Вук у Србији

ННПКИ

Ističe se
Poruka
2.004
Вук у српској култури и традицији заузима посебно место и представља снажан симбол. Храбар, снажан, и независан, вук је често повезиван са српским идентитетом и карактером. Вук је у српској митологији сматран митским предаком и сродником српског народа, што је утицало на стварање бројних српских имена и презимена која су везана за ову животињу.

Пословица "вук длаку мења а ћуд никако" говори о прилагодљивости и истовремено о непроменљивости моралног карактера, што је важан аспект српског самопоштовања и поноса. Вук је такође симболизовао слободу и независност, као и етику која је уско повезана са интелигенцијом и памети.


У српској историји, вук је имао улогу и у хришћанским временима, где је, на пример, Свети Сава сматран заштитником вукова, што указује на позитиван однос између вука и српског народа.

Вук је био и јесте симбол који се преноси кроз генерације, а његово значење је остало дубоко укорењено у српској култури и идентитету. Овај симболизам је присутан у многим обичајима, празницима и веровањима, што говори о дубокој повезаности српског народа са овим моћним и поштованим створењем.
 
Турци су златом плаћали и главу вука као и главу хајдука.
У последњем рату је вучја популација повећана у Србији јер су вуци, као и Срби прелазили Дрину пред душманима.
Западна Европа је истребила вучју популацију, а код нас је до скора био без статуса, а ситуација ни данас није много боља.

1712694924699.jpeg
 
Као што је медвед везан за Русе, тако је вук везан за Србе.Много пре појаве Хришћанства Срби су поштовали Страхора који је био огроман бели вук
Који је храмао на предњу шапу. његов опис је интересантан зато што одговара поларним вуцима којих код нас никада није било.
 

Back
Top