Vukova diploma

Kako stari pričaju nekada je za Vukovu diplomu trebao uspeh 5,00 od prvog do osmog razreda i još uspeh sa takmičenja, učešće u sportskim sekcijama,.... itd. Ovo danas je smišljeno za pojedince....

Današnji zahtevi mi potpuno odgovaraju, mada sam 5,00 od prvog, imam takmičenja itd.... novo vreme novi uslovi.... ipak, gledamo napred i ''možda tako treba''....:heart:

Čuj ispred nosa, a imao mesto na republičkom. Pa opštinsko i republičko se ne daju porediti.
Ma, nisi pročitala dobro poruku. Objasnila sam da je u moju školu došao kasno, tek na polugodištu osmog i niko nije znao kakav je đak, a on se nije hvalio:) Ja sam do tada bila najbolja i očekivala diplomu kad rekoše da je on dobio, jer je republički prvak. I tako ja ostadoh kratkih rukava. Naravno da znam da se opštinsko ne može porediti sa republičkim:)

OK onda.

Sad se postavlja pitanje da li je u redu da on bude đak generacije te škole, ako je u njoj proveo polugodište ili dva. Možda je bio fenomenalan to vreme u vašoj školi, daleko ispred svih, to ne mogu znati. :)

Без обзира у коју је школу ишао кад је освојио место,он постаје ђак генерације у школи коју је завршио,кол'ко се ја сећам правила.:)

Za Vukovu diplomu potrebno je imati odlican uspeh 5,00 u svim razredima.Znam jednu devojcicu koja je samo u 4. imala jednu cetvorku i nije dobila diplomu.A sto se tice djaka generacije tu su takmicenja neophodna.

Za Vukovu diplomu je vazno da budes 5.00 od 5-8 razreda i da nemas smanjenu ocenu iz vladanja. Mislim da takmicenja i nisu toliko bitna. Ja znam za devojku koja nije bila ni na jednom takmicenju a ima Vukovu diplomu, a jedan decko koji je isao na takmicenja, osvajao diplome, bio 5.00 nije bio Vukovac posto je imao smanjenu ocenu iz vladanja.

Ako mislis na prijemni ispit, Vukova diploma ne donosi bodove, vec daje prednost kada vise ucenika imaju isti broj bodova na prijemnom ispitu. Tada prednost kod upisa ima ucenik koji je nosilac Vukove diplome.

Koliko sam razumeo vukovu diplomu dobijamo ako smo 5 00 od sestog do osmog, i ako smo osvojili neko od prva tri mesta na postinskom ili se varam?
Koliko donosi npr trece mesto na opstinskom? npr na 60 standarnih poena za uspeh koliko se dodaje za takmicenje?

Koliko sam razumeo vukovu diplomu dobijamo ako smo 5 00 od sestog do osmog, i ako smo osvojili neko od prva tri mesta na postinskom ili se varam?
Koliko donosi npr trece mesto na opstinskom? npr na 60 standarnih poena za uspeh koliko se dodaje za takmicenje?

Za te dodatne poene pri upisu računaju ti se SAMO prva tri mesta na REPUBLIČKIM takmičenjima i to samo u OSMOM razredu

Dakle, neko osvoji 95 poena na republičkom iz biologije i NIŠTA, ima isti broj poena kao da nije uopšte išao na takmičenje, zato što nije jedan od prvih troje (dakle samo prve tri osobe)

Prošle godine je bilo "republičko takmičenje koje organizuju Ministarstvo prosvete i stručno društvo: prvo mesto - 8 bodova, drugo mesto - 6 bodova, treće mesto - 4 boda."

I ti poeni su NEZAVISNI od Vukove diplome, npr. možeš da imaš 57 poena i 4 za treće mesto i u zbiru 61, plus poeni sa prijemnog

Po meni treće mesto na opštinskom i ne treba da donosi nikakve poene jer to nije neko postignuće. Tj. znam ko je od đaka kojima sam bio na zameni osvojio treće mesto na opštinskom i to je neki nivo 4+ (potrebno je da se osvoji 70 ili 71 od 100 mogućih poena, na šta bi na običnom kontrolnom dobio četvorku)

Dakle, neko osvoji 95 poena na republičkom iz biologije i NIŠTA, ima isti broj poena kao da nije uopšte išao na takmičenje, zato što nije jedan od prvih troje (dakle samo prve tri osobe)

Zar ne postoji neko rangiranje?

Mislim, znam da postoji na matematici (tj. bar je postojalo kad sam ja išla u školu :lol:) koja isto nosi 100 bodova, pa je valjda od 90 do 100 prvo mesto, i ako sto ljudi upada u taj okvir - sto prvih mesta...

Mislim, 5 od 100 bodova je zaista ništa i bezveze ako nema rangiranja... drugačije je npr. na srpskom koji ima 20 bodova, pa ko ima najviše - njemu prvo mesto.

Zar ne postoji neko rangiranje?

Mislim, znam da postoji na matematici (tj. bar je postojalo kad sam ja išla u školu :lol:) koja isto nosi 100 bodova, pa je valjda od 90 do 100 prvo mesto, i ako sto ljudi upada u taj okvir - sto prvih mesta...

Mislim, 5 od 100 bodova je zaista ništa i bezveze ako nema rangiranja... drugačije je npr. na srpskom koji ima 20 bodova, pa ko ima najviše - njemu prvo mesto.

Pa biologija i inače ima svoja sopstvena pravila, kako se ponašaju prema studentima na fakultetu tako i prema potencijalnim budućim studentima, sve strogo i opasno (pa da vide šta ih čeka ako se drznu da se tu upišu).

Recimo da izađe 30 ljudi na republičko, onaj prvi ima npr. 99 poena, drugi 98 i treći 97. To su prvo, drugo i treće mesto, i gotovo. Onaj sa 95 poena nikom ništa, nije ni jedno od ta prva tri mesta.

Evo iz pravilnika:
"Прво место на републичком такмичењу припада ученику који је освојио највећи број бодова. Друго и треће место освајају ученици који даље по редоследу имају највећи број бодова. Ученици који освоје исти број бодова деле одговарајуће исто место."

A i ocenjivanje biologije je previše subjektivno, nije to kao matematika, ljudi pišu neka pisanija pa to ne može objektivno da se oceni tačno je - nije tačno.

Pa, realno, iako i sam imam diplome sa republičkih takmičenja, ne mislim da one treba da imaju toliku prednost. Npr. neko osvoji 77987461313 prvih mesta na okružnim takmičenjima, a neko drugi uzme jednu diplomu sa republičkog, i sad je on đak generacije. xD Bzv. Ja sad imam diplome sa fizike i francuskog na republičkom, imam brojna prva mesta na fizici i u VIII, VII i VI. Imam hiljadu trećih mesta na istoriji. Imam II mesto na okružnom iz hemije, III na opštinskom dva puta, imam srpski dva druga mesta na okružnom i jedno prvo itd. + biologija, matematika... I zamisli sad da nemam te republičke diplome i neko dobije jednu republičku i on je đak generacije. A mučenje za ova druga takmičenja?

Back