Wing Chun

Iako nije ovo tema Jeet Kune Do-a ili Bruc Lee-a ipak da stavim svoje sto sam vec na temi Bruce lee napisao jer se tice i Wing Chun-a.:)

Evo da kazem sta sam video doziveo naucio i saznao u vezi Jeet Kune Do-a i Brus Li-a. 26/27 novembra sam bio na seminaru Tommy Carruthersa u nemackoj. Covek je izvanredan prakticar a i ucitelj pa i osoba. Mnogo je smesan i simpatican. Postavljao sam mu razna pitanja u vezi Wing Chuna i sta on misli o tome itd. Dakle sledece odgovore sam dobio. Prisao sam mu i rekao
"Sifu Tommy citao sam da si i ti davno praktikovao Ving Tsun (WSL Stil je u pitanju)"
Rece on "da ali je to davno bilo".
Ja "sta mislis o Chi Sao-u i dali je bitan za JKD?"
TC "pazi nije bitan, u zadnjim godinama JKD-a nekih 3 godine pred Brus-ovu naglu smrt on se skroz odvojio od tehnika Wing chun-a. Ostale su samo nijanse i neki principi iz te vestine ali ne i tehnike. Ostao je vertikalini udarac ali samo prednjom rukom i pricnip bezkrajnog napada dok protivnik ne padne. Ali to je takodje princip i evropskog macevanja (to im je zajednicki princip) tako da mislim da nije Chi Sao za JKD bitan vec je sve vise postao princip macevanja bitan, brz rad nogu i napadanje prednjom rukom kao sto to macelaci rade"
Ja pitah "ali recimo dobijem novog ucenika koji nema pojma o bor vestinama a uz to je recimo ogroman recimo 200 metra, dali mu nebi sluzio CS?"
TC "pa ako zeli da nauci sve sto je Brus ucio jer hoce da ima istu obuku onda je bitno da prodje sve tri faze koje je Brus u americi poducavao. Dakle Sijetl,Ouklend i Los Endzeles fazu."
TC dalje "Ali ako hoce da nauci sto pre da se bori najefektivnije kao sto je to Brus na kraju i radio onda mu sve to iz Wing Chuna ne treba. Dakle ne treba mu Chi Sao niti forme. Samo neki principi ali to je u sustini onda vise teorija za koju ne mora trositi vremena uceci Wing Chun."

Dakle da saberem, JKD u poslednjoj fazi Brus Lijevog razvoja nema vise mnogo sa Wing Chunom. To sam vec cuo od svog prvog JKD ucitelja (Mustafa Balkan) ali evo i Tommy mi je to potvrdio.
Tvrdnje Wing Chunovaca da je JKD promenjen Wing nisu tacne, da Brus nije tako rano umro mislim da bi jos vise menjao (verovatno bi jos parterske stvari ubacio). Za opne koji neznaju ili misle da se nije parterom susretao samo da kazem da je trenirao sa Wally Jay-om koji je majstor Jiu Jitsua bio kao i sa Gene LeBelle-om koji je majstor Dzudoa Rvanja i Jiu Jitse
.
Brusov ucenik Larry Hartstel je takodje bio nosilac crnog pojasa u Jiu Jitsu-u i Judo-u tako da je Brus i tekako znao parter. Ali je smatrao da je bolje vezbati udaranje i brze korake kako bi se parter izbegao. Ali je umeo da se krece na parteru i da zavrsi nekoga ako je to bilo potrebno. Samo sto je i na kvarne stvari zavrsavao kao sto je to ujedanje, cupanje, zavrtanje koze (sav sam modar od toga^jer je Tommy to na meni jece pokazivao) i zahvati za mooda udaranje u grkljan itd.

Gene Lebele je rekao da je Brus naucio i vladao sa nekih 60 zavrsnica iz Judo-a i Jiu Jitsu-a (poluge,gusenja,rusenja,bacanja).
Pozdrav svima.

^^moram da primetim-onaj lik iz klipa gore u plavoj majici ima pogresan stav! >onako iskrivljen je totalno nestabilan-neko sam da ga pipne pase na ledja...Tako kriva kicma ne moze da postoji ni u jednom stavu...takav polozaj tela...

^^moram da primetim-onaj lik iz klipa gore u plavoj majici ima pogresan stav! >onako iskrivljen je totalno nestabilan-neko sam da ga pipne pase na ledja...Tako kriva kicma ne moze da postoji ni u jednom stavu...takav polozaj tela...

MA to je ono sto mene mnogo nervira u WC-u. Trudi se da odrzis "pravilnu" skolsku, tradicionalnu formu pa nije bitno ni ako padnes iza, ili ako ti strada lumbalni deo.....Bitno je da bez razmisljanja bespokorno radis ono sto je rekao neki covek pre hiljadu godina....

Po meni je to glupo...I glupo i nepravilno i neprirodno i smesno....Mislim sta sad, ja sa 100kg cu da idem u grad i neko me napadne i ja treba da napravim ovakvu pozu i ovako ukrstimi savijem noge kao da sam covek sa posebnim potrebama? KAo da ti je IQ 50 i imas telesnih anomalija? NEKA HVALA.

Tacno se vidi samo po gardu da li je neka BV/BS ozbiljna/ozbiljan ili ne! STA FALI BOKSERSKOM/KIKBOKSERSKOM/MMA/KARATE I SL GARDU? TAcno odmah vidis bre da je to prirodno i realno....

Ovo je smesno....I sta sad kao takav "magican" stav ce pomoci nekom od 50kg da se odbrani od celicnog Mjaka Tajsona kada krene na njega ili od nekog ogromnog MMA borca? MA dajte, smejurija....

Da mi neko placa, ne bh ovo radio i pravio od sebe, doduse mozda u nekoj pozorisnoj predstavi kada je u pitanju komedija a ja glumim nesto slicno Mister Binu.

MA to je ono sto mene mnogo nervira u WC-u. Trudi se da odrzis "pravilnu" skolsku, tradicionalnu formu pa nije bitno ni ako padnes iza, ili ako ti strada lumbalni deo.....Bitno je da bez razmisljanja bespokorno radis ono sto je rekao neki covek pre hiljadu godina....

Po meni je to glupo...I glupo i nepravilno i neprirodno i smesno....Mislim sta sad, ja sa 100kg cu da idem u grad i neko me napadne i ja treba da napravim ovakvu pozu i ovako ukrstimi savijem noge kao da sam covek sa posebnim potrebama? KAo da ti je IQ 50 i imas telesnih anomalija? NEKA HVALA.

Tacno se vidi samo po gardu da li je neka BV/BS ozbiljna/ozbiljan ili ne! STA FALI BOKSERSKOM/KIKBOKSERSKOM/MMA/KARATE I SL GARDU? TAcno odmah vidis bre da je to prirodno i realno....

Ovo je smesno....I sta sad kao takav "magican" stav ce pomoci nekom od 50kg da se odbrani od celicnog Mjaka Tajsona kada krene na njega ili od nekog ogromnog MMA borca? MA dajte, smejurija....

Da mi neko placa, ne bh ovo radio i pravio od sebe, doduse mozda u nekoj pozorisnoj predstavi kada je u pitanju komedija a ja glumim nesto slicno Mister Binu.

tacno tako... ja sam u temi ''wing chun i,adrnalin i beskorisni potezi ''...bas navodio koji su nedostaci wing chuna u modernom vremenu ...ali izgleda wingovcima ne prija tema...

i sam sam trenirao wing i danas ga praktikujem (hobi)....i msm da se wing moze ukombinovati sa nekim udarackom vestinom...i da se napravi ok udaracka vestina.
naravno i da se vezbaju padovi i borba na patosu...

^^bas i ne kontam-svaki stav-cak i kod mene u Tai Chi-ju-koji nije toliko"borbeni"-stav je pravih ledja-a koliko viidm i na snimku lik ima prava ledja ali ucenik nema...e to sa savijenim nogama-u Tai Chiju takodej nikad nisu skroz ravne ni noge ni ruke-savijene su medjutim taman toliko da nema tenzije i koliko kome odgovara....a ako pricamo jahacem stavu tzv. koji je u Saholin Kung Fuu posebno nizak-taj stav brutalno jaca misce nogu, i ledja, tako da ima smisla... e sad u realnoj borbi covek mora da se namesti kako mu je najudobnije tj. najsvrsishodnije-i da moze da bude agilan-i otvoren u svim pravcima, da moze brzo da reaguje, da je stabilan, itd.

Philip Bayer Koviljac Nenad httpwww.facebook.comphoto.phpfbid=343884825633890&set=t.1360247177&t.jpg

Sifu Nenad Koviljac je bio u poseti kod Filip Bajera i kaze da je Bajer opravdao svaki mit o sebi, jednostavno je nedodirljiv brz kao svetlost a wing chun radi kao nemacki Singer. Puno utisaka, puno svega novog ali sve u svemu to je odlican Wong Shun Leungov system Ving Tsuna. Veliko postovanje i Nesi i gospodinu Bajeru.

Pogledajte prilog 223909
Sifu Nenad Koviljac je bio u poseti kod Filip Bajera i kaze da je Bajer opravdao svaki mit o sebi, jednostavno je nedodirljiv brz kao svetlost a wing chun radi kao nemacki Singer. Puno utisaka, puno svega novog ali sve u svemu to je odlican Wong Shun Leungov system Ving Tsuna. Veliko postovanje i Nesi i gospodinu Bajeru.
Stvarno super. Ima mnogo vise slika na fejsu :zgrudvanje::zgrudvanje::zgrudvanje::zgrudvanje::zgrudvanje::sije::sije:

Skidam kapu, evolucija revolucija. Mitrovacki ogranak kung fua ustvari wing chuna ne prestaje da me iznenadjuje i to veoma prijatno. Znanja nikad dosta a od ovakvog majstora kao sto je Filip Baer mislim da moze mnogo da se nauci. Veoma pozitivno ocenjujem. Samo tako nastavite.

Iako nije ovo tema Jeet Kune Do-a ili Bruc Lee-a ipak da stavim svoje sto sam vec na temi Bruce lee napisao jer se tice i Wing Chun-a.:)

Evo da kazem sta sam video doziveo naucio i saznao u vezi Jeet Kune Do-a i Brus Li-a. 26/27 novembra sam bio na seminaru Tommy Carruthersa u nemackoj. Covek je izvanredan prakticar a i ucitelj pa i osoba. Mnogo je smesan i simpatican. Postavljao sam mu razna pitanja u vezi Wing Chuna i sta on misli o tome itd. Dakle sledece odgovore sam dobio. Prisao sam mu i rekao
"Sifu Tommy citao sam da si i ti davno praktikovao Ving Tsun (WSL Stil je u pitanju)"
Rece on "da ali je to davno bilo".
Ja "sta mislis o Chi Sao-u i dali je bitan za JKD?"
TC "pazi nije bitan, u zadnjim godinama JKD-a nekih 3 godine pred Brus-ovu naglu smrt on se skroz odvojio od tehnika Wing chun-a. Ostale su samo nijanse i neki principi iz te vestine ali ne i tehnike. Ostao je vertikalini udarac ali samo prednjom rukom i pricnip bezkrajnog napada dok protivnik ne padne. Ali to je takodje princip i evropskog macevanja (to im je zajednicki princip) tako da mislim da nije Chi Sao za JKD bitan vec je sve vise postao princip macevanja bitan, brz rad nogu i napadanje prednjom rukom kao sto to macelaci rade"
Ja pitah "ali recimo dobijem novog ucenika koji nema pojma o bor vestinama a uz to je recimo ogroman recimo 200 metra, dali mu nebi sluzio CS?"
TC "pa ako zeli da nauci sve sto je Brus ucio jer hoce da ima istu obuku onda je bitno da prodje sve tri faze koje je Brus u americi poducavao. Dakle Sijetl,Ouklend i Los Endzeles fazu."
TC dalje "Ali ako hoce da nauci sto pre da se bori najefektivnije kao sto je to Brus na kraju i radio onda mu sve to iz Wing Chuna ne treba. Dakle ne treba mu Chi Sao niti forme. Samo neki principi ali to je u sustini onda vise teorija za koju ne mora trositi vremena uceci Wing Chun."

Dakle da saberem, JKD u poslednjoj fazi Brus Lijevog razvoja nema vise mnogo sa Wing Chunom. To sam vec cuo od svog prvog JKD ucitelja (Mustafa Balkan) ali evo i Tommy mi je to potvrdio.
Tvrdnje Wing Chunovaca da je JKD promenjen Wing nisu tacne, da Brus nije tako rano umro mislim da bi jos vise menjao (verovatno bi jos parterske stvari ubacio). Za opne koji neznaju ili misle da se nije parterom susretao samo da kazem da je trenirao sa Wally Jay-om koji je majstor Jiu Jitsua bio kao i sa Gene LeBelle-om koji je majstor Dzudoa Rvanja i Jiu Jitse
.
Brusov ucenik Larry Hartstel je takodje bio nosilac crnog pojasa u Jiu Jitsu-u i Judo-u tako da je Brus i tekako znao parter. Ali je smatrao da je bolje vezbati udaranje i brze korake kako bi se parter izbegao. Ali je umeo da se krece na parteru i da zavrsi nekoga ako je to bilo potrebno. Samo sto je i na kvarne stvari zavrsavao kao sto je to ujedanje, cupanje, zavrtanje koze (sav sam modar od toga^jer je Tommy to na meni jece pokazivao) i zahvati za mooda udaranje u grkljan itd.

Gene Lebele je rekao da je Brus naucio i vladao sa nekih 60 zavrsnica iz Judo-a i Jiu Jitsu-a (poluge,gusenja,rusenja,bacanja).
Pozdrav svima.

Pozdrav Wing Chun Drugari, pozdrav WTPREDATOR cenim izlaganje, ali moram da kazem da je to ipak jednostrana izjava i zakljucak, s obzirom
da se radi o izlaganju linije pokojnog Ted Wong-a. I gđica Teri Tom koja je to isto izlozila u knjizi: The Straight Lead: The Core of Bruce Lee's Jun Fan Jeet Kune Do je ubrzo docekana na noz tom izjavom i brzo opovrgnuta, po svim mogucim forumima. Zna se tacno i sa 100% sigurnoscu da je Brus do smrti vezbao i Wing Chun tj. Trapping. Istina je da je pred kraj izbacio Chi Sao, ali sama esencija vec bila u trapingu, covek je stalno evoluirao i hteo je treping celog tela i klasicni chi sao vise nije imao kapacitet da to ostvari zato ga je i izbacio. Da istina je umro je nikad nije vestinu dovrsio, Jiu jitsu nije stigao da u velikoj meri da inkorporira.
Takođe sto je jako vazno da je pre smrti nazvao Inosanta i zabranio da se vestina dalje uci i da se tako zove..Inosanto se trudi da svoje obecane ispuni i kreira JKD Cocepts..ali i sam tvrdi da Wing Chun nikada nije potpuno odbacen a jedini je bio sertifikovani instruktor za JKD, i sam je dao Tedu sertifikat, ne Brus..
Inosanto se trudi da nekolicini prenese pravi JKD a to se uveliko mozete viditi samo kod:
Pozdrav svima ako imate neka saznanja delite sa nama :)

Odlican majstor ... eto najzad i pozitivnih vesti posle onih samohvaljivih tradicionalista iz Po koji samo vicu svuda ja pa ja a odavno prdnuli u cabar

Cekaj, a koja je razlika izmedju nese Koviljca i ovih iz Pozarevca? Koliko sam znao, pre su valjda bili jedno te isto? Isti savez ili sam ja nesto permutovao i zaboravio?

Ozbiljno pitam, nikakvo prozivanje jer na WC temama je opste poznato da cim nesto pitas, odmah mislis nesto lose i da si dosao da pljujes nekog.....

Pa Nesa je isto majstor u TwC ali nije nikad ni bio u savezu kod ovih sto ih pljuju na drugom forumu. Oni Nesi ne mogu ni da prismrde. Nisu mu ni do kolena. A nesa sad saradjuje isa Bajerom koji je super majstorcina. Nesa radi i trenira, on ne prica. To je kljuc uspeha.

Cekaj, a koja je razlika izmedju nese Koviljca i ovih iz Pozarevca? Koliko sam znao, pre su valjda bili jedno te isto? Isti savez ili sam ja nesto permutovao i zaboravio?

Ozbiljno pitam, nikakvo prozivanje jer na WC temama je opste poznato da cim nesto pitas, odmah mislis nesto lose i da si dosao da pljujes nekog.....

Razlika je ogromna. Nenad trenira u sali i proliva znoj u trudu da usavrsi svoju vestinu.
Pozarevacki TWC trenira za tastaturom kompijutera i ispred foto aparata i kamera a znoj prolivaju kad treba da dokazu svoje pisanije

Mislim da gresite svi. Razlika je samo u pristupu treningu. Wing chun nije balet kako ga juzna pruga vezba. Wing chun je BV. samo pristup treningu promeniti ali hoh, pa to neko mora da te nauci, jel da?

@vaske 78
Pozdrav Wing Chun Drugari, pozdrav WTPREDATOR cenim izlaganje, ali moram da kazem da je to ipak jednostrana izjava i zakljucak, s obzirom
da se radi o izlaganju linije pokojnog Ted Wong-a. I gđica Teri Tom koja je to isto izlozila u knjizi: The Straight Lead: The Core of Bruce Lee's Jun Fan Jeet Kune Do je ubrzo docekana na noz tom izjavom i brzo opovrgnuta, po svim mogucim forumima. Zna se tacno i sa 100% sigurnoscu da je Brus do smrti vezbao i Wing Chun tj. Trapping. Istina je da je pred kraj izbacio Chi Sao, ali sama esencija vec bila u trapingu, covek je stalno evoluirao i hteo je treping celog tela i klasicni chi sao vise nije imao kapacitet da to ostvari zato ga je i izbacio. Da istina je umro je nikad nije vestinu dovrsio, Jiu jitsu nije stigao da u velikoj meri da inkorporira.
Takođe sto je jako vazno da je pre smrti nazvao Inosanta i zabranio da se vestina dalje uci i da se tako zove..Inosanto se trudi da svoje obecane ispuni i kreira JKD Cocepts..ali i sam tvrdi da Wing Chun nikada nije potpuno odbacen a jedini je bio sertifikovani instruktor za JKD, i sam je dao Tedu sertifikat, ne Brus..
Inosanto se trudi da nekolicini prenese pravi JKD a to se uveliko mozete viditi samo kod:
Pozdrav svima ako imate neka saznanja delite sa nama

Caos Vaske78
Ja iskreno delim misljenje sa Tommy-em iz sledecih razloga. JKD Concepts je bila dobra namera od Inosanta, ali je problem u tome sto ljudi ne shvataju sta stoji iz toga.
Da je Inosanto poducavao stvari srodne filozofiji i strukturi JKD-a kao naprimer Eskrimu/Kali, kao dopunu Shooto i BJJ itd.

Ali Eskrima,Kali,BJJ,Shooto itd nisu JKD. To je u nekim stvrima srodno jer je kao sto svi znamo normalno da ce se naci zajednicke spone,ideje,koncepti itd jer svi imamo samo dve noge i ruke.
Nemam nista protiv da vezba neko pored JKD-a i Escrimu i BJJ itd ali ne da prica da je sve to JKD jer nije. To je i Inosanto uvek tako radio,ali mnogi njegovi to ne rade vec sve stavljaju pod jedno. I tako je JKDC postao kupusara sa 3000 tehnika gde je ustvari trebala da ima samo 12...! A jos bitnije 3 principa i to je to.

"JKD Is a constant Decrease and not a constant Increase"

JKD je mnogo prosto skrojen, Trapping je nuzno moranje kojim i Tommy vlada, ali se ljudi izgube u tome i umesto da traze jednostavan nacin da rese protivnicki napad oni traze Trapping.

To se vrlo lako da izleciti, otici u boks klub i pokusati trapping.
Verujem da ce vrlo brzo da se pokaze da je to teza stvar protiv znalca u pesnicenju.
Trapping i Chi Sao su slucajni prozvodi koje ne treba traziti nego se desavaju.

Kao tako nesto se i na treninzima trebaju tretirati i vezbati, a ne od 1,5 casa traninga da trapping zauzme 60 min.
Ne zaboravi sta je Brus rekao i u tome jeste tajna.
"I don't fear a man whos training 1000 techniques 1 time !" "I fear a man whos training 1 technique 1000 times !"

Zato je Brus i hteo da ugasi skole i dalja poducavanja. Jer je video kod svojih ucenika gde i kuda to vodi.
Dan danas mnogi ljudi vole lepe i leprsave pokrete i mesaju to sa realnom borbom, misleci da sve to pali. Ali surova stvarnost jeste da stvari kao Boks, Muay Thai, BJJ, Judo, Rvanje koje skupa daju i MMA mnogo bolje pale od mnogih tradicionalnih vestina.

Tommy-ev JKD takodje vrlo dobro pali, a zasto,zato sto je bas takav kakav ga je Brus zamisljao, pragmatican,zustar, krvari se na treninzima, sparinguje, Znoji, vezba pod realnim uslovima kao naprimer jakne i frmerice,patike itd.
U sustini nebi trebale te podele JKDC i OJKD jer to ni za Brusovog zivota nije bilo, samo je bio JKD i to je to.
Ali nekima jednostavno vise lezi da se igraju borbe. A nekima je stalo da stvarne borbe i realne primene. to su uglavnom razlike.

A to da je Brus vezbao Wing Chun do kraja zivota takodje nije tacno, to mnogi Chunovci vole sebi da utuve jer im to daje neki podsticaj ili podstek kako je najpoznatija licnost u svetu Bor vestina vezbala ito kao i oni. On je mnogo vuîse vazbao to sto se zove Jeet Tek, Ching Choy,Chung Choi, Jeet Da Jeet Sut itd. Kondiciju snagu, korake i kretnju...

Tommy nikada nije osporavao Dan Inosanta, naprotiv.
Ali nije video smisao da ide tim putem jer je kao mald vec vezbao WSL VT i Karate a od oca ucio Jiu Jitsu. Tako da mu JKDC nije trebao.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Evo jos nekih informacija sta je JKD a sta nije

More than 30 years now, some JKD Instructors have been teaching techniques that where never mentioned or practiced by Bruce Lee. In some cases they have added techniques from other arts origined in southeast asia, malaysian for example. Arts like Kali, Escrima and/or Silat, and included them into Jeet Kune Do.... called them part of Jeet Kune Do Nowhere in Bruce Lee's writings you will find notes on Kali, Escrima techniques. In fact nowhere in Bruce Lee'S private natations will you findan in-depht analysis on them. You will find Western Boxing and Western Fencing and earlier notes on WIng Chun. JKD is not Kali, it is not Escrima and most certainly not a mixture of 27 various arts.No proof of this claim can be found in any of Bruce Lee'S published or private notes. In an actual fight there is no time to "flow". There is no such thing as a JKD blend of 27 arts to flow within. Basing all the techniques of a single systhem on the same principles as boxing and fencing, the laws of physics and the mechanics of the human body, it is quite different from just collecting various techniques halfass learned from a dozent different arts. It is highly doubtfull that the creator of a system that borrows from so many different arts has investigated those thechniques sufficiently to prove them scientificly valid. These instructions and classes are often a litany of "first you do this, then you do this, and then you do that". Bruce Lee himself said:"While you try remembering all the "thens" the other guy is killing you. Again... the only techniques given enough consideration for actual application where 3 arts--- Western Boxing, Western Fencing and Wing Chun.... according to Bruce Lee's writings.

Jeet Kune Do is not a modified Wing Chun
Many people missinterpret this for personal or advertising reasons. Bruce Lee added the other arts because of wing chuns traditional inadequacies. Yes Bruce Lee trained and studied Wing Chun, and yes he practiced and wrote about it. But this was in his early developement stage. Bruce Lee's writings in the early 60 can be referred as a more traditional way of thinking, while everything written after 1967 must be referred as Jeet Kune Do research. Many Wing Chun masters and practitioners will claim that Wing Chun is the foundation of Jeet Kune Do, and the Bruce Lee merely expanded it. WRONG!!! There is a letter to WIlliam Cheung where Bruce Lee clearly explaines why he abandoned Wing Chun. But this letter is mostly ignored by those who make false claims. The JKD stance on linear footwork is clearly a western fencing method, used for its mobility and efficiency.

Jeet Kune Do is not Boxing or Kick Boxing!!!
To the untrained eye JKD looks sometimes like a gloryfied version of Boxing or Kickboxing. Due to the cause that some JKD Instructors taught boxing and kickboxing methods and techniques labelled as JKD.

Jeet Kune Do is not MMA!!!
Same goes for the mma approach.... in closing it is understandable that JKD creates more confusion that satisfaction. Due to missinterpretation, and due to incomplete teaching.
Well, this article is not against Wing Chun, Escrima or the other arts... merley its a simple explanation an what JKD not is.. In the end you will have to choose which way you are going and noone can take your experience away.
Be prepared.. some of the mentioned arts provied excellent ways of training for coordination and reaction..
Every art has to offer something... To understand what is what is the key..

Poslednja izmena:
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ВИНГ ТСЧУНОВЦЕ

Једном недељно идем из Београда у Смедерево на тренинг сифу Тасосовог ДВТ-а. Ако је неко заинтересован да посети тренинге или да се учлани нека ми се јави на маил goran978@yahoo.co.uk

Свако добро :deda:

Caos svima.
Dobio sam pitanje sta je sada JKD po mom misljenju. Pa JKD je nesto zasebno, nema nikave nepotrebne pokrete, samo se trazi surova stvarnost, nema forme niti se poducavaju Wing Chun forme kao nesto sto bi covek trebao da zna da bi upraznjavao JKD. Greska je misliti da je JKD promenje Wing Chun. Ima dodirnih tacaka ali i Boks i Eskrima imaju iste pa ne tvrdi niko da je jedno poteklo od drugog.
JKD se da objasniti u sledecim recima.
Economy,Simplicity,Effectivity....
Imate recimo JKDC tamo se uci Hudub Lubud (filipinski nacin kontrole i vodjenja noza pa i goloruko) pa takodje pokazuju Gunting (udarci laktovima na protivnicku golu pesnicu ili bicepse itd) toga ima i u Wing Tsun-u.
Ali ne u JKD.
JKD ima 5 rucnih udaraca 5 noznih 2 udarca kolenima i 3 vrste lakta i to je to.
Ima slucajna bacanja (ali se ne traze) i to je to. Trapping se takodje ne trazi moze da se poducava li nije potreban. Chi Sao takodje nije potreban. Struktura JKD se razlikuje od WC strukture tako da Chi Sao ne igra nikakvu ulogu jer bi se trebala menjati struktura svaki put pri primeni Chi Sao/Trappinga.
Poradicu na tome da dovedem Tommy-a jednom u Srb pa cete biti blagovremeneo obavesteni o tome.
Pozdrav

Pozdrav WTPREDATOR-e

Slazem se za Tommy-ja i veoma je cenjen, ja sam hteo da predstavim da postoje dve skole misljenja, i moja treca :)
lepo si to rekao za JKDC, ali se zato i zovu koncepti..i naravno da je glupo sve zvati JKD kad nije, razumemo se potpuno.
Ipak ja vise cenim Inosanta od Wonga, on je izbacio na hiljade konceptasa, ali na prse jedne ruke pravi JKD,( koje sam
pomenuo Yori Nakamuru, Chris Kent ciji je JKD i skola Ted Wonga skoro ista, ali cu se vratiti na razliku posle)..naravno i to je razumljivo kao jedini sertifikovani instruktor u JKD pored Brusove zabrane, covek koji proucava sve zive i mrtve boril. vestine, nastavio karijeru u boril. vestinama to jest poducavanje logicno je
sto je to nazvao koncepti i to uci svakog, e sad ti ucenici konceptasi tripuju svasta o JKD i svadjaju se a o JKD znaju vrlo malo.
Wongov OJKD je ok ali ja mislim da to nije "the whole package" nego je kod Inosanta sto je i logicno a ovaj ne pokazuje bas svakom, to se da zakljuci po Yori Nakamuri, ucenik koji se razlikuje od 95% Inosantovih ucenika i po Dan-ovim recima ima Full sertifikat od njega. Dan cesto prica kako je naspram Brusa bio kao
usporen film i to ga je strasno frustriralo, iako je znao sve tehnike i ucestvovao u stvaranju JKD, onda je Brus za sparig partnera koristio Teda koji je bio brz i bukvalno skinuo Brusove pokrete, ali Ted nije nikad nista trenirao pre, niti posle bilo sta, i on nemože da tvrdi da je to sto je on vezbao s Brusom jedino pravo, posebno sto samo Dan ima sertifikat i daje ga Tedu. Kao sto vidis ja sam konceptase skroz iskljucio iz price iako oni drze normalno stranu Inosantu, i pricam o trecoj strani Inosantovoj.
Traping ljudi takođe posebno pogresno tumace, i JKDC i OJKD, ne koriste alatku kako treba, nego komplikuju bez veze i onda ispadne neupotrebljiv, mislim kucaj ti eksere šrafcigerom, normalno da šrafciger ne valja, tako i treping nije sam po sebi svrha, kako mnogi tripuju pa ga posle pljuju, nego je udarac cilj, ako prolazi udarac traping ne treba, dokle god prolazi šibas bez trapinga, kad ti se pojavi prepreka tada ga koristis, prosto da nemoze prostije, i ne slažem se uopste da traping ne treba to tvrde oni koji ga ne kontaju..Prakticna razlika izmedju OJKD i Inosantovog ucenja (Yori Nakamura) je u to sto Inosanto ostao pri Trapingu tj Wing Chun elementima, a Ted je vise Kineski Kikbokser kako da to nazovem.
-Ma ne tvrde nikakvi Cheungovci da je Brus vezbao wing chun tj tehnike do kraja zivota, tvrde ljudi oko njega, mada ja a ni ti nismo bili ni videli tako da ne vredi o tome raspravljati. Da i ta pisma Cheungu od Brusa koje sam citao pise da je razocaran njegovim limitiranoscu, mada Brus nikad nije naucio ceo sistem ali ni to nije sad vazno i da ga je naucio sigurno bi radio i dalje to sto je radio, tako da je resio da modifikuje i vise ne koristi cist WC tako pise u pismu,svaki sistem i ma mane normalnoe, sad sta su se oni dopisivali da li je ovaj dao ovom ideju da i on nesto pravi svoje takodje nisam prisustvovao, sto moj komsija kaze sve je moguce osim drvenog šporeta...
Naravno da je struktura JKD razlicita od WC ko to moze da tvrdi da je ista, ali WC je bio tata i dve mame Boks i Macevanje, ostalo jedva u tragovima sto kazu hemicari.
Tako da eto smatram kao i Inosanto da sve to sto radi Tedovi + traping, kao sto radi Yori daje pravi i jedini JKD :)
Pozzz

Back