Vrednovanje tudjih gresaka i oprastanje

Gost377586

Veoma poznat
Poruka
11.136
Koliko realno oprastanje nekom zavisi od objektivnih okolnosti,tipa koliko je ko zasro,
a koliko od nasih potreba koje nemaju veze sa datom situacijom..?

Tipa citam temu o muzu koji bi da vara sa sestrom,a zena je znala da inace lik povremeno svrlja,al sad je pikiro seju njenu,i kao se kuckali..
Sad u reali sta mislite da ce se desiti?Ja mislim da ce ta zena brze i lakse oprostiti muzu nego sto ce oprostiti sestri,i da ce duze da bude s njom na ratnoj nozi,a njemu ce da progleda kroz prste jer je njena potreba da bude s njim u vezi jaca od povredjenosti i uvredjenosti(koju povezuje sa njim),
a povredjenost i uvredjenost koju je izazvala sestra u njoj,je jaca od potrebe da ostanu u dobrim odnosima...

Sto me vodi ka sledecem,da li ljudi cesto mogu da budu licimerni u zameranju,jer ako im dva subjekta jednaku stetu nanesu a oprastanje je selektivno onda ne mozes da kazes e ona je gora osoba ili ona je vise stete nanela(ili da kazes moj muz je bolji al to je sad dr tema)...

Neka ideja mi izmice al ne znam sta..:think::lol:Kontam da je ubijanje nagativnih emocija prema nekom vezano za zelje unutrasje al ono opet.....

Primer isto vas sin zgazi nekog ne gledajuci polupijan,ili kad vaseg sina neko zgazi,nivo besa&zelje za kaznom i osudom zavisi od toga na kojoj strani se nalazite,pa tako generalno koliko smo ko ljudi sposobni da gledamo na situaciju objetivno kad nam se sranja desavaju,i da li nekad stradaju i osobe koje nisu krive?
I koliko se drzite do svojih stavova kad osobe koje volite naprave neku glupost?
Tj koliko mi ko ljudi volimo da delimo pravdu,al ne sankcionisemo i ne kritikujemo nepravdu koju je neko nas ucinio...

Tipa ko ona porodica onog americkog plivaca koji je silovao ribu,pa je mama u pismu sudiji nalupala neke gluposti,a otac je jos i rekao sto bi moj sin isao u zatvor za 30minuta posla..A da je njegova cerka silovana on bi ga jurio puskom..
Aj jos jednom pitanje koliko vam je bitna privrzenost grupi a koliko pravda,i koja je granica do koje bi stitili svoje najmilije?
Auuu mislim da sam malo prosirila temu :lol:

- - - - - - - - - -

Realno ja kad otvorim temu dok stignem do kraja,sama sebi odgovorim,pa samo dodam sta bi vi uradili, da mi ne propadne trud:rotf:

Koliko realno oprastanje nekom zavisi od objektivnih okolnosti,tipa koliko je ko zasro,

Tipa citam temu o muzu koji bi da vara sa sestrom,a zena je znala da inace lik povremeno svrlja,al sad je pikiro seju njenu,i kao se kuckali..
Sad u reali sta mislite da ce se desiti?Ja mislim da ce ta zena brze i lakse oprostiti muzu nego sto ce oprostiti sestri,i da ce duze da bude s njom na ratnoj nozi,a njemu ce da progleda kroz prste jer je njena potreba da bude s njim u vezi jaca od povredjenosti i uvredjenosti(koju povezuje sa njim),
a povredjenost i uvredjenost koju je izazvala sestra u njoj,je jaca od potrebe da ostanu u dobrim odnosima...

Sto me vodi ka sledecem,da li ljudi cesto mogu da budu licimerni u zameranju,jer ako im dva subjekta jednaku stetu nanesu a oprastanje je selektivno onda ne mozes da kazes e ona je gora osoba ili ona je vise stete nanela(ili da kazes moj muz je bolji al to je sad dr tema)...

Neka ideja mi izmice al ne znam sta..:think::lol:Kontam da je ubijanje nagativnih emocija prema nekom vezano za zelje unutrasje al ono opet.....

Primer isto vas sin zgazi nekog ne gledajuci polupijan,ili kad vaseg sina neko zgazi,nivo besa&zelje za kaznom i osudom zavisi od toga na kojoj strani se nalazite,pa tako generalno koliko smo ko ljudi sposobni da gledamo na situaciju objetivno kad nam se sranja desavaju,i da li nekad stradaju i osobe koje nisu krive?
I koliko se drzite do svojih stavova kad osobe koje volite naprave neku glupost?
Tj koliko mi ko ljudi volimo da delimo pravdu,al ne sankcionisemo i ne kritikujemo nepravdu koju je neko nas ucinio...

Tipa ko ona porodica onog americkog plivaca koji je silovao ribu,pa je mama u pismu sudiji nalupala neke gluposti,a otac je jos i rekao sto bi moj sin isao u zatvor za 30minuta posla..A da je njegova cerka silovana on bi ga jurio puskom..
Aj jos jednom pitanje koliko vam je bitna privrzenost grupi a koliko pravda,i koja je granica do koje bi stitili svoje najmilije?
Auuu mislim da sam malo prosirila temu :lol:

- - - - - - - - - -

Realno ja kad otvorim temu dok stignem do kraja,sama sebi odgovorim,pa samo dodam sta bi vi uradili, da mi ne propadne trud:rotf:

Mislim da oprastanje zavisi i od toga kakva ocekivanja imamo od nekoga.

Kao sto si rekla lakse ce sestra oprostiti muzu za koga zna da voli da svrlja nego sestri koja voli i postuje i sa kojom je ceo svoj ili njen zivot.

Moze nekada grupa da me povede ali mi je uvek draza pravda.

Mada zavisi i ko ce sve biti povredjen tokom isterivanja pravde, najbolje je da ispasta samo krivac ali ukoliko ima i nevinih ne bih i njih da povredim i tako napravim vecu stetu.

Covek se uvredi onda kada mu ucine ono sto on drugima ne bi uradio. Ljudi su u proseku toliko jadni da mislim da bar polovina ne bi prezivela kad ne bi mogla da perfidno zajebe druge. Zajeb postenih i dobrih ljudi je nekome stil zivota. Tako prezivljavaju i tako ostvaruju ciljeve. Najvise me nervira kad kazu kako su dobri i posteni ustvari naivni. Nisu oni naivni nego su tako vaspitani. E sad, u kojem to stadijumu svesti neko mora biti da bezosecajno povredi/iskoristi one koji mu zele i cine dobro? Da ne spominjem ako se radi o sestri ili bratu... Jednom sam slucajno prisustvovao "raspravi" jedne porodice oko nasledstva.. Znaci, strahota jedna.. Vilica mi otpala. Tu nije bilo apsolutno nikakvih medjusobnih emocija. Bukvalno da jedno dobije, makar drugo crklo. Ako ljudi to rade svojim najblizima, sta li su tek sposobni uraditi drugima?

Poslednja izmena:

TEŠKO JE to izmeriti : koliko zavisi od jednog a koliko odr drugog - bitno je oboje.
Što je veća greška - teže je oprostiti
Što više volimo - teže je oprostiti , mada se češće prašta (na svoju štetu, jer se sve to ODBORTA).

Opraštanje je teško, ali donosi slobodu.

- - - - - - - - - -

Da bi se oprostilo mora se zaboraviti, čudno mi je kada čujem da kažu "oprostićemo, ali nećemo zaboraviti."
To je hipokrizija, da bi se oprostilo nema nikakvo ali.
Mislim da ne postoji granica šta bi uradili da zaštitimo naše voljene.

Zaborav je najslađi oproštaj

Ja se vrlo prijatno iznenadim kad shvatim da sam zaboravila
Imam rođaku koja pamti kad god je neko popreko pogledao
ma, idi...

Back