Vukova diploma

Pa biologija i inače ima svoja sopstvena pravila, kako se ponašaju prema studentima na fakultetu tako i prema potencijalnim budućim studentima, sve strogo i opasno (pa da vide šta ih čeka ako se drznu da se tu upišu).

Recimo da izađe 30 ljudi na republičko, onaj prvi ima npr. 99 poena, drugi 98 i treći 97. To su prvo, drugo i treće mesto, i gotovo. Onaj sa 95 poena nikom ništa, nije ni jedno od ta prva tri mesta.

Evo iz pravilnika:
"Прво место на републичком такмичењу припада ученику који је освојио највећи број бодова. Друго и треће место освајају ученици који даље по редоследу имају највећи број бодова. Ученици који освоје исти број бодова деле одговарајуће исто место."

A i ocenjivanje biologije je previše subjektivno, nije to kao matematika, ljudi pišu neka pisanija pa to ne može objektivno da se oceni tačno je - nije tačno.
Nije tako.I II i III nagrada i pohvala je u stvari koliko si poena imao.Obično je I mesto od 90+
II 80-89 i III od 70-79.
Ne praviš razliku između nagrade i mesta.

Nije tako.I II i III nagrada i pohvala je u stvari koliko si poena imao.Obično je I mesto od 90+
II 80-89 i III od 70-79.
Ne praviš razliku između nagrade i mesta.

Ne. Nije tako.

Pre svega, to sam kopirao i zalepio zvanični pravilnik, a onako je kako piše u pravilniku.

Ove godine je na republičkom takmičenju iz biologije u 7. razredu bilo 2 osobe na 1. mestu (100 poena), 4 osobe na drugom mestu (99 poena) i 7 osoba na trećem mestu (98 poena). To može da se vidi na ovom sajtu:
http://www.bio.bg.ac.rs/takmicenje/Takmicenje_7_2010_Finalno.pdf

jooj ja sam do sad bila 5,0 ali ove godine ću imati 2-3 četvorke...zeznula sam sve u osmom...
ali zato nisam učila skoro nikako...pa i prijemni sam počela da spremam nedavno.
dosadila mi škola strašno :dash:
jedva čekam :heart: raspust :heart:

Za dobijanje Vukove diplome potrebno je da u imate zaključene sve petice,iz svih razreda (ali samo u drugom polugodistu) NIŠTA VIŠE...I to je to 100% ,bar kod nas u Rep.Srpskoj
Dosad sve 5,00 ali će ove godine biti 4 iz srpskog,a mozda i matisa...

Đak generacije se bira od Vukovaca koji imaju u VIII razredu I mesto na republičkom takmičenju iz srpskog i matematike (ako nema onda II,III mesto) ako ih ima više gleda se i VII razred, ako nema takvih gledaju se drugi predmeti, pa ponovo ako takvih ima više gleda se VI i tako u nazad dok se ne dobije najbolji

Kad sam ja zavrsavala osnovnu, ja mislim da je trebalo od 5.-8. razreda da budes 5,00 na kraju godine i plus jos bar 1 diploma sa takmicenja...
Jeste lepo kad imas Vukovu diplomu, ali realno ona sluzi samo da skuplja prasinu nista vise... Moja je negde medju knjigama, nemam nikakvu korist od toga, to je vise kao pohvalnica za ulozen trud i rad tokom skolovanja....

Pogledajte takmicenje iz biosa za ovu godinu...jedno 20 ucenika je uzelo prvo mesto sa 100 bodova, i sad njih 20 dobija 8 poena za upis...

Pa dobro, vidi šta kaže Blic:
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/190144/Posle-gimnazije-fakultet-obavezan
"U oko 150 državnih gimnazija, koliko ih u Srbiji ima, sve je spremno za prijem oko 17.000 najuspešnijih učenika iz ovogodišnje generacije malih maturanata"

I tih 19 na 17000 je onda kap u moru

od toga ih je petoro iz Beograda i troje iz Novog Sada, gde ima veliki broj gimnazija

a ne treba zaboraviti ni privatne gimnazije i škole koje uopšte nisu gimnazije (npr. u slučaju biologije medicinske škole), tako da će biti još razređenije

Izgleda da je u svakoj skoli drugačije....kod mene se gleda uspeh od 6.-8.razreda-moraš da budeš 5.00 ako hoćeš da budeš Vukovac-
i naravno,moraš da imaš odlično vladanje i bar jednu diplomu sa bilo kog takmičenja.tako ostvaruješ uslove za Vukovca.
A za djaka generacije gleda se onaj ko ima najviše diploma,odlično vladanje svih 8 godina i....ma što bolji djak...za sad(ja sad treba da krenem u 8.)nastavnici su konstatovali da sam u našoj školi za sad(od moje generacije),ja najbolji djak:hvala::hvala::hvala::D
a i jeste glup sistem bodovanja na takmičenjima...moj drug je imao 97 na republičkom iz biologije(8.razred,97 bodova je 4.mesto)i nije dobio ni jedan bod!!!!niti će ga dobiti....i ja sam izvisila....3.mesto na republičkom iz istorije i 0bodova...Zašto???ja sam 7.razred:(:(:(:eek::eek:
:dash::dash::dontunderstand::dontunderstand::think::think::evil::evil::roll::roll:
ja sam nastavnicu,kad mi je rekla da nisam dobila nijedan bod gledala ovako:eek:
ali jedino što mi se svidelo je to što je dodela diploma bila u Skupštini grada pa smo imali i vodiča sa kojim smo Skupštinu i obišli,pa smo se slikali na mestu predsednice Skupštine,pa smo imali posluženje,poklone(knjige) i upoznali smo se pomoćnikom ministra prosvete,i predsednikom udruženja istoričara Srbije...diplome i nagrade smo dobijali teka kad bi izašli na govornicu gde smo se upoznavali sa ovim ljudima....mene su prozvali 2 puta:D

Правилник о дипломама за изузетан успех ученика у основној школи

Члан 1.
Овим правилником уређују се врсте дипломе за изузетан општи успех ученика у учењу и владању, изузетан успех из појединог наставног предмета и услови и начин додељивања диплома ученицима основне школе.
Члан 2.
Дипломе утврђене овим правилником додељују се ученику на крају школовања ако основно образовање и васпитање стекне према прописаном наставном плану и програму и у законом прописаном року.
Члан 3.
Диплома "Вук Караџић" додељује се ученику за изузетан општи успех у учењу и примерном владању.
Диплома за изузетан успех из појединог наставног предмета додељује се ученику за предмете утврђене овим правилником (у даљем тексту: посебна диплома).
Члан 4.
Диплома "Вук Караџић" додељује се ученику:
1) ако од петог до осмог разреда на крају сваке школске године постигне одличан успех из свих предмета прописаних наставним планом и програмом и примерно владање; и
2) ако, поред постигнутог одличног успеха из свих предмета прописаних наставним планом и програмом и примерног владања добије најмање једну посебну диплому или једну од прве три награде на општинском или градском такмичењу.
+ Види:
чл. 1. Правилника - 42/93-1927.
Члан 5.
Посебна диплома додељује се ученику за наставни предмет који је изучаван најмање две школске године ако:
1) постигне најмање врло добар општи успех и примерно владање на крају сваке школске године;
2) постигне одличан успех из тог наставног предмета на крају сваке школске године;
3) добије једну од прве три награде на општинском или градском такмичењу.
Ако није организовано општинско или градско такмичење из одређеног наставног предмета, посебна диплома додељује се ученику који поред услова из тач. 1. и 2. овог члана испољи посебну способност и склоност за тај наставни предмет и постигне потпуније и шире познавање његовог садржаја него што је предвиђено наставним планом и програмом.
Члан 6.
Ученику се додељује посебна диплома за следеће наставне предмете:
1) српски језик;
2) матерњи језик за ученике припаднике националне мањине;
3) страни језик;
4) историја;
5) географија;
6) биологија;
7) математика,
8) физика,
9) хемија,
10) музичка култура;
11) ликовна култура;
12) физичко васпитање,
13) техничко образовање.
+ Види:
чл. 2. Правилника - 42/93-1927.

Члан 7.
Диплома "Вук Караџић", изузетно, може се доделити ученику који из објективних разлога не постигне одличан успех у свим разредима из предмета за које је поред залагања потребна и одговарајућа способност као: музичка култура, ликовна култура и физичко васпитање.
Члан 8.
Ученику коме је додељена Диплома "Вук Караџић" може се доделити и једна или више посебних диплома, под условима утврђеним овим правилником.
Члан 9.
Диплому "Вук Караџић" и посебну диплому додељује школа ученику на предлог наставничког већа.
Наставничко веће школе утврђује да ли предложени ученици испуњавају услове утврђене овим правилником за додељивање одговарајуће дипломе и доноси одлуку којим се ученицима додељује Диплома "Вук Караџић", а којима посебна диплома из члана 6. овог правилника.
Поступак за доделу диплома из става 1. овог члана покреће одељењско веће школе.
Члан 10.
Диплома "Вук Караџић" издаје се на обрасцу број 1, у облику табака величине 21 х 29 cm , са прописаним текстом и ликом Вука Караџића на унутрашњим странама у вишебојној штампи.
Посебна диплома издаје се на обрасцу број 2, у облику табака, величине 21 х 29 cm , са прописаним текстом и детаљем из Мирослављевог јеванђеља на унутрашњим странама у вишебојној штампи.
Обрасци диплома из члана 3. овог правилника, одштампани су уз овај правилник и чине његов саставни део.
Члан 11.
Ступањем на снагу овог правилника престаје да важи Правилник о условима и поступку за додељивање диплома за изузетан успех у школском учењу и владању ("Службени гласник СРС", број 23/66).
Члан 12.
Овај правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Србије".
Број 022-06-51/93-02
У Београду, 25. маја 1993. године
Министар просвете,
проф. др Данило Ж. Марковић, с.р.

Back