Windows 7

Linux je bezbedniji od Win-a samo zato sto se 99.9% svog stetnog,loseg,nepozeljnog software-a pravi za Windows,jer je isti ubedljivo na prvom mestu po koriscenju.
Sve ostale price kako je Linux kvalitetniji su smesne.Opravo to sto je otvoren kod i sto svako moze da proviri u kod samim ti i pronadje nacin za zloupotrebu ga cini daleko od bezbenog.
Win ima svojih prednosti i mana.Linux ima svojih prednosti i mana.Ne morate uzdizati Linux u nebesa.
Po meni Linux nikad nece naci svoje mesto kod obicnog korisnika sve dok gigantske softverske kuce ne odluce da uvrste Linux na svoj spisak kompatibilnosti.A to se nece desiti u skorije vreme jer:
1: Niko nece uloziti milione za razvoj softvera za Linux kada isti koristi extremno mali broj ljudi.
2: Linux ima vise svojih verzija.Sto otezava razvoj velikih programa jer treba to sve istestirati.

Zatvoren kod ima i zatvorene exploite, koje je tesko pronaci. Zato Windows non stop ima rupa koje su nepoznate. Otvoren kod omogucava istrazivacima da aktivno
traze propuste i zbog toga nema malware-a za Linux. To da je Linux manje interesantan je FUD. Upravo za recimo ransomware i slicne trojance Linux je interesantniji od Windows-a zato sto su takvi korisnici verovatno manje obazriviji od Windows korisnika.

Ja nisam Linuxaš. Ja hoću da kažem da GNU/Linux operativni sistemi imaju uvek manje otvorenih rupa jer su se više peglaju. Što nije slučaj kod Windowsa. Super hakeri će probiti sve, ali prosečne štetočine će imati mnogo teži zadatak da probiju GNU OS. Naravno da je još bolji stepen na već takav sistem dodati svoja custom rešenja ako organizacije koje ih koriste mogu to da priušte. Na primer, državne institucije i moćne korporacije.

A što se tiče bezbednosti u vlasničkom softveru, imate 0% zaštite od vlasnika softvera, u slučaju Windowsa od Microsoft-a. Jer samo oni znaju kakve su sve backdoor-ove stavili i ti tu ne možeš ništa.
Tako nekako! Ako imaš Open Source i pristup Source kodu za modifikacije, nema takvih muljanja! Osim toga, da imam pristup Windows Source kodu i da mi treba za neku moju primenu, 90 posto toga bih izbacio! :super:

Linux je bezbedniji od Win-a samo zato sto se 99.9% svog stetnog,loseg,nepozeljnog software-a pravi za Windows,jer je isti ubedljivo na prvom mestu po koriscenju.
Sve ostale price kako je Linux kvalitetniji su smesne.Opravo to sto je otvoren kod i sto svako moze da proviri u kod samim ti i pronadje nacin za zloupotrebu ga cini daleko od bezbenog.
Win ima svojih prednosti i mana.Linux ima svojih prednosti i mana.Ne morate uzdizati Linux u nebesa.
Po meni Linux nikad nece naci svoje mesto kod obicnog korisnika sve dok gigantske softverske kuce ne odluce da uvrste Linux na svoj spisak kompatibilnosti.A to se nece desiti u skorije vreme jer:
1: Niko nece uloziti milione za razvoj softvera za Linux kada isti koristi extremno mali broj ljudi.
2: Linux ima vise svojih verzija.Sto otezava razvoj velikih programa jer treba to sve istestirati.
Kako god, Linux je bezbedniji od Windblowsa! I zato što ni ja kao admin na svom Linuxu NE mogu da pristupim nekim bitnim datotekama na svojem kompjuteru, a kamoli neki haker iz neke vukohebine!
Ispravan pristup: OS je tabu tema za priučenog korisnika, nema on šta da prčka po njemu! :super:

Zatvoren kod ima i zatvorene exploite, koje je tesko pronaci. Zato Windows non stop ima rupa koje su nepoznate. Otvoren kod omogucava istrazivacima da aktivno
traze propuste i zbog toga nema malware-a za Linux. To da je Linux manje interesantan je FUD. Upravo za recimo ransomware i slicne trojance Linux je interesantniji od Windows-a zato sto su takvi korisnici verovatno manje obazriviji od Windows korisnika.
?? Ili baš suprotno? Linux korisnici su obazriviji, inače ne bi ni koristili Linux!? :zcepanje:

Bilo kako bilo, činjenica je realnosti da su GNU/Linux operativni sistemi bezbedniji od Windows-a. Ovde su neki spominjali custom rešenja drđavnih institucija popt NASA, US Army, CIA, itd... Što ovde uopšte nije tema. Ok, to je najbolje rešenje, imati custom privatni softver, ali to nije pristupačno prosečnom korisniku. Ako poredimo Windows i GNU/Linux, GNU/Linux je bezbedniji. Ali kao što sam rekao to je sekundarana stvar naspram slobode koju imamo korišćenjem slobodnog softvera.

I tako u nedogled stranice gde ljudi objasnjavaju kako je zaista Linux bezbednij...
A evo mene sa Win-om bez ikakvog firewall-a,antivirusa,antimalwer-a.Kompletno oslobodjen sistem,cak i oni default-ni programi za sigurnost koji dolaze sa Win-om su mi blokiranu,jedino update ostavljen.

I tako godine prolaze,zadnji put sam uradio reinstal sistema pre 5-6 godina.Win radi bez problema...

Mislim da je narasla paranoja u vezi sigurnosti.Mene kao obicnom korisniku zabole da li skupljaju podatke CIA,BIA,NASA...Mislim sve nase podatke mogu i da skupe preko drustvenih mreza koje smo sami,dobrovoljno ostavili.
A sto se tice virusa...dzabe Linux,dzabe 100 antivirusa kada neko gugla pesmu Ace Lukasa,skine .exe fajl pa 2x klikne da mu se instalira pesma.

Znas kako pametan Windows korisnik ce dici Linux virtualku i odatle surfovati bezbedno :P
Паметан корисник ће као основни систем имати Линукс а Виндовс ће подићи у виртуалној машини да му одрађује послове које још увек не може на Линуксу...
Или као друго решење имаће оба система али ће виндосвс користи само за оне послове које не може да изврши на линуксу (играње игара за виндосвс, рад у одређеним специфичним професионалним алатима који још увек не могу да се покрену на линуксу и одређене послове са државном управом која иако прича о мултиплафомским решењима под тим подразумева различите верзије виндовса).

I tako u nedogled stranice gde ljudi objasnjavaju kako je zaista Linux bezbednij...
A evo mene sa Win-om bez ikakvog firewall-a,antivirusa,antimalwer-a.Kompletno oslobodjen sistem,cak i oni default-ni programi za sigurnost koji dolaze sa Win-om su mi blokiranu,jedino update ostavljen.

I tako godine prolaze,zadnji put sam uradio reinstal sistema pre 5-6 godina.Win radi bez problema...

Mislim da je narasla paranoja u vezi sigurnosti.Mene kao obicnom korisniku zabole da li skupljaju podatke CIA,BIA,NASA...Mislim sve nase podatke mogu i da skupe preko drustvenih mreza koje smo sami,dobrovoljno ostavili.
A sto se tice virusa...dzabe Linux,dzabe 100 antivirusa kada neko gugla pesmu Ace Lukasa,skine .exe fajl pa 2x klikne da mu se instalira pesma.

Видиш ту баш и ниси у праву, на Линуксу AcaLukas.exe се неће извршити а а чак и да добијеш Aca Lukas.deb (.rpm i sl) опет се неће извршити док му ти то лично не дозволиш... Е сад ако си баш толико неспособан да видиш шта те рачунар пита... и несвесно укуцаваш администраторску лозинку - па ко ти крив ...

Видиш ту баш и ниси у праву, на Линуксу AcaLukas.exe се неће извршити а а чак и да добијеш Aca Lukas.deb (.rpm i sl) опет се неће извршити док му ти то лично не дозволиш... Е сад ако си баш толико неспособан да видиш шта те рачунар пита... и несвесно укуцаваш администраторску лозинку - па ко ти крив ...

A to kao nema na Win-u???
onaj smaracki pop-up koji te pita prilikom svake instalacije ili ti trazi administratorsku kontrolu i slicno,zavisno od podesavanja.
Kod mene je sve podeseno na minimum jer me uzasno nerviraju takve stvari...
ako sam 2x kliknuo na AcuLukasa.exe onda mi instaliraj Acu,sta me ebes...A mogu misliti slom zivaca na Linuxu gde jos vise pita "are you really,really,like really 100% sure that you want ti instali Mr. Legend Aca Lukas" aaaaarghhh....

A to kao nema na Win-u???
onaj smaracki pop-up koji te pita prilikom svake instalacije ili ti trazi administratorsku kontrolu i slicno,zavisno od podesavanja.
Kod mene je sve podeseno na minimum jer me uzasno nerviraju takve stvari...
ako sam 2x kliknuo na AcuLukasa.exe onda mi instaliraj Acu,sta me ebes...A mogu misliti slom zivaca na Linuxu gde jos vise pita "are you really,really,like really 100% sure that you want ti instali Mr. Legend Aca Lukas" aaaaarghhh....
Ово те неко слагао .... Просто ј кориник на линуксу се навикне да администраторске дозволе куца само кад он нешто жели да уради а не када му нко други подметне ... Али то је већ много - за просечног корисника Виндовса...

Ово те неко слагао .... Просто ј кориник на линуксу се навикне да администраторске дозволе куца само кад он нешто жели да уради а не када му нко други подметне ... Али то је већ много - за просечног корисника Виндовса...
Mislis kuca svaki put kada zeli nesto da uradi...

To što ti sad kažeš je isto kad neko kaže: "Cigarete nisu štetne, moj deda puši od 10 godine i vozi bicikl u 90-oj godini. "

Ako je tvoj deda koji puši cigarete ceo život i u dobrom zdravstvenom stanju je u 90-oj godini, ne znači da se ljudi ne razboljevaju i umiru od cigareta.

Ako ti znaš kako sam da se zaštitiš na Windows-u, ne znači da je on bezbedan.

Poslednja izmena:
Паметан корисник ће као основни систем имати Линукс а Виндовс ће подићи у виртуалној машини да му одрађује послове које још увек не може на Линуксу...
Или као друго решење имаће оба система али ће виндосвс користи само за оне послове које не може да изврши на линуксу (играње игара за виндосвс, рад у одређеним специфичним професионалним алатима који још увек не могу да се покрену на линуксу и одређене послове са државном управом која иако прича о мултиплафомским решењима под тим подразумева различите верзије виндовса).

Ili će imati sve te operativne sisteme instalirane na virtualnim mašinama na bare metal Vmware. 😃

i zbog toga nema malware-a za Linux.

a joooojj

procitaj ovo

https://nakedsecurity.sophos.com/20...alware-aimed-at-your-laptop-not-your-servers/
As you probably know, Linux malware and hacked Linux systems are very common, for the simple reason that most of the servers that power today’s internet run Linux in some form.

then you’re probably going to be relying on hacked or compromised Linux systems for the bulk of your malware distribution.

pravi hakeri i udaraju na linux da bi preko njega rasirii windows malwere

sto dokazuje pricu da je open source program veoma kompromitovan jer ga mozes procitati "u dusu"

i toliko da je linux bezbedniji... end of story :)

... да уради измене у оперативном систему (између осталог и уградња у оперативни систем неког новог програма)...

Uf... Mene mrzi kucati npm install ili git push u terminalu a mogu misliti koliko bi me mrzelo kucati sifru svaki put za svaku promenu ili instalaciju.
Al verujem da neki to vole, ono osecaju se kao hakeri dok kucaju po terminalu za razliku od windows smrtnika i njihovog UI okruzenja.

ali nije ni vise kako linuxasi tvde, jer zasto bi se pravi haker mucio hakovanjem linuxa da bi kompromitiovao win sisteme ako moze direktno da udari na win :)
jer je linux lakse "raspakovati" jer ga mozes dobro upoznati.

Back