Wing Chun

Pozdrav svima na forumu.Povremeno kad imam vremena citam sta se pise na temama koje me posebno zanimaju ali nisam jos ucestvovao u raspravama.Malo me ova rasprava o JKD natjerala da se pokusam ukljuciti sa kojim svojim tekstom.Cjenim razmisljanje i WTPREDATOR a i vaske78.Mislim da ste oba i u pravu ali i oba ponegdje grijesite sto se tice JKD.Dobro bi bilo otvoriti temu o JKD tako da ne pisemo u ovom topicu o Wing Chunu.

Pozdrav svima na forumu.Povremeno kad imam vremena citam sta se pise na temama koje me posebno zanimaju ali nisam jos ucestvovao u raspravama.Malo me ova rasprava o JKD natjerala da se pokusam ukljuciti sa kojim svojim tekstom.Cjenim razmisljanje i WTPREDATOR a i vaske78.Mislim da ste oba i u pravu ali i oba ponegdje grijesite sto se tice JKD.Dobro bi bilo otvoriti temu o JKD tako da ne pisemo u ovom topicu o Wing Chunu.

U pravu si, postoji i tema jkd

Nego gledam ovo pa mi lici na cirkus. Mislim kad bi naleteo osrednji kikbokser da bi ih oduvao kad tako mlataraju rukama. Sta mislite?

Caos svima.
Pazi rasprave tipa OJKD vs JKDC su sulude. Jer uopste toga nije bilo za Brusovog zivota. Ali recimo po meni i jedni i drugi grese. ali to je u ljudskoj prirodi. Naprimer ovako . OJKD se drzi striktno toga sto je Brus poducavao i nista vise ne pokazuju niti ih zanima, ali sa time sebe lise razvoja i prilagodjavanju na danasnje potrebe. Ipak je skoro 40 godina proslo od kada je Sijo Brus umro. Od tada se mnogo u svetu bor vestina promenilo. Ali cinjenica da covek jos uvek ima dve nog i ruke je i dalje ista:mrgreen:
E a JKDC se izgubi od silnih tehnika i sklapanja nekih dodatnih vestina. I to opet nije u smislu Brus-a bilo.
Daily decrease and not a daily increase...!
Treba ici razumom i zdravim umom. BJJ je fina stvar ali mnogo stvari nisu primenjljive ako ovaj koji se takodje snalazi u parteru a uz to recimo gadja medjunozije ili oci a uz to i ume da se krece na patosu.
Ako uzmes palice koristi ih na pametan nacin a ne u folklornom smislu tipa Doce Pares Escrima ili Inosanto Kali. sve je to super ali ima mnogo nepotrebnih pokreta. Koristi principe JKD-a. Economy,Simlicity,Effectivity....Closest weapon to the nearest target. Itd. Zivot je kratak da bi se vezbale 10 razlicitih vestina a pri tome i da stvarno pale. Brus jeste pogledao razne vestine ali nije vezbao recimo citav repetoar Dzudoa, Macevanja iz Wing Chuna je mnogo izbacio iz te. Boks srecmo ima samo 4 udarca iz Savat-a je uze samo dva udarca nozna itd....Mislim da shvatate sustinu. Ja sam se ipak odlucio protiv JKDC-a jer to nije moj put. Dugo sam vezbao Wing Tsun a pre vec 16 godina Muay Thai tako da mi stvarno nije JKDC potreban. Idem putem kao Tommy Carruthers ali i sa njim se ja ne slazem u svemu, ali dobro to su sitnice.
Veliki Pozdrav

Pa sama rasprava tipa OJKD i JKDC i nastaje zbog neslaganja Leejevih ucenika sta je to JKD,je li to borilacka vjestina sto naglasavaju prvi ili borilacki koncept sto tvrde drugi.Ja mogu malo vise o Inosantovom pristupu jer njega vise poznajem.On tvrdi da je JKD koncept a Bruce Leejeva borilacka vjestina ili tehnika koju je koristio Jun Fan Gung Fu.Ipak,sve u svemu ako izuzmemo imena cinjenica je da instruktori JKDC poznaju tkzv. Originalni JKD ili JFGF a da kasnije nastavljaju svojim putem kroz istrazivanja i treninge razlicitih drugih borilackih vjestina i tehnika a to je onda ono sto Inosanto zove JKD.Dakle Inosanto nikada nije negirao OJKD ili kako ga on zove JFGF ali samo naglasava da je on samo jedna faza u razvoju svakog pojedinca koji kasnije gradi svoj stil borbe.

Jao majko mila...Pa JKD ima vise peripetija nego WC.

Nikada necemo saznati i definisati JKD sta tacno znaci i kako to izgleda.....

E to je tako kada se u nesto umesa filosofija.

A Brus Li je studirao filosofiju!

U sustini se slazem sa obojicom i WTPREDATOR i sa slavenx.
JFJKD, JFGF ili OJKD je vestina "praznih ruku" nema oruzja ali idalno mu najbolje stoji kali, ja sam pre voleo te eskrika palice sada vise ne, ali realno je najbolji kali noz, licno pekiti tirsia kali po meni vrlo dobar izbor nema plesa i folklora.
Voleo bi da se jos ljudi prikljuce pa ima ljudi sa nasih ili nekadasnjih zajednickih prostora koji su u kaliforniji kod Inosanta trenirali.

Dosta ljudi Kali povezuje samo za borbu palicama i nozevima ali u stvari Kali je mnogo vise,Inosanto sistem Kalija obuhvata 12 oblasti a nastao je kao skup tehnika i taktika dosta razlicitih stilova Filipinskih borilackih vjestina pa je tako tu i Pekiti Tirsia uz Doce Pares,Serada,Balintawak,Ilustrisimo,Lameco,Bahala Na itd.Inosanto spominje otprilike 33 razlicita ucitelja filipinskih borilackih vjestina od kojih je skupljao znanje.Sto se tice formi i plesa tj folklora,Inosanto vise voli pokazivati prakticnu primjenu tehnika tako da ucenik odmah na pocetku shvati svrhu tehnike a ne da vjezba pokret mjesecima ili godinama bez da zna cemu sluzi taj pokret.

Jao majko mila...Pa JKD ima vise peripetija nego WC.

Nikada necemo saznati i definisati JKD sta tacno znaci i kako to izgleda.....

E to je tako kada se u nesto umesa filosofija.

A Brus Li je studirao filosofiju!

ma nema tu puno filozofije...
u pitanju su samo interesi...

kao i u karateu...sijaset federacija,svako misli da je njegovo ono pravo,a bez jedinstva nema kvaliteta niti mogućnosti unapređenja određenog sporta....
sve je to zbog para...:aha:

@Wyatt Earp
To svakako...ovaj lik nije vredan pomene. Pozdrav

@Predator Pa tebe prvog nasamarao i znas i sam, opet pocinjes kao odavno neke prozivke. Mozes sa malo vise respekta da pricas o Peci, u najmanju ruku.

@Dexterr Peca nije nikad hteo da otvara klub u Nisu, mada su dolazili neki likovi iz Nisa u Jgd da nauce nesto... Ostalo ne bih ni da komentarisem

@Wyatt Earp Dolazili su mnogi tako kao sto ti kazes i promenili misljenje, inace to je vezba jednostavno sta ovde vidis, najosnovnija. I to sto ti izgleda i lici nije uopste nesto sto i jeste. Ljudi svasta izmuckaju i pomesaju u svom umu da postane ono sto oni hoce da bude, ali nije tako. Dodji jednostavno i sa srednjim ucenicima neces moci da radis, pogotovu onaj klasicni chi sao divcha kao sto se vezba... I ti i ovaj Dexterr ... Moz samo po netu da se mangupirate tako

Хеј народе, јел' видио неко овог лика :
. Прочитајте увод...
После одгледаног клипа нисам знао да ли да се смејем или плачем... Зар је ово мајсторски рад неког ко се више од 20 година бави борилачким вештинама !?
Иначе овим „ауторским техникама“ просечан човек се обучи за по пола сата за сваку технику, да би је извео једнако квалитетно као и овај „мајстор“....

znaš kad će ovaj da čeka ovako sa pištoljem da mu uradi polugu....:rotf:

ма, није ствар ни у брзини колико у томе да лик који изводи „ауторске технике“ није уверен да би исте могле да одраде оно чему су намењене.
Да не залазим у то како су најављене а у питању су „технике“ које се толеришу само почетницима који никад нису видели оружје...
А и ради их као да их је научио непосредно пред снимање....

WTPREDATOR - ne verujem da je los covek, javno se predstavlja imenom i prezimenom, govori gde je sta i gde trenira, tako da ne verujem da je neki "muljav" covek!

Ja sam ga nesto pitao za TKD, a on mi se jos i ponudio da se nadjemo da mi pokaze to sto zna jer sad za vikend dolazio za Srbiju, i zamislite da potrosi vreme na tamo nekog anonimusa sa foruma kao sto sam ja. A od obaveza nisam coveku ni stigao da odgovorim ili da se bar zahvalim , pa evo ovom prilikom to javno i cinim.

Koliko se ja secam a verovatno ima negde na forumu mislim da se wtpredator vec izjasnio povodom ovoga a meni izgleda taj peca takodje smesan ustvari da se ispravim smesan mi je taj njihov kung fu. Peca ima godina staza samopouzdanja pa moze da obrlati ljude a one iskusne tesko sa ovim. Tako je. MMA borac bi to pregazio.
M.

@Vlada Krazer i Sgt Spagat
Jel zna vas majstor da mu navlacite probleme....ako ne zna bolje ga obavestite. Kada su vam treninzi i gde

Poslednja izmena od moderatora:
@Vlada Krazer i Sgt Spagat
Jel zna vas majstor da mu navlacite probleme....ako ne zna bolje ga obavestite. Kada su vam treninzi i gde

HAhahah....E ovo mi se svidja kod tebe! Ai veoma se retko vidja! Moze se reci da na forumima gotovo 99% ljudi koji nesto pricaju ne urade u praksi i sve se zavrsi pisanim putem "moj tata je jaci, tvoj je slabiji" ! Ali sto bi rekli, "tebe pamet ne smeta" i nije ti problem da cak iz inostranstva banes nekom na trening, prebijes ga kao onaj Ceunga i snimis sve to na kameru pa na YT i onda vise nema pisanija po forumim ahahahahh Vec si to valjda i radio, tj bio na neke treninge nekih skola, nekih borilackih vestina.... Cini mi se kod freelandera - TWC, samo sto je to vise bila onako neutralna , pa posle i prijateljska poseta, nakon cega je on "kao iz vedra neba shvatio" da to tvoje ipak toliko nije lose a do juce je bio stav TWC is the best, sh*t is all the rest!

HAhahahhah

Poslednja izmena od moderatora:
Ma idi pretera ga lik vec koliko godina to traje. Reko' sam sad Peci u klubu posto je ovaj trazio da ga obavestimo i on se smeje jer ne vidi za sta ga ovaj toliko vredja vec duze vreme. Takodje nek ostavi broj i svrati u Jgd kad se vec toliko mrsti i sprema i obecava kroz vredjanje evo vec treca godina i vise mozda...

Opet je bila ova scena nesto slicno, pa nije pre 2 god, pa se smirio kad trebao da dodje...

Mene bi bilo sramota... :D

Poslednja izmena:
Pa cekajte , vi ste prvi krenuli i rekli da wcpredatora boli vilica jer ga je pljusnuo Peca....Kako sad to da on prvi opet nesto zapocinje? On je samo iskomentarisao za Pecu da nije vredan spomena a to je po meni bas izbegavanje bilo kakvog konflikta, znaci bas bukvalno nije vredan spomena za njega, subjektivno, nece cak ni da ga spomene a kamoli da ga nesto proziva i radi mu lose.... A onda ste vi dosli sa pricom da je wcpredatoru razbijena vilica i jos nesto....

Treneri BV i BS bi trebalo da se ograde na forumu od izjava svojih ucenika, jer tako neko ko je neciji "ucenik" a ustvari je samo neki spijun koji trenira nekoliko meseci, moze namerno svom treneru napraviti problem...

Ucenik kaze - Moj tata ce da te prebije, a onda neko ode i ne izlupeta to dete po dupetu jer ono i prica nego nasedne na manipulaciju i ode i kaze Gde je taj tata da mu ja malo odrzim lekciju!

Kao deca u osnovnoj skoli do 4.razreda. Doduse danas se roditelji u skoli vise i biju nego i sama deca haha, ja sam ziv primer toga. Tj nisam se bio, ali svedocim tome stalno :-D

Back