Враџбине и ислам

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
Вероватно сте чули да хоџе изводе неке враџбине, чуо сам и ја, но нисам лично проверио. Рецимо, кажу ако однесеш длаку косе неке девојке код хоџе, он може да ти среди да се она заљуби у тебе.
И без тога има (проверених) елемената код муслимана који указују на магијско мишљење. На пример - запис из Курана (можда уз додатни коментар на кога се односи) који има неко повољно дејство самим тим што га неко носи.
Моје питање је просто - шта сам Куран каже о томе? Зато је тема на Религији, мада би било занимљиво попричати о делотворности тога, што би већ било за НПИМ.
Што се тиче Записа, изнећу извесну ограду - нису муслимани једини који носе нешто што би било амајлија, има тога доста и у хришћанству, мада није везано за саму Реч. Уопштено, сваки верски обред има барем магијско порекло, ако не и даље суштину. Могли бисмо причати и о томе, но на овој теми ме ислам занима по том питању.
Можемо слободно проширити тему на виђење Освалда Шпенглера који ислам види као логичан завршетак "магијске" (или "арапске") културе, где он рачуна и првих 1000 година хришћанства. Или рецимо на дервише, за које неки сматрају да су преисламског порекла...

Pričala mi žena da njen deda i baba, koji su živeli negde oko Nove Varoši , nisu moglid a imaju dece. Žapravo prvo dete im je umrlo, daleko bilo i od tada nisu mogli da imaju dece. Tada njen deda ode kod hodže koji mu kaže da je verovatno detetu ostao van sanduka deo od odeće, i da to mora da vrati u sanduk. Čovek otkopa grob, ustanovi da je tako, i vrati deo tkanine u sanduk. Nije magija, ali ima tu nečega. Posle toga se rodi tata od ove žene.

Inače neke slične stvari se dešavaju i u hrišćanstvu. Popovi i sveštenici jesu Božiji predstavnici na zemlji, administracija što bi rekao neki dečko :) ali naravno da postoje dobri i loši medju njima.

Sad ne znam kako je moguće, ali neka drugarice, koja je takodje iz okoline Nove Varoši, mi je pričala tako par puta o misterijama i urbanim legendama njenog sela. Tako mi je pričala da je neki čovek kojeg je jedna porodica nevinog optužila valjda za ubistvo, a znali su da nije kriv, sazvao sedam popova i platio im da kunu tu porodicu. I danas ta, nekada imućna porodica, živi nekako bedno, u polju i voćnjacima im nista ne uspeva, dosta njih ima neku umnu bolest.

Isto tako je neki čovek otišao kod njihovog seoskog popa da mu plati da kune rodjenog brata sa kojim ne govori. A taj pop neki mnogo dobar čovek, svi ga ljudi vole, i on mu naravno rekao, kao svako pravo svešteno lice, da on može samo da blagosilja.

Da se prekrstiš kakvih sve ljudi ima.

vradzbina je po islamskom ucenju jedan od najvecih grehova!

Idi?Moja maceha,nosila je sliku svoje bolesne majke u Doboj kod Hodze,iako je maceha pravoslavka,ali jetrva joj je muslimanka iz Doboja.Odza je bajao nesto po slici i onda ih je uputio kod neke zene.Ta zena im je rekla da zakasnili nisu i da se babi moze pomoci.Inace baba je imala karcinom pluca.Zena koja je bajala nakon Hodze,dala im je neki caj i rekla da babu lece tako sto ce 21 dan klati po jednu kornjacu i baba da popije tu krv.Jurcali su za kornjacama ko blesavi.Za nevrovti baba iako su joj lekari dali 2 meseca zivota nekim cudom ili bajanjem je ozdravila i zivela jos 8 godina.Lekari bili u cudu,li baba sobzirom da nije znala da pije krv kornjace nije mu znala reci kako je rak nestao.
Uglavnom isli su jos dva puta sa babinom slikom kod Hodze,ostavili pozamasan prilog i to je to!
A inace ta moja strina muslimanka mog strica drzi pod strogom kontrolom,da ovaj ne sme ni disati,tako sto mu preti da ce mu kod odze uvracati svasta.I ovaj godinama veruje u tu pretnju,tako da je i sina iz prvog braka potpuno zaboravio!

Idi?Moja maceha,nosila je sliku svoje bolesne majke u Doboj kod Hodze,iako je maceha pravoslavka,ali jetrva joj je muslimanka iz Doboja.Odza je bajao nesto po slici i onda ih je uputio kod neke zene.Ta zena im je rekla da zakasnili nisu i da se babi moze pomoci.Inace baba je imala karcinom pluca.Zena koja je bajala nakon Hodze,dala im je neki caj i rekla da babu lece tako sto ce 21 dan klati po jednu kornjacu i baba da popije tu krv.Jurcali su za kornjacama ko blesavi.Za nevrovti baba iako su joj lekari dali 2 meseca zivota nekim cudom ili bajanjem je ozdravila i zivela jos 8 godina.Lekari bili u cudu,li baba sobzirom da nije znala da pije krv kornjace nije mu znala reci kako je rak nestao.
Uglavnom isli su jos dva puta sa babinom slikom kod Hodze,ostavili pozamasan prilog i to je to!
A inace ta moja strina muslimanka mog strica drzi pod strogom kontrolom,da ovaj ne sme ni disati,tako sto mu preti da ce mu kod odze uvracati svasta.I ovaj godinama veruje u tu pretnju,tako da je i sina iz prvog braka potpuno zaboravio!

Doturi ih do mene, ja ću im bajati u pola cene, a i tebi dam 15% od zarade zato što mi nabavljaš mušterije. :vudu:

Cuj, Agarta, tema ti je bazirana na religioznoj netrpeljivosti. Da si naziv teme prosirio, recimo, "vradzbine u religioznim obredima", bilo bi korektno s tvoje strane. A i sam naziv gramaticki nije ipsravan. Zar ti ne vidis da u hriscanstvu postoje sijaset predmeta, ukljuciv i kostiju, tzv. svetaca, kojima se daje sakralni znacaj, da ne govorimo o obredima koji su veoma slicni kao i voodoo obredi u Africi u pojedinim plemenima. Zar secenje kolaca, osvecivanje lekovite vodice, vina, sveca, itd. pojenje, kadjenje, krscenja, pomeni, vencanja, a da ne govorimo o riutalima o bozicnim i uskrsnim praznicima. Sve je to magija. Da ti ne pominjem osvecivanje zgrada, automobila, i drugih predmeta, partijskih organizacija, itd.. Sve je to sracunato da fascinira primitivan, neuk i lakoveran svet. Kao sto vracare i gatare ne veruju u ono sto vide u socu od kafe, ili u bobu, kartama, itd. tako ni svestenici (imami, popovi, rabini, i dr.) ne veruju u ono sto propovedaju. To je biznis, bio, jeste i bice, a svestenici od svojih vradzbina zive veoma ugodnim zivotom.

Potpišite ugovor kornjačinom krvlju. :D

Evo jos neko je pokusao na taj nacin doci do zdravlja,mada ne pise da l mu je odza reko:
U Srbiji se godišnje registruje oko 32.000 novoobolelih od raka, a umre 20.000 ljudi. Pošto dijagnoza karcinoma i dalje zvuči kao smrtna presuda, porodica obolelog, na rubu očaja, ne žali novca i za najneverovatnije stvari za koje čuje da mogu da pomognu. Tako se pre par godina mlad, fakultetski obrazovan čovek, grafički dizajner, na sve strane raspitivao gde može da nabavi kornjače, odnosno njihovu krv, da bi 26-godišnjeg brata izlečio od raka pluća.
http://www.smedia.rs/vesti/vest/313...-krevetu-i-rep-gustera-krilo-slepog-misa.html

vradzbina je po islamskom ucenju jedan od najvecih grehova!

Islamska magija je staroj magija u kojoj se često koristi čvor ili više čvorova, kao sredstvo za razne kletve. Muslimanska magija ili njihova tradicija ima neobičnu priču. Muslimanska magija vezana je za jednog čoveka koji se zove prorok Muhamed, a kojeg je začarao jevrejski čarobnjak ili magičar koristeći upravo ovu tehniku - čvor. Na špagi je bilo napravljeno ili svezano devet čvorova. Svaki čvor vezivao je jednu kletvu. Kletve su gubile snagu ako bi jedan po jedan čvor bio otvoren ili jednostavno kompletna špaga bila bačena u vatru uz odgovarajuće molitvene riječi. Danas se islamska magija barem ovdje kod nas povezuje sa Hodža – Kuran – Zapisi. To bi značilo da Hodža koristeći vjeru Islam odnosno moć svetog zapisa Kuran te u najvećoj mjeri piše na pergamentu svete rečenice iz Kurana koje su po njemu potrebne u tom trenutku za određenu osobu.
http://www.znanje.org/i/i25/05iv10/05iv1024/Istorija Magije.htm

Islamska magija je staroj magija u kojoj se često koristi čvor ili više čvorova, kao sredstvo za razne kletve. Muslimanska magija ili njihova tradicija ima neobičnu priču. Muslimanska magija vezana je za jednog čoveka koji se zove prorok Muhamed, a kojeg je začarao jevrejski čarobnjak ili magičar koristeći upravo ovu tehniku - čvor. Na špagi je bilo napravljeno ili svezano devet čvorova. Svaki čvor vezivao je jednu kletvu. Kletve su gubile snagu ako bi jedan po jedan čvor bio otvoren ili jednostavno kompletna špaga bila bačena u vatru uz odgovarajuće molitvene riječi. Danas se islamska magija barem ovdje kod nas povezuje sa Hodža – Kuran – Zapisi. To bi značilo da Hodža koristeći vjeru Islam odnosno moć svetog zapisa Kuran te u najvećoj mjeri piše na pergamentu svete rečenice iz Kurana koje su po njemu potrebne u tom trenutku za određenu osobu.

Ne postoji Islamska magija.Magija je postojala i prije Islama ,sihrom su se bavili zidovi.Kur´´an nema veze sa magijom i sihrom,,ali sa Kur´´anom mozes da odklonis sihr,a oni koji prave sihre su veliki nevjernici jer koriste arapsko pismo pa ljudi misle da je to iz Kur´´ana,ali kad se prevede na maternji jezik tek se tad vidi sta je u zapisu,vecina tzv hodza ili gatara govore ljudima da ne otvaraju zapise ,jer kao nece djelovati,,,,,,,,A u stvari je poenta u tome da se nebi otkrila varka

Ne postoji Islamska magija.Magija je postojala i prije Islama ,sihrom su se bavili zidovi.Kur´´an nema veze sa magijom i sihrom,,ali sa Kur´´anom mozes da odklonis sihr,a oni koji prave sihre su veliki nevjernici jer koriste arapsko pismo pa ljudi misle da je to iz Kur´´ana,ali kad se prevede na maternji jezik tek se tad vidi sta je u zapisu,vecina tzv hodza ili gatara govore ljudima da ne otvaraju zapise ,jer kao nece djelovati,,,,,,,,A u stvari je poenta u tome da se nebi otkrila varka

Jesi li ti procitao link koji dadoh?
Svi mi znamo da ocajnici idu kod Hodje,cak i hriscani,i zbog cega?Verovatno zbog raznoraznih prica da je nekima ta"magija"pomogla.
Ako pravoslavni pop svojom molitvom ne moze pravoslavcu pomoci u ocajnom trenutku kada je iscrpio sve znane metode isceljenja,iz kog razloga ovaj ide Hodzi,i zasto ga ovaj uopste prima?

U Islamu postoji lijecenje Kur´´anom jedino ispravno lijecenje,a pisanje zapisa od strane neki Hodza je zabranjeno kao i nosenje isti,jer ako je neka osoba Hodza ne znaci automatski da nije grijesnik ,jer novac ga je odveo na drugu stranu i sejtan ne bira nacin da te odvede sa pravog puta,a covjek kad je u nevolji ne bira nacin ni sredstva da rijesi svoj problem .Sad je jedini problem kako prepoznati onoga ko lijeci ispravno ,jedan od osnovni znakova pogresnog lijecenja tvz lijecenja je da vam taj ili ta trazi neke licne stvari ili da mu nabavite neke neobicne stvari kao kod ovoga sto je trazio krv .Da vas pita za ime oca majke itd.A ispravan lijecnik ce vam jednostavno uciti odredjene ajete iz Kur´´ana,ako imate simptome sihra kroz ucenje ce se pokazati,a simptomi su obicno trnjenje nekog dijela tijela trzanje nekontrolisani pokreti ruku nogu itd,mozda cak dodje do vrtoglavice ili padanja u nesvijest,

Ne znam da li si procitala moj prethodni post ili niisi? Nije ni vazno, vec zelim da te pitam da li kupujes "svetu vodicu" za praznik Svete Petke. Na Kalemegdanu, na dan slave navedene svetice cije ime nosi i crkva na Kalemegdanu, red iskljucivo zena, ispred crkve je dugacak blizu jednog kilometra. Zene cekaju sa flasama da kupe svetu vodicu koja, po crkvenom pravoslalvnom verovanju, leci neke zenske bolesti. Zaista, ne znam zasto sluzi ta "osvescena vodica"? To je sramota za ovaj narod, za nase zdravstvo, a da ne govorimo o skolstvu i, generalno, za drzavi koja dozvoljava varanje naroda.

Ne znam da li si procitala moj prethodni post ili niisi? Nije ni vazno, vec zelim da te pitam da li kupujes "svetu vodicu" za praznik Svete Petke. Na Kalemegdanu, na dan slave navedene svetice cije ime nosi i crkva na Kalemegdanu, red iskljucivo zena, ispred crkve je dugacak blizu jednog kilometra. Zene cekaju sa flasama da kupe svetu vodicu koja, po crkvenom pravoslalvnom verovanju, leci neke zenske bolesti. Zaista, ne znam zasto sluzi ta "osvescena vodica"? To je sramota za ovaj narod, za nase zdravstvo, a da ne govorimo o skolstvu i, generalno, za drzavi koja dozvoljava varanje naroda.

Jok,ne stojim po redovima ni za hleb,kad je red,umesim ga sama.Kakva vodica,sve je u glavi.Ali ako nekome treba vodica da bi pozitivno mislio nek je koristi.Samo mi se ne dopada sto se ona PRODAJE!Ako je od boga,treba je dati besplatno vernicima!

Волим кад ми тема накнадно живне.
А ја познавао хоџу који је радио записе...

Запис је сам по себи магијског карактера. Да ли ћемо га звати враџбина, то је већ друга ствар.
Иначе, Кемал Маловчић је хоџа, па промовише алкохол у својим песмама ;)

Ово је мој другар из средње певао буквално пет недеља.

Back