Windows 10

Objavljen datum dolaska sledeće verzije Windowsa 10

Microsoft najavio da bi sledeći Windows 10 Technical Preview za PC trebao da stigne tokom poslednje nedelje februara.

Microsoft je obećao da će doneti Windows 10 Technical Preview za PC korisnicima negde tokom ovog meseca, ali je kompanija sve do sada ostala ćutljiva o tome kada bi to trebalo da se desi.

Gabrijel Aul je sada otkrio da bi sledeći Windows 10 Technical Preview za PC trebao da stigne tokom poslednje nedelje februara. Razlog za ovako nešto je vrlo jednostavan - Microsoft je upravo objavio Windows 10 for phones preview, pa kompanija želi da mu da malo vremena na tržištu jer smatra da bi PC verzija mogla da ga baci u senku, a verzija za telefone bi tako mogla da izgubi pažnju koju verovatno zaslužuje.

Obe verzije Windowsa 10 su i dalje u razvoju, a preview verzije koje mogu preuzeti korisnici bi trebale da pomogu Microsoft-u da sakupi povratne informacije i poboljša određene funkcije.

Takođe, poznato je da će sledeći Windows 10 Technical Preview za PC stići sa novim ISO fajlom tako da će korisnici moći da instaliraju svežu verziju operativnog sistema.

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2015&mm=02&nav_id=958234

Koji bedak nece moci na mojoj ploci da radi :sad2:

haa...svidja mi se start meni.na windows 8 ne valja nista. ali jos kada je izasla sedmica,nije mi se svidelo to sto kad kilknes na ikonicu,pojavi se prvo onaj providni okvir.pa tek onda kad jos jednom klikom,udjes na tu ikonicu. glupa fora,kao na mobilnom telefonu. -_- ali ipak,ukus je ukus.

na w8.1 sam odradio dizanje w10
radio je sasvim zadovoljavajuce jedino mi se u bot meniu pojavljivao pored w7 i w10 pojavljivao i treci koi oznacava prethodnu verziju
kada sam probao da pokrenem istu dobio sam crn ekran sa kursorom a posle restarta i pokretanja w10 on se ukljucuje ali bez ijednog programa(cliner mahtron malvare itd)
tako da je sad prakticno za mene neupotrebljiv jer nisam uspeo nigde nista da pokrenem
dali mu ima leka ili da formatiram

haa...svidja mi se start meni.na windows 8 ne valja nista. ali jos kada je izasla sedmica,nije mi se svidelo to sto kad kilknes na ikonicu,pojavi se prvo onaj providni okvir.pa tek onda kad jos jednom klikom,udjes na tu ikonicu. glupa fora,kao na mobilnom telefonu. -_- ali ipak,ukus je ukus.

Ja bih samo ako moze da se sklone ove Metro applikacije i gluposti, jer ne koristim Weather, Outlook i sl. jer mnogo mesta uzima. Start meni na onoj slici gore je skoro 3 puta veci sa tim Metro cudima. Sad cu ja kao da koristim Metro Skype na desktopu, nije nego.
Inace ovako meni kao meni je jako ok. :ok:

Kakav će vam računar trebati za Windows 10?

Prošlo je već neko vreme da članovi Insider programa mogu preuzeti rane verzije Windows 10 operativnog sistema, a dok su utisci iz verzije u verziju sve bolji, polako valja početi razmišljati i o tome koji računaru će moći da pokretati ovaj OS.

Problema ne bi smelo da bude, s obzirom na to da je Microsoft već objavio tehničke karakteristike računara potrebne za pokretanje sledeće generacije Windows OS-a. Naravno, treba imati na umu da Microsoft u svakom trenutku može izmeniti minimalne zahtjeve, jer je Windows 10 još uvek u Preview izdanju, nikako dovršenog koda.

Potrebno je dakle imati računar s procesorom od 1GHz ili više, 1GB radne memorije za 32-bitnu verziju OS-a ili 2GB radne memorije za 64-bitnu verziju, 16GB slobodnog prostora te grafičku karticu koja podržava DirectX 9 i poseduje odgovarajući WDDM upravljački program. Zvuči poznato? Vrlo verovatno, već nekoliko generacija Windows OS ima vrlo slične zahteve, a zahvaljujući optimizacijama, Windows 8.x se neretko ponaša i brže u radu od 'sedmice' na starim računarima.

Za razliku od samog minimalnog preporučenog hardvera, možda će najveći problem u priči biti zapravo upravljački programi (drajveri). Dok Windows 10 sasvim sigurno obećava veći nivo kompatibilnosti, postoji mogućnost da će drajveri jednostavno otkazati poslušnost za deo hardvera, bilo da je reč o osnovi ili periferiji.

S druge strane, alati za proveru kompatibilnosti su besplatni pa i preporučljivi, posebno za računare starije od desetak godina. Windowsi će redovno pitati korisnika pre nadogradnje za proveru i detaljnu analizu kompatibilnosti računara i softvera.

Stvari ipak nisu potpuno jednostavne, piše ZDNet. Dok su tražene tehničke karakteristike iste i za Windows 7, Windows 8.x i Windows 10 Technical Preview, valja uočiti jedan detalj s Windows 8.x stranice, a to je da ne može biti reč o bilo kakvom procesoru koji radi, eto, na 1GHz ili višem radnom taktu. Čip, naime, mora podržavati PAE, NX i SSE2, što je detaljno objašnjeno naMicrosoftovim stranicama.

Kako stoji računar korisnika po tom pitanju najjednostavnije je proveriti alatom poput CPU-Z - i nakon pokretanja obratiti pažnju na polja podržanih instrukcija. Ako u polju Instructions stoji SSE2, EM64T (podrška za PAE) i VT-d ili V-x (potrebno za NX podršku), procesor je kompatibilan i s novijim Windows OS-om. Takođe postoji mogućnost da, iako procesor podržava NX, treba posetiti BIOS i omogućiti opciju pre instalacije.

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2015&mm=03&nav_id=965844

Izem im i pae,nx i ostalo :dash::thumbdown::koto::tiganj::azdaja::cry::batina::fdlan::aaa:

- - - - - - - - - -

Evo kako izgleda Windows 10 March Preview

Ovih dana se pojavljuje dosta novih Windows 10 screenshot-ova, ali je zaista teško odrediti koji pripadaju novoj verziji operativnog sistema koji bi trebalo da bude objavljen članovima Windows Insider programa uskoro.

2069585970550492d885599547813619_orig.png

YouTube Printscreen​
Novi video postavljen na Youtube pokazuje ono što bi trebalo da bude Windows 10 March Technical Preview, što je navodno sledeća verzija koju Microsoft priprema za javnost.

Nažalost, verzija builda je zamagljena na ovom videu, pa ne možemo sa sigurnošću znati koja verzija je u pitanju, ali će biti interesantno videti da li će ga Microsoft zaista nazvati "March Technical Preview".

I dok Microsoft ne želi da obelodani detalje, video nam pokazuje poboljšanu Task view funkciju tako da će rad sa višestrukim desktopima biti olakšan kada nova verzija bude objavljena.

Ova verzija Windowsa takođe omogućava korisnicima da prevuku prozore sa jednog desktopa na drugi, što poboljšava produktivnost. U isto vreme novi desktop tasteri su pomereni u desnu stranu ekrana a pozadina nudi opciju transparentnosti.

Treba dodati i da je tu nova opcija koja vam omogućava da mnogo lakše odredite bežičnu mrežu na koju želite da se povežete.

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2015&mm=03&nav_id=968619

Piratske Windows verzije će takođe dobiti besplatnu nadogradnju

Microsoft je ovih dana objavio pregršt zvaničnih informacija o Windowsu 10, a jedna od njih će posebno biti zanimljiva korisnicima piratskih verzija Windows operativnog sistema.

7848948835509d96150df2384301741_orig.png

YouTube Printscreen​
Već znamo da će Windows 10 biti dostupan kao besplatna nadogradnja korisnicima Windows 7 i 8 verzija. Ovo je Microsoftov način da omogući da što više korisnika dobije najnoviju verziju operativnog sistema, a za sada ima solidnu korisničku bazu.

Međutim, dobre vesti ne prestaju ovde - Microsoft je odlučio da besplatnu nadogradnju na Windows 10 omogući čak i onim korisnicima koji nemaju licenciranu verziju operativnog sistema. Dakle, pirati će moći da nadograde svoje računare na oficijelni Windows 10 i to besplatno.

Ove vesti dolaze od strane samog Terija Majersona, Operating Systems Group šefa u Microsoftu.

Majerson je govorio o stotinama miliona korisnika u Kini i drugim zemljama, koji koriste piratske verzije Windowsa. Neka pitanja su ipak ostala bez odgovora, jer Majerson nije elaborirao da li će nove licence biti dostupne onima koji žele da nadograde svoj sistem sa postojećim piratskim kopijama ili će se koristiti neki drugi sistem.

Više ćemo sigurno saznati tokom letnjeg lansiranja Windowsa 10.

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2015&mm=03&nav_id=970151

- - - - - - - - - -

Windows 10 će imati biometrijsku sigurnost

Novi operativni sistem kompanije Microsoft Windows 10 svojim će korisnicima ponuditi biometrijsku sigurnost pomoću opcije Windows Hello.

Windows Hello će omogućiti korisnicima da "otključavaju" svoje uređaje skeniranjem lica, otiska prsta ili mrežnjače. Ova opcija će zameniti tradicionalno korišćenje šifre.

Iz Microsofta tvrde da će Windows Hello znatno unaprediti sigurnost korisnika. Svaki uređaj koji poseduje biometrijske senzore će biti kompatibilan sa novim sistemom zaštite i ponudiće veću sigurnost u odnosu na uobičajene šifre.

Windows Hello radi u kombinaciji sa platformom Microsoft Passport, koja identifikuje aplikacije i usluge korisnika.

Windows Hello neće čuvati fotografiju korisnika jer ih identifikuje lokalno, a potom pokreće Microsoft Passport, tako da ne postoji rizik od krađe biometrijskih podataka.

Microsoft Passport će sadržavati brojne alate koji će omogućiti developerima da svojim aplikacijama i stranicama dodaju Windows Hello podršku.

Potrošačka verzija Windowsa 10 će biti dostupna za "pametne" uređaje, tablet kompjutere, PC-je i druge uređaje ove godine.

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2015&mm=03&nav_id=970101

--------------------------------------------------------------------------------

Evo šta mi je napravio W8.1

Instalirao sam 8.1 prof. na kompjuteru i lap topu, koji nisu nešto ekstremno jake i nove mašine: Esprimo mobile Intel Celeron 2,26GHz, 32 bit, 2Gb RAM, grafika VGA_SIS_7.14.10.5190. Kompjuter je AMD 1,6GHz, 2GB RAM, NVIDIA Ge force 1600, isto 32bitni.
Ubrzo sam laptop nadogradio na Windows 10. Sam Windows radi prilično dobro i glatko, mada CPU zna da udari u 100%, ali rade daleko bolje od W7, a naročito desetka. Međutim, nevolja! Grafika pravi problem (meni se čini da je grafika)- HD klipove i filmove koči, secka, odnosno prikazuje nekako isprekidano.
Šta se desilo na laptopu: Windows 8 je pri instalaciji obrisao drajver za grafiku i umesto njega instalirao neki svoj univerzalni: Windows basic display adapter-on se prikazuje u task menadžeru, a originalni nigde, tako da ne možeš ni videti koja je kartica. Tako je bilo na 8.1, isto i na 10. Ja ručno instaliram ponovo VGA SIS drajver, i tada video radi glatko, ali ekran zahteva manju rezoluciju,a povremeno ispada i gubi sliku, pa mora da se restartuje. Vratim opet Windows drajver, ekran radi super, ali filmovi opet koče! Inače, u svemu drugom, osmica je super, a Windows 10 radi još bolje od osmice
A na desktopu: ostao je 8.1, filmovi koče i seckaju, drajver NVIDIA pokazuje da je ažuran, ne pomaže ni overklok procesora i grafičke. Osim toga, analogna TV kartica (FlyTV Platinum) od instaliranja 8 izgubila je sliku-ostao samo ton na svim kanalima-kad brzo kliknem dvaput pojavi se korektna slika na delić sekunde! Da čudnije ne može biti. Sve sam pokušao: reinstaliranje drajvera, razne softvere, ali ništa.
Windows ima one aparate za rešavanje svih problema, ali zapravo ne rešava nijedan-ili kaže da je sve u redu ili vidi neki problem, ali ne može da ga reši.

instalirana mi je verzija w10 tehnikal i jednostavno nemogu da instaliram akrobat rajder na njega
dali neko zna zasto
Reader se čita kao "rider" :)
Nisam stručnjak za tu oblast ali može i bez akrobat reader, "desetka" ima neki svoj alat za otvaranje PDF fajlova.
cikamiroslav, obriši sve drajvere koje si instalirao na laptop pa pokušaj sa programom koji se zove slimdrivers instalirati drajvere.

od sedmice neinstaliram nikakve drajvere jer sam zadovoljan sa postojecim
kada odem na sajt za skidanje i instalaciju akrobat rajdera dugme za pokretanje instalacije ostaje bledo (neaktivno)
dali je moguce da jos nisu pokrili w10
skinuti pdf sam otvorio pomocu mahtron pretrazivaca
inace na ovoj verziji ima jos nekih sitnih nedostataka sto je verovatno normalno za probnu verziju
zato sam sa w8.21 bio zadovoljniji

W10 tek na leto stize ako se dobro secam, tako da je normalno da neke stvari ne rade na test verziji.
Pitanje je da li ce hardware/software raditi i na W10 finalnoj verziji, jer secam se da je davno Vista imala problema sa kompatibilnoscu, pa su to vremenom sredili.

Kako Bil Gejts broji do deset?

1, 2, 3, 95, 98, NT, 2000, XP, Vista, 7, 8, 10 (ahaKEKEKEKE)

Elem, neću da rezervišem ništa dok se ne utvrdi da nije neka teška prevara u pitanju ili neki krš od operativnog sistema. Nikad ne uzimam bombonu od nepoznatih ljudi.

Back