Vučić i Radev obeležavaju početak povezivanja gasovoda između Srbije i Bugarske

Cari-brod

Ističe se
Poruka
2.594

Vučić i Radev obeležavaju početak povezivanja gasovoda između Srbije i Bugarske​

https://www.danas.rs/vesti/politika...vezivanja-gasovoda-izmedju-srbije-i-bugarske/

Vučić i Radev obeležavaju početak povezivanja gasovoda između Srbije i Bugarske 1
Nenad Đorđević/FoNet/Arhiva
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra, 1. februara, cermoniji obeležavanja početka radova na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija, saopštila je danas Služba predsednika za saradnju sa medijima.
U saopštenju se navodi da će tom prilikom Vučić razgovarati sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim.
Međusistemska gasna veza „Bugarska-Srbija” (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša, dodaje se u saopštenju koje su prenele Novinite.
Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za Evropsku uniju.
Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvovaće i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov, navodi se u saopštenju.
Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP „Srbijagas“.
Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće spremna za operativni rad sredinom 2023. godine.
Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš – Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.
Sporazum o izgradnji gasovoda Niš – Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.
Projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska biće finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju. Dosad je Republika Srbija za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje, navodi se na sajtu Europa.rs.
Gasni interkonektor, koji povezuje gasne mreže Srbije i Bugarske, povećaće diversifikaciju izvora energije u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, omogućavajući Srbiji sigurnije i stabilnije snabdevanje iz različitih sistema gasne mreže, posebno iz Azerbejdžana i budućeg LNG terminala u Aleksandropolisu u Grčkoj koji može da prima gas iz celog sveta, piše sajt.
Pored Niša, gasovod će obuhvatiti i još 3 merno-regulacione stanice za gas u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu, što će omogućiti da ova tri grada i regiona Srbije – njihovi građani, škole, bolnice, preduzeća, dobiju pristup gasnom snabdevanju za grejanje i industrijsku proizvodnju, navodi se na sajtu Europa.rs.

Eto nama gasa iz Azerbejdžana a moguće i iz drugih država.

Poslednja izmena:
A koji će nam taj gas pola vojvodine je isključilo jer su abnormalne cene bile još pre krize.
Па добар део привреде је на гасу. А одакле ти идеја да се пола Војводине искључило са гаса и зашто волиш да пишеш будалаштине без иједног аргумента, то једино ти знаш. Данас имамо рекордну потрошњу гаса у Србији, али по твом мишљењу сви се искључују јер је наводно скуп.

Ја знам да си острашћен, ниси баш ни интилигентан превише, јер не могу да заборавим да си два пута постављао ону легендарну тему о неписмености у Србији где си се згражавао процентима везујући их за крезубе напредњаке. Само си оба пута, тако писмен, заборавио да провериш датум када је објављена вест, а то је била 2009. година, када напредњаци још нису били ни близу власти.

Такву срамоту ја не памтим да сам видео на Крстарици, а овде пише огроман број ментално оболелих форумаша, који нормалније пишу и од тебе.

Cele godine brale u stanu 19-20 stepeni trenutno.

To ti je 108.000 godišje, i ladno ti.

Kod mene se 90 kvadrata kuće greje na gas, i to da je prijatno, 23 stepena, i topla voda cele godine na gas za cca 80.000 ukupno prošle godine.

Stan od 36 kvadrata, grejanje će ove sezone, i a poskupljenjem gasa, izaći sigurno jedno 15.000...za celu sezonu.

To ti je odgovor na pitanje zašto gas...

To ti je 108.000 godišje, i ladno ti.

Kod mene se 90 kvadrata kuće greje na gas, i to da je prijatno, 23 stepena, i topla voda cele godine na gas za cca 80.000 ukupno prošle godine.

Stan od 36 kvadrata, grejanje će ove sezone, i a poskupljenjem gasa, izaći sigurno jedno 15.000...za celu sezonu.

To ti je odgovor na pitanje zašto gas...
A zašto onda pola vojvodine otkazuje gas?!??

A zašto onda pola vojvodine otkazuje gas?!??

Vidi, ja sam u sred Vojvodine, i ne znam baš nešto tih koji su otkazali.

Znam jedan slučaj ljudi koji su se uplašili da gasa neće biti, jer su slušali ovog dramosera od Vučića, pa krknuli silne pare za zalihu drva, ali gas nisu otkazali.

Ove sezone do sada, ko se nije grejao na gas, pojeo je ***** što se tiče troškova, a mnogi i što se tiče ogrejavanja.

Politika Logo

Вучић: Важан дан за Србију и Бугарску​

Присуствујући почетку изградње гасног интерконектора, председник је најавио и да нас очекују и преговори са Азербејџаном о цени гаса
677z381_av-inst.jpg

(Instagram/buducnostsrbijeav)
Председници Србије и Бугарске Александар Вучић и Румен Радев састали су се јуче у Костинброду близу Софије да би присуствовали почетку изградње гасног интерконектора између Србије и Бугарске, делу великог међународног гасовода. Одржали су, са делегацијама у пратњи, билатерални састанак, коме се придружио и шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре. После тога, Вучић и Радев обишли су радове на спајању цеви гасовода, пред очекивано обраћање комесарке за енергију ЕУ Кадри Симсон и обраћање председника Србије Александра Вучића. Приликом обиласка, председник Србије је објавио на свом Инстаграм профилу:
„Важан дан за Србију и Бугарску и цео регион. Настављамо повезивање две државе, два народа и наших економија. Нови гасни интерконектор донеће већу енергетску сигурност за грађане и шансу за нове инвестиције, а разговарали смо и о другим пројектима који су у плану.

Укупна вредност гасног интерконектора износи 85,5 милиона евра, а гасна веза између Србије и Бугарске биће спремна за рад половином године.
Вучић је приметио да ће тај гас моћи да иде у оба правца, као и да је Србији важније да увози гас од Бугарске, него да га извози Бугарској.
Председник је казао да је чуо од више експерата да може да се користи још додатних 10 одсто гаса који се тренутно не користи.

Информисан је да за сада постоји 17 компресора на бугарској страни и капацитет од 1,8 милиона на дневном нивоу. Вучићу је речено и да је купљено још четири компресора што ће смањити притисак.
Такође, казали су му да Србија сада може да узима гас и може да има приступ свему ономе што је урађено са бугарске стране.
Вучићу су представљени планови да се направе два терминала у Грчкој, као и повезивање са Каспијском регијом, односно Азербејџаном и Туркменистаном.
Очекују нас преговори са Азарбејџаном о цени гаса и дужини уговора
Председник Србије изјавио је и да би Србији одговарало да одмах постигне договор са Азарбејџаном о увозу одређене количине гаса из те земље, али да је проблем цена и то што они траже да се потпишу дугорочни уговори на десет и више година.

После церемоније обележавања почетка радова, на питања новинара да ли је могуће да са Азајберџаном изградимо неко гасно постројење и да ли би тај гас ишао том конекцијом, Вучић је одговорио да будући гасовод може да се користи за то, али да претходно морамо да разговарамо са Азарбејџаном, који тражи дугорочне уговоре, као и са Русима, те да сагледамо геополитичку ситуацију.
Нагласио је да нам будући интерконектор све то омогућава, а да преговори са Азарбејџаном неће бити лаки.
„Ти људи хоће да зараде и да се обезбеде за неких 10 до 15 година. Нико од њих неће уговоре на годину, две или три, сви хоће на 10,15 или 20 година. Тако да и ми морамо да размишљамо. Наша индустрија расте, наша потрошња расте, биће све више потрошње гаса, све мање ће бити потрошње угља и фосилних горива. Видели сте да је гас проглашен за зелену енергију од ЕУ, тако да ће бити много веће потрошње гаса”, поручио је Вучић.
Додао је да би нама, у сваком случају, одговарало да одмах постигнемо договор са Азарбејџаном о 0,5 до једне милијарде кубних метара гаса, јер су нам то недостајуће количине.
Истакао је да је за нас веома важан предлог председника Бугарске Румена Радева да заједно купујемо гас.
„Ако будемо ишли на извесне количине течног гаса ЛНГ, да идемо заједно, да иступамо регионално, јер када тражимо више онда ће и ти бродови радије да дођу овде, него тамо где је мања потражња, моћи ћемо да добијемо 10 до 15 одсто, а можда и 20 одсто, нижу цену”, сматра Вучић.
Додаје да је када је постао председник Владе потрошња била 1,1 милијарди кубних метара гаса годишње, а данас трошимо 3,2 - 3,3 милијарде, преносе агенције.
„Много је Србија напредовала у протеклих девет или 10 година и тако ће бити и убудуће. Морамо да рачунамо на те количине и зато је овај интерконектор важан за нас”, поручио је Вучић.
Резерве гаса велике, пун Банатски двор
Председник је рекао данас да ће Србија зимску грејну сезону завршити са великим резервама природног гаса, попуњеним подземним складиштем гаса Банатски двор, капацитета 286 милиона метара кубних и са додатних 180-200 милиона кубних метара гаса који се чува у Мађарској.
Вучић је истакао, да су то велике и веома важне резерве које Србија чувати за наредну зимску сезону и додао да ће, и поред тога, бити потребно појачати капацитете јер се очекују нове нестабилности на тржишту, због ратних сукоба и поскупљења гаса.
„Ако постоји једна област где смо направили озбиљан помак онда то јесте гас и трансмисиони систем, дакле гасоводи. Ми нисмо имали ништа. Имали смо преко Берегова до Панчева. То је све што смо имали. Дакле, људи то требају да знају. Централна Србија није имала гасовод. Данас када погледате Црна Гора нема гасовод. Неке земље га немају или га имају на много малој територији”, рекао је Вучић.
Истиче да Србија сада има централни гасовод дужине 402 километара и да је у развој инфраструктуре уложено доста буџетских средстава.
„Уложили смо много пара, милијарду и по скоро, дакле много новца смо потрошили на то, али то је било важно за наш бруто домаћи производ и раст наше привреде. Али као што видите много нам је помогло да имамо струју ове зиме, зато што и преко Солуна иде гас и преко ТЕ-ТО Панчево и ТЕ-ТО Нови Сад. Успели смо да покажемо људима да никаквих проблема немамо”, нагласио је Вучић.
Вучић је указао да је цена гаса и електричне енергије међу најнижим у Европи, преноси Танјуг.
Највећи проблем Босилеграда и Димитровграда незапосленост и путна мрежа
Александар Вучић додао је да цени захтеве за решавање еколошких проблема грађана Димитровграда и Босилеграда, и додао да мисли да су проблеми тог региона пре свега инфраструктура, путна мрежа и незапосленост.
„Не мислим да је проблем у екологији. Ја иначе веома ценим њихове захтеве за решавање еколошких проблема са самим рудником. Мислим да је највећи проблем незапосленост и мислим да је то оно где заједнички морамо да радимо и још много тога да урадимо и у Димитровграду и у Босилеграду”, рекао је Вучић новинарима. Вучић је указао да је смањење броја становника такође један од највећих проблема који би требало решавати.
„Пада нам број становника и код нас и код вас (у Бугарској). Код вас више, иако сте у ЕУ. Ви сте у последњих 15 година изгубили милион и по становника, ми у последњих 11 око 480-490 хиљада. Једнаке проблеме имамо и са демографијом”.
Додаје да ће ускоро посетити Босилеград и покушати да помогне у решавању проблема.

Vidi, ja sam u sred Vojvodine, i ne znam baš nešto tih koji su otkazali.

Znam jedan slučaj ljudi koji su se uplašili da gasa neće biti, jer su slušali ovog dramosera od Vučića, pa krknuli silne pare za zalihu drva, ali gas nisu otkazali.

Ove sezone do sada, ko se nije grejao na gas, pojeo je ***** što se tiče troškova, a mnogi i što se tiče ogrejavanja.
Kažu baš vojvođani otkazuju plin i opet lože sve živo što im dođe pod ruku.

Back