Vratite nam dugu

Ради се о узурпацији и скрнављењу симбола.
:rotf:
https://sh.wikipedia.org/wiki/Duga

Duga je optička i meteorološka pojava koji se pojavljuje na nebu, kada se sunčevi zraci prelamaju kroz sitne vodene kapi, najčešće nakon kiše. Duga se obično vidi na zastoru kišnih kapi kada posmatrač stoji okrenut leđima Suncu i gleda u smeru toga zastora.Zraci svetlosti se tada razlažu na svoje osnovne komponente, u vidu trake različitih boja koja predstavlja spektar svetlosti.

Ако кренеш тако и две муње су оптичка и метеоролошка појава...
Причамо о симболици.
Pa munje se i dan danas koriste.
Da li je zloupotreba dece da se seta ispod krstace po ulici? Da li je zloupotreba verskih simbola kad razni raspopi izadju na ulicu sa ikonama i promovisu antivakserske stavove, ravnu zemlju, ljude gustere? Zasto ne kazes bilo kom kriminalcu da je zloupotrebio verske simbole tetovazom Ostroga i krsta?

Pa munje se i dan danas koriste.
Али скоро никада две, једна до друге. Но муње нису тема, већ симболика. Зна се за шта је дуга симбол већ пар хиљада година, и узурпација тог старозаветног симбола у сексуалне сврхе би морала да буде санкционисана.

1660781958464.png

Da li je zloupotreba...

Све су то замене тезе.

Da, isto kao i duga.
Како је то прича о дуги замена тезе на овој теми?

I jedno i drugo su potpuno ista pojava, samo sto je najlakse korititi floskule kad neko da kontraargument.
Дакле, сад нас условљаваш да причамо о тетовираним криминалцима или људима гуштерима, јер је то контрааргумент овде на теми? :kiti?:

I sto krst i ikona jesu verski simboli, a duga nije.
И дуга је. Она је симбол завета између бога и човека.
То што си ти Светосавац па не штујеш Стари завет, то је друга ствар.

Poslednja izmena:
Дакле, сад нас условљаваш да причамо о тетовираним криминалцима или људима гуштерима, јер је то контрааргумент овде на теми? :kiti?:
Ne, nego samo pitam da li je sve to takodje zloupotreba vere (naglasak je bio na verskim simbolima koji su upotrebljeni u te svrhe).
И дуга је. Она је симбол завета између бога и човека.
То што си ти Светосавац па не штујеш Стари Завет, то је друга ствар.
Moje verska pripadnost nema nikakve veze sa temom.
Duga je postojala i mnogo pre SZ, pisac istog je zloupotrebio prirodnu pojavu da da na znacaju nekim delovima knjige.

Ne, nego samo pitam da li je sve to takodje zloupotreba vere (naglasak je bio na verskim simbolima koji su upotrebljeni u te svrhe).
Можда јесте, можда није. Отвори тему о свакој од тих појава на одговарајућим подфорумима. На аутомобилима питај за возаче који каче крст на ретровизор. На психологији о криминалцима који се тетовирају свакојаким симболима, итд...

Moje verska pripadnost nema nikakve veze sa temom.
Нема твоја, али непознавање других те чини хмммм...помало некомпететним да кажеш шта не вређа друге велике религије?

Duga je postojala i mnogo pre SZ, pisac istog je zloupotrebio prirodnu pojavu da da na znacaju nekim delovima knjige.
Опет релативизација. Свашта је постојало пре људи, али ми причамо о томе какву симболичку вредност има у данашњем друштву.

Obavezno u školama?
Razgovarala sam ovih dana sa porodicom koja živi u Kanadi, izvadili su svoju decu iz jedne državne škole, jer im se nije dopadala LMBTQ propaganda kojoj su deca bila izložena.
Kažu da tamo dete ode na kliniku za promenu pola, i roditelj ne može da spreči da maloletniku daju blokatore hormona. Faktički ga otmu od porodice, kao što rade neke sekte.

Znam da to ovde još deluje nezamislivo, ali i oni su jednom počeli kao što se sada počinje kod nas.

Meni je sve to na nivou rekla- kazala dok mi neko ne da tačan dokaz.
Previše je mržnje medju ljudima ovo je još samo jedna.
Svako dijete treba iz kuće da ponese šta je ispravno.
Možda griješim ali to otimanje djece mi je ravno teoriji čipovanja vakcinom i ravnozemljašima.

Pa nisam. Je li moguće da ti nešto ne znaš? Čak je bila i neka priča za djecu o tom.
Hrvatsko verovanje))
ja sma neobavesten
Verovanja o dugi

Jedno od starih verovanja kaže da duga predstavlja simbol zaveta i obećanje Gospoda Boga koje je, nakon potopa, dao Noju. Taj zavet je da više nikada neće potopiti ljuski rod zbog greha, kao kada je to uradio u Velikom potopu. Prema ovom verovanju, dokle god je ima na nebu, podsećaće Gospoda na dato obećanje. Drugo verovanje kaže da treba zamisliti želju, kada prođemo ispod duge i da će ona, naravno, biti ispunjena.Takođe, same boje duge nose posebno značenje. Verovanje kaže da ako jedna boja preovladava, da će takva godina biti. Ukoliko preovladava plava boja, godina biti kišna, ukoliko je dominantna žuta, znači da će biti žita. Jaka zelena znači da će biti dovoljno trave za pašu, dok crvena govori u prilog tome da će biti dosta vina.

Jedno od možda najpoželjnijih verovanja jeste da onaj ko uhvati dugu i u njoj se okupa će se podmladiti. Hrvatsko rasprostranjeno verovanje o dugi kaže da će, onaj ko prođe ispod duge, promeniti pol.

https://www.espreso.co.rs/vesti/dru...aran-a-evo-sta-treda-da-uradite-ako-je-vidite

:rotf:
https://sh.wikipedia.org/wiki/Duga

Duga je optička i meteorološka pojava koji se pojavljuje na nebu, kada se sunčevi zraci prelamaju kroz sitne vodene kapi, najčešće nakon kiše. Duga se obično vidi na zastoru kišnih kapi kada posmatrač stoji okrenut leđima Suncu i gleda u smeru toga zastora.Zraci svetlosti se tada razlažu na svoje osnovne komponente, u vidu trake različitih boja koja predstavlja spektar svetlosti.
Deci je duga simbol veselih boja,maštanja,smeha,igre,nečeg nestvarnog i banalizovati dugu i porediti sa verskim obeležjima a u kontekstu dece je neukusno.
Prvi crteži sa punim rukicama bojica su duge,nemojmo im ogaditi njima nešto prelepo,nemojmo im ogaditi prve crteže koje su okačili na zid.

Back