Novi Windows 11 Start meni donosi veliko poboljšanje
Windows 11 24H2 i 25H2 donose potpuno redizajniran Start meni sa boljom preglednošću, većim prikazom i integracijom mobilnih uređaja.
Sa verzijama Windows 11 24H2 i 25H2, Microsoft uvodi potpuno osvežen Start meni koji sada funkcioniše na svim uređajima uz jedinstvenu bazu koda. Nove funkcije se aktiviraju putem enablement package, što omogućava prelazak na 25H2 nadogradnju brzim restartovanjem, bez kompletne reinstalacije sistema.
U podešavanjima pod “Personalization” > “Start” sada postoje dodatne opcije poput “Show recently added apps”, “Show recommended files in Start” ili “Show websites from the browser history”, koje korisnici mogu uključiti ili isključiti kako bi prilagodili interfejs po sopstvenoj meri.
Redizajnirani Start meni u Windows 11 24H2 i 25H2
Ranije su “Pinned”, “Recommended” i “All apps” sekcije bile odvojene i zahtevale prebacivanje između prikaza. U novom Start meniju ove oblasti su objedinjene u jedan neprekidni, prikaz koji je moguće skrolovati. Na ovaj način pregled je jasniji, iako je potrebno više skrolovanja, a prostor ekrana iskorišćen je znatno efikasnije.
Pored klasičnog abecednog prikaza, sada su dostupni i grid prikaz sa poljima i category view, gde sistem automatski razvrstava aplikacije u grupe poput “Productivity”, “Communication”, “Creativity”, “Games” ili “Other”. Kategorije se formiraju kada se otkriju najmanje tri aplikacije iste vrste. Trenutno nije moguće ručno menjati kategorije, što daje strukturu, ali smanjuje slobodu korisnika.
Potpuna kontrola nad preporukama
Mnogi korisnici su želeli da potpuno isključe “Recommended” sekciju. Microsoft je sada omogućio da se kroz “Settings” > “Personalization” > “Start” deaktiviraju prekidači “Show recently added apps”, “Show recommended files in Start”, “Show websites from browsing history” i “Show recommendations for tips”. Kada se oni isključe, ostaju samo “Pinned” i “All apps” oblasti, što daje pregledniji i čistiji Start meni.
Po „default-u“, prikazuju se dva reda ikona, a klik na “Show all” otvara sve zakačene aplikacije. Međutim, u podešavanjima se može uključiti opcija “Show all pins by default”, koja odmah prikazuje sve aplikacije bez dodatnog klika. Na većim ekranima moguće je videti do osam aplikacija ili četiri grupe u jednom redu, dok “Recommended” deo sada prikazuje do šest elemenata.
Integracija mobilnih uređaja
Novi Start meni donosi i bočnu traku za integraciju sa pametnim telefonima putem alata Phone Link. Podržani su Android i iOS uređaji, a moguće je čitati poruke, upravljati pozivima, pregledati fotografije i prebacivati fajlove između računara i telefona. Opcija “Send to my phone” dostupna je kroz context menu, a dodatna kontrola uključuje prekidač “Show mobile device in Start Menu”.
U podešavanjima Start menija moguće je uključiti “Show most used apps”, kao i dodati brze pristupe folderima poput “Settings” ili “Explorer”. Ipak, postoje prijavljeni problemi: pojedini prikazi se ne čuvaju nakon restartovanja, a broj vidljivih kolona može varirati. Microsoft je potvrdio ove bagove i trenutno radi na ispravkama.
Novi Start meni je trenutno dostupan samo nekim korisnicima kroz A/B testiranje. Čak i nakon instalacije verzije 25H2, možda se neće odmah pojaviti. Funkcija se može ručno aktivirati pomoću ViveTool komandi, poput “vivetool /enable /id:49402389”, nakon čega je potreban restart. Dodatne funkcije, uključujući mobilnu bočnu traku, takođe se mogu aktivirati posebnim ID-ovima, prenosi PC World.
https://benchmark.rs/vesti/softver-i-servisi/novi-windows-11-start-meni-donosi-veliko-poboljsanje/