Evo kako izgleda moj pogled na tu stvar (da proširim svoj gornji odgovor):
Mislim da taj problem najviše dolazi do izražaja u periodu kad se iz studentskog života prelazi u poslovni. Prvo shvatiš da te duksići, majičice sa zekama, suknje krivog kroja, šarene patike, previše otvorene sandale i slične stvari sprečavaju da zatvoriš ormar, a ti, u stvari nemaš šta da obučeš. I, objektivno - nemaš. Košulja ti je poslednji put bila potrebna za neku svetosavsku priredbu u II gimnazije, a crne pantalone kad si krstila kumče. Tašne su ti sa zakačkama (roze pufna, srcići) koje, kad bi se skinule, dobila bi najgluplju kinesku stvar (iako si štednjom za tu torbicu nadmašila samu sebe i gledala je nedeljama pre kupovine). O plastičnim ogrlicama sa tezgi ("bile po 100 dinara na Zelenjaku, ja uzela 2") da i ne govorim.
Onda se pribereš i počneš da kupuješ poslovnije stvari. Biraš, mahom, crno i teget jer tako najviše možeš da kombinuješ. Ne samo što nakupiš gomilčinu krajnje dosadne garderobe, nego postaneš opsednuta uklapanjem do te mere, da ti šoping postane mora od koje ti se plače. Svaki treći odraz u ogledalu ti liči (u najboljem slučaju) na sopstvenu nastavnicu biologije. I, opet, nemaš šta da obučeš. A sve tvoje koleginice su fino obučene (ok, ne sve, većina), drugaricama sa fakulteta zavidiš na stajlingu koga si se ti tako bezdušno odrekla, a najveći deo plate daješ na garderobu, bazaš po prodavnicama do proširenja vena, međutim - opet nemaš šta da obučeš. I to je, opet, objektivna istina.
Što se mene tiče, rešenje problema (i ovog i mnogih drugih) je u spisku. Od kad sam počela da pišem šta mi treba, ne delim nikad - do - 2 puta - obučene stvari (tj. pare) ko da sam crveni krst i nemam problem sa tim šta ću da obučem. To nije spisak poput onog koji se pravi za Tempo, već, više liči na onaj koji pravim za sajam knjiga: od sajma do sajma pišem knjige koje nameravam da kupim, preko godine ga revidiram i na kraju prepravim u ono što mi stvarno treba, pa to i kupim (naravno, nije to toliko disciplinovano i isključivo koliko, možda, izgleda, ali se popravljam iz godine u godinu). Ukratko, ne snabdevam se garderobom, nego se oblačim.
Imam par prijatelja i prijateljica sa sličnim strategijama, pa se organizujemo i odlazimo van u veće kupovine. Hugo Boss jakna u Beču košta 320, a u Beogradu 750 e. Za razliku može da se plati benzin, ručak, a i čuda za pola gepeka.
Na tom spisku za garderobu mi se, na primer, NIKAD nije našla pidžama (kojih imam, kao i sve žene 8712, i to samo iz postwomenseecret/extremeintimo ere). Slatka, mekana, samo 1500 - pa šta! Jeste, biću supersrećna najmanje 1,5 dan, ali, zar da platim i zar zbog pidžame?
Zaista se divim ženama koje umeju da kupe samo ono po šta su pošle, ili da urade fast system search svog ormara pri dodiru neke fine stvari u sred rasprodaje. Ja ne spadam u te, ali, nisam ni od onih što kupuju sve što im se svidi - odavno mi je postalo jasno šta mi stoji, a šta ne.
Iako se oblačim ne baš svakidašnje (98% garderobe mi je crno), nikad nisam obučena isto, dosadno ili neprimereno prilici. I, bez lažne skromnosti, ponosna sam na svoj stil. I, šoping mi je mnogo zanimljiviji od kad tražim šta hoću, a ne kupujem što najbolje stoji lutki. Ne retko mi se šiju stvari, imam čak i neke cipele koje su pravljenje blisko mojoj zamisli.
I, tvrdim da je istina (iako mi je to tek pre nekoliko godina zvučalo kao i izjava "volim pihtije" - još jedna floskula ogavnog stanja koje nazivaju "najlepše godine"): nisam dovoljno bogata da bih kupovala jeftine stvari.
Ne gledam TV mnogo, ai nekako uvek naletim na ovu emisiju na Pinku gde se devojkama daje neka suma i zadatak kako da je potroše ("Kupoholičarke" ili tako nekako) i, zaista želim da verujem da je koncept emisije takav da ne mogu da se kupe cipele za 450 i neka krpa - haljinica za 50 e. Ne razumem devojku koja u takvoj prilici ostavi kusur od koga kasnije kupi patofne, zaista.