Windows 7

Za cudo da ne mozes da shvatis da takvih programa ima i na Ubuntu,samo pod drugim nazivom.Ima ih i besplatnih,a i profi koji treba da se kupe.
Profesionalci popizde kad im neko promeni keyboard shortcut u programu koji koriste stalno, a kamoli da se navikavaju na skroz drugi program...

Ne ide to tako. Gimp nije Photoshop, iako ima dosta sličnih funkcija.

meni win 7 carski za net...imam skraceni, onaj micro sto ga je napravio admin od demonoida i radi perfektno...nikakav update na njemu nisam stavio vec 4 godine...vecina servisa iskljucena od winsearcha do stvari koje mi u zivotu ne trebaju... nikakav defender ili virus protector nemam osim ublocka... i nikada nikakav problem da moram da se cesem...slican je kao snow leopard za meka mozda najbolji sistem ikad napisan za bilo koji komp... problem su samo browseri, nista vise jer je taj sistem neunistiv bas kao njegova server varijanta...ali kome treba sminka i nesto mnogo vise za aplikacije iz poslednjih godina onda razumem prelazak.
Mnogima od nas ce biti tesko rastati se sa Win.7.Posle XP SP3,najpouzdaniji OS,ali kada sam saznao za Ubuntu,nece mi biti tesko,bas toliko,a uvek cu ostaviti prostor za neki dobar novi Windows.Posle 7-ce,koristicu Win.8.1,a dokle videcemo.Probacu ja opet skoro i Win.10,jer nisam vec neko duze vreme.Mozda je i on stvarno poboljsan i podnosljiv za rad.Mozda ce mi pokrenuti skener i printer,ko zna.Uopste volim da istrazujem,a vreme je za to,jer sedmica polako odlazi.

Mnogima od nas ce biti tesko rastati se sa Win.7.Posle XP SP3,najpouzdaniji OS,ali kada sam saznao za Ubuntu,nece mi biti tesko,bas toliko,a uvek cu ostaviti prostor za neki dobar novi Windows.Posle 7-ce,koristicu Win.8.1,a dokle videcemo.Probacu ja opet skoro i Win.10,jer nisam vec neko duze vreme.Mozda je i on stvarno poboljsan i podnosljiv za rad.Mozda ce mi pokrenuti skener i printer,ko zna.Uopste volim da istrazujem,a vreme je za to,jer sedmica polako odlazi.
moras finu masinu da imas za 10ku ako hoces da zvizdi... ako je nemas ostani gde si

Sad je vec rasprava presla na linux vs win.
Da probam linux-sasima da objasnim.Linux sistemi apsolutno zasluzuju svojih 2%. Ja nemam nista protiv da batalim Win i poteram neki linux ali svakodnevno koristim Illustrator,Photoshop,Cinema 4D,Fireworks,Adobe XD i jos neke programe.Od istih i zivim,prema tome budite svesni da ne mozete svakome da gurate podsvesno linux pod nos.
Ako neko spomene samo da linux ima alternative za ove programe,samo cu se cinicno nesmejati.
Na to će 90 posto korisnika: Kakva su ti to španska sela?

mozda su za tebe ciganska posla..ali u svoje vreme su bili potrebni jer su hardverski modemi isli samo do 33.600
i nisu uopste bili problem drajveri..nego ga pokrenuti..spojiti na internet..ali znas kako kazu.kako nekome ko nikad nije bio na moru, da objasnis kako je lepse na moru nego na adi..tako i tebi..ne vredi pricati neke price kad nisi prosao kroz to a tvrdoglav si da slusas :)

sa jedne strane zameras winu glomaznost..koja potice izmedju ostalog i upravo iz toga sto ima drajvere za sve moguce stvari od kojih ti 90% nikad nece ni trebati a sa druge strane hvalis linux jer to ima.. u pokusajima da budes u pravu sam sebe negiras :)

sto se tice sigurnosti.. pa pazi..win je napadan sa svih strana..od hakera koji ne podnos monopolizam microsofta do industrijske spijunaze jer skoro sve radi na winu (sad ne pricamo o serverima koji su na linuxu na primer)
tako da se moze reci da je win cak i veoma uspesan u borbi protiv hakovanja kad odoleva ogromnom napadu i koncentraciji pametnih mozgova koji pokusavaju da ga obore.

i na kraju jedan info za tebe posto te treba malo edukovati.
kad je cuveni virus "I love you" napravio stetu u milionima kompjutera sirom sveta sun microsystems je krenuo u kampanju reklamiranja svog solarisa kao bulletproof sistema.."sistem koji nema virusa".. u roku od nedelju dana su se stvorili virusi za solaris ... hakerima jednostavno nisu zanimljivi drugi sistemi i zato ne prave viruse za njih.
Kako nisu problem drajveri ako se proces komunikacije odvija u kanti, a ne preko standardnog protokola?

Windblowsi su glomazni, a uz to još mnoge drajvere skidaju sa mreže! A nešto se mora i ekstra dodati!

Koliko decenija je trebalo Majkrosoftu da sklepa prilično otporan OS!? Pre 25 godina sam srušio W95 samo sat vremena nakon što sam prvi put seo pred W95! A drugi sistemi su, osim toga, u osnovi i u STARTU koncepcijski bolje zaštićeni od raznih napada?

Tih 90% sto pitaju kakava su to spanska sela,retko i sednu za komp,uglavnom koriste smartphone da se pohvale neceim na fejsu ili da naprave selfi za instagram.Komp pun prasine,nikad se ni ne pali a ako im predlozis da instaliraju Linux,odgovorice ti "Kakva su ti to španska sela? "
Smartphone i Android generaciji su Linux i Windblowsi ista španska sela! Pogotovo ako im kažeš da će za Win10 trebati baciti staru kantu i kupiti novu...a on već merka najnoviji super-truper model smartdreka!

Smartphone i Android generaciji su Linux i Windblowsi ista španska sela! Pogotovo ako im kažeš da će za Win10 trebati baciti staru kantu i kupiti novu...a on već merka najnoviji super-truper model smartdreka!
Niko ne baca komp zbog OS-a.Po 100ti put govorim da niko nikom nije uperio pistolj u celo da predje na nesto.
Ti sto im je sve spansko selo se dele na 2 grupe:

Grupa 1 su oni koji aktivno igraju PC igre.
Grupa 2 oni koji ne igraju.

Ova prva grupa upgrade-uje komp koliko mogu kad mogu.Ova druga grupa ima katodni monitor i Sempron 3000+ pun prasine jer se komp zadnji put palio pre par godina.

Niko ne baca komp zbog OS-a.Po 100ti put govorim da niko nikom nije uperio pistolj u celo da predje na nesto.
Ti sto im je sve spansko selo se dele na 2 grupe:

Grupa 1 su oni koji aktivno igraju PC igre.
Grupa 2 oni koji ne igraju.

Ova prva grupa upgrade-uje komp koliko mogu kad mogu.Ova druga grupa ima katodni monitor i Sempron 3000+ pun prasine jer se komp zadnji put palio pre par godina.
A oni koji ponekad trebaju nešto skenirati i ispisati? To teško ide preko Android govanjceta! A komp može poslužiti i kao Backup svega sa smart-dreka i za sve to ne treba neka besna kanta!

1: Svi ti programi besplatni ili placeni zajedno nisu ni do kolena jednom Adobe Illustratoru.TACKA.
2: Ako klijent trazi PSD fajl sa slozenim layerima i smart objektima ne mogu mu ja poslati format iz nekog tamo PAINT-a sa linuxa.
3: Themeforest marketplace prima PSD fajl za template,Istock,Shutterstock i ostali primaju EPS fajl,na 99 Design-u moras poslati PSD ili EPS fajl ako pobedis na konkursu.Sve assete koje dobijas,dobijas u PSD ili EPS fajlu.Cak iako imaju alternativni programi koji mogu da otvore psd ili eps fajl to ce uraditi nepravilno,odnosno layeri ce se pogubiti,vektori rasterizovati itd...

1: Svi ti programi besplatni ili placeni zajedno nisu ni do kolena jednom Adobe Illustratoru.TACKA.
2: Ako klijent trazi PSD fajl sa slozenim layerima i smart objektima ne mogu mu ja poslati format iz nekog tamo PAINT-a sa linuxa.
3: Themeforest marketplace prima PSD fajl za template,Istock,Shutterstock i ostali primaju EPS fajl,na 99 Design-u moras poslati PSD ili EPS fajl ako pobedis na konkursu.Sve assete koje dobijas,dobijas u PSD ili EPS fajlu.Cak iako imaju alternativni programi koji mogu da otvore psd ili eps fajl to ce uraditi nepravilno,odnosno layeri ce se pogubiti,vektori rasterizovati itd...
To kazes,zato sto si navikao na tvoj program,a nisi probao ni jedan drugi.Nisam licno radio,ali sam gledao sta covek radi sa tim programima i sta sve moze da izvede.Tako da uopstenisi ubedljiv.

To kazes,zato sto si navikao na tvoj program,a nisi probao ni jedan drugi.Nisam licno radio,ali sam gledao sta covek radi sa tim programima i sta sve moze da izvede.Tako da uopstenisi ubedljiv.
Ja sam gledao na youtube jednu staricu koja je crtala fantasticne slike u Microsoft Paint-u.
LINK
Fantasticno sta ljudi mogu da naprave ali to ne menja cinjenicu da je ove slike mogla nacrtati za par sati u Photoshopu umesto sto je mesec dana kliktala pixel po pixel u Paintu.

No... i dalje je nepremostiv problem sa formatom.Ako sam uradio dizajn templejta u nekom tamo programu na linuxu a konacan fajl za upload mora biti PSD,tu nastaje nepremostiv problem.

Svakako te razumem.Kao sto sam rekao ima programa koji mogu uraditi sto i photoshop,a verovatno ima i dodatne programe za konvertovanje fajlova.Dok sam se bavio,pomalo obradom slike,radio sam na ACDSee-u trial vezije,ali nista ozbiljno.Tad,jos nisam koristio Ubuntu,a i sad nisam siguran da postoji taj program za Ubuntu,ali postoje sigurno slicni programi.samo je pitanje navike.Ima prednosti u nekim stvarima i na Linuxu u odnosu na Win.To bi bilo sad teranje mak na konak.

Back