u Sremskoj Mitrovici ne postoji neko ko nije cuo za Wing Chun, sto je svakako za ponos u gradu, a posledica je svega ucinjenog u vestini sto u zemlji sto u inostranstvu

Jeste, u Sremskoj Mitrovici je vrlo popularan, a sto su zasluzni braca Koviljac. Ranije je bilo ,,aaaaaaa treniras Wing Chung Bruce Lee, ovo ono,,,,,,,,, a sada ko kaze da trenira WChun,veoma ga postuju.
Wild,wild,west...

Nekada je Ruma bila centar Wing Chun-a za Srem ali sada je Sr.Mitrovica daleko ispred, ima dva kluba i mnogo vezbaca i mnogo ljudi koji su prosli kroz twc, a secam se kada su svi putovali u Rumu da treniraju.
Pozdrav svima.

Da samo je pitaje: sta se radilo? Ono sto se sada radi U panema veze sa onim od pre dve godine, a ne tada

Pozdrav Freelander1111..
U pravu si ... u Pancevu se zaista radi dosta drugacije od 2006 u odnosu na prethodnih 10-tak godina. U stvari ja i neradim mnogo drugacije osim nekih detalja koji su strogo po planu sifu Emina. Problem je to sto ti poistovecujes ono sto si video kod Pantera sa nasim radom. Panter jeste bio moj ucenik u jednom periodu ali je on radio u potpunosti drugacije. Ono sto je naucio od mene pomesao je sa svim i svacim i nazalost to vise nema nikakvih dodirnih tacaka sa necim sto se moze zvati Wing Chun jer nije ispostovao principe Wing Chuna, bolje receno nije ih stigao sve ni nauciti. Tako da to nije realna slika kako su zaista vezbali ostali koji su radili u njegovo vreme ili i pre. Ako govorimo o periodu 80-90 godina to je nesto sasvm drugo. Tada je WT u Pancevu bio izuzetno jak, rame uz rame uz tadasnji Pozarevac. Pokretac kod nas je bio Bugarin Jovica koji je direktni Trunticev ucenik i koji je kod Truntica odveo mnoge druge kao sto su Steva Stankov, Dusan Jankovic itd. U to vreme niko iz Srbije nije jos bio Trunticev ucenik. Ubrzo za njim poceo je i Gabersek da odlazi redovno za Zagreb itd. Prvi klub u Vojvodini bio je u Pancevu i ovo do skora ni ja nisam znao. Uvek sam mislio da je prvo bio Sefkerin. U Pancevu je do 1984 postojalo nekoliko predinstruktorskih zvanja odnosno 11 i 12 ucenickih stepeni i to u periodu kad je Prosenica jos imao tek 2 Instruktorski rang a Truntic mislim da je tad tek polozio 3. Ja sam jos bio klinac i poceo sam negde 83-84 da radim kao grupovodja u nasem tadasnjem klubu. Tadasnja garnitura je bila veoma jaka i zaista su bili jako dobri, vecina su i bili sto ulicni mangupi sto bivsi bokseri.. ukratko fajteri koji su cesto i prakticno primenjivali svoje znanje. Veruj mi ja jos nemam u svom klubu nijednog ucenika koji bi se mogao poistovetiti sa njima iz tog perioda. Bugarin Jovica Tuta ciji sam ja ucenik iz tog perioda bio je preko sifu Truntica ovlascen direktno od Leung Tinga da otvori prvi wt klub u Becu, sto je i uradio. Nazalost, radeci u Becu kao obezbedjenje u nekom kazinu, potukao se i osakatio nekog Austrijanca tako da je covek ostao invalid. Preko veza su mu sredili da bi izbegao zatvor i sudjenje da se deportuje nazad u Jugoslaviju i coveku je dozivotno zabranjen ulazak u Austriju. Nazalost posle toga nikada vise nije dosao u klub i na kraju 1988 ja sam kao poslednji asistent u klubu zatvorio klub pri odlasku u JNA. Od tada vise se u Pancevu nije radio WT do momenta kad sam 1999 sa par prijatelja poceo ponovo da treniram i da ih poducavam. Kasnije se vremenom to pretvorilo u Klub. Ja sam dotad imao 6 ucenicki u Tingovom sistemu i bio mnogo slabiji od stare garniture koja je otvorila vrata u Pancevu, ali sam jedini koji je ostao da radi javno WT u Pancevu. Tek dolaskom kod Emina mogu reci da sam zaista dostigao i prestigao nivo svojih prvih ucitelja.
Tako da ne mogu da se slozim da se u Pancevu nije radio dobar WT.
Problem je sto vecina vas se nije ni rodila kad je tamo bio WT koji je jaci od vecine onoga sto se danas radi. Na zalost ljudi su ostarili i povukli se a mnogi i pomrli.
Koliko je zaista bio WT jak i znacajan u Pancevu dovoljno govori i podatak da Truntic i danas u svojoj vezbaonici u kuci drzi slike iz tog perioda iz Pancevackog kluba kao i sa Bugarin Jovicom Tutom. Uostalom i sam Kernshpecht je u Wing Chun Kuen knjizi Leung Tinga u verziji na Nemackom i Talijanskom jeziku objavio nasu sliku iz Pancevackog kluba i sliku prvog Tingovog seminara u Pancevu i Sefkerinu 1981 godine.

Iskreno, mislim da je tesko uopste govoriti nesto o tom periodu i uporedjivati ga sa danasnjim. Jednostavno, Tingov sistem je kod nas nestao, jednim delom zbog rata jer su pokidane veze sa Hrvatskom linijom, jednim delom jer se Pozarevac kao ubedljivo najjaci klub koji je uticao na masovno sirenje jos niza klubova u juznoj Srbiji pod Gabersekom prebacio na rad pod Cheungom. Prakticno ono malo sto je radilo po Vojvodini dotad pod Tingom ostalo je prepusteno sebi i pogasilo se. Tako da sasvim slobodno mogu reci da je wing chun u Srbiji nakon 90 opstao samo zahvaljujuci Cheungovoj liniji. Kako su razlike u ove dve linije (Cheung -Ting) ogromne nije zahvalno uporedjivati ih a ne znam i ko bi to mogao jer ovi koji danas kazu da znaju Tingov sistem.. tesko da su ga ozbiljnije mogli vezbati i stici do nekih ozbiljnijih znanja da bi mogli realno da ga shvate i uporedjuju sa necim drugim. Tako da je to po meni sasvim suvisna tema koja nema odgovora.

Poslednja izmena:
Rudi,
raspolazes sa jakim informacijama :ok:

Zao mi je sto se nikako nemoze doci do snimaka od Sifu Slavka Truntica, dali uopste postoje snimci ?

a sto se tice te dve linije Wing Tsun-a tj. Wing Chuna
koliko primjecujem u srbiji na sceni postoji jedna carobna rjec a to jeste " Tradicionalno" i za to se mnogo ljudi ljepilo i ljepi. Svako na svoj nacin izvodi tacno vjestinu nemoze niko da kaze e pazi ja radim ispravno ili najbolje pa cak i tacnije to su dva razlicita sistema. jeste da su LT i WC imali istog ucitelja ali obojica su od te vestine ucinili svoje.

dok se jedan 80tih izdizo kao pravi naslednik izazivao redom ( necemo sad o tome ) drugi je mudrovo i pustao svoje ucenike da obucavaju sirom svjeta Specijalne jedinice i njegovo ime sire pa sad nek svako razmisli ko je bolje cinio za sebe :whistling:

toliko mnogo varijanti postoje WT-a, a mnogi hvale samo svoje bez da su vidili ista drugo
govorevsi da je jedino pravo i zestoko sto oni rade, valja nekad razgledat oko sebe i neutralno posmatrati

U komsiluku Kecskemet ( neznam kako se tacno pise ) imate Sifu Norbert Maday odete jednom tamo i pogledate sta drugi rade cisto informativno bez ikakvog izazova

shvatam da je Situacija 90 tih bila izuzetno teska za WT
ali dali se tadasnja EEWTO, ( koju danas vodi Sifu Norbert Maday covek kojeg nenormalno cenim jer je u punom smislu Majstor ) nije raspala prije rata?
Znam da je pokojni Sifu Milan Prosenica kao prvi doveo WT u Poljsku ali nikako nemogu nikog naci da mi jos da neke zanimljive Informacije od tada

Kad Je Truntic raskino saradnju sa Leung Tingom ?
Dali je jos postojalo Tehnicara ( TG ) u to vreme ? ako da Sta je sa njima danas ?

prijateljskim pozdravom

Drndos

Znas drndos kako se u WT-u kaze, naucis sve i citav repertoar vestine, pa ga onda menjas i prilagodjavas sebi, svako od ovih "nasih" WT majstora je u stanju da ti pokaze citav repertoar,l na tebi je da ga oblikujes i uzimas ono sto je za tebe koristno.

Borilacku vestinu koja za sebe super pali. Jel treba tebi stvarno svaki put da se objasnjava sto je ding dung tako dobra vestina, zato sto je individualna, zato sto ima principe po kojima mozes da razvijas sebe i vestinu na sopstveni licni nacin, u Karateu toga nema zato i svi Shotokan Karatisti izgledaju isti pri izvodjenju tehnika, a cinjenica je da ti i ja nemozemo nikada imati iste pokrete u slobodnoj borbi, sta mislis odakle je Bruce Lee-u princip slobodne tehnike koje je on kasnije uveo u njegov Jeet Kune Do?
Pa naravno iz ding dunga, jer imas mnogo dobrih Majstora recimo u nasem WT-u, svaki ima svoj nacin WT-a ali kod svakog od njih ucis citav program pa kasnije za sebe ucis dalje.
Ako si ti naprimer 175cm visok i 75kg tazak onda se neces kretati kao neko ko je 185cm i 90 kg tezak itd. Neko voli vise da koristi pesnice neko dlanove i kolena, opet neko ciscenje i laktove itd. To je sve do same osobe.

Rudi,
raspolazes sa jakim informacijama :ok:

Zao mi je sto se nikako nemoze doci do snimaka od Sifu Slavka Truntica, dali uopste postoje snimci ?

Ma nesto verovatno postoji ali sifu Truntic ne voli da se medijski eksponira posebno odkad se povukao iz javnosti.
To je njegova odluka za koju sam cuo od nekih njegovih ucenika iz Hrvatske. Ja takodje postujem ovu njegovu odluku i necu pisati o njemu,
posebno sto informacije koje imam nisu od njega licno. Jednostavno ne bi bilo u redu prema njemu.
Ja verujem da ce se jednog dana pojedini snimci ipak pojaviti.
Uostalom, ako malo bolje obratis paznju na Netu neces naci vise od 3-4 njegove fotografije.
Ni kod Prosenice nije mnogo bolje. Postoji par klipova na Youtube i nesto malo fotografija a i to je vecinom nastalo nakon sto je sifu umro.
Znaci uglavnom od njegovih fanova i ucenika.
Postoji njegova video skola koju je uradio u Velikoj Britaniji i zove se Autodefense.
Ja jos pokusavam nekako da doprem do nje ali je na nasim prostorima jednostavno nema.

Znam da je pokojni Sifu Milan Prosenica kao prvi doveo WT u Poljsku ali nikako nemogu nikog naci da mi jos da neke zanimljive Informacije od tada

Kad Je Truntic raskino saradnju sa Leung Tingom ?
Dali je jos postojalo Tehnicara ( TG ) u to vreme ? ako da Sta je sa njima danas ?

Vidi sve ovo su za mene veoma interesantne teme, a verujem i za vecinu na ovom forumu.
Ipak, kako je ova tema otvorena od strane prijatelja iz Tradicionalne Wing Chun linije iz Mitrovice i vezana je vise za njihov rad ja bih voleo da ih ispostujemo,
jer verujem da ima i onih koje ne interesuje ova prica.
Ustvari ja sam pre par meseci upravo iz ovog razloga otvorio temu Wing Chun / Wing Tsun istorija SFRJ,
tako da predlazem da istu pricu preselimo na tu temu. Ustvari, malo sam i iznenadjen slabom odzivom i pitanjima na toj temi.
Iskreno mislio sam da ljude vise interesuje da cuju kako je dosla ova divna vestina do njih.
Iako kazem Jugoslavija mislim i na danasnji period i to bez obzira ko je iz koje linije ove vestine.
Znaci nisam se vezao samo za Wing Tsun liniju.
Istoriju su gradili svi zajedno, zapocela je Tingova linija pa preuzela i nastavila Cheungova linija i danas polako stizu i mnoge nove linije ove vestine kojih do sada nije bilo kod nas.
Znaci to je tema za sve nas....

Na tvoja pitanja bih radije odgovorio na temi WT/WC Istorija SFRJ a i sire nastavio da objavljujem mnoge stvari iz proslosti.
Prestao sam to jer je slaba posecenost teme, a i jer sam na stranama upravo ove teme okicen epitetom da sam majstor samo po tastaturi kako rece nedavno jedna osoba za koju cu ovih dana saznati tacno ime i prezime i pozvati ga jer nije imao hrabrosti da obelodani svoj identitet kad sam ga pozvao da dodje licno do mene i utvrdi sam koliko je moje znanje. Pa, posto Breg nece Muhamedu onda ce Muhamed Bregu,,,
A ja samo hteo coveku da pomognem. Ocigledno me pogresno shvatio.
Eto, jednostavno sam mislio da nije vredno dalje pisati.

Uskoro ce biti dosta novih podataka o Trunticu,
radi se na tome.
Dotle, savetujem da se obratite sifu Popovic Zeljku jer ga je on od svih iz Srbije poslednji posetio i ima najsvezije informacije....

S prijateljskim pozdravom

Poslednja izmena:
Rudi,

U komsiluku Kecskemet ( neznam kako se tacno pise ) imate Sifu Norbert Maday odete jednom tamo i pogledate sta drugi rade cisto informativno bez ikakvog izazova

( koju danas vodi Sifu Norbert Maday covek kojeg nenormalno cenim jer je u punom smislu Majstor ) nije raspala prije rata?

Jedno pitanje... Da li si ga licno upoznao?

Ja jesam. I jako sam dobar prijatelj sa mnogim njegovim bivsim ucenicima....
Odnosno EBMAS linija u Madjarskoj i jeste nastala tako sto je jedna garnitura instruktora napustila Madaya i presla da radi pod Eminom. Da li znas zasto?
Ljudi su kod Madaya imali 1,2 pa i 3 instruktorski rang i pristali su da nastave rad pod Eminom i da se vrate na nivo 11 i 12 ucenickog stepena i polazu sve nadalje ponovo.
Za ovako nesto mora biti dobar razlog .

Ne zelim ga ogovarati a ni tebe razocarati... ali covek je privatno kao osoba NULA.
Sto se znanja tice na prvi pogled je ok i covek je uvezban ali mnoge stvari koje radi u realnosti su neprolazne a ima i puno rupa.
Na zalost ovo ne mozes videti iz video klipova, vec jedino licno.
Opet, nebih da me pogresno shvatis,
svacije je pravo da mu se dopada nesto ili ne...tako i ja postujem to da se on tebi svidja ali uzmi to sa rezervom.
Potrazi malo po netu da li se negde takmicio - imao neki fajt ili slicno.
Usput i on je poceo kao ucenik sifu Truntica i putovao je nekada redovno za Zagreb da bi ucio WT.
Mali savet .. ako ikad odes u Madjarsku i udjes u koji god klub koji nije njegov pitaj za njega. Iznenadices se kakve ces sve prljavstine saznati o njemu.

Poslednja izmena:

Back