Wing Chun

Stil wing Chun,Ving Tsun ili Yung Chun koji je popularan u Srbiji, ogranak koji je poducavao Grandmaster Yip Man.Ovaj stil je zaostavstina Yuan Chi-shana i poznat je pod imenom " nagnuto telo " ili Slant-Body Wing Chun,on potice iz 16 veka,zacetnik je kaludjerica Ng Mui.Poslednji veliki ucitelj ove vestine bio je Grandmaster Yip Man,covek malog rasta,mrsav ali dinamicne volje.On je svojevremeno bio ucitelj Brus Lija sto upravo objasnjava naglu popularnost ovog ogranka Wing Chuna.

Eto malo elementarnih podataka:)

Vecina ljudi nepoznaje Wing Chun stil Liu Tashenga koji je bio veoma poznat u Fo Shanu,okrugu kineske provincije Kwantung po imenu Pao Hua Lien.
Stil Wing Chun Pao Hua Liena iz okruga Fo Shan potice od velikog majstora Shaolin manastira u Sungshan planinama,koji je pobegao u provinciju Kiangsu.Kaludjer je uzeo ime " Veliki istocni vetar " da izbegne paznju vojnika Ching dinastije koji su ga gonili.Vremenom se sprijateljio sa sudijom i njegovim bratom Hsieh Kua-chang.Braci Hsieh se svidela boksacka vestina kaludjera i pozvali su ga da zivi u njihovom domacinstvu i da bude njihov ucitelj.Posle nekoliko godina kaludjer Veliki istocni vetar je napustio bracu i otisao na sever gde se njegov trag izgubio.Posle odlaska njihovog ucitelja braca Hsieh su izgubila ambiciju da budu cinovnici,podneli ostavku i vratili se u domovinu,okrug Foshan,gde su usvojili bebu Liu Ta-sheng koji je kasnije bio poznat pod imenom Pao Hua Lien.
Oblici Wing Chuna iz Foshana:
U kategoriji boksovanja je Mala ideja,Hsun Chiao,odnosno istrazivacka ruka,Piao Chih,odnosno udarni prsti,Tao Shou,Shih Tzu,Pien Chuan,odnosno sibajuca pesnica,Chien Chuan,odnosno pesnica strela,Chien Chang,odnosno dlan strela.
U kategoriji oruzja su Mu Pan Tao (leptir macevi) Shu-nang Chien odnosno torba za knjige mac,Jen-tzu Pien odnosno sba obrnuto V,Tse Shen odnosno motka itd...
Oblici vezbi su tvrda lutka,mekana lutka,unutrasnja lutka i spoljna lutka.Svaka od ovih vezbi se sastoji od oko 100 pokreta i ima razlicite metode vezbanja.Vezbe boksovanja i upotreba leptir maceva sastoji se od preko 100 pokreta ukljucujuci pokrete ruku i nogu.Rad nogu je mekan i agilan,telo prati rad nogu.Forme se svode na elementarni nivo Mala ideja,udarni prsti i istrazivacka ruka i visi nivoi:To shou,Shih Tzu i Pien Chuan i napredni nivo je pesnica strela i dlan strela.
Forma elementarnog nivoa ima jednostavne pokrete koji su uglavnom pravolinijski pokreti.Ovde je znacajan Tan Shou odnosno ruka koja maze,Pang Shou odnosno manevar gornje ruke,Chuan Kou Shou,odnosno zapetljane ruke sto je stilizovana forma ruka koja samara,To odnosno razvlacenje,Tun Chiao i Kun Shou Fa metoda kotrljajuce ruke.Sa druge strane metode viseg nivoa postepeno odstupaju od stilizovanih formi,mada se pokreti ruku ne razlikuju a radu nogu se pklanja velika paznja.
Pao Hua Lien je bio covek koji je kroz desetak godina imao priliku da na svojoj kozi oseti moc izuzetnih vestina izvodjenih leptir macevima u nekoliko pravih pravcatih borbi.

Ne sakrivash se???????:hahaha::rotf:Pa zasto onda "druze" nekazes ko si??Mozda si se upikio pa zato necesh da kazesh?:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

Zovem se Davor,shto si mogao i sam da vidish na mom profilu,i zaista nemam shta da krijem...no,ne blati veshtinu vishe i okani se gluposti...vezbaj vishe praktichno,i manje otpadaj na net-u...

pozz za sve normalne korisnike ovog foruma

Poslednja izmena:
won shun leungov ving tsun je najbolji, ja sam sa iskustvom od 10g u twc u s.m. bio nemocan pred njihovim ucenicima, a moji treneri nisu smeli da se pojave na seminaru m.kozlice u s.m. Presao sam na novi sistem i video da sam izgubio silne godine.

Moj sadasnji ucitelj je jednom nalupao Pedju u chi sau,zatim je izazvao i Bozu ali ovaj nije dosao, kazu da se i sa Tingom poigravao. A ovde se sci nesto junace a nemaju rezultate. Svako je najjaci u svom selu.

Sto se tice seminara u mitrovici mnogo buke niokocega, nista narocito radili smo neprakticne stvari a svi ga dizete u nebesa. Mi bar nismo skupo platili ali su zato drugi debelo platili za dzabe. Kad dodje moj majstor videcete sta je pravi seminar.

won shun leungov ving tsun je najbolji, ja sam sa iskustvom od 10g u twc u s.m. bio nemocan pred njihovim ucenicima, a moji treneri nisu smeli da se pojave na seminaru m.kozlice u s.m. Presao sam na novi sistem i video da sam izgubio silne godine.

Pozdrav prijatelju,drago mi je da si uvideo sta jje prava stvar,svakom bi preporucio da ode kod njega ako hoce da nauci pravu stvar i da ima koristi od toga sto radi
Pozdrav:super:

Drndos druze, ja sam se pre nekih mesec dana sreo sa Philipp Bayer-om u Bazelu, covek je super, jako prijatan i uredu. On je ucitelj ovog gospodina Kozlice, PhB je ukrstijo ruke samnom i nisam imao neke sanse protiv njega u CHI-Sao-u, sto ne znaci da je najbolji na planeti, on se bavi ding dungom vec 33 godine, i bilo bi stvarno cudno i zalosno za njega ako bi imao nekih problema samnom u toj vezbi, jer ja vezbam 5,5 godina. Elem jako dobar u ding dungu po njihovom shvatanju VT linije, ali je stvar u tome da i moj ucitelj moze sve to pa cak i mnogo vise od toga da sprovede, a pri tome se ne bavi 33 vec 18 godina WT-om. Tvoj pokojni ucitelj neka mu je vecna slava Sifu Wagner je bio mnogo bolji od Bayera, ne samo u Chi Sao-u nego i u realnoj primeni tehnika protiv coveka koji se brani a ne stoji kao kip.
JOS JEDNOM ZA SVE KOJI SU UCENICI KOZLICE ILI CAK PHILIPP BAYERA, GOSPODIN PHB MNOGO DOBAR UCITELJ I MAJSTOR, PRIJATAN I DIREKTAN COVEK. ALI NIJE KAO NEKI KOJE SAM VIDEO I DOZIVEO UZIVO.
Jos jednom za sve ding dung ucenike, Chi Sao nije borba niti je simulacija borbe, vec vezba za reakciju i osecaj ruku, ako je neko vest u toj vezbi ili bolji od nekog drugog u toj vezbi, ne znaci da je bolji ding dung borac, jer u borbi ima mnogo drugih stvari gde Chi Sao ne odlucuje.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Drndos druze, ja sam se pre nekih mesec dana sreo sa Philipp Bayer-om u Bazelu, covek je super, jako prijatan i uredu. On je ucitelj ovog gospodina Kozlice, PhB je ukrstijo ruke samnom i nisam imao neke sanse protiv njega u CHI-Sao-u, sto ne znaci da je najbolji na planeti, on se bavi ding dungom vec 33 godine, i bilo bi stvarno cudno i zalosno za njega ako bi imao nekih problema samnom u toj vezbi, jer ja vezbam 5,5 godina. Elem jako dobar u ding dungu po njihovom shvatanju VT linije, ali je stvar u tome da i moj ucitelj moze sve to pa cak i mnogo vise od toga da sprovede, a pri tome se ne bavi 33 vec 18 godina WT-om. Tvoj pokojni ucitelj neka mu je vecna slava Sifu Wagner je bio mnogo bolji od Bayera, ne samo u Chi Sao-u nego i u realnoj primeni tehnika protiv coveka koji se brani a ne stoji kao kip.
JOS JEDNOM ZA SVE KOJI SU UCENICI KOZLICE ILI CAK PHILIPP BAYERA, GOSPODIN PHB MNOGO DOBAR UCITELJ I MAJSTOR, PRIJATAN I DIREKTAN COVEK. ALI NIJE KAO NEKI KOJE SAM VIDEO I DOZIVEO UZIVO.
Jos jednom za sve ding dung ucenike, Chi Sao nije borba niti je simulacija borbe, vec vezba za reakciju i osecaj ruku, ako je neko vest toj vezbi ili bolji od nekog drugog u toj vezbi, ne znaci da je bolji ding dung borac, jer u borbi ima mnogo drugih stvari gde Chi Sao ne odlucuje.
Pozdrav
:ok: slazem se. majstor Bayer je daleko ne samo od mnogih drugih majstora nego i unutar same Wongove linije ima zaista mnogo boljih majstora, tako da se ne treba zanositi previse niko.

ps. nisam upoznat, od cega je i kada majstor Wagner preminuo?:(

Sifu Bernd Wagner je nazalos preminuo negde pocetkom Aprila 2008. Ne bih o tome kako je otisao samo bih da kazem da je bio mnogo dobar ucitelj, jako dobar borac i tehnicar a sigurno jedan od najboljih ljudi koje sam sreo, mnogo ljubazan i uvek je prenosijo vestinu na taj nacin da i ti i ja mozemo tako nesto izvesti i nije pravijo fame oko nekih tehnika itd.

Ti si izgubio silne godine od kada si se rodio. Ustvari tvoj tata je izgubio silne godine sto te je i pravio, kada tako pricas o svojim sifuovima a uz to i lazes. Kada je bio seminar Kozlice?

won shun leungov ving tsun je najbolji, ja sam sa iskustvom od 10g u twc u s.m. bio nemocan pred njihovim ucenicima, a moji treneri nisu smeli da se pojave na seminaru m.kozlice u s.m. Presao sam na novi sistem i video da sam izgubio silne godine.Moj sadasnji ucitelj je jednom nalupao Pedju u chi sau,zatim je izazvao i Bozu ali ovaj nije dosao, kazu da se i sa Tingom poigravao. A ovde se sci nesto junace a nemaju rezultate. Svako je najjaci u svom selu.

Cao..hmmm...
Ti si izgubio 10 godina zato sto si anti-talenat za borilacke vestine, ako si to ti Dragane. Hmm.. Pricas o necemu gde nisi ni bio prisutan. Kozlica i Pedja su radili chi sao 1995 gde je Kozlica bio superiorniji ali cuo sam da je bio i 1996 pa se nije lepo proveo. Svi ti wingchunovi su manje vise isti-slicni, samo nacin vezbanja razlikuje i svaka osoba je drugacija za sebe,individualna tako da i neko sa manje treninga moze tebe da nalupa jer se nisi nasao niucemu a jos si i antitalenat. Drugo, seminar i nije bio javan. Sta sad neko treba da kaze, pa ni Kozlica nije bio na Pedjinom pa ni Cheungovom seminaru zato sto nesme da dodje, uplasio se. Pa nesme naravno jer bi dobio sljivu tu i tamo, mozda i zesce batine. Moj Dragane nije to isto kao pre 15 godina kada se kretalo sa twc-om u SM.
Pozdrav druze.

Majstor Milenko Kozlica je odlican majstor ali je bezobrazan, los pedagog, uneravnotezen, nervozan, tuce ucenike i udara gde boli mada moze na drugaciji nacin da im objasni tehniku. Zato ga neki shvataju sa strahopostovanjem i vise ga se boje nego postuju. Da je bio pametniji i imao drugaciju pristup sa ljudima verovatno bi drazao Novi Sad, Rumu , Mitrovicu, Sabac, Pozarevac... i samo obilazio dva puta godisnje, ali egoista i samoziv covek moze samo sa sobom. Generacija smo i poznam ga licno i znam o cemu pricam.
Savke hvala za pp.

Original postavio dragan84 Pogledaj poruku
Kad dodje moj majstor videcete sta je pravi seminar.
A koji je tvoj majstor?

Majstor letac, preletac. Covek sa vise od 25 godina iskustva, i kada mu dodje pocetnik, on ga iz sve snage udari u grlo i pleksus tako da se zagrcne i izbije mu vazduh, pocisti ga itd. Sve to da mu se dokaze ali na vrlo surov nacin, sto nije u redu. Ipak braca Koviljac sa razlogom zasluzuju postovanje jer su za sve ove godine dok smo mi sarali po raznim vestinama, oni trenirali i pedagoski to prenosili na druge.
Pozdrav svima.

Majstor letac, preletac. Covek sa vise od 25 godina iskustva, i kada mu dodje pocetnik, on ga iz sve snage udari u grlo i pleksus tako da se zagrcne i izbije mu vazduh, pocisti ga itd. Sve to da mu se dokaze ali na vrlo surov nacin, sto nije u redu. Ipak braca Koviljac sa razlogom zasluzuju postovanje jer su za sve ove godine dok smo mi sarali po raznim vestinama, oni trenirali i pedagoski to prenosili na druge.
Pozdrav svima.
Takva ličnost nemože da bude pravi majstor bez obzira kolko uvežbao tehnike. Pravi majstor bi trebao braniti slabije i nesposobnije a ne se surovo na njima iživljavati :thumbdown:

Cao momci, long tme no see...
U koliko sati pocinje seminar u SM?
A u koliko sati pocinje u BG? Docicemo ja i Milenko Kozlica da vam pokazemo uzivo sta je wing chun. Tu je na dve nedelje pa hocemo do vas.

Citat iz maja meseca od savketa, pa ko je sada preletac, kako si tada hvalio milenka a sad ga plujes, pravi si naslednik svojih ucitelja. Sam sebi si upao u usta. Pobegao si od batina iz tog kluba, nisu te valda toliko tukli da su ti ostavili posledice na razum, pa neznas sta pricas

Original postavio dragan84 Pogledaj poruku
Kad dodje moj majstor videcete sta je pravi seminar.

braca Koviljac sa razlogom zasluzuju postovanje jer su za sve ove godine dok smo mi sarali po raznim vestinama, oni trenirali i pedagoski to prenosili na druge.
Pozdrav svima.

Izvini a gde su ucili pedagogiju,mozda na visoj trenerskoj ili kao izbacivaci

Ti si izgubio silne godine od kada si se rodio. Ustvari tvoj tata je izgubio silne godine sto te je i pravio, kada tako pricas o svojim sifuovima a uz to i lazes. Kada je bio seminar Kozlice?

Za seminar Kozlice, uskoro ce ti se javiti jos ljudi koji su bili prisutni sa tacnim datumom, da potvrde moju pricu.

Poslednja izmena:
Citat iz maja meseca od savketa, pa ko je sada preletac, kako si tada hvalio milenka a sad ga plujes, pravi si naslednik svojih ucitelja. Sam sebi si upao u usta. Pobegao si od batina iz tog kluba, nisu te valda toliko tukli da su ti ostavili posledice na razum, pa neznas sta pricas

Pa on je hteo na seminar 25-og ali da vrbuje ekipe ljudi i to mi se zgadilo, uvek ista prica a nikad nista! Sto Milenko nije dosao na seminar, bilo koji seminar, pa da pokaze to svoje. Sere po Cheungu i svima pa sto ga nije izazvao, Ja cu ovo, ja cu ono. A kad dodje u Srbiju onda se zavuku u dom za ucenike i njih 10 do 15 a niko iz Srbije nego sve bugari rumuni i ostali... ccc, bezbaju, vec vidjeno.Odjednom velicas Milenka ali,
Ti Dragane84 znas ko te je sve naucio i nepljuj po tome.

Back