13-08-1971
Primećen član
- Poruka
- 682
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da...Nije čudno ,meni su vukovi predivna stvorenja.Ipak mislim da je njima mesto u divljini.gt500 e, ovo ti je već bolja šala.![]()
Stene vuka iz zoo vrta ili ono iz jazbine kojem preti smrt,bolje da zivi sa covekom.Jeste to predivna zivotinja ali nasim seljacima pravi stete,a drzavu boli dupe to da nadoknadi.Npr seljaci zive od ovaca jedna vredi oko 100-200 evra,pa kad uleti i pokolje im ovce kuku lele.
Da bar drzava finansira njih da dignu ograde od struje ili sl.Ali ovako je bas bezveze.
Ali mene fascinira kako na onim zlatiborskim hajkama ne ulove nijednog.Divna pametna zivotinja.![]()
Da, vukovi su poznati po tome što izuzetno vole da uništavaju mete za gađanje, naročito su im omiljene ležeće na 100 m.Odmah u podnozju brda nalazi se poligon kasarne ( mozda neko zna ko je sluzio vojsku u Bileći ) i cim prestane gadjanje on je vec na poligonu i napravi neku štetu,
Čudo jedno kako je priroda regulisala brojnost vukova pre pojave bilo kakve države, zar ne?a da drzava zastiti vukove oni bi se za 5 godina toliko nakotili da bi ih bilo nemoguce zaustaviti.
Ko god ubije vuka, a nije vučar, taj nije srpskog roda, nego je izrod. Ubijanje vukova je antisrpski čin, jer je vuk sveta srpska životinja, totem i zaštitnik srpskog naroda.Jednostavno mislim da ravnotezu ne treba urusavati, vukovi neka prave stetu a lovci neka ih biju...
Da, vukovi su poznati po tome što izuzetno vole da uništavaju mete za gađanje, naročito su im omiljene ležeće na 100 m.
Čudo jedno kako je priroda regulisala brojnost vukova pre pojave bilo kakve države, zar ne?
Prosto neverovatno.
Ko god ubije vuka, a nije vučar, taj nije srpskog roda, nego je izrod. Ubijanje vukova je antisrpski čin, jer je vuk sveta srpska životinja, totem i zaštitnik srpskog naroda.
Ko god ubije vuka, a nije vučar, taj nije srpskog roda, nego je izrod. Ubijanje vukova je antisrpski čin, jer je vuk sveta srpska životinja, totem i zaštitnik srpskog naroda.
Tolike gluposti u zivotu nisam cuo, meni da neko prica o vuku a odrasto sam u sredini sa vukovima
Šta je po tebi tačno glupost od onoga što sam napisao?Tolike gluposti u zivotu nisam cuo, meni da neko prica o vuku a odrasto sam u sredini sa vukovima
Čudo jedno kako vukovi više zakolju stoke po krajevima koji po vukovima nisu poznati nego po planinama, gde seljaci na vreme naprave dobru ogradu i nabave par dobrih pulina.da a seljaci koji ZIVE i hrane porodicu od stoke trebaju da dizu kredite da bi podmirili stetu.
Ne kazem da vukove treba istrebiti ali treba odrzavati ravnotezu
... Čudo jedno kako vukovi više zakolju stoke po krajevima koji po vukovima nisu poznati nego po planinama, gde seljaci na vreme naprave dobru ogradu i nabave par dobrih pulina.
Šta je po tebi tačno glupost od onoga što sam napisao?
Što se tiče gde si odrastao, ti možeš da tvrdiš da si odrastao i na Havajima, to ne možemo proveriti. Osim toga, čak i da u tvom kraju ima vukova (pretpostavljam da si to želeo da napišeš, a ne da tvrdiš kako si detinjstvo proveo kao člna vučjeg čopora) zaista mi nije jasno na koji način smatraš da je to relevantno.
Čudo jedno kako vukovi više zakolju stoke po krajevima koji po vukovima nisu poznati nego po planinama, gde seljaci na vreme naprave dobru ogradu i nabave par dobrih pulina.
Pre će biti da ti tvoji seljaci nisu domaćini i da ne obezbeđuju stoku kako treba, pa bi onda svoju nesposobnost hteli da naplate od države.
Što se tiče ravnoteže, ona se održava sama mnogo bolje kada se ljudi u nju ne upliću.
I da, svako ko ubije vuka, a nije vučar je izrod srpskog roda, koji na sebe i svoju porodicu navlači kletvu.
Ne pišem ja o istrebljivanju i u Srbiji, još uvek ima vukova.kod nas vukovi uopste nisu istrebljeni, ima ih mnoogo. Ja prvi nisam za istrebljivanje zivotinja, ni srne ni vuka ni svinje.
A sto se tice stete ne pravi vuk stetu u toru nego izvan tora, tj kada stoka izadje na ispasu itd, ja razumijem da mozda kod vas u Srbiji nema vukova i to mi je zao ali kod nas ih ima sasvim dovoljno i da ih lovci ne biju ja neznam sta bi bilo, toliko ih ima da silaze u prigradska naselja ( 1-1.5 km od grada) , a prosle godine je vidjen kod autobuske stanice.
Ne pišem ja o istrebljivanju i u Srbiji, još uvek ima vukova.
Nego kako je priroda regulisala broj vukova pre lovaca, to mi ne objasni?
Uzgred, jasno je meni da su Srbi u Bosni i Hercegovini, pod združenim pritiskom rimokatoličanstva, pravoslavlja i sunitskog islama došli do toga da se pomalo odrode od svetih srpskih običaja i da zaborave deo kulture naroda srpskoga, ali koliko ja znam vučari, postoje još uvek u srpskim krajevima Bosne i Hercegovine.
To što neko tvrdi da je video vuka, ne mora da znači da je vuk zaista i viđen. Imaš ljude koji tvrde da su viđali vukove po Zvezdarskoj šumi, usred Beograda.
Stoku na ispaši, koliko sam ja video po selima i planinama Srbije, Crne Gore i Makedonije, čuvaju pastiri i psi... i ništa joj ne fali. Biće da su običaji u Bosni i Hercegovini drugačiji.
Ono, istina strada po koja ovca, ali ta što strada je ionako bila ili kljasta ili bolesna.
Nego će pre biti da neko ne pazi na marvu, pa kada mu zafali po neko grlo, odmah diže dreku na vuka, dok komšija pravi gozbu.
Nego, da li je moguće da ne znaš da se kod pravoslavaca sveti Sava naziva vučjim pastirom, a da vuk štiti od nečistih sila, a pri tome Srbi i drugi Sloveni stare vere vuka poštoju kao svetu životinju?![]()
Biće da su bosanski vukovi neka posebna vrsta, koja se razlikuje od svih ostalih vukova...Vjeruj mi da znam o cemu pricam. Nekada ni pas ne pomaze, znam jer sam se licno uvjerio, Lovci su uvijek postojali. Ja prvi volim da u nasim planinama ima vukova, ali i lovci moraju da ih biju. Mozda se godisnje ubije oko 15 vukova u Bilećkoj regiji a to mogu nadoknaditi 3 vucice.I ja sam licno vidio vuka na livadi iznad autobuske. Inace imam veliko postovanje prema vukovima.
Vjeruj mi da znam o cemu pricam. Nekada ni pas ne pomaze, znam jer sam se licno uvjerio, Lovci su uvijek postojali. Ja prvi volim da u nasim planinama ima vukova, ali i lovci moraju da ih biju. Mozda se godisnje ubije oko 15 vukova u Bilećkoj regiji a to mogu nadoknaditi 3 vucice.I ja sam licno vidio vuka na livadi iznad autobuske. Inace imam veliko postovanje prema vukovima.
Значи, тих 15 вукова су проблем, срећом да су ловци (који су увек постојали) то регулисали. Када је било то "увек"? За време Турака? Чак и пре њих? Пре Римљана? Нешто не верујем. Једино ако у ловце који су увек постојали не убрајамо пра-људе који су луковима и стрелама и копљима ловили храну. Нису ловили вукове. Па колико је то онда било вукова када су се новокомпоновани ловци дочепали пушака и кренули да са безбедне удаљености убијају жртве несвесне опасности која им прети? Милиони, претпостављам. Срећом да су ловци то изрегулисали. Зато морам овде да поновим чињеницу које нису свесни једино необразовани људи (а наш народ је, нажалост, већином такав), да је број предатора регулисала природа и то толико савршено да нико томе нема шта да дода. Број предатора регулисан је количином хране коју им обезбеђује њихова територија, њихово ловиште. Нису луди да гладују. Од пацова (нису предатори, наравно) до лавова, припадници врста се разможавају онолико колико има хране. Једино људи немају контролу, код њих је правило "што мање хране, више деце". Дакле, број вукова је тачно онолики колико за њих има хране и ловци ту немају шта да траже, осим оправдања за своје злочине. Ако постоје штеточине међу врстама, то су пре свих људи и ко тога није свестан тај нема мозак. Одакле човеку право да се толико намножи да мора да заузме станишта свих осталих врста?
Вук је виђен код аутобуске? Зашто поштено не кажемо "аутобуска је стигла до вукова"? Зашто не признамо да смо безумним ширењем "своје" територије захватили добар комад вучије и свачије територије.
Ja bih te iskreno i ljubazno zamolio da mi, pre nego što odeš, objasniš zbog čega misliš da je tvoj stav ispravan ako nemaš dovoljno dobrih argumenata da ga potkrepiš.Nema smisla da dalje sirim raspravu. Gospodo doktori do vidjenja.
Možeš slobodno da se ne slažeš koliko ti je volja, to je deo identiteta srpskog naroda od pamitveka. U Srba je vuk sveta životinja, sveti Sava je vučji pastir u pravoslavlju, a Dabog hromi vuk u slovenskoj religiji. Dani oko svetog Mrate, tzv. mratinci se nazivaju i vučji dani.Mislim da je doslo do nesporazuma izmedju nas pa ne bih da se dalje svadjamo. Mislim da se cak slazemo u dosta stvari, ali jedna mi je recenica povukla zivac pa sam burno odreagovao ( a to je "I da, svako ko ubije vuka, a nije vučar je izrod srpskog roda, koji na sebe i svoju porodicu navlači kletvu." ) sa cime se ne slazem.
Možeš slobodno da se ne slažeš koliko ti je volja, to je deo identiteta srpskog naroda od pamitveka. U Srba je vuk sveta životinja, sveti Sava je vučji pastir u pravoslavlju, a Dabog hromi vuk u slovenskoj religiji. Dani oko svetog Mrate, tzv. mratinci se nazivaju i vučji dani.
Duhovna povezanost Srba i vukova je neporeciva. To što se neko odrodio od svog naroda, zaboravio običaje i verovanja svojih predaka, i smatra da nema više obavezu ni prema kome i ni prema čemu, osim prema samom sebi, ne znači da ubistvom vuka neće navući kletvu na sebe i svoju porodicu.
Raspitaj se malo koliki je porast teških hroničnih bolesti kod Srba u poslednjih nekoliko decenija. Podaci su toliko stravični da će i tebi samom biti jasno da to nije slučajno i da kletva deluje, a za to su krivi sami oni koji su navalili da uništavaju duh srpskog bića
Kada je to čovek prinuđen da ubije vuka? U XXI veku takav slučaj prinude je poprilično nezamisliv, jer vukovi nisu glupe životinje i uklanjaju se od čoveka, kada ga na vreme primete.znam ja to sve, ali nekada je covjek prinudjen da ubije vuka, ja nisam cuo da igdje u Hercegovini ima vucar
Kada je to čovek prinuđen da ubije vuka? U XXI veku takav slučaj prinude je poprilično nezamisliv, jer vukovi nisu glupe životinje i uklanjaju se od čoveka, kada ga na vreme primete.
Koliko sam ja upoznat o vučjim danima u nekim selima po Bosni i Hercogovini, gde živi srpski živalj još uvek se održavaju rituali u kojima učestvuju vučari.
Eh, u prethodnoj poruci si napisao da je čovek prinuđen da ubije vuka, a sada pišeš da je to normalno.ocito si lose upoznat, pa normalno da ce covjek ubiti vuka kada mu udje medju stoku. A to za vucare nisam siguran u Hercegovini