Вук Караџић - реформатор или узурпатор СрПБског језика?

fanstebre

Poznat
Poruka
9.927
Зашто је "ГРБ" - Грбски, а "СРБ" није "Србски" ?

https://borbazaistinu.rs/srbski-ili-srpski/

Стандардизацијом језика „Матица Српска“ усвојила је облик српски. Тако да је сада српски стандардно, али је србски коренито.Данашњи лингвисти, међутим, наводе разумљиве аргументе у одбрану облика са словом Б.
Тако проф др Љубомир Грујић каже: „Погледајмо пример са изведеницама од речи ГРБ. Придев од њега је грБски, а не грПски. Зашто ту није примењено правило о једначењу по звучности, поготово што је ГРБ властита именица? Друго правило каже када је властита именица корен изведене речи, онда се она задржава у оригиналном облику. Не мења се у изведеној речи, као што су Србкиња, Србство, србски изведене речи од властите именице СРБ“.
................................................................................................................................................

Вук Караџић - (не)свесни агент Беча и продана душа, а да је заиста тако говори проста чињеница која каже да би се ми данашњи Срби са средњевковним Србима једва разумели, ако би се и разумели, а о читању записа из тог доба тек не вреди ни помислити.

Његова мисија, био он ње свестан или само залуђен, је очигледно била да наш говор што је више могући одроди од говора Руса и осталих словена како би надолазећа германска експанзија наишла на плодније тле на овим просторима.

А број старих рукописа и штампаних књига које је Вук Караџић продао Бечу али и у Русији је немерљив јер је тада и руска интелигенција била окупирана германским катедристима и то је још једна тачка у биографији "славног" реформатора без кога ми Срби данас ето не би знали да говоримо. Па више и не знамо да говоримо, нити са Русима нити би могли да говоримо са Србима Цара Душана и Стефана Немање.

Зашто је "ГРБ" - Грбски, а "СРБ" није "Србски" ?

Niko nikada nije izjavio da je pridev od grb, grbski. Ne postoji nikakav pravopisni propis koji nalaže to o čemu govriš. Radi se o čistoj izmišljotini.

Od grb bi bilo (kad bi bilo) grpski.

nikad u životu nisam čuo za reč : grbski

Nisi čuo, zato što se radi o čistoj izmišljotini.

Neka budala izmislila i onda tako mahom nepismeni ljudi dele tu informaciju, koja je laž sama po sebi, po društvenim mrežama.

Zato što "grbski" nije reč u srpskom jeziku.

Prisvojni pridev od "grb" je "grbni".

Sad kad budeš postavio pitanje e, odakle grbski, verovatno neće biti odgovora. :D Ja ga, barem, nikada nisam dobio (a postavio sam isto pitanje puno puta ranije na forumu).

pokusavao sam vise puta jednom pacijentu na ovom forumu da onjasnim da ako se predstavlja kao "srbenda" onda treba da zna bar gramatiku 5. razreda srpskog jezika, ali ne vredi... em tvrdoglav, em glup ko .l.
citiracu sam sebe iz druge teme:

a sa druge strane, ti sam sebe nazivas "srbendom", a osnovna pravila jezika ne znas!
da te podsetim 5. razreda, jer je pitanje da li si ga uopste zavrsio... u srpskom jeziku postoji pravilo jednacenja suglasnika po zvucnosti.
to znaci da se, kada se zvucni suglasnik nadje ispred bezvucnog (ili obrnuto), oba se prilagodjavaju tako da budu ili zvucni ili bezvucni. kod prideva "srpski", imas zvucno "b" iz reči "Srb" koje stoji ispred bezvucnog "s" iz nastavka "-ski". zbog pravila jednacenja, "b" prelazi u bezvucno "p", pa dobijas "srpski". zato "srbski" nije ispravno, jer nije u skladu sa tim glasovnim pravilom.
eto toliko ti postujes Srbiju i srpski jezik, ni osnovna pravila ne znas! stidi se!

1864... da te obavestim da je trenutno 2024 god. i da je od tog spisa na koji se pozivas proslo 160 god.!
uostalom, ako ne bi postojalo jednacenje suglasnika po zvucnosti, onda bi se govorilo i:
izstina umesto istina, bezplatan umesto besplatan, voztvo umesto vodstvo. itd.
znas ti ti vrlo dobro, samo se pravis budala (sto inace i jesi), pa nema svrhe dalje raspravljati sa tobom.

:rtfm:

Niko nikada nije izjavio da je pridev od grb, grbski. Ne postoji nikakav pravopisni propis koji nalaže to o čemu govriš. Radi se o čistoj izmišljotini.

Neka budala izmislila i onda tako mahom nepismeni ljudi dele tu informaciju, koja je laž sama po sebi, po društvenim mrežama.

Sad kad budeš postavio pitanje e, odakle grbski, verovatno neće biti odgovora. :D Ja ga, barem, nikada nisam dobio (a postavio sam isto pitanje puno puta ranije na forumu).
Naravno, ti koji koriste "grbski" to rade samo kad dokazuju da je ispravno srBski. Inače, niko od njih nikada u životu nije imao potrebe da od imenice "grb" pravi pridev.

Naravno, ti koji koriste "grbski" to rade samo kad dokazuju da je ispravno srBski. Inače, niko od njih nikada u životu nije imao potrebe da od imenice "grb" pravi pridev.

Samo to po sebi pokazuje koliko su očajnički morali bar nešto da izmisle, kako bi veštački proizveli makar nekakav „argument“.

Žali bože samo ljudi koji nemaju ni trunke neke samostalne misli i koji kada pročitaju neku takvu glupost, samo je prihvate, umesto da počnu od toga da se zapitaju je li to nešto uopšte istina. :roll:

Mislim da je strašno što se imena jezika pišu malim početnim slovom kao na primer "srpski jezik" a imena okeana sa završetkom na -ski velikim početnim slovom (Atlantski ili Indijski okean).
Reci mi samo da ne razumeš zašto je to tako, pa da se svi lepo nasmejemo.

По старом се правопису, по коме си ти неписмен, тако пре писало... Да се не би мешало С'рб (Серб) и Срп

Древни језици попут црквеног су поштовали етимолошко правило о непроменљивости корена реч, за разлику од магарећих правила која си научиЈо и користиш као логички прогрес дестандардизованих новолатинских језика, који мешају Слова В и Б, Б и П, Х и К у говорном локалним језику

По старом се правопису, по коме си ти неписмен, тако пре писало... Да се не би мешало С'рб (Серб) и Срп

Древни језици попут црквеног су поштовали етимолошко правило о непроменљивости корена реч, за разлику од магарећих правила која си научиЈо и користиш као логички прогрес дестандардизованих новолатинских језика, који мешају Слова В и Б, Б и П, Х и К у говорном локалним језику
bmk za drvene jezike
ajmo onda da pričamo ko pećinski ljudi glupane. rukama, nogama i kricima
jezik se vremenom razvija, usavršava.. al si glupi krac pa ne razumeš to

Ne znam zašto pričaš o starom pravopisu, kada to nije tema. Tema je aktuelni pravopis.

Tema je da je neko izmislio kako se po sadašnjem pravopisu prisvojni pridev od grb piše grbski. Odnosno, da je iz nekog razloga u slučaju reči grb usvojeno odstupanje od jednačenja po zvučnosti.

A to je, naprosto, samo jedna laž koju je izmislila neka totalna budaletina pre nekih desetak godina ili kada već. I koju naivni ili polupismeni dele po društvenim mrežama.

Mislim da je greška što se imena jezika pišu malim početnim slovom kao na primer "srpski jezik" a imena okeana sa završetkom na -ski velikim početnim slovom (Atlantski ili Indijski okean).
Наравно да је грешка... Сва имена, па и придевска, треба великим словима писати, јер је основа личних или заједничких имена из којих су приде и изведени увек великим словом... Логика новописанија је пуна недоследности, поготову што је оригинални (црквени) језик писан само великим словима (у почетку)

Замисли чак грешку да се најбитнија реч на свету - БОГ, пише малим словом, секуларно оргијање новим правилима...

bmk za drvene jezike
ajmo onda da pričamo ko pećinski ljudi glupane. rukama, nogama i kricima
jezik se vremenom razvija, usavršava.. al si glupi krac pa ne razumeš to
Смири се...

Древни језик има три пута више речи од модерног... како нешто што има већу лексику може бити примитивније од дебилно умањеног?

Смири се...

Древни језик има три пута више речи од модерног... како нешто што има већу лексику може бити примитивније од дебилно умањеног?

Ne pričamo o drevnom jeziku, već o jeziku 2024. godine.

Cudi me da tamo nesto radja, poslednjih par puta kad sam bio sve sami kamenjari.

Selo Grbalj ima zemlju pogodnu za uzgoj paradajza, imaju dosta sunca, tako da paradajz radja i uspeva da lepo sazri na suncu (bez plastenika) od maja do oktobra.
Bio sam pre 10 dana u tom kraju :)

Inace, jel postoji reč Srb?

Back